SAYI 297

CHP İstanbul İl Başkanı
Oğuz Kaan Salıcı:
“Ön yargıları yıkacağız”
İstanbul’un sorunları Radyo Beşiktaş’ta masaya yatırıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı canlı yayında çok önemli açıklamalarda bulunarak CHP ile ilgili bazı istenmeyen yargılar oluştuğunu bunun yapacakları iletişim çalışmaları ve iyi anlatımlarla ortadan kaldırmaya çalışacaklarını söyledi. Gazeteci Yazar İsmail Baştuğ’un programına konuk olan İl Başkanı, İstanbul’da yaptıkları araştırmalarda ulaşım, trafik, güvenlik, imar, deprem, çevre ve benzeri sorunların yoğun olduğunu söyleyerek, bunları çözebilmek için plan ve projeler hazırladıklarını belirtti. Diğer yandan yaklaşan yerel seçimlere de değinen CHP İstanbul İl Başkanı Salıcı, başta İstanbul olmak üzere, tüm ilçelerde en iyi adayları çıkarmaya özen gösterdiklerini belirtti. Bu nedenle çok titiz davrandıklarını belirten Salıcı, mevcut belediye başkanlıklarını koruyarak İstanbul’daki sayıyı daha da arttıracaklarına dikkat çekti ve yine iddialı konuşarak, “İstanbul’u alacağız” dedi.

MHP Beşiktaş İlçe Başkanı
Rıza Kolenoğlu:
“Denizler işgal altında”
Gazete Beşiktaş’ı ekibiyle birlikte ziyaret eden MHP Beşiktaş İlçe Başkanı Rıza Kolenoğlu, Beşiktaş’ta bir çok mahallenin denize sınırı olduğunu belirterek, deniz kenarında son zamanlarda iyice yaygınlaşan yapılaşma ve deniz taşıtlarının gelişi güzel bağlanması nedeniyle vatandaşların sahilden yeterince faydalanamadığını söyledi. Kolenoğlu, özellikle teknelerin denizi adeta işgal edercesine sıra sıra bağlanması nedeniyle vatandaşların denizi artık neredeyse göremediğini belirtti ve bu konuda sayısız şikayet aldıklarını açıkladı. MHP Beşiktaş İlçe Başkanı Rıza Kolenoğlu, ilgililer ve gerekli merciler ile yazışmalar yaptıklarını, bu şikayetleri bildirdiklerini ve de acil çözüm beklediklerini söyleyerek öncelikle teknelerin sahili işgal etmemesi yönünde uyarılarda bulundu.

Muhabir ve yazar arkadaşlarımıza
törenle TGC üyeliği verildi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne yeni katılan üyeler, özel gecede bir araya geldi. TGC’ye yeni üye olan çeşitli gazete ve televizyon kanallarında çalışan gazetecilere törenle rozetleri takıldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İstanbul şubesi Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlenen törenle yeni üyelerine rozetlerini taktı. Eski ve yeni üyelerin bir araya geldiği törende, Gazete Beşiktaş’tan Didem Tutal Güngör ve Uğur Baştuğ rozetlerini aldılar. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun hazır bulunduğu törende, Gazete Beşiktaş Didem Tutal Güngör’e rozetini Ergin Konuksever taktı. Gece düzenlen yemek sonrası fasıl ile sonlandı.

Balık Pazarı yenilendi

Beşiktaş’ta Balık Pazarı yeni çehresiyle, yeni yapılanmasıyla şenlikle açıldı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın açılışını yaptığı Balık Pazarı’nın yeni haline ilgi büyüktü. Bandolu müzikli gerçekleştirilen açılışta ön tarafı tamamen açılan pazarın tezgahları da yenilendi. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, esnafı yanına alarak projeyi gerçekleştirirken bir arada fikir alışverişinde bulunduklarını ve çalışmanın tamamlanmasında birlikte yol aldıklarını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “hijyen normları”na uygun olarak tasarlanan Balık Pazarı’nın açılışını esnaf coşkuyla karşıladı. Ünal, esnafla ve kentli ile tokalaşırken açılışta balıkçı esnafından kentliye, gülümseyerek hizmet etmelerinden başka bir beklentimiz yok diyerek sözlerini noktaladı.
Beşiktaş Belediyesi Başkanı İsmail Ünal, açılışla ilgili şunları söyledi:
“Beşiktaş Çarşısı denince akla gelen ilk mekân olan “Balık Pazarı”nı, pazar esnafı ve pazarın müdavimlerinin de fikirlerini alarak yeniledik. Beşiktaş’ın simgesi, halkın katılımıyla açıldı.
Meydanlar, çarşılar, parklar çağdaş kentlerin olmazsa olmaz kamusal mekânları. Bu mekânlar kentlilerin sadece günlük ihtiyaçlarını giderdikleri alanlar değil, bir araya geldikleri, konuştukları, tartıştıkları, bazı fikirleri çürütüp bazılarını yeşerttikleri özgürlük ve demokrasi alanları. Bu anlamda Beşiktaş Çarşısı ve içindeki Balık Pazarı da kentin nabzının attığı bir buluşma noktası. Beşiktaş Çarşısı’nın sokaklarını sağlıklaştırarak başladığımız çalışmalara Balık Pazarı’nı yenileyerek bir üst seviyeye taşıdık. Esnaflar ve pazar müdavimlerinin de görüşleri alınarak geliştirilen yeni proje sayesinde balıkçı tezgâhları pazarın iki kenarına dağıtılarak pazarın içinde insanların toplanacağı geniş bir alan yaratıldı.”

Kentli Ne Diyor Neler İstiyor?..

MECİDİYE:
Araştırma-Anket-Görüş

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ VAR: “Bu mahallede yaşıyor olmak güzel ancak yaşanan gürültü kirliliği bizi bazen bezdiriyor. Mahallemize el birliği ile sahip çıkarsak daha güzel bir yaşamımız olur. Trafik sorunumuz da bitirilmeli.” M. Yurtsever.

BARINAK YAPILMALI: “Mahallemizde başıboş sokak hayvanları var. Mahallemizdeki sokak hayvanlarına sahip çıkılması gerekir. Ayrıca mahallemizde sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor. Bu elektrik kesintilerinin de bir an evvel son bulması gerekir.” Nurettin Gümüşbaş.

OTOPARK İHTİYAÇ: “Duruma bakıldığında mahallemize acilen bir otopark gerekli. Otopark yapılırsa mahallenin trafiği rahatlar. Genel olarak da bakarsak semtimizde yaşamak çok daha güzel olmalı. El birliğiyle mahallemize sahip çıkmalıyız.” Bayram Pural.

