AKTÜEL-Boğaz trafiğine kavşaklı çözüm arayışı

Üsküdar-Beykoz ve Boğaziçi Köprüsü’ne bağlantı yolunu kesintisiz hale getirecek Beylerbeyi Kavşağı’nda incelemelerde bulunan Başkan Topbaş, “Mart ayı sonunda açılacak kavşak trafiğin kesintisiz akmasını sağlayarak sabah ve akşam oluşan trafiği ortadan kaldıracak” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, inşaatı 24 saat aralıksız devam eden Beylerbeyi Kavşağı’nda incelemelerde bulundu ve basın mensuplarını bilgilendirdi. Programda Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mevlüt Vural ve Muzaffer Hacımustafaoğlu ile diğer Büyükşehir Bürokratları da hazır bulundu.

16.5 milyar TL’lik yatırımla erişim rahatladı

Diğer büyük şehirlerde olduğu gibi İstanbul’da da yaşanan trafik yoğunluğunu önlemek için çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, göreve geldikleri günden bugüne kadar İstanbul Büyükşehir Belediye bütçesinin yarıdan fazlasını ulaşımla ilgili yatırımlara ayırdıklarını ve şehre toplam 16.5 milyar TL’lik ulaşım yatırımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Son 6,5 yılda 231 kavşak, alt geçit ve yol düzenlemesi bitirerek tarihi bir rekora imza attıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, Üsküdar-Beykoz ve Beylerbeyi’nden Boğaziçi Köprüsü’ne girişi kesintisiz hale getirecek olan Beylerbeyi Kavşağı’nın önümüzdeki yılın Mart ayının sonunda tamamlanacağını kaydetti.

Beylerbeyi istikametinden Üsküdar’a girişleri sağlayan tünellerden birinin Deniz Kuvvetleri Eğitim Birliği içinde kaldığı ve son yapılan incelemede yeniden kullanıma uygun bulmadıklarını anlatan Kadir Topbaş, bu nedenle trafiği kesintisiz hale getirecek ve ışıkları ortadan kaldıracak yeni bir kavşak projesini uygulamaya koyduklarını ifade etti.

Bölgede özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafiği çok iyi bildikleri dile getiren Topbaş, “Üsküdar istikametinden, Beylerbeyi yönüne gitmek isteyen bu noktada bir sinyalizasyonla karşılaşıyor. Boğaz Köprüsü girişine gitmek isteyen, Beylerbeyi tarafından gelenle çakışıyor. Buradaki kesişme noktasında ciddi bir problem vardı. Onu kökten çözüyoruz. Belki vatandaşlarımıza biraz daha sıkıntı vereceğiz. Ama Mart sonunda kavşak tamamlandığında bugünleri bir daha hatırlamayacağız” diye konuştu.

6.6 milyon TL’lik yatırımla trafiğe kesintisiz çözüm

Proje tamamlandığında, köprü altından Üsküdar istikametinden gelen vasıtaların, 44 metrelik bir alt geçitten geçerek Beylerbeyi yönüne gideceklerini, buradaki sinyalizasyonun ortadan kalkacağını ve kesintisiz bir geçişin gerçekleşeceğini ifade eden Başkan Kadir Topbaş, Beylerbeyi’nden Üsküdar’a gitmek isteyen vasıtaların mevcut tüneli kullanarak gidebileceklerini söyledi.

Beylerbeyi Kavşak Projesi’nin maliyetinin 6.6 milyon TL olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, “Burada 1520 metrelik yol yapılıyor. Burası boş bir arazi değil, trafik ve yoğunluk var. Trafiğe zarar vermeden çalışmak gerekiyor. Trafiği felç etmeden bu projeyi hayata geçirmek önemli” dedi.

Yaya geçişleri itibariyle özürlüleri de dikkate alan bir projelendirme yapıldığını anlatan Başkan Topbaş, perde betonlar yapıldığını, otobüs durakları için ceplerin tasarlandığını belirtti.

Metrobüs Beylikdüzü’ne uzanıyor

Programda, Beylikdüzü metrobüs ihalesinin 13 Ocak’ta yapılacağını da açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ihaleyi hızlı çalışacak bir firmanın kazanmasını arzu ettiklerini belirterek, şunları kaydetti;

“İhalenin onaylanması ve inşaat sürecinin tamamlanmasının ardından, Avcılar-Beylikdüzü Metrobüs Hattı’nı 2011 yılı sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. İhale gerçekleşmeden fiyatını söyleyemeyeceğiz ama amacımız en ucuza en hızlı yapan bir firmanın işi almasıdır.”

Beylerbeyi’nde yıllardır süren köprü çilesi bitecek

Kadir Topbaş daha sonra, kavşağın alt yapı çalışmalarını inceledi ve burada görev yapan işçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. Projelendirilen yollar ile bölgedeki trafik yoğunluğu çözülecek, gereksiz beklemeler ortadan kalkacak, bölge trafiği daha konforlu ve güvenli hale gelecek. 2×2 haline getirilen Beylerbeyi – Boğaziçi Köprüsü yolunun akımının sürekliliği sağlanarak, proje kapsamında yapılacak altgeçit ile Üsküdar – Beykoz akımı, kesintisiz olarak işleyecek. Beylerbeyi Sarayı önünde projelendirilen dönel kavşak ile U dönüşleri sağlanacak.

Proje kapsamında gerekli yerlere istinat duvarları, yaya merdivenleri ve yeşil alanlar yapılarak, çevre ile uyumu sağlanmış olacak. Kavşak bölgesindeki yayaların daha güvenli geçişini sağlamak için yapılacak olan iki adet yaya alt geçidi engelli vatandaşların kullanabileceği standartlarda. Böylece Sahil yolundan metrobüse ve tam ters istikamette giden yaya hareketlerinin de güvenli ve konforlu bir şekilde devamlılıkları sağlanmış olacak.

Proje ile Üsküdar tünelden çıkan otobüsler için standart durak cepleri oluşturularak toplu taşıma araçlarının sebep olduğu duraklamaların önüne geçilecek. Geçtiğimiz Kasın ayında başlayan ve Mart 2011’de bitmesi öngörülen Beylerbeyi Kavşak ve bağlantı yolları projesi hayata geçirildiğinde, Beykoz-Üsküdar, Üsküdar-Beykoz istikametinde bu noktada kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak.