SAYI 74

GAZETE BEŞİKTAŞ

SAYI:74, TEMMUZ 2004

SAYFA 2

Deniz Baykal’a Atatürk tablosu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Beşiktaş’ta coşkuyla karşılandı. Binlerce kişinin belediye binası ve çevresinde toplanarak karşıladığı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yaptığı konuşmada “Beşiktaş’ta seçim kazanmamız çok anlamlı ve önemli” dedi. Baykal’ın konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Konuşmanın ardından Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın makam odasında bir süre oturan Baykal ve kurmayları, basın mensupları ve vatandaşların sorularını yanıtladı.
Daha sonra Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a ilçenin altın anahtarını, Atatürk tablosunu ve sırtında Deniz Baykal yazılı 12 numaralı Beşiktaş forması hediye etti. Ünal konuşmasında Genel Başkan Deniz Baykal’a hitaben şunları söyledi: “Çocukluğumdan beri aldığım sosyal demokrat terbiye ve dünyaya bakışım, sizlerin tavsiye ve önerileri ile bu çağdaş şehirde sosyal demokrat belediyeciliği herkes hissedecek ve hizmet vatandaşın ayağına gidecektir. Bundan hiç ama hiç kuşkunuz olmasın. Cumhuriyet Halk Partisi’nin çağdaş sosyal demokrasi anlayışının odağında olan ‘insan’ı kucaklayarak hakkını, hukukunu, özgürlüğünü, emeğini, kimliğini, kültürünü, yüksek yaşam standartlarını oluşturmak için projelerimizi hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz”

Boğaz’ı temizlediler

Beşiktaş Belediyesi Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikte “süpürge gemisi” ve dalgıçların da katılımıyla denizden çöp topladı. Belediye Başkanı İsmail Ünal ile CHP Milletvekilleri Mustafa Özyürek’in de bindiği iki “Süpürge Gemisi”, asansör sistemiyle 3 metre derinlikten çöpleri süpürdü. Ekranlardan tanıdığımız Çocuklar Duymasın dizisinin Fıs Fıs İsmail’i de, süpürge gemisinde temizleme çalışmalarını İsmail Ünal ile birlikte basın mensuplarıyla bir arada izledi. Temizleme sürerken çevre temizliğine önem verilmesinin altını çizen Başkan Ünal, atıklar konusunda örnek vererek sözlerine devam etti. Ünal, denize atılan bir otobüs biletinin 4 haftada, teneke kutunun 100 yılda, plastik şişenin ise 400 yılda yok olduğunu hatırlatarak son 30 yılda büyük bir kirliliğin yaşandığını söyledi. Daha sonra toplanan atıklar Ortaköy sahilinde teşhir edildi. Beşiktaş sahili boyunca süpürge gemi ile yapılan temizlemede, denizden ekmek, tahta gibi atıklardan başka bir şey çıkmadı. Kıyı kesimlerde ise, dalgıçların denizin derinliklerinde topladığı atıklar içinde en çok şişelere rastlandı.
Etkinliklerin sürdüğü Ortaköy sahilinde Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ı, Hamdi Alkan, Nedim Saban, Süleyman Yağcı karşıladı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da izlediği çevre günü dolayısıyla yapılan etkinlikler kapsamında, çevre konulu resim yarışmasının sonuçları da vardı. Beşiktaş’taki tüm okulların katıldığı yarışmada resimler, üç ayrı kategoride değerlendirildi. Ünal, çevre gününde vatandaşlar ile Ortaköy’de buluştu ve etkinlikler kapsamında yer alan derecelendirmeyi izledi. Öğretmenlerden oluşan jürinin belirlediği derece kazanan okullar ise şöyle; Birinci kategori birincisi Dikilitaş’tan Ece Arman, Burak Reis İlköğretim Okulu’ndan M Yasin Şişman da derece aldı. Aynı okuldan Aycan Mehmetoğlu, üçüncü kategori birincisi seçildi. Birinci kategoride ikincisi ise miniklerden Yaren Soysal. Ahmet Borçtepe, Dikilitaş Nedim Saban İlköğretim okulunu temsilen ikinci kategoride ikincilik derecesini aldı. Üçüncü kategoride ikinci olan, Anafartalar İlköğretim Okulu’nu temsilen Ayşegül Şen. Program, Ortaköy’de yapılan konser ile son buldu.