MURADİYE:
Araştırma-Anket-Görüş

DAHA DUYARLI OLMALIYIZ: “Hemen yanı başımızda bulunan Abbasağa Parkı’mızda kimi zaman çevreye sahip çıkılmadığına şahit oluyoruz. Çevremize sahip çıkmalı ki daha güzel bir Beşiktaş’ta hep birlikte yaşayalım.” Hasan Çetinel.

BAĞLANTILARI YAPILMALI: “Belediyemiz yağmur suları için kanallara borular döşedi, isabetli oldu ancak bu kanallarda çöküntüler var. Döşenen boruların bir an önce bağlantıları yapılmalı. Özelikle yağmur yağdığında bu sorunumuz artmakta.” Birol Baykurt.

BAZ İSTASYONU İSTEMİYORUZ: “Mahallemizde baz istasyonu istemedik ancak baz istasyonu konuldu. Muhtarımız da bu konuyu dile getirdi ancak bir sonuç yok. Mahalle sakinleri olarak baz istasyonuna karşıyız. Biz istemedik ama bir şekilde yerleştirildi, baz istasyonu…” Osman Zotoğlu.

Belediye Başkanı İsmail Ünal:
“Yapamadıklarımız da var,
sebepleri de ortada…”
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Radyo Beşiktaş’ta katıldığı canlı yayında 2 dönem boyunca belediyenin yaptıklarının yanı sıra yapamadıklarını da kentli ile paylaştı. Beşiktaşlıların bilgilendirilmesi ve iletişim adına Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın canlı yayınını noktası virgülüne dokunmadan geçen sayımızda sizlere yansıtmıştık. Belediyenin yapamadıklarını ve projelerini ise bu sayımızda vereceğimizi açıklamıştık. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal içtenlikle gözler önüne serdiği ve tüm sorulara yanıt verdiği radyo programında yapamadıklarını nedenleriyle birlikte açıkladı. Ünal “En kısa zamanda projelerimizin tamamını ve detaylarını yüz yüze ve çeşitli iletişim kanallarıyla Beşiktaşlılarla paylaşacağım.” derken, yapamadıklarını ve nedenlerini de özet olarak şöyle anlattı:
“İlk dönemimizde de ikinci dönemimizde de birçok iş yaptık. Önemli hizmetlere imza attık. Ancak her iki dönemde de gerçekleri konuşmak gerekirse, Beşiktaşlılarla içtenlikle paylaşmalıyım ki, onlardan hiçbir gizli saklımız yok, aşamadığımız zorluklar ve yapamadıklarımız da oldu. Örneğin 2. dönemde özellikle bazı sözlerimiz vardı tamamını yerine getirdik ancak, bürokrasiyi aşamadığımızdan ve tüm çabalarımıza rağmen bir kaçını yapamadık. Örneğin en basitine baktığınız zaman Beşiktaş Çarşı içini yayalaştırma ve oraya tramvay diye sistem var. Beşiktaşlılara da sözümüz var ama bununla ilgili ulaşım koordinasyon Büyükşehir’den yanıtlar almamız gerekir. Bizim çok istememize ve gayretlerimize rağmen bir türlü ortak bir nokta bulamadılar. Sadece yayalaştırma var, o da belli yerlerde ve kısmi olarak… Ama lastik tekerlekli tramvay yok. Bunları aşamadık, ama işin takipçisiyiz. Verdiğimiz sözleri tutacağız. Yoksa planlamamızda var. Deniz Müzesi açılıyor. Deniz Müzesi’nin karşısında hemen bir oluşum, Ihlamur Kasrı’na geçiş…. Ihlamur Kasrı’ndan dönüş… Zorlandık ne yalan söyleyeyim bu konuda… Büyükşehir tarafından…. Suçu atmak adına söylemiyorum. Ama zorlandığımız gerçeği var. Projeleri hazırlandı, fizibilitesi yapıldı. Uygulamaya esas olan anlayışlar dile getirildi. Sadece dile getirmek değil, projenin ve yapılacak işin her şeyiyle gittik. Dosyayı koyduk… Ulaşımda… Düşününüz yaklaşık ne kadarlık yol. Yaşlımız çocuklu annelerimiz var bizim. Bu güzergahta çok güzel bir dizayn yapılmış. Sabahın akşamın belli saati harika bir iş… Ara geçişler yapıp ticareti zarara sokmadan. Turizmi de çekecek şekilde, kentlinin ve bu bölgenin değerini arttırarak, Beşiktaşlıların kaliteli yaşamı adına… Tüm bunların paralelinde, bir bütünlük oluşturacak şekilde Çarşı’da zemin düzeltmelerini yaptık. Yakında Ihlamur’da da bunun bir düzeltmelerini yapacağız. Balık pazarını yeniledik, açılışını yaptık. Bütün bunu ele aldığımız zaman burada net olan bir şey var. Uğraşacağız, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Yapacağız. Mücadeleyi… Boş bırakamayacağız. Bu dönem yeter yetmez bunlar ayrı şeyler. Zor bu dönemde bitirebilmek, ama önümüzdeki dönem mutlaka yapılacaktır bir şekilde… Uğraş sarf edeceğiz. Ayrıca bisiklet yolları var… Tamamen modern ve Avrupai… Doğal ve tabii dokuyu bozmadan, nostaljiye sadık kalarak…
GÖRÜNTÜ KİRLİĞLİĞİ VE ÇEVRE
Diğer bir konumuzda görüntü kirlilikleri konusundadır. Tamamen halletmek için bu konuyu kolları sıvadık. Her şey hazır, ama bir anda olacak iş değil. Ihlamur’da, Nüzhetiye’de, Etiler bölgesinde gerekse Çarşı içlerinde diğer yerlerde eksikliklerimiz var, görüntü kirliliğini önleme adına… Ama mahallelere bir gidin bakın düzelme var yavaş yavaş… Projelerimiz hazır, anlatıyoruz, ikna ediyoruz, kuralları belirliyoruz. Tamamen düzelecek bu iş, kararlıyız… Böylelikle kentin değeri daha da artacak, bu işten esnaf ve yaşayanlar karlı çıkacaktır. Örneğin Levent Çarşı’da çok iyi bir noktada uyguladık ve tamamladık bu konuyu… Bitirdik sayılır, Levent Çarşı’da. Ortaköy’de bir süre evvel bunları bir noktaya getirdik ama kullanım noktasında da eksiklikler oluştu. Orada yaşayanlarla ve esnafımızla sürekli işbirliği yapıyoruz. Yeniden o bölgedeki görüntü kirliliklerini gidermeye çalışıyoruz. Tüm mahallelerde bu çalışmaları yoğunlaştırdık, bitirme noktasına geleceğiz. Bir başka şey daha var. Reklamlar asıyorlar binaların cephelerine. Tabela kirliliği. Bunların hepsinin üstesinden geleceğiz ama süreç gerekli. Söylediğim gibi, tespitler yapıldı, bildirimde bulunuldu. Süreçleri verdik. Dolmabahçe’den gelişte de ana arterler bağlantı yolları… Burada da bu tür çalışma yapılmalı… Gerekli yazışmaları yaptık. Bekliyoruz, takipçisiyiz. Söz verdiğimiz her şeyi bugüne kadar yaptık. Bundan sonra da ne söz verdiysek tamamını yapacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.”

