Gezi filmine sansür!..

Sansür uygulanan yönetmen açıklamada bulundu. 51. yılında Gezi sansürüyle gündeme gelen Altın Portakal’da yaşananlarla ilgili sansüre uğrayan belgeselin yönetmeni açıklama yaptı.
Türkiye’nin en prestijli festivallerinden Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 51. yılında yaşanan Gezi Belgeseli sansürüyle bir kez daha Antalya’da sanatın el değiştirdiğini gösterdi. Reyan Tuvi’nin yönettiği ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı Gezi belgeseli, 51. Altın Portakal Film Festivali’nde ön jüri tarafından seçilmesine rağmen festival yönetimi tarafından belgesel yarışma programından çıkarıldı.
Haberle ilgili diğer detaylar şöyle:
‘Belgeseli Antalya’da gösterecek bir kurum elbette bulunur’
Konunun gündemde yer bulmasıyla birlikte belgeselin yönetmeni Reyan Tuvi’nin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle:
“Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek, nisandan beri Türkiye’nin birçok yerinde gösterildi. Antalya’dakine benzer ahlaki ya da hukuki bir tartışmayla hiçbir yerde karşılaşmadık.
Bu festivalde Antalya izleyicisi ile buluşabilmek güzel olurdu. Karara dair söylenmesi gerekenleri ön jüri açıklamalarında belirtti.
Bu belgeseli Antalya izleyicisi ile buluşturacak bir yol, bir kişi, bir kurum elbette bulunur.”
‘Yönetimin kararını tanımıyoruz’
Bu yılki Altın Portakal’ın belgesel dalındaki ön jürisi Gezi Direnişi’ni konu alan Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek adlı belgeseli yarışacak filmlerden biri olarak seçtiklerini, ancak festival yönetiminin filmi listeden çıkardığını açıklamıştı.
Berke Baş, Ayşe Çetinbaş ve Seray Genç’ten oluşan ön jüri yapılanın sansür olduğunu belirterek yönetimin kararını tanımadıklarını duyurdu.
Ön jürinin verdiği bilgiye göre, festival yönetimi filmi “Türk Ceza Kanunu’nun 125. ve 299. maddelerine aykırı ifade ve içerik ihtiva ettiği” gerekçesiyle listeden çıkardı.