EKSTRA: Bunamaya mı başlıyoruz?

Genç hasta grubu unutmaya başladığı zaman ,bu unutkanlığın demans başlangıcı olup olmadığı kaygısına kapılır . Uzmanlar unutkanlık şikayeti ile doktora başvuran hemen hemen tüm hastanın öğrenmek istediği, şikayetinin sebebinin bunama olup olmadığı konusunda açıklama yapıyor.

Buna göre bunama yani demans başlangıcı olup olmadığıdır. Demans yani bunama ileri yaş hastalığıdır.Bazı istisna durumlar haricinde genç yaşta görülme olasılığı düşüktür. Genç yaşta görülen unutkanlığın birinci sebebi depresyondur. Depresyon ,stres,üzüntü,ajitasyon,aşırı çalışma … gibi nedenlerle sinir sisteminin biyokimyasının değişmesi ve buna bağlı sinir sisteminin işleyişinin bozulmasıdır.Kişide uykusuzluk veya aşırı uyku ,heyecan .takıntı, sinirlere hakim olamama,…. gibi belirtiler oluşur. Depresyonda odaklanma sorunu olduğu için kişi dalgın ve unutkan olur. Konsantrasyon bozukluğu olur.
Günümüzün çalışma koşullarının yoğunluğu ,özellikle büyük şehirlerdeki trfik hava yoğunluğu, vakitsizlik, ve geçim şartları sinir sisteminin hastalanmasına ve biyokimyasının bozulmasına sebep olur.