Muhtar ve Mahallelerden

Konaklar Mahallesi Muhtarı Aslı Akyüz:
“Evde bakım hizmeti iyi”

BEŞİKTAŞ Buluşmaları kapsamında Konaklar Mahallesi’ne konuk oluyoruz. Konaklar Mahallesi Muhtarı Aslı Akyüz öncelikle memnuniyetlerini sıraladı: “Belediyemiz yeni uygulamalara imza atarak vatandaşın yanında olduğunu belli ediyor. Örneğin 75 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza evde bakım hizmeti verilerek ihtiyaçlarının karşılanması bu vatandaşlarımızı rahatlattı. Evde Bakım Hizmeti alan vatandaşlarımız bizlere memnuniyetlerini iletiyorlar. Ayrıca Aile Sağlık Merkezi için servisimiz bulunuyor. Bu servis uygulaması da vatandaş tarafından belediyemizin takdir gören uygulamaları arasında yer alıyor. Ayrıca şehir dışına yapılan geziler de vatandaşlarımız tarafından büyük ilgi gördü. Şunu da söylemek isterim ki ‘Kentli Kart’ ile mahalle sakinlerimiz uygun bir ücretle en iyi hizmeti alarak iyi vakit geçirmeyi sürdürüyorlar.”

Gayrettepe Mahallesi Muhtarı Nejla Başar:
“Esenlik hizmeti güzel”

BEŞİKTAŞ Buluşmaları kapsamında Gayrettepe Mahallesi’ne konuk oluyoruz. Gayrettepe Mahallesi Muhtarı Nejla Başar öncelikle memnuniyetini dile getirdi: “Mahalleme yapılan hizmetler için başta Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Son günlerde uygulanan ‘Esenlik Hizmeti’ vatandaşlarımız için çok iyi oldu. Bu hizmette evde çilingir hizmetinden tutun da 75 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza kişisel bakımlarına kadar hizmet veriliyor. Ayrıca mahallemizde 15 kişinin de evlerine yemek getirilerek hizmet veriliyor. Yine belirtmek isterim doktor, hemşire, psikolog ve diyetistyenlerin verdiği sağlık hizmeti vatandaşın takdirini topluyor. Cenazelerde belediyemiz daha duyarlı. Gerektiğinde servis ve diğer ihtiyaçlar hemen sağlanıyor. Bu hizmetlerin takdir edilmesi gerekir. Ben bu yüzden kendisine ve tüm emeği geçenlere saygılarımı sunuyorum” diyor.

Kentli Ne Diyor Neler İstiyor?..

NİSBETİYE:
Araştırma-Anket-Görüş

TRAFİK HEP AYNI: “Dükkanın önüne yapılan parklanmalar trafiği alt üst ediyor. Yollara gelişi güzel bırakılan araçlar görüşü kapatıyor. Park edilen araçlar uzun süre yerinden alınmıyor.” İlker Dizdar.

DÖNÜŞÜM NASIL OLACAK?: “Birbirimize en çok sorduğumuz sorulardan bir tanesi kentsel dönüşümün nasıl olacağı ile ilgili. Kentsel dönüşüm nasıl olacak, insanlar mağdur olacak mı?” Sevgi. Erkoçlu.

OTOPARK GEREK: “Alışveriş merkezleri yapılırken trafik sıkıntısı ve ulaşım durumu da göz önüne alınmalıydı. Şimdi bu yapı mahalleyi kaldırmıyor. Yeniden bir düzenleme gerekiyor.” Can Keskin.

BALMUMCU:
Araştırma-Anket-Görüş

EKSİKLER AZALSIN: “Mahallemiz bundan sonra daha da güzelleşir. Elbette eksiklerimiz var abu eksikliklerin azalmasını istiyoruz. Ayrıca mahallemiz için yeni bir planlama yapılması gerektiği kanısındayım” Öztürk Kıvrık.

ÖYLECENE DURUYOR: “Mahallemizde bulunan parkımızın çok güzel bir çeşmesi var ancak bu çeşmeden su akmıyor. Varolan güzelliklere el birliği ile sahip çıkılması gerekmektedir. Çeşmemiz öylecene duruyor” İlker Nallıoğlu.

YOL ORTASINDA: “Yolun ortasında duran bir baz istasyonumuz bulunuyor. Bu durum zaman içerisinde sağlık sorunları da yaratabilir. Bir an evvel bu konuya bir çözüm bulunması gerektiği kanısındayım.” Kadir Avcı.

Afife Jale Sahnesi: İyi Aile Çocuğu

Beşiktaş’ta yepyeni oyunlar Ortaköy’de sevenleriyle buluşuyor. Bunlardan bir tanesi de İyi Aile Çocuğu adlı oyundu. Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi’nde birbirinden ilgi çekici oyunlar, yeni sezonda tiyatroseverler ile buluşuyor. Bunlardan bir tanesi olan İyi Aile Çocuğu adlı oyun, 22 Ekim’de sahne diyor. Oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle aktarılıyor: “Kandemir Konduk’un yazdığı, hayatı trajikomik bir şekilde eleştiren İyi Aile Çocuğu, 22 Ekim’de Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde… Toplumun ön yargılar sonucu dışladığı iki anti kahraman Emel ve Rüya zar zor geçinirler. Ekmek paralarını yatak odalarından çıkaran bu ikili, bir gece evlerine dönerken çöp kutusuna ölmek üzere terk edilmiş bir bebek bulur. Rüya onu karakola teslim etmek ister, ama Emel hayatı kötü başlayan bu bebeğin hayatını kurtarmak ister… Kandemir Konduk’un kaleme aldığı ve Bora Severcan’ın yönettiği “İyi Aile Çocuğu” adlı oyun, Tiyatro Sahnekarlar’ın 2013 sezonu için hazırladağı bir prestij projesi. Oyunun özgün şarkılarını Uygur Vural besteledi ve şarkı sözlerini Ömer Vatanartıran yazdı. Şarkıları oyuncuların yanı sıra süpriz star isimler seslendiriyor.”
Oyunun konusu ile ilgili detaylar ise şöyle: “Toplumun ön yargılar sonucu dışladığı 2 anti kahraman emel ve rüya zar zor geçiniyorlardı. ekmek paralarını yatak odalarından çıkaran bu ikili bir gece evlerine dönerken çöp kutusuna ölmek üzere terk edilmiş bir bebek buldular. Rüya onu karakola teslim etmek ister ama emel hayatı kötü başlayan bu bebeğin hayatını kurtarmak ister ve ona kendisi bakmaya karar verir. emele göre hayat herşey sevgi sayesinde düzelebilecekken rüya ise hayatın acı, kaderin tatsız olduğuna inanmakta ısrar eder. yaşadığımız hayatı traji komik bir şekilde eleştiren yer yer hüzünlü bu komedide farklı yorumlar izleyiciyle buluşuyor.”