SORUNLAR-ŞİKAYETLER

Parkıma dokunma

Parklarımızın bakımlarının yapılması hoşumuza gidecektir. Buranın daha güzel olacağını tahmin ediyorum. Bu arada mahallenin bir isteği var, yeni yapılan belediye binasının yanında bir vakfa ait bir yeşil alan var. Mahallemiz buranın yeşil alan olarak kalmasını ve deprem gibi zamanlarda kullanıma açılmasını istiyor. Ancak oraya çok katlı bir bina yapılacak. Biz şu anda mahalle olarak bunun yapılmaması için uğraşıyoruz. Bir imza kampanyası başladı. Yaklaşık 750 imza topladık bu daha da artacak. Bu isteğimizi belediyeye ilettik. Sesimizi vakıflara duyurmaya çalışacağız.
Nispetiye muhtarı Ayşe Şirinler

Sorunlarımız giderilecek

Yaz dolayısıyla buralar çok kalabalık oluyor. O yüzden ufak tefek sorunlarımızı halletmeye şimdiden başladık. Örneğin sorunlu olan yerlerde asfaltlama çalışmaları yapılacak. Olumsuzluklar giderilecek. Tüm bunları belediye başkanımıza ilettik. Zaman içinde giderileceğini biliyoruz. Kaldırımlar düzenlenecek, merdivenler onarılacak. Bunlar iletildi ve en yakın zamanda yapılacak. Biz şimdi bu onarımlarla ilgili ihalelerin sona ermesini bekliyoruz.
Arnavutköy muhtarı Sedef İrteş

Bir deprem çalışması istiyoruz

Mahallemizde son günlerdeki en büyük sıkıntı, sabahın erken saatlerinde geçmeye başlayan seyyar satıcılar. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Ayrıca yine mahallemiz, belediyeden bir deprem çalışması istiyorlar. Herkes oturduğu binasında bir etüt çalışması istiyor, binalarımız ne derece sağlam diye merak ediyorlar. Bir de boş bir SSK binamız var, bu büyük binanın faaliyete geçirilmesini istiyoruz. Hastane ya da huzur evi olabilir, her şeye müsait. Belediyeye bu isteğimizi de ilettik.
Vişnezade muhtarı Reyhan Cinyusuf

Seyirlik alanlar korunmalı

Şu an için bugünkü duruma bakıldığında herhangi bir şikayetimiz yok ancak parklar ile ilgili bazı sıkıntılarımız var. Parkların bakımı ile ilgili çalışmalara daha hızlı başlandı. Beşiktaş insanı için parkların yeri ayrıcalıklı çünkü seyirlik veya dinlenmelik bir alan yazık ki sayılı. Var olanların da korunmasını istiyoruz.
Konaklar muhtarı Oya Çolpan

Hırsızlık önlenmeli

Şu aralar yaşadığımız bir sıkıntımız var, önüne geçilemeyen hırsızlık olayları. Gittikçe fazlalaşmaya başladı. hırsızlar kol geziyor, hiç bir şey yapılamıyor. Bu konuyu kaymakamlığa bir dilekçe halinde ilettik. Üst üste aynı eve aynı yere giriliyor. Emniyet güçlerinin daha sıkı tedbirler alması istiyoruz. Bu hırsızlık olayları birbiri ardına çok yakın tarihlerde oldu. Üç gün içinde, üç dört ev iki üç araba birkaç kez hırsızlık yapıldı. Bundan çok rahatsız. Buna karşın, belediyemiz harekete geçti. Parklarımızı düzenlemeye başladı.
Gayrettepe muhtarı Necla Başar

