AKTÜEL-’İsyan’ Ortaköy’de sahne alacak

İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “İsyan” adlı oyun 15 Şubat Salı akşamı Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde sergilenecek. Peter Weiss’in yazdığı, Can Yücel’in ise Türkçe’ye Saloz’un Mavalı olarak çevirdiği oyunda Gözde Güldiken, Uğur Baran, Nazlı Masatçı, Selçuk Uyan ve Özlem Öztürk rol alıyor. Orçun Masatçı yönettiği oyun Portekiz’in Angola’yı sömürmesini ve Angola’nın bağımsızlık mücadelesini, bölümler halinde, zaman zaman güldürerek zaman zaman hüzünlendirerek keyifli bir anlatım ve enerjik bir performansla sahneleniyor.

Yenikapı Tiyatrosu tarafından 5 kişiyle sahneye konulan İsyan, Angola’nın işgal süreciyle başlar. Bu süreçte Portekiz imparatoru Salazar’ın (Saloz) insanları işgalin iyi olduğuna ikna etme çabası açık biçim tiyatro yöntemiyle eleştiri ve komedi unsurlarının birleşimiyle sahne alır. Ardından halka uyguladığı korku ve sindirme yönteminin işleyiş biçimini anlatır.

Aynı zamanda Angola halkının yaşayış biçimi, bu yaşayış biçimindeki değişimler ve bu süreçte halkın yaşadığı sıkıntılar tekrar komedi unsurları kullanılarak sahnelenir. Portekizlilerin Angola’ya yerleşmesiyle ortaya çıkan siyah-beyaz çatışması oyunun önemli unsurlarından birini oluşturur. Halkın kendi içinde yaşadığı ayrımcılıkla beraber resmi kurumlardaki siyah-beyaz ayrımcılığı ve bu çatışma içerisinde siyahlara uygulanan zulüm yine komedi unsurları ön plana çıkarılarak anlatılıyor.

Can Yücel’in çeviri dilinin de etkisiyle günümüz olaylarına bir çok göndermelerin olduğu oyun Angola’nın zaferiyle bitiyor.

Oyun Avrupa’da da 17 kentte sergilendikten sonra Tunceli, Ovacık, Pülümür, Hozat, Dikili, Selçuk, Kırklareli, İğneada, Limanköy, Ankara, İstanbul, İzmir, Fethiye, Seferihisar ve Aydın’da da sahnelendi.

İsyan oyununun müzikleri ise Bandista imzası taşıyor.