AKTÜEL-CHP’ye iyi haber

CHP kurultayında kadın kotasına uyulmadığı gerekçesiyle seçime yapılan itirazlar sonuçsuz kaldı. Çankaya İlçe Seçim kurulu itirazların tümünü reddetti. Böylece, kurultayda en az oyu alan Tekin ile Tanrıkulu yerini korudu Çankaya İlçe Seçim Kurulu, CHP kurultayında seçilen PM listesine, kadın kotasına uyulmadığı gerekçesiyle yapılan itirazların tümünü reddetti. Kurul, 80 kişilik PM’nin 12 üyesinin Bilim Komisyonu’nu oluşturduğu, bu nedenle kalan 68 üyenin dörtte birinin kadınlardan oluşması gerektiğine yönelik itirazlar için, “PM, 80 kişilik bir parti organıdır. 68 üye üzerinden hesaplama yapılamaz” kararı verdi.
Aynı içerikteki 10’u aşkın itirazın tümünü reddeden Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun kararıyla, kurultayda en az oyu alan isimler olan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun sağ kolu Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu’nun PM’den çıkartılarak, yerlerine yedekteki iki kadın üyenin alınacağı senaryosu ortadan kalktı.

Milliyet Gazetesi’nden Mansur Çelik ve Sertaç Koç’n haberine göre;
İtiraz Sav’a yakın olanlardan
Kılıçdaroğlu’nun bizzat belirlediği PM, ilçe seçim kuruluna bugün götürülmesi beklenen, sonuç verme ihtimali daha zayıf olarak gösterilen itirazlardan sonuç çıkmazsa Haziran 2011’deki genel seçime partiyi taşıyacak. Tekin, itirazlar için, “İçeriden ve dışarıdan hiçbir güç CHP’nin iktidar olmasını engelleyemeyecek” dedi.
CHP’nin en gürültüsüz kurultaylarından birinin tamamlandığı sanılırken yapılan itirazlar, coşkulu kurultaya gölge düşürmüştü. Eski Genel Sekreter Önder Sav’a yakın olduğu iddia edilen itirazcılar, Parti Meclisi’nin yüzde 25’inin kadın olmasına yönelik tüzük kuralına aykırı davranıldığını savunarak, dün sabah Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. Kurula, aynı içerikte 10’un üzerinde itiraz başvurusu yapıldı.
Dilekçelerde, 80 kişilik PM’nin 12 üyesinin Bilim Kurulu’nda (BYKP) bulunduğu, bu nedenle, kalan 68 üyenin dörtte birinin kadınlardan oluşması gerektiği, buna karşılık, dörtte bire denk gelen 17 yerine 15 kadının PM üyesi yapıldığı savunuldu.
Parti yönetimi ise önceki akşamdan itibaren bu iddiaya karşılık, PM’nin 80 kişilik bütün olduğunu, Bilim Kurulu dışında kalan 68 üyenin ayrı bir organ olarak nitelendirilemeyeceğini, 80 kişilik PM’de 21 kadın bulunduğunu ifade ediyordu. Bu nedenle bütün dikkatler, Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na çevrildi.

Kararın gerekçesi
Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Mehmet Cengiz Çiftçi imzası ile itirazın reddine ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “80 kişilik PM’nin 12 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platform üyesi ile diğer 68 üyenin ayrıştırılması mümkün değildir. PM’ye giren kadın üye sayısı toplam 21 kişidir. İtirazcılar 68 kişilik PM listesinde de yüzde 25’lik cinsiyet kotasının uygulanması gerektiğini iddia etmişlerse de tüzüğe göre seçimi yapılan organ PM olup, 80 kişiden oluşmaktadır. Tüzükte 68 kişilik listede de 12 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platformu adayları gibi cinsiyet kotasının uygulanacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.”

‘Sorun yok’ demişti
Kılıçdaroğlu, dün sabah, tartışmalarla ilgili olarak Milliyet’e şunları söylemişti:
“Tüzüğümüzde PM organ olarak görülüyor ve Genel başkan dışında 80 kişiden oluştuğu belirtiliyor. BYKP’de aday gösterilirken dörtte birinin kadın olmasının dikkate alınması isteniyor. Biz de dikkate almışız zaten, toplam 21 kadın var, kota ise 20 kadın öngörüyor. Sorun olduğunu tahmin etmiyorum ama tabii bazıları itiraz etmiş itiraza da saygı duyuyoruz. PM’de kadın sayısı geçen PM’ye göre daha fazla.”

BAŞKA İTİRAZLAR DA?VAR
Seçim Kurulu’nun kararına karşılık, Sav’a yakın isimlerin Divan Başkanlığı’na farklı itirazlarının da bulunduğu anlaşıldı. Bu itirazların bugün Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na götürülebileceği belirtiliyor. Ancak kulislerde, bu itirazlardan sonuç alınmasına çok düşük bir ihtimal olarak bakılıyor.
DİVAN ÜYESİ DELEGE DEĞİL:
Oybirliğiyle oluşan Kurultay Divan Heyetinde başkan yardımcılığına seçilen Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak’ın kurultay delegesi olmadığı öğrenildi. Kaygalak Divan’dan çekildi ancak bu durumun kurultayı sakatlayacağı öne sürülüyor.
İSİMLER EKSİK VE YANLIŞ YAZILDI:
PM listesinde yer alan 4 ismin isim veya soyadının eksik veya yanlış yazıldığı bunun da seçime etkileyeceği öne sürüldü.