AKTÜEL-Toplu taşımada alkol yasağı

İstanbul’da toplu ulaşım yapacak olan, “İstanbul Otobüs İşletmeleri Ticaret A.Ş”, yolcuları rahatsız edecek derecede alkollü kişileri taşımayı yasakladı. İETT’nin işini yarı kamusal bir şirkete yaptırarak, toplu ulaşımı rahatlatmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, kendisine bağlı İstanbul Otobüs İşletmeleri Ticaret A.Ş. adı ile yeni bir şirket kurdu. Aslında “İstanbul Konut Hizmetleri ve Yönetim İşletmeciliği A.Ş.” adı ile var olan şirket, İstanbul Otobüs İşletmeleri olarak değiştirildi.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, 24 Temmuz’da 2009’da kurulan şirket geçtiğimiz günlerde harekete geçti. İstanbul’un ü. ayrı bölgesinde belirlenen hatlarda çalışacak olan ve ilk partiyi oluşturan 172 otobü için ihale yaptı. Yakın bir tarihte 500 otobüs için daha ihale yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Otobüs A.Ş’ye bağlı bağlı çalışacak otobüslerin toplam 2000 adet olacağını söyledi.

Şartnamede alkol yasağı

İstanbul Otobüs A.Ş’nin hat ihalesi için hazırladığı “Özel Şartname”nin, “İşletmecilik Açısından Yasaklanmış Hususlar” başlığı altındaki “10.16.3” maddesi aynen şöyle: “Yolcuları rahatsız edecek derecede alkollü kişileri taşımak…” İstanbul Otobüs A.Ş. ilgilileri, yönelttiğimiz, “Kişinin alkollü olduğuna kim karar verecek, diğer yolcular şikayet ettiğinde şoför, söz konusu kişiyi otobüsten indiricek, kişi inmez ise ne olacak” sorularına yanıt vermekten kaçındılar.

Başbakan ne demişti

Geçtiğimiz günlerde alkol tartışmaları için Başbakan Erdoğan, “En geniş özgürlükleri savunan partiyiz. Sekiz yıldır hangi özgürlüğü kısıtladık. Kimin yaşam tarzına müdahele ettik” demişti.