SİYASET: 10 madde!..

CHP lideri Kılıçdaroğlu, tüm madenlere yaşam odası konulmasını içeren paketi açıkladı. Kılıçdaroğlu paketin hemen parlamentodan geçerek yasalaşması gerektiğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, maden kazalarını önlemek amacıyla sektörün tüm paydaşlarının biraraya getirdiği toplantının ardından 10 maddelik bir acil paket açıkladı.
Kılıçdaroğlu, partisince düzenlenen, “Maden kazaları, çalışma yaşamı, iş sağlığı ve güvenliği” toplantısına katıldı. Toplantıya Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TTB ve TMMOB’dan temsilciler katıldı. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “Farklı düşünen tüm kurumların aynı masa etrafında bulunması memnuniyet verici. Bu önemli konuya ilişkin belli konularda görüş birliğine ulaşmış olmamız önemlidir” tespitini iletti.
Kılıçdaroğlu, görüş birliği sağlanan 10 maddeyi şöyle sıraladı:
* Maden iş yerlerinde taşeron sistemi kesinlikle kaldırılmalı.
* Maden iş yerlerinde rödövans sistemi de kaldırılmalı.
* 176 Sayılı ILO sözleşmesi parlamentoya gelmeli, oy birliği ile parlamentodan geçmeli.
* Havza madenciliği sistemine geçilmeli.
* Yeraltı maden işletmelerinde denetim bağımsız organlar tarafından yapılmalı.
* Yeraltında çalışanlar için mutlaka yaşam odaları sistemine geçilmeli.
* Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün, taşra örgütü bulunmuyor. Herhangi bir yerde kaza olduğunda sorunun orada çözülmesi gerekiyor.
* eğitim-uygulama maden ocaklarında olmalı. İşçilerin öncelikli olarak mutlaka bu maden ocaklarında eğitilmesi ve aldığı sertifika sonrası madene inmesi gerekiyor.
* Siyasi otoriteden bağımsız İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi kurulmalı.