AKTÜEL-Etiler’deki arsalara karşılık 125 okul

Etiler’deki Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi, Etiler Lisesi ve Levent Meslek liselerinin arsalarına karşılık TOKİ İstanbul’a 125 okul yapacak. İstanbul’un okul sorununu çözmek için İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü atağa kalktı. Etiler’de bulunan Turizm ve Otelcilik Meslek, Etiler Lisesi ve Levent Meslek liselerinin arsaları TOKİ’ye devrediliyor. Arsalara karşılık TOKİ İstanbul’a 125 okul yapacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, arsaların çok fazla taliplisi olduğunu ama en uygun teklifi TOKİ’nin verdiğini belirterek şöyle konuştu: “Okulların bulunduğu arsalar Türkiye’nin en kıymetli arsaları. TOKİ ile anlaştık. Bizim göstereceğimiz arsalara 125 okul yapacaklar. Bu da 3 bin derslik demek. İstanbul göç alan bir kent. Her yıl yaklaşık 200 bin kişi İstanbul’a yerleşiyor. Bu yüzden kentin her yıl 5 bin yeni dersliğe ihtiyacı var. Yaptığımız incelemelere göre İstanbul’un 25 bin derslik açığı var. Bu ihtiyacı karşılayamadığımızdan okullarda sınıf mevcutları çok yüksek. Sınıf mevcutlarını 30’a indirmek zorundayız. Eski semtlerin bazılarında bu rakamı yakaladık. Bağcılar, Güngören, Küçükçekmece , Ümraniye, Kartal ve Kağıthane’de sınıf mevcutları 40’lara 50’lere çıkıyor. Kalabalık sınıflarda kaliteli bir eğitim yapmak imkansız. Biz çocuklarımızın geleceğini düşünerek bu kararı aldık. Kısa sürede TOKİ ve hayırseverlerin yardımıyla İstanbul’un okul sorununu çözmüş olacağız.”

TOP MALİYE BAKANLIĞI’NDA
Arsaların TOKİ’ye devredilmesi için Maliye Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı yetkileri TOKİ ile imzaladıkları protokolle, yapılacak okulların sayı ve maliyetlerinin çıkarıldığını, inşaatlara başlamak için Maliye Bakanlığı’ndan onay beklediklerini açıkladılar. Yetkililer Maliye Bakanlığı ile yapılan ön görüşmelerden olaya olumlu bakıldığını gördüklerini söylediler.

ARSALAR ALTIN DEĞERİNDE
Okul arsalarının Türkiye’nin en kıymetli arsaları olduğunu belirten Levent Emlak Ofisi sahibi Mustafa Aldağ, “Arsalar işyerlerinin en yoğun olduğu alanda yer alıyor. O bölgede arsa olmadığı için, her yıl değerleri birkaç misli artıyor. Bugün üç arsanın bedeli 600 milyon dolar. Yaklaşık olarak 1 milyar TL’yi buluyor. Arsalara karşılık yapılacak 125 okul da çok iyi” dedi.

Yaşar ÖZAY / SABAH