SAYI 296

İsmail Ünal kentliyle buluştu
“Yaptıklarım… Yapacaklarım”

BEŞİKTAŞ kentlisiyle buluşan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, yaptıkları ve yapacaklarını anlattı ve tüm sorulara içtenlikle yanıt verdi.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Beşiktaşlılarla buluştu. Radyo Beşiktaş’taki canlı yayında tüm sorulara içtenlikle yanıt veren İsmail Ünal yaptıkları ve yapamadıklarını anlattı. İşte Beşiktaş Buluşmaları’ndan
bir kesit…

Beşiktaş Kentlisi ile bir araya geldiğiniz için teşekkür ederiz. İletişim adına
birçok konuda adımlar attığını biliyoruz. Öncelikle söze nasıl başlamak istersiniz?

“İletişim halkla birlikte olmaktır. Yüz yüze olmanın yanı sıra dediğiniz gibi bir çok yönden bu çalışmayı sürdürmekte ve kentliyi bilgilendirmekteyiz. Belediye Başkanlığım dönemimce bana ulaşmak isteyip de ulaşamayan olmamıştır. Sizin de söylediğiniz gibi göreve başladığım günkü telefonumu kullanıyorum ve 24 saat boyunca kendim açıyorum. Görev süreme gelince,yaklaşık 9 yılı aşan ve 10. yılın içinde olduğumuz Beşiktaş kentlisi ile birlikteliğimizle onlarla 35 yıllık kent yaşayanı birisi olarak el elle kol kola yürüdük.
Onlarla hem yaşam içinde bir kez daha önümüzdeki dönem içinde kol kola
yürüyeceğiz. Kentlilerle ilgili bu süreçte yapmış olduğumuz önemli çalışmalar oldu. Tamamladıklarımız, eksik yaptıklarımız var, yapamadıklarımız var. Bu konuda onlara önümüzdeki süreçte önemli bir takım düşüncelerimiz vardı zaman ve süreç içerisinde. Onlara aktaracağız. Çünkü Beşiktaş kenti her zaman söylediğim gibi farklılaşacak, markalaşacak kent standartlarına
ulaşacak bir kent. Çünkü burada yaşadığınız zaman üniversiteler burada
iş dünyası burada. Yaşam alanları içerisinde insaların birliktelikleri burada.Onlar birbirlerini hem tanırlar hep düşünürler. Önemli bir nokta var ayrıca burada. Burası Türkiye’nin en önemli spor kulübü olan 3 büyüklerin içerisinde Beşiktaş var. Trabzon’un büyüklüğü de var tabi. Kentten Beşiktaş Kulübü adını almıştır. Bu önemli bir olay. Dünyaya açılmıştır. Bırakın belki de Türkiye’de dünyada eşi yoktur böyle bir anlayışın. Siyah – Beyaz bir ruhun bağlantısının kent yaşayanı ile… Eşi yoktur. Buradaki Fenerbahçeli, Galatasaraylı ve Trabzonsporlu ayrıca diğer takımların da temsilcileri de bizim ruhlarımıza katkı yapıyorlar. Anlayışlarımıza katkı
yapıyorlar. Bunları dile getirmek istedim.”

İki dönemdir Belediye Başkanlığı görevini sürdürüyorsunuz. Bu zaman zarfında yapılan işlerden ve yaşadığınız gerçeklerden yola çıkarak, belediye faaliyetleri hakkında özet bilgi verir misiniz?

