GAZETE BEŞİKTAŞ – Bağımsız Siyasi Gazete (1-15 Eylül)

Gazete Beşiktaş’ta Seçime Çeyrek Kala… Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile çok özel… Etiler Çamlıca arasına teleferik… İskeleden düştü, öldü… Sahilde uyuşturucu muayenesi … Arnavutköy Mahallesi Muhtarı ve sakinleri içini Gazete Beşiktaş’a döktü… Levazım Mahallesi Muhtarı ve sakinleri servis araçlarından şikayetçi… Bebek Mahallesi muhtarı ve mahalle sakinleri gezici araç projesini neden destekliyor…


Bayram coşkusu!..

Zafer Bayramı Beşiktaş’ta geleneksel fener alayı ile kutlanmaya başlandı. Tüm İstanbulluların davetli olduğu etkinlikte halk Beşiktaş sahilinde bayraklarla, meşalelerle yürüdü. Kutlama programında Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da hazır bulundu.

Beşiktaş’ta bayram coşkusu yaşandı. Beşiktaş Belediyesi, Zafer Bayramı ile ilgili programında bu yılki etkinliklerin başlangıç noktası “İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar Heykeli” oldu.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da geniş katılımlı bir fener alayıyla kentli 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı. Fener alayının ardından düzenlenen Bengü’nün yer aldığı konsere kentlinin ilgisi büyüktü.
Program ile ilgili bazı detaylar ise şöyle aktarılabilir:
“Mustafa Kemal’in başkomutanlığında gerçekleşen Büyük Taarruz’un bu yıl 91. yıldönümü. 30 Ağustos 1922 tarihinde Dumlupınar’da gerçekleşen büyük zafer, ülkemizin bağımsızlığı yolunda atılmış son adımlardan birini müjdeliyordu. Bu önemli gün Beşiktaş kentlileri tarafından büyük bir coşkuyla her yıl kutlanıyor. Bu yılki etkinliklerin başlangıç noktası “İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar Heykeli” oldu. Beşiktaş kentlileri ve İstanbullular saat 19:00’da heykelin önünden Arnavutköy’e doğru ellerindeki meşalelerle yürüyüşe geçti. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın önderliğinde yapılan yürüyüşe Beşiktaş Kent Konseyi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve Beşiktaş sakinleri de katıdı.”
Zafer Bayramı yürüyüşü Arnavutköy’deki Atatürk heykelinde son buldu. Heykele çelenk konulmasının ardından bayram coşkusu Boğaz’da devam etti. Beşiktaş kentlileri, Barbaros Meydanı’nda saat 21:00’da başlan Bengü konserine ücretsiz teknelerle geldiler. Bengü’nünşarkılarıyla Beşiktaşlılar ve İstanbullular coşkuyu yaşadı.
Kentliyi bir araya getiren etkinlik programı günler öncesinden rduyuruldu. Programın detaylar şöyle aktarılıyordu:
“30 Ağustos 2013 Etkinlik programı: Saat: 19:00 / “İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar Heykeli” önünde toplanma (Akmerkez yanı, Sekbanlar Sokak başı), Saat: 20:30 / Atatürk Heykeli’ne çelenk koyma töreni, Arnavutköy, Saat: 20:45 / Arnavutköy’den teknelerle Barbaros Meydanı’na hareket, Saat: 21:00 / Bengü konseri, Beşiktaş Barbaros Meydanı.”
Geçen yıl da, 30 Ağustos Zafer Bayramı Beşiktaş’ta coşkuyla kutlanmıştı. İstanbullular, Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği geleneksel fener alayında bayraklar ve meşalelerle Etiler’den Arnavutköy sahiline kadar marşlar eşliğinde yürüdü. Bu yıl Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda Bengü konseriyle etkinlikler son buldu.

Afet öncesi hazırlık duyurusu

Olası bir afet durumunda neler yapılmalı, aile olarak nasılbir plan uygulanmalı, AFAD kurumları bilgilendiriyor. Beşiktaş Belediyesi konuyla ilgili hassasiyeti göstererek hazırladığı duyurularıyla resmi sitesinde kentliyi afet öncesi hazırlık hakkında bilgilendirdi.

