ÖZEL SÖYLEŞİ-Stat işi bilmece gibi!..

Beşiktaş’ın geleceğini yakından ilgilendiren stat yapımıyla ilgili birbiri ardına yapılan açıklamalar ve söylemler önce sevindirdi sonra kafalarını karıştırdı. Anıtlar kurulundan çıktığı söylenen yıkım iznini, sit alanıyla ilgili olduğu belirtilirken, izinin çıktığı söylendiği günün hemen ardından Fi-Yapı’dan teklif bile alındığı açıklandı.
STAT’IN ADI BİLE KONDU!..
Fulya’daki BJK kompleksinin adının Aşçıoğlu olmasına bile camia karşı çıkarken, daha şimdiden Stadın isminin dahi Fi-Yapı olacağı konuşulmaya başlandı. Ancak daha sonra Gençlik ve Spor Müdürü Yunus Akgül bir açıklama yaparak kafaları karıştırdı. Akgül;”Stad izin izin çıkmadığını”söyleyerek, böyle bir konuyu kendilerinin açıklayabileceklerinin imasını yaptı. Ardından spor yazarları ikiye bölündü. Bazıları stadın hemen yapılacağını kaydederken, bazıları da “Beşiktaş oyalanıyor” demeye başladı.
YUNUS AKGÜL:”İZİN YOK, BEN AÇIKLARIM”
Tüm bu gelişmeler devam ederken, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Galatasaray ile Beşiktaş arasında polemiğe neden olan Türk Telekom Arena Stadı’nın durumunu değerlendirdi.
İşte Akgül’ün sözleri:
“Biz bu stadı G.Saray için yaptık. Beşiktaş’ı burada oynatmak biraz insafsızlık olur. Öncelik Galatasaray’ındır. Onlara sözümüz var yakında imzalar atılacak. Galatasaray ile sözleşme yapacağız ama yaz sonuna kadar stadın üstünün kapatılması gibi zorunluluklar var. Eğer şartlar yerine getirilmezse sözleşme bozulabilir. Anlaşma 49 yıllık da olabilir, 1 yıllık da veya bedelsiz de verilebilir. Biz Galatasaray’la anlaştıktan sonra Beşiktaş orayı kullanmak istiyorsa Sarı-Kırmızılı kulüple görüşür ve onlar kabul ederse olabilir.

BEŞİKTAŞ’IN TEKLİFİ DOĞRU DEĞİL
Ancak şunu da belirtmeliyim ki, Beşiktaş’ın TT Arena’yla ilgili bu tarzdaki teklifini doğru bulmuyorum. Beşiktaş önümüzdeki sezon için bize başvuru yaparsa alternatif statları gösteririz. Mesela ilk akla gelen Atatürk Olimpiyat Stadı var.

İNÖNÜ İÇİN BAŞVURUYU BİZ YAPTIK

Ayrıca İnönü Stadı’nın yenilenmesi konusunda başvuruyu GSGM olarak biz yaptık. Çünkü mal bizim. Anıtlar Kurulu’ndan izin çıktığı söyleniyor. İzin çıktıysa yazının öncelikli olarak bize gelmesi gerekir. Sanırım postaya takıldı, henüz bize ulaşan resmi bir belge yok.”

Öte yandan bu açıklamaların üzerine radyo programında konuşan Türkiye Futbol Federasyonu İstanbul İl Başkanı ve Amatör Şubeler Yöneticisi aynı zamanda Beşiktaş Kulübü kongre üyesi Yemen Ekşioğlu, ilginç yorumlar ve tespitler yaptı.
İşte Ekşioğlu”nun sözleri:
“BEŞİKTAŞ TARAFTARI KANDIRILMASIN”
“Anıtlar Kurulu’ndan stad yıkımı içinde izin çıkmadığını çok iyi biliyorum. Beşiktaş taraftarını, genel kurul üyelerini kandırmaya kimsenin hakkı yok çıksınlar açıklasınlar. Anıtlar kuruluna proje sunuldu 365 gün işleyecek bu projeyle Beşiktaş”ın kasasına girecek olan yılda 65-100 milyon euro gibi bir para engelleniyor. Diyorlar ki Anıtlar Kurulu sadece “SİT”e izin verdi. Bu karar gözlerine girsin ‘özellikle altını çizerek söylüyorum’ gözlerine
girsin. Otellere izinler veriliyor ama İnönü’ye gelince ‘hayır olmaz’ deniliyor. Bu nasıl bir mantıktır.
