Son Dakika Beşiktaş (31.03.2011)

Beşiktaş Gazetesi’nde son dakika haberleri… Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal kentli ile buluşuyor… Akatlar ve Leventliler ile bir araya gelen Ünal, sorulara cevap verdi…   Xuefei Yang gitarıyla 14 Nisan’da İstanbul’da!..  Hanefi Avcı Beşiktaş’ta… Yıldız Tilbe Kuruçeşme’de…

KÜLTÜR SANAT – YEREL YÖNETİM – POLİS ADLİYE – AKTÜEL:

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ KENTLİ İLE BULUŞUYOR

AKATLAR ve LEVENTLİLER, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’la buluştu. Buluşmada Beşiktaş Gazetesi de vardı. Tüm toplantıları izleyen Beşiktaş Gazetesi muhabirlerinin izlenimlerini sizlere www.besiktas.com.tr internet adresinden aktaracak. Ayrı zamanda bu toplantılar Beşiktaş Gazetesi’nin tüm sayılarında yer alacaktır.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal mahalle toplantıları düzenleyerek vatandaşın sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Son günlerde mahalle buluşmalarına yine hız veren Ünal, tüm soruları alıp, içtenlikle cevap veriyor.
Akatlar Kültür Merkezi’nde mahalle toplantılarını sürdüren Ünal, bu seferde Levent ve Akatlar Mahallesi sakinlerinin sorunlarına çözüm aradı ve çözülen problemleri aktardı. Akatlar Mahallesi Muhtarı Tayfun Kirmanlı, Levent Mahallesi Muhtarı Muzaffer Türk, Belediye meclis üyeleri, ilgili müdürlükler ve vatandaşların katıldığı toplantı her iki mahalle sakinleri içinde önemliydi.
Toplantıda söz alan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, “Demek ki Akatlar’da ve Levent’te sorunlar az ki salonu dolduramamışız. Ama yinede katılım iyi”şeklinde espriyle başladı söze. Sonra da şöyle devam etti:
“ATATÜRK BÜSTÜ İÇİN TALEP VAR”
“ Her ne kadar oradaki derneklerdeki dostlarımızın bizimle ilgili farklı düşünceleri olsa da temel anlayışımız oranın konut kalmasından yana oldu. Bundan sonrada sosyal çalışmalarımız sürecek. Ev kiralama, satın alma noktasında hassasiyetimiz var. Herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki, bu bölgelerde iş bitiriciler türedi!.. Hizmetlerimiz devam ediyor. Levent Akatlar Etilerde. Asfalt ihalesi yapıldı. Leven’te bir tuvalet talebi var değerlendiriyoruz. Levent meydanında zemin onarımı olacak. Trafik tretuar şikayeti otel inşaatından dolayı sokaklar bozuk o sokakları tekrar yapacaklar. Parklanmalarda sorunlar var. Ayrıca Levent’te Özhan Canaydın heykeli diktik, bazı sokaklarda ağaçlandırma ve çam ağaçlarına giren kese böceklerinin giderilmesi için çalıştık. 12 park ve refüjde çalışmalar yapıldı. Atatürk büstü için talep var. Görkemli bir Atatürk heykeli isteniyor. İmar Müdürlüğü tebligatları ve Leven’tte 65 yaş üzeri 53 kişi sürekli kişisel bakım 11 kişi doktor muayenesi 302 kişi nakil ambulansı kullanmış 104 kişi tıbbi danışma almış 157 kişi hemşirelik hizmeti almış toplam 754 kişi ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmış. Levent’te temizlik işleride seri bir şekilde devam etmektedir”
SORULARA CEVAPLAR
Akatlar’ın sorunlarına ve sağlanan çözümlere de değinen Ünal, “Akatlar da en büyük sorun parklanmadır. Beşiktaş’ta Acil Hizmet Ekibi kurduk daha dikkatli hizmet verilmesi için. Anafartalar İlk Öğretim Okulu ilgili dış cepheden içine kadar çalışmamız oldu. Göz bebeğimiz gibi baktık. Orada deprem sorunu var diye öğrencilerimiz başka okula yollandı. Ben deprem sorunu olduğuna inanmıyorum. Başka bir okula götürüldüler Etiler’de bizde ücretsiz servis verdik. Bundan sonra da elimden geleni yapacağım. Hayırseverlerle bir araya gelip onların katkısını da alacağız. Beşiktaş’ta hanlar apartmanlar değil sosyal projeler yapacağız. Etiler’in girişine ağaç düzenlenmesi ve ışıklandırma yapacağız. 7 yıl evvel Karanfilköy için size uygun projeler yaparız gerekirse sizlerle dozerlerin altına yatarız dedik. Aynı düşüncedeyiz. Karanfilköy için sürekli görüşüyoruz. Ayrıca, Sanatçılar Parkı’nda sökülen el izleri için tekrar düzenleme yapılacak. Karanfilköy Sağlık Ocağı ile ilgili şikayetler geliyor, onlarla konuşmadan bir şey demek uygun değil. Akatlar Mahallemizde evde kişisel bakım yapılan 65 yaş üzeri 115 kişi 25 kişi sürekli doktor muayenesinden geçiyor… 2010 yılında 570 kişi bu hizmetlerden yararlanmış. Engellilerimize ve sor kulüplerine yardımda bulunuyoruz. Toplamda 20.052 vatandaşımız Beşiktaş’ta sağlık hizmeti verilmiştir” dedi.
Vatandaşların sorularını dile getirmesinin ardından Ünal şu cevapları verdi: Dubalarla ilgili şikayetler var bu konuda mecbur kalındı. Mahallelere ring seferleri koyduk iptal edildi. Okullar arası ücretsiz servis var. Ama bunu yaparken biz belediye otobüsleri bizim uhdemizde değil hatırlatmak isterim. Sait Çiftçi ile ilgili baskı altındayım. Yargının kararlarına saygımız var. Bunun için 275 araçlık otopark sözleşmesi var. Anaokulu’da olacak… Maya Sitesi içerisinde ana yolu kaldırdık. Sanatçılar Parkı tekrar kontrol edilecek. Temizlikten notumuz çok iyi. Bir apartmanın depreme dayanıklı olup olmadığı söyleniyor kontrol edilecek. Çöp konteynerlerinin kapağı hakkında vatandaşlarında uyarıda bulunması gerekir… Nispetiye’de yaşanan sıkıntıları kontrol ediyoruz etmeyi sürdüreceğiz. Baz istasyonları için www.tk.gov.tr adresine bildirimde bulunun. Reklam panolarının arasına konuyorsa buna Müsaade etmiyoruz. Otopark sorunu olduğunu biliyoruz. Levent meydanı gündemimizde… Halkımıza hizmet için buradayız. Bahçelerdeki ağaçlar konusunda hassasız. Aydınlatma ile ilgili bazı noktalarda eksiğiz bu tamamlanacak. Ana arter olan yerlere dokunamıyoruz. Küçük yerlerde cep parkları yapıyoruz oralara spor aletleri koyuyoruz. 4. Levent’te araç park yeri yapma şansımız yok. Sporcular Parkı’ndaki minibüslerle ilgili süreç sürüyor. Beşiktaş sınırlarında cenazesi olana araç yardımı yapıyoruz ama dışarıdan olunca katkı vermek zor oluyor. Yardımcı olamadıklarımız varsa özür diliyorum. Üniversiteye burs veremiyoruz yasa gereği ama tüm yardımlar için açığız.

