Son Dakika Beşiktaş (30.03.2011)

Beşiktaş Gazetesi’nde son dakika haberleri… Levent Kültür Merkezi’nde gösterimler sürüyor…  Klasik gitarın Çinli İmparatoriçesi 14 Nisan’da İstanbul’da!.. Dünya’nın İlk Tapınağının Öyküsü Beşiktaş’ta anlatılıyor… Safa Önal Beşiktaş’ta anılıyor… Başkan İsmail Ünal mahalle sakinleriyle buluşmaya devam ediyor…

KÜLTÜR-SANAT HABERLERİ

Klasik gitarın Çinli İmparatoriçesi 14 Nisan’da İstanbul’da!

Çin’de bir klasik müzik okuluna kabul edilen ilk gitarist olan Xuefei Yang, Royal Academy tarafından da uluslararası bir bursla doktora çalışmasına kabul edilen ilk Çinli gitar sanatçısı oldu. 1. Çin Gitar Festivali’nde ilk kez 10 yaşında sahneye çıkan Yang, bu konseri ile öyle büyük bir başarıya ulaştı ki İspanya Büyükelçisi tarafından kendisine bir gitar armağan edildi. Rodrigo’nun da izleyicileri arasında bulunduğu ilk Madrid konserini 14 yaşında verdi. 1995 yılında Çini’i ziyaret eden John Williams, Yang’ı dinledikten sonra kendi Greg Smallman gitarlarından ikisini Pekin Merkez Konservatuarı’na hediye etmeye karar verdi. Xuefei Yang, 14 Nisan 2011 Perşembe akşamı 20:30′da İstanbul Resitalleri kapsamında Fulya Sanat Konser Salonu’nda ‘From Bach to Brasil’ adlı programını seslendirecek. Resitalde, Rodrigo’dan Bach’a uzanan geniş bir yelpaze içinde farklı kompozitörlerin eserlerine yer veriliyor. Xuefei Yang, EMI ile kontratını imzaladığı 2005 yılından bu yana Royal Academy’nin asli üyesi. Sanatçının son albümü Rodrigo’nun Gitar Konçertosu geçtiğimiz aylarda EMI tarafından yayınlandı.

***

Yaşlanmak Değil Yaş Almaktır Hayat…

Yaşlıların sorunlarının ele alındığı, kamuoyunda bu sorunlara yönelik bilinçlilik yaratmanın hedeflendiği Yaşlılar Haftası tüm dünyada 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanıyor. Beşiktaş Belediyesi hafta kapsamında Alzheimer Vakfı ile işbirliğiyle özel bir etkinlik hazırladı. ‘Yaşlanmak Değil Yaş Almaktır Hayat’ toplantısı 23 Mart 2011 Çarşamba günü Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nde gerçekleştirildi.

***
Duygu Ve Gözlem Mürekkebiyle Yazan Senaryocu

Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” toplantıları, Yeşilçam’a 400’ün üzerinde senaryo armağan ederek bir devre damgasını vuran Safa Önal için gerçekleştirilecek. Faruk Şüyün tarafından hazırlanan etkinlik Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi), 30 Mart Çarşamba akşamı saat 20.00’den itibaren takip edilebilecek.

1945’te kısa öyküler kaleme alarak yazı dünyasına “merhaba” diyen, ardından yöneldiği sinemada 400’ün üzerinde senaryo, 60’tan fazla fotoroman, 500 bölümden fazla dizi senaryosu kaleme alan, 40 yakın filme de yönetmen olarak imza atan Safa Önal için hazırlanan gece, bir Yeşilçam resmigeçidine dönüşecek. Agâh Özgüç, Atilla Dorsay,
Aydın Boysan, Çolpan İlhan, Engin Çağlar, Göksel Arsoy, Halit Kıvanç, Nebil Özgentürk, Oğuz Makal, Salih Güney, Selda Alkor, Sevda Ferdağ, Suzan Avcı, Süleyman Turan,
Temel Gürsu, Tufan Türenç, Ümit Efekan, Vecdi Sayar ve Yılmaz Atadeniz, “Ustalara Saygı”ya katılarak Safa Önal ile ilgili duygu, düşünce ve anılarını seyircilerle paylaşacak.
Son olarak yazıp yönettiği ve Yeşilçam’ın altın döneminin bütün önemli oyuncularını buluşturan “Hicran Sokağı”nı seyircilere sunan Safa Önal için hazırlanan gece; popüler müziğimizin kilometre taşlarından Ali Rıza Binboğa, Yeşilçam’ın hafızalara yer etmiş melodilerinin bestecisi Cahit Berkay ve caz duayenlerinden İlham Gencer’in yorumlayacağı ezgilerlerle renklenecek.
“Ah Güzel İstanbul”dan “Vesikalı Yarim”e, “Tatar Ramazan”dan “Kabadayılar Kralı”na, “Dönüş”ten “Balıkçı Osman”a, “Evlidir Ne Yapsa Yeridir”den “Yumurcak”a, “Dila Hanım”dan “Tatlı Nigar”a, “Vatandaş Rıza”dan “Doktor Civanım”a, “Yarınlar Bizim”den “Baraj”a, “Menekşe Gözler”den “Lejyon Dönüşü”ne, “İki Sene Mektep Tatili”nden
“Ağaçlar Ayakta Ölür”e, “Bodrum Hakimi”nden “Umut Dünyası”na pek çok farklı türde filme aynı ustalıkla senaryolar yazarak çok yönlülüğünü ve engin birikimini kanıtlayan, 395 senaryoyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Safa Önal için düzenlenen etkinlikte, ustanın yaşamına dair belgesellerden kısa bölümler de gösterilecek.
“Ustalara Saygı” toplantıları, 14 Nisan’da Nino Varon için hazırlanan gece ile devam edecek.