Beşiktaş Belediyesi kentlileri afet riskine karşı hazırlıklı olmaya çağırdı. Hazırladığı afişler ve duyurularla AFAD’ın başlıklarını kentliyle paylaştı. Beşiktaş Belediyesi Afet Yönetim Merkezi ile birlikte olası bir afet durumunda toplanma alanlarının duyurulduğu, ilçede uyarı tabelalarında uzun süre asıldığı ve bakımlarının da yapıldığı belirtiliyor. “Bilgilen, Planla, Haszırlan!” sloganıyla İstanbul AFAD’ın açıklamaları şöyleydi:
“Afet riskine karşı nasıl hazırlanacağınızı ve nasıl korunacağınızı öğrenebileceğiniz eğitim programlarına katılın, yapınızın ilgili yönetmeliklere uygun inşa edildiğinden ve iskan ruhsatı gibi izinlerin alındığından emin olun, aile üyeleriniz ile birlikte aile afet planını hazırlayın, afet-acil durum çantanızı hazırlayın, kendiniz ve aile üyeleriniz için Acil Durum Bilgi Kartı hazırlayın. AFet veya acil durum sonrası aile üyeleri ile buluşacağınız alanları belirleyin. Evinizde ve işyerinizde tehlike avı yapın, size zarar verebilecek eşyaları sabitleyin ya da yerlerini değiştirin. Zorunlu Deprem Sigortası’nı yaptırın. Evinizdeki tesisatların (su, doğalgaz, elektrik…) yerlerini ve nasıl kapatılacağını öğrenin. Afetler sırasında nasıl davranmanız gerektiğini öğrenin. Yaşam alanlarınızda afet öncesi ve sonrasında oluşabilecek yangın risklerini belirleyin. Yaşam alanlarınızdan nasıl tahliye olacağınız bilginini edinin. Günlük yaşamınızda veya afet – acil durumlarda ihtiyaç duyabileceğiniz ilk yardım bilgilerini öğrenin. Planlarınızı kontrol edin, güncelleyin ve tatbik edin. Afet ve acil durumlarda güvenliğinizi tehlikeye atacak davranışlarda bulunmayın.”

Tarihi mozaikler açığa çıkıyor

Levent’tin çeşitli noktalarında yer alan mozaki panoların ortaya çıkması için gerçekleştirilen proje ilgi görüyor. Yetkililer, projenin tamamlanmasıyla Levent semtinin bir açık hava müzesine dönüşeceğini dile getiriyor.

Beşiktaş Belediyesi, reklam panoları ve dükkân tabelaları altında tahrip olup kaybolan 20 mozaiğe yeniden hayat verdi. Bedri Rahmi’den Nurullah Berk’e çağdaş sanatın önde gelen temsilcilerinin işlediği 4. Levent mozaikleri kentlilerin eşsiz dayanışmasıyla gün ışığına çıkıyor. Levent’te kayıp 20 mozaiğin koruma altına alındığı belirtiliyor. Buna göre, yeniden hayat bulacak mozaiklerin görsel envanterleri için tüm parçalar tamamlandığında çalışma son aşamasına gelmiş olacak. Bu konuda Levent’te mozaiklerin yer aldığı eski fotoğraflar önemli bir adım olarak görülüyor. Buna göre incelenen 20 eserin 7 tanesi mantolama altında 6’sının üzeri tabela ve reklam panolarıyla kapalı ve 2 tanesinin de klima benzeri seylerle tahrip edilmiş durumda olduğu anlaşıldı.
Levent’te 1957’de Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Ferruh Başağa gibi ünlü sanatçılar tarafından yapılan ve sonraki yıllarda üstü kapanan veya panolarla örtülen mazoik panoların Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan bu çalışmayla yeniden ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Beşiktaş Belediyesi’nin Kasım 2012’den bugüne sürdüğü 4. Levent mozaiklerini koruma çalışmaları ilgi görmeye devam ediyor. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, bu çalışma ile ilgili “Bu çalışmanın sonucunda mahallemizin bir açık hava sanat müzesine dönüşeceğine inanıyoruz. Barcelona, Paris gibi Avrupa’nın önemli kentlerinde gördüğümüz sanat duvarlarının benzerlerine sahip olmaktan kaynaklanan gururu paylaşacağız” diye konuştu.
Yürütülen bu proje, Beşiktaş Belediyesi’nin Konaklar Mahallesi sakinleri, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin desteğiyle gerçekleştiriliyor. Yetkililer vatandaşların da dikkatini çekerek moziklerin gün yüzüne çıkması için oluşturulan kurula yardımcı olması için de çağrıda bulunuyor.

Görülmüştür!..

Birbirinden değişik fotoğraflar sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor. Beşiktaş’ta farklı sergiler bu sezon da konuklarını ağırladı. Etkinliklerden biri de Beşiktaş Belediyesi ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleşen fotoğrafçılık kursundan çıkan “Görülmüştür” adlı sergiydi.