***
KLASİK GİTARİN ÇİNLİ İMPARATORİÇESİ 14 NİSAN’DA BEŞİKTAŞ’TA

Çin’de bir klasik müzik okuluna kabul edilen ilk gitarist olan Xuefei Yang, Royal Academy tarafından da uluslararası bir bursla doktora çalışmasına kabul edilen ilk Çinli gitar sanatçısı oldu. 1. Çin Gitar Festivali’nde ilk kez 10 yaşında sahneye çıkan Yang, bu konseri ile öyle büyük bir başarıya ulaştı ki İspanya Büyükelçisi tarafından kendisine bir gitar armağan edildi. Rodrigo’nun da izleyicileri arasında bulunduğu ilk Madrid konserini 14 yaşında verdi. 1995 yılında Çini’i ziyaret eden John Williams, Yang’ı dinledikten sonra kendi Greg Smallman gitarlarından ikisini Pekin Merkez Konservatuarı’na hediye etmeye karar verdi. Xuefei Yang, 14 Nisan 2011 Perşembe akşamı 20:30′da İstanbul Resitalleri kapsamında Fulya Sanat Konser Salonu’nda ‘From Bach to Brasil’ adlı programını seslendirecek. Resitalde, Rodrigo’dan Bach’a uzanan geniş bir yelpaze içinde farklı kompozitörlerin eserlerine yer veriliyor. Xuefei Yang, EMI ile kontratını imzaladığı 2005 yılından bu yana Royal Academy’nin asli üyesi. Sanatçının son albümü Rodrigo’nun Gitar Konçertosu geçtiğimiz aylarda EMI tarafından yayınlandı.