Aniden hayatınızda “Yok Böyle Bir Kız”

Beşiktaş’ta yeni sezon oyunları oldukça ilgi görüyor. Bunlardan bir tanesi Tiyatro Kedi tarafından Afife Jale Sahnesi’nde tiyatroseverlere merhaba diyor. 23 Ekim’de Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde sahnelenecek “Yok Böyle Bir Kız” adlı oyun, bu sezon dikkat çeken oyunlar arasında ismini yazdıracağa benziyor. Oyunla ilgili bazı detaylar şöyle sıralanıyor:
“Her erkeğin hayalinde bir kadın vardır. Peki, bu kadın bir gün karsınıza çıkıverirse? Hem de tam düşündüğünüz gibi… Aşk romanları yazarı Ozan, bir gün kafasında yarattığı kızı evinde buluverir. Bu durum harika bir mucize gibi görünse de Ozan her insan gibi sevdiğinideğiştirmeye çalışacak ve işler sarpasaracaktır. “Yok Böyle Bir Kız!” Tiyatro Kedi’nin 2013 repertuarında yer verdiği, günün tüm sıkıntısını unutup, arkanıza yaslanacağınız ve kahkahalarınıza engel olamayacağınız genç ve dinamik bir romantik komedi. “Küçük Kadınlar” ve “Seni bana Yazmışlar” dizilerinden tanıdığımız Ali il, ilhamını kaybetmiş bir aşk romanı yazarını canlandırırken; “Adını Feriha Koydum” dizisinin fettan yengesi Neşem Akhan ise yazarın hayallerindeki kıza hayat verecek. Yılların eskitemediği isim Çiğdem Tunç’u ise seksi bir yayımcı olarak izleyeceğiz. Oyunda yazarın ağabeyi ve karnı burnunda yengesi; Murat Ozan ve Ece Kılınç tarafından canlandırılacak. Oyunun yönetmenliğini Damla Cercisoğlu ve Ece Kılınç üstlenirken bu genç kadroya Hakan Altıner, Tiyatro Kedi Genel Sanat Yönetmeni olarak yön veriyor.”
Yeni sezon oyunu Tiyatro Kedi tarafından sahneleniyor.

Bora Severcan’ın uyarlaması:
“BAVUL” Ortaköy’de!

Bavul, karısından yeni ayrılan Berkcan’ın gittiği tatil dönüşü bavulların karışması sonucunda Aslı ile tanışmasını anlatan romantik bir komedi Ortaköy’de tiyatroseverler ile buluştu. Bavul ile ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“30’lu yaşların sonundaki Berkcan, bir Facebook toplantısında karısının lise aşkı ile kaçıp kendisini terk etmesi üzerine ağır bir depresyona girer ve rutin hayatı yaşamayı bırakır. Berkcan için hayat sadece karısının mektupları ve hatıralarından ibarettir. Berkcan, karısının hatıralarını takip ettiği bir seyahat dönüşü, bavullarının karışması sonucu Aslı ile tanışır. Aslı bir yayın evinde editördür ve o da birine bağlanamamaktan şikâyet etmektedir. Ayrıca başında zebella gibi duran annesi Devlet Hanım’dan çekmediği kalmamıştır. Çok geçmeden Berkcan ve Aslı arasında bir bağ oluşur. Dost olmak ve aşık olmak arasında gelgitler yaşamaktadırlar. Sahne aralarında çıkan Psikiyatrist Basri Bey’in yardımı ile işler daha da karmaşık ve saçma bir hal alır.”
Sam Bobrick’in yazdığı, Bora Severcan’ın uyarladığı ve yönettiği oyunda Volkan Severcan, Melda Gür, Sefa Zengin ve Zuhal Yalçın karşımıza çıkıyor.
Ekin Tuncay Turan’ın çevirdiği oyun ile ilgili dostluk, ikili ilişkiler, aşk ve bağlanma üzerine garip sorgulamalar neşeli bir dille anlatılıyor.
Bavul’un konusunu tiyatro ekibi şöyle dile getiriyor:
“Seyahat dönüşü havaalanında bavulları karışan bir kadın ve erkeğin hayatları da karışırsa ne olur? Olaylar komedi örgüsü içinde işlenip; mutlu sonla biter mi acaba? Yoksa hayata devam etmek için aşktan yardım almak gerekir mi? Sam Bobrick’in yazdığı, Ekin Tunçay Turan’ın dilimize çevirdiği ve Bora Severcan’ın Türkiye’ye uyarladığı “Baggage – Bavul” adlı oyun; çeşitli olaylar yüzünden yaşamdan kopmuş bir gurup yetişkinin hayata bağlanma çabalarını, gittikçe ağırlaşan “bir bavul dolusu dertten” kurtulma uğraşlarını oldukça neşeli ve komik bir dille anlatan, son yılların en keyifli komedi eserlerinden biridir.”

