AKTÜEL-‘Kol saati kazandınız’ mesajı ‘Bakan’a çarptı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, cep telefonlarına SMS yoluyla “indirim ve hediye” vaatleri ile vatandaşları dolandırmaya çalışan şirketleri yakın takibe aldı. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, bu tür mesajların kendisine de ulaştığını söyledi. Reklam Kurulu, bu tür SMS mesajlarını takibe aldı ve “Elektrik faturanızda yüzde 40 indirimden yararlanın” SMS’i gönderen bir şirkette yaptığı incelemeler sonunda 7 bin lira idari para ve reklam durdurma cezası verdi.

Hürriyet Gazetesi’nden Merve Erdil’in haberine göre; Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, son dönemde cep telefonlarına “Tebrikler hediye kol saati kazandınız”, “Elektrik faturanızda yüzde 40’a varan indirimden yararlanın” ve benzeri vaatleri içeren SMS’ler göndererek, vatandaşları dolandırmaya çalışan şirketleri yakın takibe aldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Bana da bu tür mesajlar geldi. Ben de rahatsız oldum ve gerekli takibin yapılması için ilgili arkadaşlara ilettim” dedi. Şikayetler üzerine harekete geçen Reklam Kurulu, yaptığı incelemede SMS yoluyla gönderilen vaatlerin gerçeği yansıtmadığını ortaya çıkardı.

Şirketler incelemede

Kurul, “Tebrikler! Hediye kol saati kazandınız. Hemen 0532 111 85 85’i arayın, hem kol saatinizi alın, hem de elektrik faturanızda yüzde 40’a varan indirimlerden yararlanın” mesajları yollayan bir şirketi incelemeye aldı.

Nereden buldun

İlgili firmadan mesajların hangi tarihler arasında toplam kaç kişiye gönderildiği; mesajların gönderildiği telefon numaralarının nerelerden temin edildiği; söz konusu kampanya kapsamında vaat edilen mal ve hizmetlere sahip olma koşulları; elektrik faturalarında yüzde 40’a varan indirimlerin hangi şartlarda ve nasıl gerçekleştirildiği hususlarındaki detaylı açıklamaları ve varsa diğer bilgi ve belgeler istendi.

Azaltmadığı saptandı

Reklam Kurulu, yaptığı incelemede elektrik faturalarını düşürdüğü ileri sürülen cihazın böyle bir etkisinin olmadığını tespit etti. İnceleme sonucunda Bakan Ergün’e sunulan raporda, EPDK’nın hazırlamış olduğu Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslarda yer alan ‘belirli abonelerde reaktif enerji tarifesi uygulanamayacağı’ maddesi gereği bahsi geçen cihazı kullanan abonelerde faturaya yansıyan herhangi bir tasarruf söz konusu olmadığı kaydedildi. Raporda, “Dolayısıyla inceleme konusu reklamlarda yer alan ‘Faturanızda yüzde 40’a varan indirimlerden yararlanın’ şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı” denildi. Reklam Kurulu, bu mesajı gönderen şirkete yaklaşık 7 bin lira idari para ve reklam durdurma cezası verdi.

Ergün: Sahtekârlık yeni boyut kazandı herkes dikkat etsin

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Bana da bu tür mesajlar geliyor. Ben de rahatsız oluyorum ve gerekli takibin yapılması için ilgili arkadaşlara iletiyorum. Yeni bilişim teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla sahtekârlık, dolandırıcılık yeni bir boyut kazandı. Vatandaşlarımızın bilişim teknolojilerini kullanırken son derece dikkatli olması ve bu tür mesajlara itibar etmemesi gerekir. Bu tür mesajlarla karşılaşan vatandaşlarımızın ilgili yerlere, Bakanlığımıza ve Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğümüze iletmesi halinde gereken yapılacaktır. Zaten şu anda da gerekli işlemler yapılmaktadır” dedi.