***
HANEFİ AVCI BEŞİKTAŞ ADLİYESİ’NDE

“Devrimci Karargah Örgütü” davası ve “Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, Ankara’da görülen bir dava kapsamında talimatla ifade verdi. Devrimci Karargah davası ve Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu olan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, yazdığı “Haliç’te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat” adlı kitapla “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan hakkında Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında talimatla ifade verdi.
Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan Avcı, sabah saatlerinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade veren Avcı, suçlamaları reddetti. Savunması sırasında, kitabında suç unsuru ifadeler olarak değerlendirilen bölümleri okuyan Avcı, “Kitabın 129. ve 139. sayfaları arasında yer alan suç konusu yazı ‘cezaevinde tünel bulunması ve eğitimin önemi’ başlıklı yazıdır. Bu yazıda terör örgütü mensubu olarak yargılanan tutukluların ve hükümlülerin firar etmek için tünel açarken dahi günlük eğitimlerini yaptıklarını bu eğitimlere hepsinin katıldığını, katılmayanlara küçük cezalar verildiğini sonuç olarak terör örgütlerinin cezaevinde dahi eğitime önem verdiklerini beyan ettim” diye konuştu. Avcı, kitaptaki yazıda örgütün övülmediğini ve propagandasının yapılmadığını da ifade etti.

“KİTAPTA ANLATMAYA ÇALIŞTIM”

İddianamede sadece 129-130 ve 131. sayfalardaki yazılar ve ibarelerin dava konusu edildiğini belirten Hanefi Avcı, “Halbuki kitabın tümü ile birlikte değerlendirme yapılması gerekirdi. Sadece bu sayfadaki cümleler değerlendirilmiştir. Hatta bu cümlelerdeki bazı kelimeler alınmak suretiyle değerlendirme yapılmıştır” dedi. Yazının başlangıcının “Meslek hayatım boyunca en önemli şeyin bilgi ve bilgi etme yolunda eğitim ve okumak olduğu kanaatini edindim” şeklinde olduğunu ifade eden Avcı, kitabın birçok yerinde terörle mücadele eden güvenlik kuvvetlerinin yeterli bilgi ve eğitime sahip olmadıklarını, terörle mücadele için eğitime, bilimsel çalışmalara önem verilmesi gerektiğini belirttiğini anlattı. Kitabın 34. sayfasında “Gençlik Parkı’ndaki garsonlar idelojik konularda benden bilgiliydi” başlıklı bölümüne ilişkin açıklama yapan Avcı, “Polis akademisini yeni bitirmiş bir komiser olarak, garsonların ideolojik konulardaki konuşmalarını anlamadığımı ve onlar kadar ideolojik bilgi sahibi olmadığımı kitapta anlatmaya çalıştım. 39. sayfadaki ‘Güneydoğu’daki güvenlik kuvvetleri PKK’yı bilmiyor’ başlığı altında o bölgede çalışan personel ile yaptığımız testte terörle mücadele bölümündeki personelin PKK listesinde aranan terör örgütü mensuplarının 5 tanesinin dahi adını bilmediklerini anlatmaya çalıştım” diye konuştu.

“BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ TALEP EDİYORUM”

Kitabın 94. sayfasındaki “Küçük A” başlıklı yazısında, örgütte bir süre kalmış köylü çocuğunun bir takım günlük gazetelerde 1 Mayıs ile ilgili haberlerde çıkan Marx ve Lenin gibi ideolojik liderlerini tanıdığını ancak fotoğrafları gören polislerin tanımadığını savundu. “Terörde bilimsel ve akademik araştırmanın önemi” başlıklı yazıda, terörle mücadele konusunda ülkemizde hiçbir akademik ve ilmi araştırma olmadığını anlatmaya çalıştığını ifade eden Avcı, “Halbuki toplumsal meselelerle ilgili sorunların ancak bilimsel araştırmalar sonucu yapılacak tespitlerle çözüleceğini anlatmaya çalıştım. Bu şekilde kitaba bir bütün halinde bakıldığında bir örgüt propagandası yapılmadığı, tam tersine güvenlik kuvvetlerinin yetiştirilmesi ve eğitilmesi konusunda önerilerde bulunduğum anlaşılmaktadır. Kitabımdaki ifadelerde suç unsuru yoktur. Bilirkişi incelemesi talep ediyorum” dedi.

***
TEMSİLİ KİTAPLA BEŞİKTAŞ EYLEMİ

Hrant Dink’in öldürülmesi davasının dün görülen 17’nci duruşması öncesinde Dolmabahçe Sarayı önünde toplanan ve kendilerine “Hrant’ın arkadaşları” adını veren yaklaşık 50 kişilik grup Ergenekon soruşturmasında tutuklanan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın fotoğraflarını da taşıdı.