“El işi” ile arp rüzgarı

Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde birbirinden değişik etkinlikler yeni sezonda da sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor. Konser, dans gösterisi, müzikli tiyatroların yanı sıra bir çok etkinlik yine sanatseverleri karşılayacak. Bunlardan bir tanesi de Ekim ayının son günlerinde konuklarını bekliyor. “El İşi” adlı konser programı 31 Ekim’de Beşiktaş Kentlisi’ni ve İstanbulluları ağırlayacak. Yeni sezonda gerçekleştirilen etkinlikle ilgili detaylar arasında Caz Tarihi, çalgıları, müzisyenleri ve kayıtlarıyla ilgili çeviri yapan Sadettin Davran’ın etkinlikle ilgili aktardığı şu detaylar yer alıyordu:
“El İşi’nde iki çok yüksek takatli arp birer uzay aracı gibi ıssız Anadolu bozkırlarına köy meydanlarına iniyor, köy kahvelerine giriyor, köy evlerinde konaklıyor. Ama ne kendilerien küçük bir yabancılık çekiyor ne de yadırganıyorlar. Bu “El İşi” elbette çok ama çok ötesinde ustalık gösterisi ama insan elinin sıcaklığına her dokunuşlarında dinleyiciye ulaşıyor”
Şirin Pancaroğlu ve Meriç Dönük Arp sanatını konuşturacak. Volkan Ergen de Perküsyon’da görev alacak.
Sanatçı Şirin Pancaroğlu ile ilgili bazı detaylar ise şöyle aktarılabilir:
“Arpist olan Pancaroğlu, 1993 yşılında Fransız arp müziği çaldığı bir resitalden sonra Washington Post gazetesi tarafından milli servet ve uluslararası ölçekte büyük yetenek olarak nitelendirildi. Şirin Pancaroğlu, arp sanatında geleneksel modern karışımlı bir performans sergiliyor.”
Konser programındaki bir diğer sanatçı da Meriç Dönük’tü. Meriç Dönük ile ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“16 yaşında iken ünlü Rus çellist Mikhail Khomitser tarafından “profesyonellik seviyesi”nde görülen Meriç Dönük, İstanbul’da ilk solo ve oda müziği konserlerini 2003-2004 sezonu içerisinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Muvaffak Benderli Salonu’nda verdi. Haziran 2011’de hocası Şirin Pancaroğlu ile birlikte “Elişi” albümünü çıkardı. Anadolu’nun geleneksel müziği türkülerin arpla icra edildiği bu albümde, düzenlemelerde önemli rol aldı.”
Perküsyonda yer alan Volkan Ergen ile ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“Okul öncesi dönemlerinde darbuka ile tanışan sanatçı, ilk teorik müzik bilgilerini 1988’de Samsun Belediye Konservatuarı Türk Müziği Çocuk Korosu Saz Heyeti’nde aldı. 1997 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Enstrüman Yapım Bölümü’nü kazandı. 2005 yılında Kültür A.Ş.’nin düzenlediği Doğu’nun Kadınları Festivali’nde Susan Deyhim ve Richard Horowitz ile çalıştı. Melodik ve ritmik bir yapının görsellerle işlendiği performanslar sergiledi.”

Sağ şerit
bisikletlilerin hakkı

Aranızda bir buçuk metre mesafe var mı? Bisiklet kullanıyorsanız artık diğer sürücülerin de sizi görmesi için sosyal sorumluluk çalışmaları hız kesmiyor. Beşiktaş Belediyesi bu çalışmalara destek veriyor. Yaz veya kış demeden bisiklet kullanmaktan vazgeçmeyen ve bisiklet kullananların da yol hakkını savunan Beşiktaş Belediyesi, bisiklet yolu çalışmalarının da hızla sürdüğünü dile getirdi. Bisiklet kullanıcıları ile diğer araçlar arasında mesafe olması gerektiğinin altı çizilerken Beşiktaş Belediye sosyal medya sayfalarından bisiklet kullanıcılarına destek verdi. “Trafikte bisikletlilere saygı gösterelim!” sloganıyla dikkat çeken Beşiktaş Belediyesi yetkilileri, mesafenin korunması ile ilgili kuralın her yerde geçerli olduğunu belirterek merak eden kentli için yanıtladı. Beşiktaş Belediyesi yetkilileri gerçekleştirilen destek amaçlı sosyal sorumluluk çalışması ile ilgili şu detayları aktardı:
“Trafikte Bisikletliye Saygı… Büyükşehirlerde bisiklet kullanımı her geçen gün artıyor. Gelgelelim, çevre kirliliği yaratmayan, ucuz ve sağlıklı bir ulaşım aracı olan bisikleti İstanbul trafiğinde kullanmak oldukça güç. Bisiklet sürücüleri çoğu zaman motorlu taşıt sürücüleri tarafından yok sayılıyor. Arabadan inerken dikkatsizce açılan kapılar nedeniyle bisikletçiler yaralanıyor. Bu bağlamda olası kazaların önüne geçmek, bisikletlilerin de diğer araç sürücüleriyle yolları ortak kullanan bireyler olması gerektiğini anlatmak için bir işbirliği yaptık. Bisiklet kullanımının arttırılması ve bisiklet kültürünün yaygınlaşmasını amaçlayan Bisiklet Dostu ile kurguladığımız kampanya çerçevesinde Beşiktaş’ın her yanını dikkat çekici afişlerle süsleyeceğiz, motorlu taşıtlar için uyarı tabelaları asacağız. Özellikle taksilerin yolcu kapılarının iç tarafına yapıştıracağımız etiketlerle, kapıların açılırken bisikletlilere, motorsikletlilere ve yayalara dikkat edilmesini sağlamaya çalışacağız. Bu kampanyanın ikinci ayağında, Beşiktaş’ın uygun sokak ve caddelerine bisiklet park yerleri ve bisiklet yolları yapılacak. Sizlerin de desteğiyle Beşiktaş’ı daha yeşil, daha sağlıklı ve bisikletsever bir kent yapmayı amaçlıyoruz. Hadi gelin ilk adımı birlikte atalım: Sağ şerit bisikletlilerin hakkı! Bisikletliye saygı!”