“TURİZM BAKANLIĞI İZİN VERMİYOR”
Fenerbahçe’nin de Galatasaray’ın da Beşiktaş’ın da stadları kiralıktır. Kendi mallari değildir ama kullanım hakları ile kazanacakları paralar kimseyi ilgilendirmiyor. Bu da kulüplere büyük gelirdir. Ama nedense Turizm Bakanı bir türlü bu projeye izin vermiyor. Bu turizm bakanı o koltukta oturduğu müddetçe ‘çok net ifadeyle söylüyorum’ İnönü stadının yapımına izin
verilmeyecektir.”
“HAKEM ODASI BASACAĞINIZA BAKANIN ODASINI BASALIM”
Bu Turizm bakanı o koltukta olduğu sürece “Yeni İnönü Stadı”na kavuşmak hayaldir. Kimse kimseyi kandırmasın, gerçekleri görsün. Turizm bakanının aklında İnönü stadının olduğu yere yapacağı başka proje planları var. Dolayısıyla Beşiktaş’ın stadını başka yere taşımayı planlıyor.
Yapımına izin verip, yapıldıktan sonra Dünyanın en iyi stadı olarak göstereceklerine İnönü stadını bitirmeye çalışıyorlar. Buna el birliği ile kesinlikle izin vermemeliyiz. Bitsin artık bu Anıtlar Kurulu saçmalığı da stadımıza kavuşalım. Kendi adımı nasıl biliyorsam Mayıs ayında İnönü stadına kazma vurulamayacağını, bir o kadar iyi biliyorum.
Bunları ‘Beşiktaşlının Beşiktaşlıdan başka dostu yoktur’ mantığı ile söylüyorum. Sayın yöneticimiz Serdal Adalı çıkıp da ‘Hakem odasını basmak gerekirse, biz herkesten iyi basarız’ diyeceğine yönetim
ve genel kurul toplantılarında Anıtlar Kurulunu ve Turizm bakanının odasını basmanın hesaplarını yapsın. Herkes üzerine düşeni yapmalı çünkü bu muhteşem projeden kimse Beşiktaşı yoksun edemez. Sayın Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri artık yeter lütfen İnönü’ye yakışanı yapın.”
İNÖNÜ’DE Fİ-YAPI SESLERİ!..
Tüm bu gelişmeler devam ederken, gazetelerde şöyle bir haber yer alıyordu:
Yıkımına onay verilen İnönü Stadı’nın yeniden yapımına Fiyapı talip oldu. Fiyapı’dan yapılan açıklamada, stadın isim hakkına da sahip olan Fiyapı’nın, yıkımına onay verilen Fiyapı İnönü Stadı’nın yeniden yapımı için başvuruda bulunacağı belirtildi. Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan konuya ilişkin değerlendirmesinde, stadın isim hakkına sahip oldukları için yönetimle de vardıkları mutabakat sonucu Fiyapı’nın, stadın yapımında önceliği olduğunu ifade etti. Resmî teklifi 20 Şubat’a kadar Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetime sunacaklarını belirten İnan, stadın isim hakkı için
anlaşmanın 1 yıl olarak yapıldığını, stadın yıkılması durumunda da anlaşmanın 1 yıl olarak planlandığını kaydetti. Statla ilgili proje çalışmalarına başladıklarını, konumu ve tarihi itibarıyla İstanbul’un en güzel yerine inşa edilecek stadın yine bu dokuya uygun yapılması
için gerekli hassasiyeti göstereceklerini vurgulayan İnan, Beşiktaş Kulübü ve Beşiktaş camiasına yakışır bir stat inşa edeceklerini bildirdi.
RADYO BEŞİKTAŞ’TA GÜNDEM STAD OLDU
Radyo Beşiktaş bu gelişmeler üzerine objektif yorumlara yer vermek amacıyla spor yazarlarına canlı yayında sordu. Radyo Beşiktaş’taki canlı yayında Güven Taner, Ömer Güvenç ve Kartal Yiğit tüm bildiklerini ve görüşlerini on binlerle paylaştı. Gelen sorulara yanıtlar verdi.