“KENTLİYE SORDUĞUMUZDA YÜZDE 80 BEĞENİ ORANI VAR”
“Beşiktaş Kentlisine hizmetleri sorduğunuz zaman yüzde olarak 80’leri
aşan bir başarı oranı var. Bunların içerisinde eksikliklerimiz var mı var yeni
anlayışlarımız var mı var. Dile getireceklerimiz var mı var. Yeniden uygulayıp hayatın içerisine koyup kentlilerimizle paylaşıp başarma çabası içinde olduklarımız var mı var. İki dönemdir birçok hizmete imza attık. Kültür sanattan tutun da, esenlik hizmetine, gençlere, yaşlılara ve çocuklara… Meslek edindirme kursları, ağız diş sağlığı hizmetleri, ambulans, doktor, iletişim, teknoloji, sanata ve sanatçıya destek, çağdaş sanat, çevre, otoparklar, yeşil alanlar, heykel atölyeleri, indirimli kafe hizmetleri, kentli kartları, doğa
hayvan, eğitime katkı, yurt hizmetleri, ücretsiz ulaşımlar, engellilerle birliktelik, dost eller adı altında, esenlik hizmeti, mutfak, berber, hemşire ve benzeri hizmetler, tiyatrolar, sinemalar, konserler, opera ve belgeseller, Ramazan ve bayramlarda kutlamalar ve halkla birliktelik, konserler, iletişim hizmetleri ve 7 gün 24 saat çalışmak gibi şimdi aklıma bir anda gelmeyen bir çok hizmeti sayabilirim. Bunları açmak gerçekten saatler hatta günler alır ama kentlimizin talebi olduğu müddetçi yeni projeler geliştiriyoruz. Bizim de yapmak istediklerimiz faaliyetler ve çalışmalar var, hepsini önümüzdeki dönemde de hayata geçirmek adına şimdiden planladık.”

Meyve bahçesi projenizin üzerinde çok çalışma yaptığınızı ve bizzat ilgilendiğinizi biliyoruz. Bu alan belki de Türkiye’de bir ilk olacak. Dev bir yeşil alan ve içinde sayısız meyve ağacı bulunan bir park oluşturdunuz, Beşiktaşlılarla bu konuyu paylaşır mısınız?

“MEYVE BAHÇESİ TÜRKİYE’DE BİR İLK VE AÇILIŞI YAKINDA YAPILACAK”
“Meyve bahçesini tamamladık, bitirdik, açılışa hazır. Yaklaşık 28-30
dönüm arasında bir yer. Burası TRT’nin karşısında. Ulus’ta. Buradaki
anlayışımız bizim sitelerin terk ettiklerı yeşil alanlarımıza hayat kazandırmak. Her iki sitenin hatta yanlarında bulunan diğer sitelerden de aldığımız yeşil alanları birleştirdik. Tamamlandı, son rotüşları yapıyoruz. Son estetikleri ortaya koyuyoruz. Yani ressam eserini ortaya çıkarmıştır. Son fırçaya son imzasını atacaktır. O noktadayız. Açılışa hazır, çok az giriş kontrollerini yapıyoruz. Güvenlik sorunlarımız var, onu da çözmeye çalışıyoruz.. Güvenilir kent güvenilir yaşamın içeriğinde olan bir yer burası. Ortaköy vadiyi bir ormana dönüştürdük biz. 30 binin üzerinde yetişmiş ağaç diktik. Orayla da ilgili başka bir projemiz var. O da bisikletle ilgili birimlerimiz çalışıyor yurt dışında olan. Belli bölgelerde bisikletlerin küçük, görünebilir, mini garaj gibi değerlendirilebilecek, alacaklar bırakacaklar, böyle bir sistemin son aşamasına geldik. Parkın içinde yaptığımız her iş doğaya uyumlu. Ahşap rampalarla bir geçiş sağladık. Burası geçen dönemden bu yana uğraştığımız bir
proje. Orada çok hoş bir kafemiz var. Onun açılışı henüz yapılmadı, orada insanlar gelip çaylarını kahvelerini içecekler. Ama burasına gözümüzün içi gibi bakıyoruz. Ve çevredeki insanlar ve Beşiktaş kentlisi buradan yararlanacak. Herkese açık. İçinde ayrıca piknik yapılabilecek alanlar yarattık. Zeytin ağaçları zeytinlerini ortaya koymaya başladı. Önemli çok önemli. Meyve ağaçları var, çevre düzeni… Dut döneminde dutları, kiraz döneminde kirazları
topladılar. Bizim için temel felsefe dalından alıp tatmasıdır. Bunun bekçiliğini yapmıyoruz. Biz sadece orada güvenlik gelen insanlar rahat edecek sağlıklı bir yaşamın içerisinde insanların Belgrat Ormanlarına göndermeden bir yürüyüş yapacak, en güzeli de bu. Her 2 taraf da. Park konusunda biraz sıkıntı var. İnsanlar sabah akşam sporu için gelebilecekler. 3 yerden girişimiz var bizim oraya… Dinlenme alanları var.”

