GÜNDEM: O madde değişiyor

Meşhur 35. madde değişti… TSK İç Hizmet Kanunu, Askerlik Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu’nda da değişiklik öngören Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM’ye sunuldu. Hazırlanan tasarıyla askeri darbelere ‘yasal dayanak’ olarak gösterilen 35’inci madde yeniden düzenleniyor. Tasarıda yer alan değişiklikler şöyle:
1960 darbesinin ardından 1 Nisan 1961’de yürürlüğe giren ve askeri darbelere ‘yasal dayanak’ olarak gösterilen 35. maddedeki, “Silahlı Kuvvetler’in vazifesi, Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve kollamaktır” ibaresi, “Silahlı Kuvvetler’in vazifesi; yurtdışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, TBMM kararıyla yurtdışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır” diye değiştiriliyor.
TSK İç Hizmet Kanunu’nun 2. maddesindeki “Askerlik, Türk vatanını, istiklal ve cumhuriyetini korumak için harb sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir” cümlesi “Askerlik, harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyetidir” oluyor.
Aynı kanunun 43. maddesindeki “Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir” cümlesi “TSK mensupları siyasi faaliyette bulunamaz” şeklinde düzenleniyor.
Hükümet tarafından Meclis’e sevk edilen tasarının 14. maddesinde ise İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesinin d fıkrasında da değişiklik öngörülüyor.