GÜVEN TANER:
“KURULLAR İNÖNÜ İÇİN İZİN VERMELİ”
Güven Taner’in bu konudaki açıklamaları şöyle: “İnönü Stadı’yla ilgili gerçekten kafa karıştırıcı durumlar var mı yoksa her şey net mi? İnönü Stadı yıkılacak dediklerinde içim cız etti. Çünkü orası bir anılar mabedi. Bir tarih var orada. Ancak artık bu tarihin bindirdiği yükü taşıyamaz hale geldi gibi geliyor bana İnönü Stadı. Yani bir yenilenmesi, çağdaşlaşması, güncelleşmesi gerekiyor. Orada maç izleyenler bugüne kadar çok keyifle maçlarını izlediler. Ama bundan sonra da keyifli izleyebilmeleri için o binanın çağdaşlaştırılması gerekiyor. Tutucu İngilizler biliyorsunuz Wembley Stadı’nı yıktılar ve anıları hatırlatacak ufacık bir bölümü koruyarak yenilediler. İnönü Stadı da çağdaş bir kimliğe kavuşmalı. Diyeceksiniz ki bu olacak mı olmayacak mı? Orada garip bir gelişmeler zinciri var, ben genç bir gazeteciyken İnönü Stadı büyütülmeli diye kampanyalar yapmıştık gazetemizde. Defalarca projeler çizdirmiştik. Ama bunlar bir türlü bir sonuca bağlanamamıştı. Sonra birkaç yıl önce İnönü Stadı’nın zemininin alçalması suretiyle biraz büyütülmesi sağlandı. Ama tribünlerin de yenilenmesi gerekiyor. Oradaki çevre düzenlemesinin, tarihi dokunun da bozulmaması gerekiyor. Fakat günümüzde mimarı oldukça gelişti. Şehircilik oldukça gelişti. Aynı yere şehrin görüntüsünü bozmayacak çağdaş bir stadın kondurulması hem de kısa sürede kondurulması mümkün. Ben ilgililerden bu yolda izinler vermesini bekliyorum. Ama ayrıntıları açıkçası bilemiyorum. Kim engelliyor kim destekliyor bilemiyorum. Fakat şu gerçek ki bu tür yapıların yenilenmesi için görüyorsunuz. Türk Telekom Arena Stadı bir buçuk 2 yıl içerisinde birden bire hizmete giriverdi. Yani önemli kişilerin önemli desteğini bekliyor. Sadece kulübün çabasıyla olmayacakmış gibi geliyor. Benim kişisel olarak gönlümde yatan ise, İnönü Stadı’nın şimdi 32 bin kişilikse 40-45 bin kişilik bir çağdaş bina haline getirilmesidir. Bunun da mümkün olduğunu düşünüyorum. Artık Anıtlar Yüksek Kurulu da ve diğer ilgili kurumlar da bu izni vermeli. Beşiktaş Yönetimi de bu işi kotarmalı diyorum.”
ÖMER GÜVENÇ: “BEŞİKTAŞLILAR ÖLÜRLER AMA İNÖNÜ’DEN VAZGEÇMEZLER”
Ömer Güvenç’in bu konuda görüşleri ise şöyle: “Çeşitli görüşler çıktı önce denildiki Fenerbahçe Stadı’nı yaptı, Galatasaray Stadı’nı yaptı Beşiktaş hala uğraşıyor. ‘Beşiktaş Stadı’nı yapamadı’ya getiriliyor. Halbuki hiç alakası yok. Fenerbahçe ve Galatasaray yaptı ama onların önünde Anıtlar Kurulu yoktu. Anıtlar Kurulu çok önemli bir kurum. İnce eleyip sık dokuyor. Ben biliyorum ki T.T. Arena Stadı’nın yapılması için rahmetli Canaydın defalarca Ankara’ya gitti geldi. Şunu da biliyorum ki bu stadın yapılması için Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’de belki de evinden işinden çok Ankara’ya gidip geldi. Büyükşehir Belediyesi’ne gitti Beşiktaş Belediyesi’ne gitti çok fazla uğraş verildi. Mayıs ayının sonunda İnönü Stadı’nın yıkımına başlanacak. Benim araştırmalarım ve yetkili kişilerle görüşmem sonrasında bana söylenen bu. Hatta Yemen Ekşioğlu iki sene daha olmaz dedi, ben de Mayıs sonunda bu stada kazma vurulur diyerek montuna iddiaya girdik. Bana yetkili bir ağız “Mayıs’ta kazmayı vuruyoruz” dedi. Divan’da Beşiktaş Yönetim Kurulu Başkanı Demirören bunu net bir şekilde söyleyecek. Beşiktaşlılar ölür bu stadı bırakmazlar. Dünya’nın bütün stadlarına gittim ve böyle bir stada rastlamadım. Düşünebiliyor musunuz denize 200 metre yakında 20 dakikada doluyor 20 dakikada boşalıyor kısa ve net konuşuyorum. Beşiktaşlılar ölürler ama bu stadtan vazgeçmezler. Çok güzel bir yerde verilse Beşiktaş’a kimse staddan vazgeçmez. Bu arada da Mayıs sonunda montumu alırım.”