***

Dünya’nın İlk Tapınağının Öyküsü Beşiktaş’ta Anlatılıyor

Beşiktaş Belediyesi’nin Belgesel Sinemacılar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin desteğiyle Şubat 2010’da başlattığı ‘Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit’ etkinliği devam ediyor. Etkinlikte bu hafta yönetmenliğini Ahmet Turgut Yazman’ın üstlendiği “Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe” isimli belgesel gösterilecek. 30 Mart Çarşamba akşamı saat 19.00’da, Levent Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek etkinliğin bu haftaki konukları ise Ahmet Turgut Yazman ve Doç Dr. Necmi Karul olacak. Göbeklitepe’deki tapınaklar günümüzden 12.000 yıl öncesine ait. Belgesel bu olağanüstü arkeolojik keşfe öznel bir bakış açısı ile yaklaşırken, arkeolojinin yanı sıra, astronomi, mitoloji, dinler tarihi ve sembolizmden de faydalanıyor. Arkeoloji, astronomi, mistisizm, din ve tarih uzmanlarıyla yapılan röportajlarla da desteklenen film yüzeydeki bilgilerin üzerini biraz kazıdığımızda bile tabuların nasıl yıkılmaya başladığını ortaya koyuyor. Çekimleri 4 ülkeye toplam 17.500 km’lik yolculuk yapılarak tamamlanan belgeselde, henüz tamamı ortaya çıkarılmamış tapınakların görüntüleri, 3D animasyon çalışması ile yansıtılıyor.

” Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe ”

Yönetmen: Ahmet Turgut Yazman
Tarih: 30 Mart 2011, Çarşamba
Saat: 19:00
Yer: Levent Kültür Merkezi, Onat Kutlar Sinema Salonu
Levent Mahallesi, Çalıkuşu Sokak, No: 1 Beşiktaş

POLİS ADLİYE AKTÜEL HABERLER

İsmail Ünal mahalle sakinleri ile buluşmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Dikilitaş Süleyman Seba Spor Tesisleri’nde yaptığımız “Mahalle Toplantısı”nın ikincisi, Etiler Orgeneral Kami ve Saadet Güzey İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirildi. Etiler Mahallesi sakinleri ile bir araya gelen Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Etiler Mahallesi ve Beşiktaş kentlisinin görüş ve düşüncelerini alarak, gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan proje ve çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Katılımın bir hayli kalabalık olduğu toplantıda “Etiler Mahallesi ve Beşiktaş kentlisi Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın rutin belediyecilik hizmetlerinin dışında sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda çalışmalarından dolayı memnun olduklarını ifade ettiler. Bir sonraki toplantımız 29 Mart Salı günü Akatlar ve Levent Mahalle sakinleri ile 18.00’da Akatlar Kültür Merkezinde gerçekleştirilecektir.Etkinliiğe katılım için Saat 17:00′de Karanfilköy camii önü ve Levent Muhtarlık binası önünden ücretsiz servisler haraket edecektir.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın Mahalle Ziyaretİ

* 31 Mart 2011 Perşembe günü Ortaköy- Mecidiye- Balbumcu Mahalle Toplantısı Saat : 18:00′de Ortaköy Kültür Merkezi’nde yapılacaktır. Toplantı yerine Belediye Tarafından ücretsiz servisler saat 17:00′de Balbumcu Muhtarlık önü, Ortaköy Hacımahmut Camii önü’nden haraket edecektir.

