AKTÜEL: Gittikçe diyabetleşiyoruz!..

Diyabet hastası son 15 yılda 3 kat arttı… Son 15 yılda yetişkin nüfusta diyabetin yüzde 90 oranında arttığı belirtildi. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamada, diyabetin, pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da üretilen hormonun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğu kaydedildi.

Diyabet hastalarının yediği besinlerden kana geçen şekeri kullanamadığı ve kan şekerinin yükseldiği anlatılarak, şöyle denildi:

“İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için ‘Juvenil diyabet’ adını da alır. Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin zedelenmesi ile meydana gelmektedir. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu dışarıdan insülin hormonunu almak zorundandırlar. Tip 2 diyabet ise insüline bağımlı olmayan ya da erişkin diyabeti olarak da adlandırılır.

En sık görülen form, Tip 2 olup ana sebepleri obezite ve yetersiz fiziksel aktivitedir. Uluslararası Diyabet Federasyonunun tahminine göre dünyada 382 milyon yetişkin, diyabet hastasıdır. Son 15 yılda Türkiye’de diyabet hastası sayısı yaklaşık 3 katına çıkmış ve yapılan bir çalışmaya göre bu dönemde yetişkin nüfusta diyabetin yüzde 90 oranında arttığı gözlemlenmiştir.”