GÜNDEM: Erdoğan’dan satır başları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ATO Kongre Merkezi’nde Atatürk’ün 76. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuştu.
İşte Erdoğan’ın konuşmasından satır başları…

-Rabbim tüm şehit ver gazilerimizden razı olsun mekanları cennet olsun. Bugün Gazi Mustafa Kemal gün boyunca hatırlanacak eserleri gün boyunca ele alınacaktır. Vefatının 76. yılında bir hususu açık yüreklilikle ele almak isterim. Gazi Mustafa Kemal hereksin farklı yorumladığı bir tarihi figüre dönüştürülmek istendi. Üzülerek ifade etmek isterim ki yakın tarihimizde bir çok girişim Gazi Mustafa Kemal’in aziz hatırası tahrip edilmek suretiyle meşrulaştırmak istendi.

-Bir tek Atatürk varken, tarih içinde çok sayıda Atatürk’ün üretildiğini çok sayıda Atatürkçülük yorumları ile Gazi Mustafa Kemal’in şahsi manevisinin yıpratıldığını büyük bir teessürle izledik. Türkiye’nin bütün gençlerinin, çocuklarının Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bütün yalınlığıyla sadece bir insan, bir lider olarak anlayabilmesi, okuyabilmesi, öğrenebilmesi şahsen benim de en büyük arzularımdan biri olmuştur.

-Vefatının ardından üretilen bir Atatürk değil fikirleriyle konuşulan bir Atatürk hatırasına hürmet olacaktır. Cumhuriyet tek kişinin kararıyla değil uzunca bir süreç ve istişarelerle kurulmuştur.

-Türkiye’nin bütün gençlerinin Atatürk’ü bir insan bir lider olarak anlaması ve okuması benim de arzum olmuştur. 1938’de ölen bir Atatürk değil 1881’de doğan fikirleri ile anlaşılan bir Atatürk aziz hatırasına en büyük saygı olacaktır.

-Cumhuriyet 1071 Malazgirt Zaferi’nin Osmanlı cihan devletinin bir uzantısıdır. Çanakkale zaferimiz onlarca cephede verdiğimiz zaferimiz adete cumhuriyet için verdiğimiz mücadelenin girizgahıdır.

-Cumhuriyet milli irade egemenliği üzerine inşa edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal hep buna vurgu yapmıştır. Yakın tarihimizde Milli egemenliğin baskı altında tutulması tüm bunların istismarı ile meşrulaştırılmaya çalışılması Gazi adına tam bir talihsizliktir. Statükonun Gazi’nin adı anılarak istismar edilmek istenmesi de Mustafa Kemal’in adına bir saygısızlıktır.