AHMET ŞIK’IN BASILMAMIŞ KİTABININ MAKETİYLE YÜRÜDÜLER / Foto Galeri
Kapağında “İmamın Ordusu” yazan ancak iç kısmı boş temsili kitabı taşıyan gruba bazı eylemciler tepki gösterdi. Bazıları çeşitli müzik aletleri çalarak yürüyüşüne devam eden Hrant’ın arkadaşları “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıp Beşiktaş Meydanı’na kadar yürüdü. Meydanda kendilerini bekleyen kalabalığa katılan grup basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasının ardından Hrant’ın arkadaşları daha sonra İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri önüne kadar yürüdü.

***
MELEKLER YETİŞTİ

İSTANBUL, Dolmabahçe Caddesi üzerinde önceki gece, motosikleti ile Beşiktaş yönüne giden Alp Acar, Başbakanlık ofisi önünde kırmızı ışıkta tersten dönmeye çalışan Ülkü Koçak’ın kullandığı çöp kamyonuna çarptı.
Acar yola savruldu. Bu sırada otomobilleri ile geçmekte olan bir kadın doktor ve hemşire Acar’a ilk müdahaleyi yaptı. Sağlık ekiplerinin gelmesiyle doktor ve hemşire olay yerinden ayrıldı. Alp Acar hastaneye kaldırılırken, Ülkü Koçak gözaltına alındı.

***
YILDIZ TİLBE BEŞİKTAŞ’TAYDI

Eğlendiği bardan çıkışta ancak iki kişinin yardımıyla otomobilinin direksiyonuna oturtulabilen Yıldız Tilbe alkol muayenesinde 0.26 promil alkollü çıktı Gazetecilere “Popomu da çekin” diye bağıran Tilbe ‘fotokopi ehliyet’ten 140 lira ceza yedi…
Alkol muayenesinde 0.26 promil çıkan Yıldız Tilbe, evde unuttuğunu söylediği ehliyetinin fotokopisini gösterdi ama cezadan kurtulamadı.

AÇIK MEKÂNLARA GİDECEĞİM

Alkollü çıkarmayan Allah çıkarmıyor! Ünlü şarkıcı Yıldız önceki akşam Kuruçeşme’de Elbeso adlı barda eğlenen geç saatlerde bardan çıkan ve ayakta durmakta zorlanan Tilbe, kendisini görüntüleyen gazetecilere, “Popomu çekin popomu da!” diye bağırmaya başladı. İki kişinin yardımıyla yeni aldığı Mercedes direksiyonuna oturtulabilen ünlü şarkıcı, “Hâlâ gece bitmedi. Daha hangi mekânlar açık? Onlara da gideceğim” diyerek yola koyuldu.

NİYE CEZA YAZIYORSUNUZ?

Tilbe, birkaç yüz metre gitmeden Ortaköy’de tarafik çevirmesine yakalandı. Polislerin yaptığı alkol muayenesinde ayakta durmakta zorlanan Tilbe, 0.26 promil alkollü çıktı. Alkol sınırını aşmadığı için ceza almayan ünlü şarkıcıya yanında ehliyeti olmadığı için 140 lira ceza kesildi. Yıldız Tilbe, polislere, “Yazmayın. Neden yazıyorsunuz?” deyip ehliyetinin fotokopisini gösterdiyse de ceza yemekten kurtulamadı.