SAYFA 3

‘Umutluyuz’
DİDEM TUTAL

Beşiktaş’ın 100 yılı aşan geçmişiyle adeta bir marka olmuş çarşısı, balıkçısıyla, manavıyla tek bir dertte birleşmiş; Eskiden beri gelen pis koku. Alt yapı sorununun tam olarak halledilmediğini söyleyen çarşı esnafı, belli saatlerde rüzgarla birlikte gelen kokuya dayanamadıklarını ifade ediyor. Temizliğe daha fazla özen gösterilmesini istiyor. Ayrıca esnaf, seyyar satıcılardan da şikayetçi. Ama belediyeden umutlu.

Çiçeklere iyi bakılsın
Çarşı esnafı olarak en büyük sorunlarımızdan bir tanesi arabaların ortalığa park edilmesi. Çok çirkin bir görüntü arz ediyor. Bir de buralarda beton çiçeklikler var. Ben içini temizliyorum ama sürekli çöp atılıyor. Onların temizliğine daha dikkat edilmesini istiyorum. Çiçeklere iyi bakılmalı.
Metin Karaca,44, milli piyangocu
Koku çok rahatsız ediyor
Buraları çok kokuyor alt yapı kötü olduğu için. Bir de akşam saat 18.00’den sonra çöp arabaları ortalığa park ediyor. Park etmemelerini istiyorum. Ya da düzenleyen bir yetkili verilebilir belediyeden.
Hüseyin Öner, 38, tekel bayii

Beşiktaş’a yakışmayan görüntüler var
İnsanların yolda yürürken önlerini kesen küçük çocuklar var, bu görüntü Beşiktaş’a hiç yakışmıyor. Tinerciler de var. Kaçak olarak otopark yapanlar var, bir de para vermeyenleri tehdit ediyorlar. Küçük çaplı bir mafya oluştu burada. Akşam üstü 5’ten sonra gelen herkes onları görür. Oysa buraya aracın girmesi yasak. Ama bu yol trafiğe kapalı mı açık mı, yoksa kişiye özel bir durum mu var. Bizce park yapılmamalı, ne olduğu belli değil. Mesela dükkana mal gelse, onlar arabayı içeri sokmazlar. Bu arada kapkaç sorunumuz var.
Muzaffer Harmandağ, 48 yaşında

Seyyar satıcılar kaldırılmalı
Seyyar satıcıların mutlaka kaldırılmasını istiyoruz düzeni bozuyor en önemli olay o, çünkü haksız rekabet oluyor. Biz ise vergi veriyoruz aynı ürünü o üç kuruş kar koyarak satıyor biz kirayı vergiyi çıkartmaya çalışıyoruz. Koku balıkçılardan dolayı oluyor daha temiz tutulabilir balıkçılar uyarılabilir.
Orhan Katıklılar, 42, büfe işletmecisi

Balık pazarı kaldırılıyor mu?
Buradaki balık pazarı kaldırılacakmış, Avrupa Birliği’ne uyum için. Camekanlı yerlerde satılacakmış balıklar artık. Bu Pazar da sahil kenarına kaldırılacak bize böyle söylendi. Bize yardım edilmesini bekliyoruz.
Ergün Demiröz,41, balıkçı

Balık pazarına sahip çıkacağız
200 senelik balık pazarını kaldıramazlar. Vergimizi kiramızı ödüyoruz, hem tarihi bir yer burası kaldıramazlar. Balıkları camekanda nasıl satacağız? Böyle şey olur mu? Buradan bizi gönderemezler. Buranın bir tarihi ve kültürü var. Beşiktaş deyince akla balık pazarı gelir.
Emre Balıkçılık

