GÜNDEM: Dinlemeler açığa çıkıyor

TİB devletin zirvesini dinleyen yapnın sildiği kayıtları getirdi. Çalışmayla örgütün kimi, hangi tarihte, ne süreyle dinlediği ortaya çıkacağı söyleniyor.

Kriptolu telefonları dinleme ihanetine yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmalar birleştirildi. Gölbaşı Başsavcılığı tarafından yürütülecek olan soruşturmada Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) bilirkişi heyeti tarafından aylarca süren incelemeler sonrasında rapor hazırlandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu devletin zirvesine yönelik log kayıtlarının büyük bir kısmı geri getirilirken savcılık tarafından kayıtlar özel olarak muhafaza altına alındı. Log kayıtlarının geri getirilmesiyle birlikte devletin zirvesine ait ‘dinleme profili’ de netleştirilecek.

ÖZEL MUHAFAZA ALTINDA
TİB’de yaklaşık 4 ay çalışma yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor doğrultusunda kayıt altına alınan görüşmelerin hangi bilgisayarlardan aktarım yapıldığı bilgisine de ulaşıldı. Dosya üzerinde çalışan savcı dinlendiği yönde ismi geçen isimlere yönelik “Şikayetçi olup olmayacakları” yönünde tebligat gönderileceği öğrenildi. Savcılık soruşturmayı derinleştirirken kayıt altına alınan dinlemelerin hangi amaç doğrultusunda kullanıldığı yönünde de çalışma yaptığı öğrenildi.