***

Hırant’ın arkadaşları Adlie’ye yürüdü

Hrant Dink davasının dün görülen duruşması öncesinde Hrant’ın Arkadaşları yine bir araya gelerek Dolmabahçe’den Beşiktaş Adliyesi’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında gruptan bazı kişiler Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve basılmamış kitabına el konulan Ahmet Şık ve Nedim Şener’in fotoğrafları ile “İmamın Ordusu” isimli kitabın maketlerini taşıdı. Dolmabahçe’de “Affetmeyeceğiz!” yazılı bir pankartın arkasında toplanarak Beşiktaş’a yürüyen yaklaşık 100 kişilik grupta Muhsin Kızılkaya, Oral Çalışlar, Ufuk Uras, Gülten Kaya gibi isimler de yer aldı. “Hrant için Adalet için”, “4 yıldır yüzleri yok 4 yıldır vicdan yok” yazılı pankart ve döviz taşıyan grup, “Asla unutmayacağız” sloganları attı. Grup adına basın açıklamasını sanatçı Ayça Damgacı okudu. Er ya da geç Hrant Dink’i öldürenlerin yakasına yapışacaklarını belirten Ayça Damgacı, “Arkadaşımızın öldürülmesine katılan, karışan, katilleri kollayan, suçlu ve kusurlu resmi görevlileri koruyan kim varsa hesap verecek. Bundan kaçamayacaklar. Darbe planlarında Hrant’ın öldürülmesinden “operasyon” diye söz edildiği ortaya çıktı. Biz “işte!” dedik. “Hrant Dink cinayeti davası” adı altında bir müsamereyi sürdürenler oralı olmadı” dedi. Basın açıklaması “Türkiye’de çok büyük suçlar işlendi. Hrant’ın öldürülmesi bunlardan biriydi. Bunların faillerini ilelebet koruyup kollamaya kimsenin gücü yetmeyecek. Bizim ise arkadaşımızın ölüm emrini verenler karşımıza getirilene kadar direnecek gücümüz bol bol var” ifadeleriyle son buldu. Muhalif müziğin genç temsilcisi Bandista da şarkılarıyla gruba destek verdi.

***

Başkan Levent ve Akatlar sakinleri ile buluştu

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, mahalle turlarını sürdürüyor. Toplantının üçüncü ayağında Levent ve Akatlar Mahallesi mercek altına alındı. Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya vatandaşlar belediyenin sağladığı ulaşım imkanı ile de ücretsiz olarak toplantının yapıldığı yere ulaşabildiler. Beşiktaş kentlisinin sorunlarının dinlendiği toplantıda vatandaşlar; kimi vatandaşların çevresine sahip çıkmamasından, trafikte otopark eksikliğinden bir çok konuya yaşadıkları sıkıntıları başkana anlattılar. Başkan Ünal çalışmaların sürdüğünü belirterek sorunların üzerine gidildiğini belirtti. Mahalle sakinleri kendilerine vakit ayıran başkana teşekkür etmelerinin ardından toplantı sona erdi. Başkan Ünal Karanfilköy sakinleri içinde ayrıca onların sorunları ile de ilgilendiğini ifade ettiler. Toplantının bir sonraki ayağında 31 Mart 2011 Perşembe günü Ortaköy- Mecidiye- Balbumcu Mahalle Toplantısı Saat : 18:00’de Ortaköy Kültür Merkezi’nde yapılacak. Toplantı yerine Belediye Tarafından ücretsiz servisler saat 17:00’de Balbumcu Muhtarlık önü, Ortaköy Hacımahmut Camii önünden haraket edecek.

***

Uçaksavar’da sandığın galibi Teknik Yapı

Etiler Uçaksavar Sitesi’nin kat malikleri arasında yapılan oylamada yüzde 82’lik tercihle yenileme işi Teknik Yapı’ya verildi. Yerli ve yabancı pek çok büyük inşaat şirketinin kentsel dönüşümünü gerçekleştirmek için peşinde olduğu İstanbul’un lüks semtlerinden Etiler’de bulunan Uçaksavar Sitesi, Teknik Yapı’nın oldu. Sınırlı Sorumlu Uçaksavar Yapı Kooperatifi tarafından oluşturulan ve geçmişi 1958 yılına kadar uzanan siteye gelen bu tekliflerin değerlendirilmesine karar verildikten sonra, malikler 48 firmaya davetiye göndermiş, son 4’e ise Tekfen, Varyap, Ağaoğlu ve Teknik Yapı kalmıştı. Geçtiğimiz hafta sonu yapılan toplantıda 4 firma oylamaya sunuldu ve oylamaya katılan 337 malikin yüzde 82’sini oluşturan 276’lık kısmı, siteyi Teknik Yapı’nın yenilemesi yönünde oy kullandı. Kararla ilgili görüştüğümüz Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, kendi firmalarının seçilmesini “Demek ki Uçaksavar Sitesi için yapmak istediklerimizi tam olarak anlatabildik. Bunu bir ihale gibi değerlendirmemek gerek. Fazla kıran, fazla veren kazanmadı. Teklifler karşısında sadece tercih belirtildi” dedi. Sitede 424 konut bulunduğunu, 400’ün üzerinde kat maliki olduğunu ifade eden Durbakayım, “Anlaşma şartlarını ve yeni projeyi konuşmak için erken. Herkesin görüşleriyle, birlikte şekillendireceğiz. Burada asla kule falan olmayacak. İnsan ölçeğinde bir yapılaşma olacak. Uzun yıllardır burada yaşayan insanların iç huzurunu korumalıyız” açıklamasını yaptı