Sorunumuz çok
Çok sorunumuz var çarşı olarak. Bir kere tinerciler dolaşıyor ortalıkta onlara bir çözüm bulunması lazım, ayrıca seyyar satıcıları da kaldırmak gerekiyor. Alt yapı sorunu devam ediyor hala. Buranın kanallarını ters yaptılar yanlış yaptılar, o yüzden koku oluyor. Biz sorunlarımızı başkana da ilettik. Çözeceğinden eminiz.
Arif Keman, 45

Tuvalet lazım
Beşiktaş’ın en büyük eksiklerinden bir tanesi umumi bir tuvaletin olmaması. Belediyeden dileğimiz bu sorunu çözüme kavuşturması. Bizim dertlerimizi dinlemesi.
Sembol Çiçekçilik

Kokudan çok çekiyoruz
Rüzgar estiği zaman lağım kokularından illallah diyoruz. Mazgallardan her yerden geliyor. Rüzgar esmesin diye dua ediyoruz neredeyse, bayılacağız kokudan. Bir çözüm bulunmalı artık.
Makbule Kısatepe, 57, büfe işletmecisi

Kokudan duramıyoruz
Koku bizim de ortak derdimiz. Kokudan duramıyoruz dükkanı bırakıp gidiyorum. Benim midemden de sorunum var burada hiç duramıyorum, bazen bir başlıyor akşama kadar devam ediyor. Buna köklü bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyorum.
Kadir Bilir,23, büfe işletmecisi

Meclis karar verdi

Beşiktaş Belediyesi, 5. Seçim dönemi 1. Olağan toplantısını gerçekleştirdi. Belediye meclis toplantısı, yoklama sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Gurup adına söz alan parti temsilcileri ilk hareketli konuşmaları yaptı.
Belediye Başkanı İsmail Ünal;
“Yüksek kent standartlarını
yakalayacağız”
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, meclis oturumunun açılışında yaptığı konuşmasına, yüksek kent standartlarını kentimizde uygulamak temel görevimiz olacaktır, Beşiktaş’ımızı sizlerin ve halkımızın görüş ve istekleri doğrultusunda layık olduğu en üst düzeye getireceğimizden hiç kuşkunuz olmasın, dedi. Grupları adına söz alan üyeler yeni dönemin tüm Beşiktaşlılar için hayırlı olmasını dilediler. Konuşmalar hararetli bir ortam yarattı.
ANAP: “Çalışmak nutuk
atmakla olmaz”
Anap’tan Sinan Genim, çalışmak ve sorumlu davranmak; yalnız nutuk atmak, başkalarını suçlamak, ona buna sataşmak değildir. Zamanımızı kendimize acıyarak şikayet etmek için değil, toplumumuza kalıcı eserler vermek için harcayalım, şeklinde konuştu.
AK Parti; “İktidarken
yapsaydınız”
Buna karşılık Ak Parti’den Sunusi Mısıroğlu yaptığı konuşmasında, Sinan Genim’in iktidardayken yapamadıklarını muhalefetteyken nasıl yapacağını hepimiz bu süreçte göreceğiz, diyerek yanıtladı. Mısıroğlu, önceki yönetimin on üzerinden iki aldığını ve başarısız olduğunu dile getirdi ve stratejik hatalarını örnekledi.
CHP; “El ele verelim”
CHP grubundan Çetin Soysal ise Beşiktaş’ın daha güzel bir kent olması için katılımcı bir demokrasi gerektiğini ve meclisin el ele vererek ve halktan kopmadan çalışması gerektiğini ifade etti.
Komisyon üyeleri belirlendi
Gruplar adına yapılan konuşmalardan sonra meclis komisyonları ve üyeleri resmen belirlendi. Buna göre komisyonlar ve üyeleri şöyle:
Divan Katibi Uğur Gedik, Mehmet Dil, Erkan Ulusel, Mehmet Arslan, Meclis 1. Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, Meclis 2. Başkan Vekili Levent Serdaroğlu, Encümen Üyeleri Uğur Gedik, Selma Tosun, Uğur Büyükbalkan, Çetin Soysal, Hukuk Komisyonu Egemen Olcay, Kemal Çiloğlu, Zakir Özlü, Uğur Büyükbalkan,İdris Eşki, Tarife Komisyonu Uğur Gedik, Erkan Ulusel, Yavuz Çakmakkaya, Zakir Özlü, Çetin Soysal, İmar Komisyonu Bülent Tatar, Yakup Şeker, Mehmet Hanif, Yavuz Çakmakkaya, Mehmet Dil, Gençlik Spor ve Eğitim H. Bozkurter, Necati Avcılar,Bülent Tatar, Cem Duruakan,Metin Keçeli, Sağlık ve engelliler komisyonu Kemal Çiloğlu, Yakup Şeker, Necati Avcılar, Mehmet Arslan, Metin Keçeli, Çevre ve Trafik Komisyonu Yakup Şeker, Erdinç Feyiz, Levent Serdaroğlu, Hasan Şenyurt, Çetin Soysal, Kültür Sanat Komisyonu Namık Kantoğlu, Kemal Akar, Levent Serdaroğlu, Erkan Ulusel, Sinan Genim, Sivil Toplum Komisyonu Çetin Soysal, İdris Eşki, Selma Tosun, Kemal Akar, Necati Avcılar, Esnaf ve Çalışanlar Komisyonu Kemal Akar, Egemen Olcay, Hasan Şenyurt, Mehmet Dil, Celal Akgün, Aile Kadın Çocuk Komisyonu Selma Tosun, Mehmet Arslan, Erdinç Feyiz, Uğur Gedik, Sinan Genim.