KARTAL YİĞİT: “HASSAS Bİ KONU, SIKINTI YAŞANIR”
Kartal Yiğit ise bu konudaki görüşlerini şöyle aktardı: “İnönü Stadyumu Projesi, Başkan Yıldırım Demirören göreve geldiğinden beri tazeliğini sıcaklığını koruyor. Ama tabiki buraya yeni bir stat yapmak öyle kolay gözükmüyor. Çünkü Anıtlar Kurulu’ndan iznin alınması gerekiyor en öncelikle. Herkes çeşitli fikirler üretiyor ama stadın Dolmabahçe Sarayı’na yakınlığı stada kazma vurulmasını engelleyenler arasında başta. Benim son aldığım bilgi Anıtlar Kurulu’nun sadece İnönü Stadyumu’nu sit alanından çıkardığı. Yani sit alanı olmaktan kurtuldu İnönü Stadı. Bu da bir gelişmedir ama şu an için Beşiktaş’a bir izin yok. Sit alanından çıkması yeni stat yapımının önünü açacaktır. Çünkü herkesin de bildiği gibi sit alanı olan bir bölgeye kesinlikle inşaa yapılamaz. Bu da Beşiktaş yönetiminin ileriki dönemde elini güçlendirecektir. Anıtlar Kurulu’ndan Beşiktaş’a inşaat için izin verilmedi. Daha doğrusu Beşiktaş sadece sit alanı iznini bekliyordu. Şimdi projeyi yapıp Anıtlar Kurulu’na gönderecekler. Ve esas gelişim bundan sonra yaşanacak. Beşiktaş’ın bir yönden önü açıldı ama kesinlikle şu an itibariyle yeni stat için izin verilmiş değil. Bildiğiniz gibi orası kongre vadisi bir üst tarafı… Devlet, hükümet kongre vadisinin devamını yapmak istiyor olabilir. Çünkü İnönü Stadı’nın bulunduğu bölge konum itibariyle belki de Avrupa’da bulunmayacak özelliklere sahip. Boğaz… yukarısı Taksim.. Beşiktaş… Her yöne yakın. O nedenle belki turizm açısından kaçırılmayacak bir fırsat. Turizm Bakanlığı da böyle bir şey istiyordur ama beşiktaşlı tabi buradan kolay kolay çıkmak istemeyecektir. beşiktaşın kalbi orası. beşiktaş kulübünün futbol takımının kalbi. belki çıkmak istese şu an ben çıkıyorum dese tıpkı Galatasaray’da olduğu gibi devlet yapacaktır Beşiktaş’a yeni stadını. Daha da iyi şartlarda yapacaktır. Ama Beşiktaş oradan çıkmak istemiyor haliyle doğal olarak. O nedenle orada bir sürünceme var. Ama ben öyle izinlerin çok kolay bir anda olacağını tahmin etmiyorum. Biraz heyecan dalgası yaşandı. Herkes hemen işte olimpiyatta oynayalım arenada oynayalım şeklinde yöneticilerin beyanları var ama şu an itibariyle hiç bir izin olmadığı için bunlar için erken diye düşünüyorum. Bu ne kadar bir süreç alır bunu yöneticiler dahi bilmiyor. Bürokratik olaylar. Herşey hemen bir anda tak diye olmuyor. O nedenle belli bir zamana ihtiyaç vardır ama Beşiktaş’ın yönetimine bakarsak onlar hemen Mayıs sonunda kazma vurmak istiyorlar ama ben Mayıs sonunda pek kazma vurulacağını pek tahmin etmiyorum. Önümüzdeki seneye kalacaktır. Belki de Beşiktaş önümüzdeki senenin ilk yarısında kendi stadında oynayacak ondan sonra ikinci yarıda bir gelişme olursa stat yıkılacaktır diye tahmin ediyorum ama öyle hemen oldu bittiye gelecek bir olay değil. Hassas bir konu. O nedenle burada bir sıkıntı yaşanacaktır. “
www.besiktas.com.tr: Tıkla… yayını dinle… (Beşiktaş Gazetesi – Didem Tutal)