Kibarlık Budalası

Ortaköy’de yeni sezon oyunları sahne diyor. Tiyatroseverler “Kibarlık Budalası” adlı oyun, Ortaköy’de neşeli vakit geçirecek. Moliere’nin eseri olan Kibarlık Budalası sahneleyecek Tiyatro Kedi ekibi, Ekim ayında Afife Jale Sahnesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak.
Moliere’in ölümsüz eseri Kibarlık Budalası 6. yılında Ortaköy’de seyircisiyle buluşmaya devam ediyor. 2 Ekim’de sanatseverleri ağırlayacak olan Kibarlık Budalası adlı oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“17. yüzyıl Fransa’sında, cahil, saf ama çok zengin bir adam olan Mösyö Jourdain’in bir tek amacı vardır: Asilzade olmak. Bunu gerçekleştirebilmek için her şeyi göze alır, anlamlı-anlamsız, yararlı-yararsız ama mutlaka masraflı her çabayı gösterir. Gülünç duruma düşer, alay konusu olur ama hiç yılmaz. Hedefi bellidir: Soylu sınıfa girebilmek, soylu bir Markiz’i baştan çıkarabilmek için her şeyi yapmak ve biricik kızını da mutlaka bir “soylu” ile evlendirmek. Oysa kızı bir başka gence aşıktır. Moilere, yarattığı bu olağanüstü tiplemenin etrafını, onu sömürmeye çalışan Kont, ayakları yere basan karısı, sağduyunun ve samimiyetin temsilcileri hizmetçi ve uşak ile bir dantel gibi örer. Neredeyse her sözcük komik ve her durum gülünçtür oyunda…”
Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Sahnesi’nde sanatseverleri ağırlayacak olan oyunun konusu ile ilgili bir diğer detayı da tiyatro ekibi şöyle aktarıyor:
“Günümüzle geçmiş o kadar kesin bir sınırla ayrılmaz.. Hatta birbirlerine paralel akıp giderler. Bu yüzden dün dündür, bugün ise bugün diye bir şey olamaz. Belki de bugün aslında dün, dün de birazcık bugündür…”
Tiyatro Kedi tarafından sahneye konulacak olan oyunla ilgili diğer detaylar da şöyle sıralanıyor:
“Oyuncular: Haldun Dormen, Göksel Kortay, Hakan Altıner, Damla Cercişoğlu, Hilmi Özçelik, Efe Deprem, Bahadır Vatanoğlu, Işık Selin Kuyumcu”
Kibarlık Budalası adlı oyunda kostüm tasarımı Türkan Kafadar yaptı. Dekor tasarımda ise iki isim görev yaptı: “Gizem Gürsel ve Sedef Kermen.” Işık tasarımında ise Cengiz Özdemir yer aldı.

Metin Altıok’tan
“Duygusuz Yenilgi”

Sivas katliamında kaybedilen usta şair Metin Altıok, akatlar’da düzenlenen gecede anıldı. Altıok’un yazmış olduğu tek perdelik kısa tiyatro oyunu da Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde seyircisiyle buluştu.

Metin Altıok Şiir Ödülü Akatlar’da gerçekleşti. Kırmızı Kedi Yayınevi’nin düzenlediği şiir gecesi 28 Eylül’de Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırladı. Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen özel gece için şunlar aktarılıyordu:
“Metin Altıoku’u yitirdiğimiz Sivas Katliamının ve usta şairin aramızdan ayrılışının 20. yılında ödül töreninde bir ilke de imza atılacak. Ödül gecesinde Metin Altıok’un 1963 yılında yazdığı ve Evrim dergisinde yayınladığı tek perdelik kısa tiyatro oyunu “Duygusuz Yenilgi” yıllar sonra ilk kez seyirci ile buluşacak.”
Tören ile başlayan gece tiyatro oyununun sahnelenmesiyle devam etti. Oyunun sahne tasarımını Orhan Alkaya yaptı. Sahne müziklerini ise Grup Gündoğarken ve Çiğdem Erken gerçekleştirdi.
Metin Altıok’un yazmış olduğu “Duygusuz Yenilgi”de rol üstlenen oyuncuların isimleri ise şöyleydi:
“Mert Tanık, Aslıhan Kandemir, Ozan Gözel, Buket Yanmaz Kubilay.”
Metin Altıok hakkında bazı detaylar ise şöyle aktarılabilir:
“14 Mart 1940 tarihinde Bergama’da doğdu. Karşıyaka Lisesi ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Bingöl Lisesi’nde Felsefe Grubu Öğretmenliği ve daha sonra sürgün olduğu Bingöl’ün Genç ilçesinde, ayrıca Karaman Lisesi’nde felsefe öğretmenliği yaptı. Sivas katliamından (2 Temmuz) ağır yaralı olarak kurtuldu ancak komadan çıkamayarak 9 Temmuz 1993’te Ankara’da vefat etti.”