Çocuk Bilim Merkezi açıldı

Beşiktaşlı minikler bilim üzerine çalışmaları öğreniyor hem de eğleniyor. Çocuk Bilim Merkezi çalışmalarına başladı. Minikler için eğlenceli öğrenmek olarak adlandırılan dersler için Beşiktaş Belediyesi sosyal medya üzerinde kentliye programı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Yetkililer şunları söyledi: “Çocuklar hayatlarının her alanıyla bilimi birleştirebilsinler diye “Çocuk Bilim Merkezi”ni kurduk. Eğlenerek ve deneyerek öğrensinler istedik. Bilim Merkezimiz 3, 4, ve 5. sınıflara yöneliktir. Hafta içi her her gün 08:30 ile 17:00 saatleri arasında merkezimizi ziyaret edebilirsiniz. Başvuru ve kayıt gibi prosedürler yok…”
Çocuk Bilim Merkezi, Akatlar Kültür Merkezi’nin üst tarafında bulunuyor. Bilgi edinmek isteyenler (0 212) 351 82 59 no’lu telefonu arayabilirler.
Öte yandan Beşiktaş Belediyesi; çocuk oyunları karnavalı, çocuk oyunları ligi, çocuklar için ağız ve diş sağlığı polikliği, çocuklar için ücretsiz yaz kampı, çocuklara özel sanat etkinlikleri, tiyatro gösterileri gibi bir çok alanda etkinlikler, açılışlar ve organizasyonlar gerçekleştirmeyi sürdürüyor. En son bahar dönemi içinde bilim ve sanat şenliği konseptiyle çocuklar için organizasyon gerçekleştirmişti ve düzenlenen karnavalda miniklere ödülleri sunulmuştu. Yapılan etkinlikle ilgili detaylar da şöyle sıralanıyordu:
“Beşiktaş Belediyesi her sene olduğu gibi bu sene de düzenlediği resim yarışması ile çocukların resme olan ilgilerini desteklemek, sorumluluk bilincinin ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesine, çocuklar arasında var olan kardeşlik, sevgi ve dostluk bağlarının gelişmesine katkı vermek, böylece bayramlarını daha da anlamlı hale getirmek ve sevinçlerini paylaşmak adına yarışma düzenlendi ve yarışmanın konusu: “Çocuk Oyunları” idi.”
Resim yarışmasını kazanan çocuklara Henkel-Pritt’ten sürpriz ödüller Belediye Başkanı İsmail Ünal tarafından verildi. Birinciler tablet bilgisayar, ikinciler fotoğraf makinesi, üçüncüler hediye çeki ve mansiyon ödülünü hak edenler Pritt’ten hediye çantası kazanmışlardı.

Akatlar’da komedi: “Gizli Özne”

Tek tutkusu resim olan, ama yaptığı resimleri kendinden başka kimseye beğendiremeyen Eray ile bir şirkette muhasebecilik yapan, hayatını mesai saatlerine göre yaşayan Yasin’in hikayesidir Gizli Özne… Tiyatro Esen’in sahnelediği neşeli oyun, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde sevenleriyle buluşuyor. 31 Ekim’de perdelerini açacak oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyordu:
“Resimsever Eray ile bir şirkette muhasebecilik yapan, hayatını mesai saatlerine göre yaşayan Yasin’in hikayesidir Gizli Özne… İki farklı karakterde, iki zıt insan, aynı hayatı bir apartmanın zemin katında paylaşırlar ve bir gün hayatlarına bir kadın girer. Bir ilişkinin ayrılık melankolisini yaşayan Ceren, bir cafede Yasin ile tanışır ve Eray’ı tanır. Ceren’in içindeki gel gitler Eray ve Yasin’in zıtlığından daha derin ve süprizlerle doludur. Üstelik bu hikayede sadece gel gitler değil, gelince gitmek bilmeyen ev sahipleri, onların Almanya’da her ay gelme ihtimalleri olan oğulları, kiracının çilesi, ev sahibinin derdi, kısacası kafamızı pencereden dışarıya çıkardığımızda görebileceğimiz bir hayatın realitesi bulunmaktadır.”
Tiyatro Esen’in yeni oyunu Gizli Özne’de; yol manzaralı, demir parmaklıklı bir konutun içinde, zamanı nakite çevirmeye çalışan muhasebeci Yasin ile kendine bolca vakit ayıran ressam Eray’ın çatışmalarını izlerken kendi yaşam seçimlerimizi neşeli bir üslupla sorgulama imkanını bulabiliyorsunuz.
Göksel Kortay’ın yönettiği Baş Belası adlı komedi oyunu ile iki sezondur seyircinin beğenisi kazanıp birçok ödül alan Tiyatro Esen; yeni sezona yepyeni bir oyunla, Gizli Özne ile başlamış olacak. ‘Baş Belası’ oyunun yazarı Eray Yasin Işık’ın yazdığı Gizli Özne adlı oyun, İpek Kadılar danışmanlığında ve Arda Esen yönetiminde tiyatroda hayat buluyor. Bol kahkahalarla seyredilen Gizli Özne’nin oyuncu kadrosunda şu isimler yer alıyor: “Arda Esen, Bora Sivri, Hakan Eratik, Sedat Bilenler, Yeşim Salkım.”

Arapsaçı geri döndü

Ekim ayının üçüncü haftasında yepyeni bir oyun sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde Arapsaçı adlı oyun yeni sezonda da güldürmeye devam ediyor. 22 Ekim’de sanatseverleri ağırlayacak oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“Oyun Londra’da lüks bir apartmanın en üst katında geçiyor. Mutlu bir evlilik sürdüren ve bir yayın evi sahibi olan Johanna ve Philip Markham çiftinin evinde, Johanna’nın en yakın arkadaşı Bayan Linda’nın, farkında olmadan düşürdüğü bir mektup yüzünden başlayan yanlış anlaşılmalar, Linda’nın eşi ve yayın evi ortağı Henry’nin Philip’i kışkırtması ile daha da karışık bir hal alır. Philip (Can Törtop) ve Johanna (Ümmühan Kıldiş), birbirlerine sadık ve on yıllık evli bir çifttir. Herşey Johanna’nın arkadaşı Linda (Eylem Şenkal)’nın bir kaçamak için Johanna’dan evi kullanmak istemesi ile başlar. Çünkü aynı saatlerde Linda’nın eşi Henry (Berke Hürcan) de, Philip’den bir kaçamak için evi istemektedir. Aynı gece için aralarında gizli aşk yaşanan evin hizmetçisi (Anna Matskevits) ve dekoratörünün (Ferhat Balaban) de evde benzer planları vardır… Dekoratör Alistair ve beklenmedik anda çıkıp gelen ünlü Tonton kitapları yazarı Bayan Symthe’in (Hande Melek) olayların içine girmesiyle evde herkes bir anda rolleri değişir ve tam bir arapsaçına döner olaylar. Sürpriz ziyaretçiler, beklenmedik olaylar, Philip ve Johanna’nın bir türlü çözemediği karışıklıklar… ’’
Tiyatro Dünyası oyuncularının sahnelediği oyun hareketli ve eğlencesiyle izleyenleri kendine hayran bırakıyor. Arap Saçı adlı oyunun neşeli konusu ile seyirciye kendini sevdireceğe benziyor.

