AKTÜEL-Yıldız Sarayı Harem Dairesi restore ediliyor

Yıldız Sarayı Harem dairelerini tarihe kazandırıyor. İstanbul İl Özel İdaresi, Yıldız Sarayı’nın harem dairelerini 11 milyon 550 bin 971 TL bedelle restore ettiriyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine tanıklık eden Yıldız Sarayı’nın bugüne kadar ziyarete açılamayan harem daireleri, yenilenerek eski ihtişamlı günlerine döndürülüyor.

Son 20 yılda ödenek yetersizliği nedeniyle sadece dış etkilerden koruma amaçlı restorasyonlar geçiren ve bugüne kadar sadece çatısı, pencereleri ve kapıları onarılan Yıldız Sarayı Harem daireleri, tarihe kazandırılıyor.

İstanbul İl Özel İdaresi imar Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığı tarafından 11 milyon 550 bin 971 TL bedelle ihale edilen yıldız Sarayı Harem dairelerinde çalışmalar 15 Ocak ‘ta başladı. Restorasyon çalışmalarının 19 Ocak 2012 tarihinde tamamlanması planlanıyor. İdare ayrıca restorasyon öncesi ve sonrasını kamera ve fotoğraf kaydı alarak belgeleme çalışması yaptığını bildirdi.

Yıldız Sarayı’nda restore edilecek harem yapıları
Sultan II. Abdülhamid’in dairesi, Kadın Efendiler I. ve II. Dairesi, Cariyeler Dairesi, Hazineder Usta Kadın Dairesi ve yapılar arasındaki geçitler ile Harem bahçe ve avluları.

II. Abdülhamid 33 yılını bu sarayda geçirdi
Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren av sahası olarak kullanılan ve Yavuz Sultan Selim ile yapılaşmanın başladığı koruluk ve bahçeler içindeki köşk, saray ve çeşitli yapılardan oluşan Yıldız Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine tanıklık etti.

Sultan Abdülaziz’in tahttan indirilmesinden sonra göreve gelen Sultan 5. Murad (1876), 92 gün süren saltanat günlerinde Yıldız Sarayı’nda oturdu. Sultan 2. Abdülhamid, padişah olduktan bir sene sonra 1877″de Dolmabahçe Sarayı”nın deniz kıyısında bulunması ve bu sarayın denizden kuşatılması ihtimalini göz önünde bulundurarak bir gece ansızın Yıldız Sarayı’na taşındı.

Sarayın yapılaşmasına da bu dönemde başlandı. 2. Abdülhamid, 33 yıllık saltanatında şehir içinde şehir gibi olan bu korunaklı sarayı resmi dairesi ve haremi olarak kullandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla Harp Akademileri Komutanlığı’na tahsis edilen Yıldız Sarayı, 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.