Barış Adası
Medeniyet nedir? Teknoloji herşeyi çözer mi? Sevgisiz bir hayatta insanı ne mutlu edebilir? Bu soruların yanıtlarını Akatlar’da minik bir çocuğun gözünden sorgulayarak “Barış Adası” adlı oyunda ele aldı.
Çocuk oyunları Akatlar’da miniklerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. 28 Eylül’de yeni bir oyun daha tiyatroseverler ile buluştu. 7’den 77’ye herkesin ilgisini çeken oyunda bir çocuğun teknolojiyi insanları yaşamı sevgiyi ve paylaşımın önemini sorgulaması ele alınıyor. Oyunla ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanabilir:
“Bitmez tükenmez dediğimiz medeniyet ile geri kalmışlık savaşının sonu gelmiş olabilir. Çünkü bu sefer geri kalmışlığın karşısında tertemiz yüreği, mükemmel zekâsıyla pırıl pırıl bir çocuk var. Kahramanımız medeniyetin sadece teknoloji olmadığını, sevgi, kardeşlik ve paylaşım olmadan asıl medeniyetin gerçekleşmeyeceğini anlattığı, sevecen, eğlenceli, müzikli bir komedi. Akarsular önüne çıkan tüm kayalara rağmen yoluna devam eder, medeniyet bir akarsudur.”
Barış adası ile ilgili oyunla ilgili diğer bazı detaylar ise şöyle sıralanıyordu:
” Müzikli Çocuk Oyunu. Yazan/Yöneten: Musa Gönüllü. Müzik: Kaan Aslan. Dekor: Sanat Mahsulleri Ofisi Dekor Atölyesi. Afiş Tasarım: Deniz P. Songur.”

Güvenli bir yaşam için
eğitim aldılar

Afetlere hazırlık konusunda Levent’te özel bir toplantı yapıldı. Eğitim çalışmasının yapıldığı etkinlik, Eylül ayında gönüllü katılımcılarla Levent Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Paneller, söyleşiler Levent’te Eylül ayında da sürdü. Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi’nde Güvenli Yaşam üzerine olan bir sitenin bu konu hakkında eğitim çalışması Levent Kültür Merkezi’nde Eylül ayının son günlerinde gerçekleşti.
Etkinlikle ilgili bazı detaylar şöyle aktarılıyor:
“Güvenli Yaşam, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ve toplumsal yaşam kalitesinin yükselmesi için İstanbul halkının; hayatın tüm alanlarında oluşmuş ve oluşabilecek tehlike ve risklerin farkında olması,
gerekli tedbirleri alarak yaşaması, bireysel ve toplumsal sorumluluk alması,
toplumsal güç birliği oluşturarak sorunun değil çözümün bir parçası olması ve yaşam çevresine duyarlı olma alışkanlıklarını kazanabilmesi için yürütülen çalışmadır.
Bu doğrultuda hazırlanan Güvenli Yaşam Eğitimlerine katılan İstanbullular Güvenli Yaşam Gönüllüsü olabilmektedir. Hazırlanan eğitimlerin ile; İstanbul halkının birey ve kurum/kuruluş düzeyinde afetlere hazırlık kapasitesi artırılabilecek ve olası bir afet ve acil durum karşısında mevcut müdahale kapasitesini harekete geçirerek kendi kendine yardım etme becerisi desteklenmektedir. Afet ve acil durumlara karşı bireysel ve toplumsal hazırlık çalışmalarını içeren Güvenli Yaşam Eğitimleri İstanbul Valiliği öncülüğünde, kurum ve kuruluşların destekleri ile tüm İstanbul halkına ulaştırılmaktadır.”
Güvenli yaşam eğitimleri bireyler kurumlar ve ç ocuklar için olmak üzere 3 ayrı kategoride kentliye verilebiliyor.

