Yağma projesi iddiası

Bilgili ve Doğuş Holding ortaklığı ile gerçekleşmesi düşünülen proje için iddialar ortalığı karıştırdı. Sarıyer Belediyesi, Bilgili ve Doğuş Holding ortaklığı ile Fatih Ormanı’na “Tabiat Parkı Projesi” adı altında yapılaşmaya açılmasına izin vermedi. Belediye yetkilisi Kuzey Ormanları Savunması Grubu’nu arayarak proje için imar ve ruhsat izni vermeyeceklerini belirtti.
Kuzey Ormanları’nın kent içinde kalan son parçası Fatih Ormanı, Bilgili ve Doğuş Holding ortaklığı ile “Tabiat Parkı Projesi” adı altında sermayeye açılmak isteniyordu. Kuzey Ormanları Savunması ve #Direnfatihormanı İnisiyati’nin bugüne kadar konuyla ilgili düzenlediği eylemlerle “Fatih Ormanı’nda gerçekleştirilmek istenen proje, orman üzerindeki baskıyı arttıracak, Fatih Ormanı ve bölgesinin ticarileşmesi ve yağmalanmasını hızlandıracak” demişti.

Sarıyer Belediyesi sosyal medya da dahil olmak üzere farklı kanallardan Kuzey Ormanları Savunması ile iletişime geçmiş, en sonunda 11 Ekim Cumartesi günü belediye basın danışmanı Cengiz Kahraman grupla görüşmüştü. Bu görüşme sonucunda belediyenin Fatih Ormanı ve Kuzey Ormanları’nda yapılaşmalara imar izni ve ruhsatı vermediğine ve vermeyeceğine dair bir yazılı metin Kuzey Ormanları Savunması’na ulaştırıldı.

Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanı Şükrü Genç tarafından gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi;

“Biz hep bir şeyi söyledik, Sarıyer Dünya Kenti olacak, yaptığımız çalışmalarla 5 yılda çok yol aldık. Yaşanabilir bir Sarıyer için bütün imkanlarımızı zorlayarak tüm bilgi ve birikimimizi kullanarak, çağdaş, herkese eşit mesafede, birbirini seven, birbirine saygı duyan insanların yaşadığı bir Sarıyer oluşturduk.
Bu anlayış ve vizyona sahip olan Sarıyer Belediyesi ve Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kentsel Dönüşüm de dün nasıl halkın ve haklının yanında olduysa bugün de aynı yerdedir.
3. Köprü, köprü inşaatı ve otoyolların yaratacağı tahribatı daha işin başında görmüş, bir yurttaş, bir yerel yönetici olarak karşı çıkmış konuyu her platforma taşımıştır.
Bizler gelecek kuşaklardan emanet aldığımız bu kenti bu anlayışla yönetiyoruz. İddia edildiği gibi Fatih ve Kuzey Ormanları’ndaki yapılaşmalara imar izni ve ruhsatı vermedik. Vermeyeceğiz. Sivil Toplum Kuruluşları’nın ve halkın içinde olmadığı hiçbir girişimin parçası da olmadık. Olmayacağız. Söz konusu Çevreye olan duruşumuz dün ne ise bugün de odur.”
“TAKİPÇİSİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Kuzey Ormanları Savunması’ndan konuya ilişkin şöyle bir açıklama geldi; “Sarıyer Belediyesi’nin konu hakkında gösterdiği hassasiyete teşekkür ederken, bu açıklamayı Belediye Başkanı Şükrü Genç’in bir sözü olarak aldığımızı belirtiriz. Bu açıklama ardından yaşanacak sürecin ve belediyenin verdiği sözü tutup tutmadığının da yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz.

İleri haber internet sitesinde de yer alan yazı daki diğer detaylar şöyle:

TEHLİKE HALEN SÜRÜYOR!

Fatih Ormanı’ndaki tehlike ise devam etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan verilme ihtimali olan imar ruhsatı ile Bilgili & Doğuş ortaklığında Fatih Ormanı Tabiat Parkı Projesi’ne başlanma tehlikesi hala vardır. Bu çerçeve ışığında Fatih Ormanı’nı talan projesine karşı Sarıyer Belediyesi’nin “ruhsat vermiyoruz” cevabı anlamlı olsa da Kuzey Ormanları’nın kent içinde kalan son parçası Fatih Ormanı için mücadele henüz yeni başlamaktadır.

Tüm yaşam savunucularını sermayenin talana açmak istediği Fatih Ormanı için bundan sonra da gerçekleştireceğimiz eylem ve etkinliklere davet ediyoruz ve bir kez daha üstüne basa basa vurguluyoruz: Fatih Ormanı’na villa, stadyum, AVM yaptırmayacağız!”