AKTÜEL-Zonguldaklı madenciler Beşiktaş’ta

Zonguldaklı madencilerin sorunları sanatsal verilerle dile getirmeyi amaçlayan ‘Zonguldaklı Madenciler İstanbul’da’ etkinliği, Bahçeşehir Üniversitesinde gerçekleştirildi. Etkinlik, Zonguldak’ın Üzülmez bölgesindeki Asma Dilara İşletmesinde maden teknikeri olarak çalışan ve 27 yıldır madencileri fotoğraflayan Alaaddin Kara’nın fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı.

Eski bir maden çalışanı olan Kadir Tuncer, salonda yer alan tiyatro sahnesinde ‘Güneşe Hasret’ isimli pandomim gösterisini sergiledi. Tuncer, madencilerin, kuru bir ekmekle yerin yüzlerce metre altında bütün gün çalışmalarını konu alan gösterisinin sonunda izleyenlere kuru ekmek dağıttı.

Pandomim gösterisinin ardından, yönetmen Metin Kaya’nın 1990-1991 yıllarındaki büyük madenci grevi ile Ankara yürüyüşünü anlatan ve 46. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde ‘En İyi İlk Belgesel’ ödülünü alan ‘100 Bin Kişiydiler’ adlı belgesel filmi gösterildi.

Etkinlikte ayrıca, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Kaya Özkaracalar’ın moderatörlüğünde, yönetmen Metin Kaya, fotoğraf sanatçısı Alaaddin Kara ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz’ün katılımıyla söyleşi gerçekleştirildi.