“Bizim Büyük Çaresizliğimiz”

Uzun yıllardır dostluklarını sürdüren ikilinin 30 yaşlarından sonraki dönemeçte de verecekleri kararlar üzerine kurulu seçimler, sorunlar silsilesi içindeki karmaşayı konu alan “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” adlı film, Levent’teydi.

Sinema etkinlikleri Levent’te devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi’nde yeni dönem filmleri öncesinde en çok izlenen filmler tekrar seyircisiyle buluştu. “Her Cuma Yeni Sinema” geçtiğimiz yıl gösterdiğimiz en fazla seyirci sayısına ulaşan dört filmden bir tanesi de “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”di. Hafta boyunca vizyonda kalan film ile ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyordu:
“Bizim Büyük Çaresizliğimiz, lise yıllarından beri yakın arkadaş olan, 30’lu yaşların sonundaki iki adamın, Ender ve Çetin’in dostluğunu konu alıyor. Uzun yıllar hayatları farklı yönlere giden iki yakın arkadaş, Çetin’in yıllar sonra Ankara’ya dönmesiyle çocukluk hayallerini gerçekleştirir ve aynı evde yaşamaya başlarlar. Tam birlikte yeni bir hayat kurmuşlarken, yurtdışında yaşayan arkadaşları Fikret Türkiye’de tatildeyken bir trafik kazası geçirir ve annesiyle babasını kaybeder. Almanya’ya geri dönmesi gereken Fikret, Ender ve Çetin’den, Ankara’da üniversite öğrencisi olan kız kardeşi Nihal’in okulunu bitirene kadar, yani iki yıl boyunca, onlarla kalmasını ister.
Birlikte yaşama hayalleri tam gerçekleşmişken üçüncü birinin eve gelmiş olması ilk başlarda Ender ve Çetin’i rahatsız eder. Ölümlerin travmasını atlatamayan Nihal de onlarla iletişim kurmak istemez, ama zamanla birbirlerine alışırlar. Aralarında ev merkezli üçlü bir yakınlık oluşur; beraber vakit geçirmeye ve bundan hoşlanmaya başlarlar. Bir süre sonra kaçınılmaz olan gerçekleşir; Ender ve Çetin, birbirlerinden habersiz bir şekilde Nihal’e aşık olurlar. Bu ortak aşklarını fark etmeleri, Ender ve Çetin’i birbirinden uzaklaştırmayacak, tersine onların dostluğunda yeni bir sayfa açacaktır…”

Bebek’te şenlik bir başkadır…

Yazdan kalma son günleri tadı Bebek Şenliği’nde çeşitli aktivitelerle, konserlerle daha da tatladı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın katılımıyla başlayan şenliğe, ünlü isimlerle birlikte Beşiktaşlıların ve İstanbulluların da ilgisi yüksekti.
Beşiktaş’ta birbirinden değişik etkinlikler hayat bulmaya devam ediyor. Gelenekselleşen Bebek Yenliği Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın Bebek Parkı’na gelmesiyle birlikte başladı. Bir çok standın yer aldığı etkinlik alanı, ilk günden son güne kadar kentlinin ilgisiyle doluydu. Yaz günlerinden kalma son güneşli günler için ailelerin de Bebek Parkı’nda geçirdiği 3 günde akşamları konser programları da yer aldı. Tüm gün boyunca dj performansları bulunuyordu. Standları tek tek gezen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, kentli ve esnaf ile de sohbet etti. Çocuklarla da iç içe olan Başkan Ünal, “Bebek semti ayrıcalıklı bir yerdir” diyerek geçtiğimiz yıllarda da festival havasında gerçekleşen şenliğe olan ilgiden memnuniyeti dile getirdi.
Birbirinden seçkin markalar, genç sanatçıların eserlerinden oluşan stantlar, genç ve özgün tasarımcılar, vintage kıyafetler, el yapımı takılar, kitap, hediyelik eşya ve ev aksesuarları gibi çeşitli ürünler bu sene de Bebek Şenliği’nde Beşiktaş kentlisi ve İstanbullularla buluştu. Sabah 11:00’den gece 22:00’ye kadar açık olan eğlence, yiyecek-içecek ve alışveriş stantlarıyla birlikte konuklarına eğlenceli sürprizler sunan Bebek Şenliği ziyaretçilerine unutulmaz üç gün yaşattı.