***

Mankenliği Etiler’de ki defile bitirdi

Vizyon Ajans’ın sahibi Atilla Kaplakarslan’dan çarpıcı iddialar… 2. Sayfa programına konuk olan Atilla Kaplakarslan bazı mankenlerin pop yıldızlarıyla reklam aşkı yaşayıp karşılığında büyük paralar kazandığını da iddia etti. Kaplakarslan “Mesela Emrah yıllar önce manken Asuman Krause ile 50 bin dolar karşılığında bir kontrat imzaladı. Anlaşmaya göre; ikisi sevgiliymiş gibi yapacaktı. Emrah da bu sayede yeniden gündeme gelecek, Asuman da para kazanacaktı. Sonra birbirlerine gerçekten aşık oldular. Ama Asuman’ın bu ilişkiden kısa bir süre sonra Emrah’ın yeğeni Yaşar İpek’le de görülmesi tuhaftı tabii. Bir popçu daha yıllar önce 20 bin dolar karşılığında ünlü bir mankenle sevgili gibi sağda-solda yakalanmıştı. O popçu birkaç yıl önce de denizin ortasında köpek balıklarıyla boğuştu biliyorsunuz. Bazı pop yıldızları da uçak bileti-konaklama-yemek karşılığında mankenlik ajanslarından 5-6 kız getirip onlarla görülüyor. Ortada ilişki falan yok. Yalnızca alışveriş var.”

MANKENLİĞİ O DEFİLE BİTİRDİ
Kaplakarslan “Mankenlik mesleği, Neşe Erberk’in 2001’de Etiler, Akmerkez’in en üst katında düzenlediği, 4 genç mankenin bir grup işadamına yaptığı kişiye özel iç çamaşırı-bikini defilesinden sonra çökmüştür. O günden sonra ‘mankenlik’ deyince insanın aklına kötü şeyler gelmeye başladı. Mesleğin sonu o defileyle geldi. Büyük paralar ve kirli şeyler de dönmüştü. Şimdi açıklayıp yeni bir skandala imza atmak istemem. ” dedi.

***

MHP kadınların sorunlarına değindi

MHP Beşiktaş İlçe Başkanlığınca düzenlenen ‘Türkiye’de Kadın Olmak’ paneli, Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. MHP İstanbul İl Başkanı Abdurrahman Başkan, panelde yaptığı konuşmada, hukuki yaptırımların artmasıyla kadın ve şiddetin giderek daha az kullanılan bir kavram haline geleceğini belirtti. Toplumun çekirdeği olan ailenin mutluluğu, huzuru ile sağlıklı nesiller yetiştirebilmenin temelinin kadınların mutluluğundan ve sağlığından geçtiğini belirten Başkan, şunları kaydetti:

‘Özellikle ülkemizde oldukça yüksek olan aile içi şiddetin önüne geçebilmemiz için şiddetin sosyolojik nedenlerinin tespit edilmesi, bu nedenlerin rehabilite edilmesi ve kadına yönelik şiddete karşı hukuki yaptırımların güçlendirilmesi yönünde kararlılıkla çalışılması gerekmektedir. Bu çalışmaların uygulamasında erkeklere çok iş düşmekte.’ Kadın Adayları Destekleme ve Eğitim Derneği (KA-DER) Genel Sekreteri hukukçu Vildan Yirmibeşoğlu da, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri yaygınlaşmadığı sürece kadına şiddetin devam edeceğini bildirdi.

Kadınların uğradıkları şiddet ve saldırılarla gazetelerin 3. sayfalarından hiç inmediğini aktaran Yirmibeşoğlu, konuşmasında ‘Töre cinayetleri, dayak ve şiddetin her türüne maruz kalan kadınlar aslında cinsiyet ayrımcılığının kurbanlarıdır. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri yaygınlaştırılamadığı sürece, bizler bu acı ve utanç verici tabloları daha çok göreceğiz. Kadın cinayetlerine mahkemelerin cinsiyetçi yaklaşmasından dolayı verilmesi gereken ağır cezalar, tahrik indirimleri ile hafifletiliyor. Kadın Sığınma evleri de yetersiz. Başbakanlık genelgesine rağmen belediyeler gerekli hassasiyeti göstermiyor’ ifadelerine yerdi. Panele Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Cemalnur Sargut, İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi üyesi avukat Habibe Yılmaz Kayar ve ŞEVKAT-DER Başkanı Hayrettin Bulan da katıldı.