Mutsuz bir kızın hikayesi: Küçürekkız

Mutsuzluğun içinde mutluluk arayanların öyküsü denilebilecek tarzda bir hikaye tiyatro sahnesinden konuklara merhaba diyor. Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde yepyeni bir oyun daha tiyatroseverler ile buluşuyor. Sema Ali Erol’ün yazıp yönettiği oyunun konusu ise şöyleydi:
“Küçürekkız mutsuzluğun içinde aslında bir “kurban”dır. Bu çocuk hem kendi içinde hem de dış dünyada “hapse” mahkumdur. Suçu mu? Herkes kadar. Günahı mı? Herkes kadar. Etrafındaki insanların yüklediği suçları ve günahı taşır. Tıpkı ailesi ve yaşadığı toplum gibidir oyunun yapısı da paramparça!.. Aslında “Küçürekkız” oyunu ismi cismi bile olmayan bir genç kızın çarpık ailesine ve kuralsız bir topluma açtığı savaşın trajik bir çığlığıdır…” Ayça Kocatürk’ün müzikleri yaptığı Küçürekkız adlı oyunun dekor ve kostüm sorumlusu ise Sırrı Topraktepe ve ışık sorumlusu ise Aslı Atasoy’du. Tiyatro Kumpanyası, ‘Can’, ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’ ve ‘Oturan Boğa’ oyunlarından sonra yeni oyunu ‘Küçürekkız’ ile izleyici karşısına çıkıyor.

Tuncel Kurtiz’in ardından

Sinemaseverler Levent’te buluşmaya devam ediyor. Bu kez usta sanatçı Tuncel Kurtiz için Beşiktaş kentlisi sanatseverler bir araya geldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Belgesel Sinemacılar Birliği ve Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci Çay ve Simit” beşinci sezonunda, geçen haftalarda hayata gözleri yuman büyük usta Tuncel Kurtiz anısına, onun hayatını anlatan bir belgesel gösterime girdi. Belgeselde Onat Kutlar, Gürol Sözen, Tunca Yönder ve öğrencileri Tuncel Kurtiz’i anlattı. Onat Kutlar Kurtiz için şunları söyledi: “Sanat hayatının büyük bir bölümünü gönüllü sürgün olarak yurtdışında geçiren Tuncel Kurtiz’in, bir zamanlar çok çeşitli yabancıların söylediği gibi, kendi ülkesinde bilinemeyen değeri, yabancı ülkelerde daha iyi fark edildi. Üstelik uluslararası soyut bir sanatçı olarak değil, bir Türk sanatçısı olarak…” Beşiktaş Belediyesi İsmail Ünal’ın yer aldığı gecede gösterilen belgesel filmde, Tuncel Kurtiz’in yaşamını, sanatını, içinde varolduğu ruh halini önemseyerek, sinemadaki renkli serüvenini şiirsel bir dille aktarmayı amaçlanıyordu.
Film ile ilgili diğer bazı detaylar ise şöyle sıralanıyordu: “Bedr: Sinemada Bir Dolunay adlı film, 1995 yılı yapımı video renkli kayıt ve filmin süresi ise 42 dakika.”
Mehmet Eryılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı Tuncel Kurtiz’in hayatının anlatıldığı filmde şu detaylar da yer alıyordu: “Şiirler: Asaf Halet Çelebi, Cihat Irgat, Refik Durbaş. Müzik: Ercüment Batanay, Peter Gabriel. Kamera: Kadir Tiryaki, Nurettin Sezer, Refiğ Yetiş, Küçük Arif. Dış Ses: Sumru Yavrucak. Işık: Can Prodüksiyon, Metin Devrim. Teknik İşlemler: Insert Studio. Asistanlar: Altan Uludağ, Çiğdem Vitrinel. Montaj: Ekrem Ak, Hakan Kaya. Prodüksiyon: Metin Devrim, Ergün İnce.”
Belgesel filme katkıda bulunan isimler ise şöyle sıralanıyordu: “Onat Kutlar, Tunca Yönder, M.S.Ü. Sinema T.V. Merkezi, Gürol Sözen, İsmet Arasan, Yılmaz Güney Vakfı, Sema ve Dimo, Nevzat Şenol, Nurettin Sezer, Leman Dergisi ve Tuncay Akgün, Nuriye Özen, Ahmet Soner, Aydın Bağardı, Cengiz Ergun.”

BELGESEL: Ben, Sen, O

Levent’te belgesel sinema gösterimleri yeni sezonda yeni ve ödüllü filmlerle sinemaseverleri karşılıyor. Bu gösterimlerden bir tanesi de “Ben, Sen, O” adlı filmdi. Film, Ekim ayının son günü Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’nda perde diyor. “Ben, Sen, O” adlı filmde, trans bireylerin karşılaştıkları baskı, şiddet ve adaletsizlikleri konu alıyor. “Ben, Sen, O…” filmi, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nde trans hakları savunuculuğu yapan Demet Yanardağ ile Selma Özen‘in hayatından kesitler sunuyor. “Ben, Sen, O…”, Türkiye’deki bir çok festivalden de ödülle dönmüştü. 19. Adana Altın Koza Film Festivali’nde Öğrenci Kısa Film ve Belgesel Kategorisinde En İyi Belgesel ödülünü kazanan film, 49. Antalya Altın Portaka Film Festivali’nde ise Ulusal Belgesel Film Kategorisi’nde En İyi İlk Belgesel Ödülü’ne layık görülmüştü. Bir diğer ödül ise, 24. Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması’nda En İyi Belgesel dalında gelmişti. Bu festivallere ek olarak, şimdiye dek !f Bağımsız Filmler Festivali, Pembe Hayat Kuir Fest, Documentarist- Hangi İnsan Hakları gibi çeşitli film festivallerinde ve bir çok etkinlikte gösterimi yapılan film yine Berlin Film Festivali Türkiye Standı’nda da seyircisiyle buluşmuştu. “Ben, Sen O…”, Zeynep Oral’ın ilk belgesel filmi olarak tanımlanıyor. “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” 5’inci sezonunda gösterim programında yer alan filmle ilgili diğer detaylar ise şöyle aktarılıyor: “1989 yılında Ordu’da doğan Oral, ilk ve orta öğretimini burada tamamlamıştır. Lisans eğitimini İzmir’de Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü’nde aldıktan sonra halen Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Film Tasarımı Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimi almakta ve aynı zamanda Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Film Tasarımı Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Oral’ın “Ben, Sen, O”, haricinde Teker, Durak ve Mutlu Aile Pozları isimli üç filmi daha bulunuyor.”

