SİYASET: Yargı paketi adımı

İki yıl içinde 8 bin 500 yeni hâkim ve savcı alımı yapılması öngörülen adım için şu detaylar gündem oluşturdu:
*Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerini kazanarak yargıdaki cemaat yapılanmasına karşı önemli bir üstünlük ele geçiren hükümet, yüksek yargı ve yerel mahkemelerdeki cemaat etkisini kırmak için hemen harekete geçti. Yargıda önemli değişiklikler öngören kanun teklifi Ak Partili milletvekilleri tarafından Meclis’e verildi.
Teklifle, Yargıtay’a 128, Danıştay’a 39 yeni üye atanacak. Bunun yanısıra hükümet, 2 yıl içinde 8 bin 500 yeni hâkim ve savcı alımı yapacak. Böylece cemaate yakın yargı mensuplarının hem yüksek yargıda hem de yerel mahkemelerdeki oranı önemli ölçüde düşmüş olacak.

Yargı paketi ile birleşecek
Aynı taktik 2010’da cemaate yakın yargı mensupları tarafından devreye sokulmuş ve böylece cemaatin yargıdaki etkisi önemli ölçüde artmıştı. Teklifle ayrıca 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarından sonra cemaatin etkisinde olduğu için kapatılan özel yetkili mahkemeler de, “ihtisaslaşma” gerekçesiyle yeniden kurulacak.
Ak Partili milletvekilleri Bülent Turan, Şuay Alpay ve Kerim Özkul tarafından verilen 19 maddelik teklifin, geçtiğimiz hafta alt komisyondan geçen ve bu hafta TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülecek olan kamuoyunda yeni yargı paketi olarak bilinen düzenleme ile birleştirilmesi bekleniyor.
*Ayrıca Adalet Bakanı bekir bozdağ, yerel mahkemelere bu yıl 3 bin 500, 2015’de de 5 bin civarında hakim ve savcı alınacağını açıkladı.