Beşiktaş’ta farklı sergiler sanatseverler ile buluşmaya devam ediyor. Yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Beşiktaş Belediyesi çatısı altındaki kültür merkezleri sergi etkinlikleri programı da yeni sezonda sanatseverleri ağırlayacak. Bu sezonda ilgi çekici sergiler içinde Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleşen bir sergi, fotoğraf sevenleri bir araya getirmişti. Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi kursiyerleri fotoğrafçılık eğitimleri süresince gerçekleştirdikleri çekimleri, görücüye çıkardı. Beşiktaş Belediyesi ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde gerçekleşen fotoğrafçılık kursunda eğitim alanların birbirinden değişik eserleri, Ortaktöy’de sanatseverler ile buluştu. “Görülmüştür” adlı fotoğraf sergisi, bu yaz sezonunun ilk etkinlikleri arasında yer alıyordu.
Burcu Göknar’ın eğitmenliğinde, Beşiktaş Belediyesi ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle 2012-2013 tarihlerinde gerçekleştirilen “Fotoğraf Kursu” katılımcılarının eserleri,Haziran ayının ilk haftasında Ortaköy Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilmişti.
Burcu Göknar hakkındaki bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“İstanbul doğumlu olan sanatçı 1980 yılında dünyaya geldi. 2002 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nden mezun oldu. Öğrencilik döneminde, üniversitenin haber ajansı olan MİHA’da fotoğraf editörlüğü yaptı, profesyonel yayın organları için fotoğraf çekti, haber-röportaj yazdı. 2003 yılından itibaren National Geographic Türkiye Dergisi ile başlayarak, yurt içi ve yurt dışındaki yayın organları için serbest fotoğrafçı olarak çalıştı. 2004’te İsveç Enstitüsü’nün ve Konsolosluğu’nun bursuyla Nordens FotoSkola Biskops Arnö’de eğitim gördü. 2010’da Marmara Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri Yüksek Lisansı’nı tamamladı.
Varoşlara dair fotoğrafları, 2001’de İfsak 17. Uluslararası Fotoğraf Festivali’nde; iki kız kardeşi konu alan “Gece Vardiyası” başlıklı fotoğrafları, 2005’te 9. İstanbul Bienali Konukseverlik Alanı’nda sergilendi (Karma).
“Gece Vardiyası”, 2008’de İtalya Menotrentuno_II Fotoğraf Festivali’ne, 2009’da İtalya Sassari Güzel Sanatlar Akademisi’ne davet edilerek sunuldu (Kişisel). “Gece Vardiyası”, 2010 yılında Angkor Fotoğraf Festivali, Tokyo Metropolitan Müze, İngiltere, Hindistan, Pakistan, Singapur ve Çin’de sunuldu.
“Tersine Göç” konulu fotoğrafları, 2010 yılında Türkiye, Yunanistan ve Rusya’dan 5’er fotoğrafçının davet edildiği sergide önce İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde, ardından Moskova Uluslararası Fotoğraf Bienali’nde ve Selanik Uluslararası Fotoğraf Bienali’nde sunuldu (Karma)… “Vefa” adlı fotograf kitabı, Haziran 2010’da Fotoğrafevi tarafından yayımlandı. Halen, kurucu üyelerinden biri olduğu Photo Araf Fotoğraf Ajansı bünyesinde serbest fotoğrafçı olarak çalışmalarını sürdürüyor.”

Sağlık ve sigara Levent’te konuşuldu

Sigaranın kanser hastalığı ile olanbağlantısı ve kanser vakalarındaki istatistiki bilgiler, Beşiktaş’ta gerçekleştirilen bilgilendirici toplantılarla kentliyle paylaşıldı. Kanser vakalarının üçte ikisinin sadece sigara kökenli olduğunun altı çizildi.

Beşiktaş’ta sağlık seminerleri bu sezon içinde devam etti. Beşiktaş Belediyesi çeşitli başlıklar altında uzmanların eşliğinde merak edilen konularda sağlık seminerleri, toplantıları yapmaya devam ediyor. Levent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliklerden bir tanesi de bahar dönemi içinde gerçekleştirilen “Sigara ve Kanser” konusuydu. Levent’te gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında sigara tüm kanser ölümlerinin üçte birinden sorumlu olduğunun altı çizildi. Sigara nedeniyle yaşanan kanser vakalarında şu başlıklar yer aldı: “Akciğer, gırtlak, ağız, yutak, yemek borusu, mide-bağırsak, pankreas, mesane, böbrek, meme, rahim ve yumurtalık.”
Bilgilendirme toplantısında sigaranın neden olduğu kanser ile olan bağlantısı ve çeşitli kanser gruplarında ne kadar sigara içen de ne ölçüde kansere yakalanma riski taşıdıkları istatistikleri aktarıldı. Akciğer kanseri nedeniyle ölüm başlığı içinde günde 10 tane sigara içenlerde 7 kat, günde 20 veya daha çok sigara içenlerde bu oranın 25 kata kadar artığı gözlendiği belirtildi. Meme kanseri vakalarına da dikkat çekilirken özellikle belliyaş guruplarının da altı çizilerek elle muayenenin de önemine dikkat çekildi ve tedavide erken teşhisin önemi vurgulandı. Meme kanserlerinin yüzde 90’ının hastaların kendileri tarafından farkedildiği aktarıldı. Meme kanseri ile ilgili verilen detaylar arasında hastalığın ilerleyen safhalarında meme üzerinde ciddi değişiklikler olacağı da vurgulandı. gözlemlenecek bazı durumlar içinde, meme ucunda çukurlaşma, kanlı akıntı ve meme ucu renginde değişiklik bunlarla birlikte meme komşu lenf nodlarında büyüme olacağı belirtildi.