SAYFA 4

Siyasi yapılanma-2

Başka bir deyişle, gidilse bakılsa; E-5 Karayolu’nun; Fazilet Partisi’ni, tam ortadan ikiye biçtiği; bu yolun “deniz” tarafında oturan, yani önemli ölçüde yerleşikleşmiş olan Faziletliler’in şimdi Saadet Partisi’nin bünyesinde yapılandıkları; E-5 Karayolu’nun öteki tarafında, sonradan geldikleri için ancak “tepelerde” yer bulmuş olarak, kente tutunmaya çabalayan Faziletliler’in ise, bugün Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bünyesinde yapılandıkları, görülebilecektir.
Aynı bir çerçevede, SHP’nin 1989’da, sözgelişi İstanbul’da, bilhassa varoşlardan aldığı destekle, yerel yönetimde iktidar olması ile, Refah Partisi’nin 1994’de İstanbul’da yine bilhassa varoşlardan aldığı destekle, yerel yönetimde iktidar olması arasındaki tek fark; 1989’da SHP’ye giden oyların, 1994’te büyük bir çoğunlukla Refah Partisi’ne gitmiş olmasından ibarettir. Durum 1999’da ise, değişmişmemiş olmaktadır.
Bu tablo, fevkalade ilginç olarak, “ülkemizdeki genel siyasi yapılanmanın haritasını” işaret ediyor.
Kentlere önden gelenler ile arkadan gelenler; “sonuçta, farklı farklı partilerde yapılanmaya kadar giden hizip hareketlerini” beslemenin de ötesinde, işte esas olarak, değişik değişik partilerimizi oluşturmaktalar.
Kentlere önden gelmiş olup, öyle ya da böyle kentlileşmiş olanlara “yerleşikler” diyorum. Arkadan gelenlere, genelde “göçerler” diyorum. Bu deyimi Türkçemiz’in “geniş zamanında” olarak ifade ediyorum, çünkü özellikle Doğu’dan kentlere gelenler, malum, hemen “kentli” olmuyorlar; bunun için uzun bir süre çaba sarfediyorlar.
Bir de “göçmenleri”, eski deyişle “muhacirleri” tanımlamalıyım. Bunlar, kentlere Trakya’dan, Yunanistan’dan, Bulgaristan’dan, şimdilerde Balkanlar’ın öteki yörelerinden, biraz da Kafkaslar’dan gelenler. Bunları “göçerlerden” ayırıyorum. Bunun bir sebebi şu; buralardan Türkiye’ye özellikle, evvelce gelmiş olanlar, biraz da devlet politikaları itibariyle, iskân edildikleri, o arada sistemli olarak istihdam edildikleri için, kentlileşmeye, “Doğulu göçerlere” oranla, daha ileri evrelerden başlıyorlar.