***
İSTANBUL’DA EN ÇOK KIRMIZI IŞIK İHLALİ YAPILIYOR

Kent trafiğinde kural ihlali yapan araçların saptanması için 2007’de uygulanan Elektronik Denetleme Sistemi’ne göre İstanbul’da en çok kırmızı ışık ihlali yapıldığı belirlendi. Geçen aralık ayına kadar 1 milyon 113 bin 271 adet kural ihlal edildi. Bu ihlallere ilişkin 124 milyon 28 bin 367 lira para cezası uygulandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı “Bilgi Kartları” adlı kitaptan edindiği bilgiye göre, kentin 407 kilometresi belediyeye ait 1161 kilometrelik fiber optik ağ altyapısı bulunuyor.
Kent genelinde 1500’ün üzerinde kavşakta sinyalizasyon sistemi yer alıyor. 114’ü kırmızı ışıklarda olmak üzere, emniyet şeritleri ve tramvay yolları dahil toplam 145 noktada EDS kamera sistemi ile denetleme yapılıyor.
Trafik kameraları ile trafik sensörleri, yol durumunu trafik kontrol merkezine gönderiyor. Sensörler, manyetik dalgalarla araçların hiz bilgisini ve ortalama araç sayılarını 2 dakikada bir trafik kontrol merkezine iletiyor. Böylece trafik yoğunluğu belirleniyor, açık kapalı yollar görülüyor, araçların yoğunluğuna göre seyahat süreleri veriliyor. Alternatif yollara ilişkin seyahat süresi bilgileri de sunuluyor.
Kentte 370 adet trafik ölçüm sensörü, 420 adet trafik izleme kamerası bulunuyor. Her gün yaklaşık 100 bin kişi, “www.tkm.ibb.gov.tr” web sitesinden trafik durumunu öğreniyor. 1 milyona yakın kişi, cep trafik uygulamasını telefonuna yükledi.
Hafriyat, atık transfer ve tıbbi atık araçları da merkez üzerinden 24 saat boyunca izleniyor.
İstanbul’da ayrıca 1149 noktada 3 bin 958 MOBESE kamerası bulunuyor.
Mobil EDS uygulaması da yakında başlayacak. 2 adet mobil EDS, faaliyete geçmek için hazır durumda bekliyor.

EN ÇOK KIRMIZI IŞIK İHLALİ YAPILIYOR

Geçen yıl EDS ile takip sonucunda 415 bin 498 adet trafik kuralı ihlali karşılığında toplam 44 milyon 679 bin 72 TL para cezası kesildi.
Kırmızı ışık ihlali, 2010’da geçen yıllarda olduğu gibi en çok ihlal edilen trafik kuralı oldu. Geçen yıl 243 bin 964 sürücü kırmızı ışıkta hiç durmadan geçerken, 13 bin 572 kişi de stop çizgisi üzerinde durarak kırmızı ışık ihlali yaptı.
EDS uygulamasının başladığı Nisan 2007 ile 31 Aralık 2010 tarihleri arasında toplam 1 milyon 113 bin 271 adet trafik kuralı ihlaline toplam 124 milyon 28 bin 367 lira para cezası uygulandı.
Yaklaşık 4 yıl içinde 845 bin 881 kırmızı ışık ihlaline 104 milyon 105 bin 909, 136 bin 245 emniyet şeridi ihlaline 9 milyon 473 bin 266, 105 bin 572 tramvay yolu ihlaline 6 milyon 535 bin 22 ve 25 bin 573 hız tespit sistemi ihlaline 3 milyon 914 bin 170 TL para cezası kesildi.
4 yılın ortalamasına bakıldığında da ihlal edilen trafik kuralları içinde kırmızı ışık ihlali birinci sırada geliyor.
EDS uygulaması ile tespit edilen kırmızı ışık, emniyet şeridi, tramvay yolu ve hız limiti ihlallerine cezai işlem uygulamak, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü sorumluluğunda gerçekleştiriliyor.
Halıcıoğlu kavşağında test aşamasında olan ve dünyadaki en ileri sinyalizasyon tekniği olan akıllı kavşak sistemi, teste tabi tutularak İstanbul için geliştiriliyor.
Bu sistemle kavşağa her koldan yaklaşan araç sayısı sensörler ile belirleniyor. Bu bilgi, sinyal denetleyici cihazlara bildiriliyor. Böylece kavşaklardaki yoğunlukları ölçerek hangi kavşağa yeşil ya da kırmızı verileceğini, ışık sürelerinin ne kadar olacağını kavşak kendisi belirliyor.
Bu sayede kavşakta araç yokken boşuna bekleme yaşanmayacak. Bu sistem, tamamen akıllı yazılımlar tarafından yürütülüyor.

KORİDOR HIZ İHLAL TESPİT SİSTEMİ

Türkiye’de ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi mühendislerince geliştirilen bu sistem, genellikle hız limitinin aşılması sonucu kazaların meydana geldiği yollarda uygulanacak.
Ana arterler üzerine yerleştirilen görüntü tabanlı plaka tanıma sistemi sayesinde, araçların sabit hız kontrolü değil, seyahat süresi boyunca yaptığı ortalama hızının tespiti yapılacak.
Böylelikle sürücülerin, EDS’ye yaklaşırken hızlarını düşürerek cezadan kaçabilmesi engellenecek. Artık 2 EDS arasındaki ortalama hız limiti baz alınıyor. Böylece tüm mesafe boyunca yapılmış ihlal belirlenebiliyor.
Sistem geçen yıl Kasım ve Aralık itibarıyla 2 noktada, Ataköy sahilyolu ve Sarıyer Çayırbaşı’nda uygulanıyor. Bağdat Caddesi’nde de test çalışmaları sürüyor.