Devrimin
Büyükanneleri

Slovak yönetmen Seliskar, kendi babaannesi, erkek arkadaşı Brand’ın anneannesi ve Kübalı babaannesiyle yaptığı röportajlarla, aile tarihindeki ideoloji rollerini “Devrimin Büyükanneleri” adlı filmle ortaya koyuyor. Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi Onat Kutlar Sinema Salonu’ndaki film gösterimleri tüm hızıyla devam ediyor. Ekim ayı içinde seyircisiyle buluşan tarihi belgesel konumundaki “Devrimin Büyükanneleri” filmi ile ilgili bazı detaylar şöyle sıralanabilir: “Belgesel bir yandan arşivden çıkan görüntüler ve amatör filmlerle resmedilirken, öte yandan da yönetmen kendi sesiyle ailesinin hikayesini, Tito egemenliğindeki Yugoslavya’yı, son zamanlarda devam eden savaşı anlatıyor. “Devrimin Büyükanneleri” gösterildiği bir çok yerde ülke ve dünya tarihinden öyküler alanında yerini alıyor. Petra Seliskar’ın yönetmenliğini üstlendiği gösteriminde Slovak yönetmen Petra Seliskar, kendi babaannesi, erkek arkadaşı Brand’ın anneannesi ve Kübalı babaannesiyle yaptığı röportajlarla, aile tarihindeki ideoloji rollerini araştırıyor. Belgesel bir yandan arşivden çıkan görüntüler ve amatör filmlerle resmedilirken,diğer yandan da yönetmen kendi sesiyle ailesinin hikayesini, Tito egemenliğindeki Yugoslavya’yı, son zamanlarda devam eden savaşı etkileyici görüntüler eşliğinde anlatıyor.”
Belgesel filmleri içinde bir diğer gösterim de “Sadık” filmiydi. Ödüllü filmler arasında yer alıyor. 8. Altın Badem Sinema ve Kültür Festivali kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ulusal Belgesel Film Yarışması ödüllerinde birincilik kazandı. Yönetmenliğini Cantekin Cantez ve Burcu Ayşe Esenç’in yaptığı film Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında da amatör film kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olmuştu.

Tangocular Beşiktaş’ta

Dans sevenler Beşiktaş’ta buluşuyor. Yeni sezon etkinlikleri kapsamında Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde yepyeni bir organizasyon sanatseverleri ağırlayacak. 6 Kasım’da Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Salonu’nda dans gösterisi gerçekleşecek. Los Reyes del Tango ve Mundial Dünya Tango Salon Şampiyonları Beşiktaş kentlisi ve İstanbullularla bir araya gelecek. Şampiyon dansçıları bir arayan getiren dans gösterisi Tangonun Kralları adlı etkinlik oldukça dikkat çekici. Arjantin tango dünyasında “Ritmin Kralı” olarak isimlendirilen, meşhur Juan D’Arienzo’nun (El Rey del Compas) eşsiz müzik stilini zamanımızda mükemmel bir şekilde seslendiren dünyaca ünlü orkestra Los Reyes del Tango (Tango’nun Kralları) ve Mundial Dünya Tango Salon Şampiyonları seyircilerle buluşuyor. Los Reyes del Tango’nun yaşları 68-81 arasında değişen orkestra üyeleri, “Tango’nun Altın Çağı” olarak adlandırılan dönemdeki ünlü besteci Juan D’Arienzo tarzında icra ettikleri müzik ile verdikleri her konserde dinleyiciler tarafından ayakta alkışlanmakta ve 1999’dan beri Buenos Aires’te düzenlenen ve dünyadaki en büyük tango organizasyonu olan C.I.T.A. (International Congress of Argentinian Tango)’da yer alıyor. Uluslararası tango festivali 8. İstanbul Tango Ritual kapsamında İstanbul’da bulunan 2012 Mundial Dünya Tango Şampiyonaları Facunda de la Cruz ve Paola Sanz ile John Erban ve Clarissa Sanchez, Inés Muzzopappa ve Dante Sanchez gibi Mundial’de daha önceki senelerde şampiyonluklar almış dansçıları bir araya getiren gösteri, dünyada ve Türkiye’de ilk defa seyirci ile buluşacak.
Seramik Sergisi

Yepyeni sergiler Beşiktaş’ta gün ışığına çıkıyor. Işık Arıburnu Seramik Sergisi, Beşiktaş’ta sanatseverleri kucakladı. Ekim ayının ilk haftasında ziyarete açılan sergi 23 Ekim’e kadar izlenebilecek. Serginin açılışında Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da hazır bulundu. Büyük boyutlarda da bulunan seramik tablolar Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’ndeki Beşiktaş Çağdaş sergi salonunda konuklarını ağırladı. Beşiktaş Çağdaş’ta seramik sergisinden önce dikkat çeken bir diğer etkinlikte bahar dönemi içinde gerçekleşen “Kaos ve Düzen” adlı resim sergisiydi. Rahşan Düren’in ‘Kaos ve Düzen’ adlı sergisi ile ilgili bazı detaylar şöyleydi:
“Psikiyatrist Dr. Rahşan Düren’in Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde açılmıştı. Düren, yeni sergisinde, farklı ruh hallerini “Kaos ve Düzen” kavramları ile anlattığı 70 eserine yer verilmişti. Rahşan Düren sergisinde, soyut ve figüratif çalışmalarının yanı sıra ahşap malzeme ile üç boyuta taşıdığı eserlerini de izleyicilerle buluşturmuştu.”

ENGELLİLER için ‘Yoga ve Pilates’

Beşiktaş’ta sosyalleşmeye yönelik çalışmalar da tüm hızıyla devam ediyor. Engelli vatandaşlar için farklı bir uygulama daha Beşiktaş’ta hayat buluyor. geçen haftalar içinde Engelli Koordinasyon Merkezi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleşti. Yoga ve pilates dersleri eğitmenler eyliğinde merkezde yapıldı. Engelli Koordinasyon Merkezi, yeni yapılanmasıyla geçtiğimiz süreç içinde Beşiktaş Belediyesi “Kentine Güvenen Kentler Buluşması”nda tanıtılan 19 projeler içerisinde yer alan çalışmalardan bir tanesiydi. Fuar ve tanıtılan projeler ile ilgili bazı detaylar şöyle sıralanabilir:
“Beşiktaş Belediyesi de sağlık, eğitim, kültür-sanat alanında geliştirdiği projelerini fuarda tanıttı. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan “Sosyal Alarm Projesi” bu fuarda görücüye çıkmış oldu. Beşiktaş’taki 75+ nüfusun faydalanacağı proje sayesinde tek tuşla ambülans, hemşire, doktor gibi sağlık hizmetlerine erişim sağlanıyor. Tek tuşla polise veya itfaiyeye ulaşabiliyor. Sosyal Alarm Projesi’nin yanı sıra Meyve Bahçesi, Doğada Yaşam Kampı, 4. Levent Mozaiklerini Koruma Projesi, Engelli Koordinasyon Merkezi gibi yenilikçi projelerin de tanıtımı yapıldı.”