Kestirmeden ifade edecek olursak, ülkemizdeki siyasi anatomiyi, “yerleşikler”, “göçerler” ve “göçmenlerin” oluşturdukları “dinamikler” arasındaki çekişmeler, çelişkiler, buna da bağlı olarak ayrışmalar belirliyor. Böylesi bir ayrışma, işte izlendiği üzere (ulusal bütünlüğümüzü zedeleyecek ölçüde) birbirinden hayli farklı gelir gruplarını, dolayısıyla da hayli farklı “yaşam düzeylerini” işaret etmekte.
Bilhassa, 1995 Genel Seçimi bazında yaptığımız bir araştırma gösterdi ki, deniz kentlerimizde, ANAP (yerleşikliğin bariz bir ölçüsü olan) denize en yakın sandıklarda başta gelirken, buralardan geri planlara doğru çekildikçe silikleşmekte. Deniz yakınında (o zaman), Refah Partisi, çoğunlukla hiç görünmezken, gerilere doğru, hayatın zorlaşmasına neredeyse paralel olarak, bu parti fırlamakta. (Bu işlevi, aynı bağlamda, bugün için ve şimdilik, çoğunlukla Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üstlendiğini öngörmek, kehânet oluşturmasa gerek.)
1995 itibariyle ANAP’ın karşısına (istisnalar ve örtüşmeler saklı olarak) denizden yalnızca bir parça gerideki, örneğin esnaf çarşısında, DYP çıkmakta. Bu partinin oyları da geri planlara geçildikçe düşmekte. Benzer görüntü sözgelişi Ümraniye gibi sonradan kurulmuş bir ilçemizin ana caddesi ile bunun hemen arkasındaki sokaklara dönük olarak da geçerli. ANAP, ana caddede önde; biraz arka planda, DYP öne çıkabiliyor. Daha gerilere doğru ikisi de önemsizleşiyor.
CHP (1995 itibariyle) merkezlerde pek yok gibi. Geri planlara doğru geçildikçe hafifçe tırmanıyor.
DSP (yine, 1995 itibariyle) ilginçtir, çoğunlukla “göçmen dinamiklerden” besleniyor. Kentlere Batı’dan gelen göçmen dinamikler, buralara Doğu’dan gelen “göçer dinamikler” ile (bunlara oranla birazcık daha üst gelir gruplarında bulunmaklıktan, o arada her halde etnik farklılıklardan dolayı), ayrışıyorlar. Bu sebeple DSP Trakya’da, keza, örneğin İstanbul’da Trakyalılar’ın çoğunlukla bulunduğu ilçelerde, sözgelişi bir Bayrampaşa’da, hayli öne çıkıyor. Aynı çizgideki çok ilginç başka bir örneği; Batı’dan gelip, Bursa’nın Batısı’na yerleşmiş “göçmenlerin”; Doğu’dan gelip bu ilimizin Doğusu’nda tutunmaya çabalayan Doğulu “göçerler” ile ayrışarak, DSP’ye yönelmeleri, oluşturuyor. Burada görülen durumun, 1999 Genel Seçimi’nde iyice belirginleştiği, Trakya’dan başlayarak, Türkiye’nin hemen tüm Batısı’nda DSP’nin birinci parti olduğu, anımsanabilir.
Bu arada, MHP’nin, “Doğulu göçerler” ile aynı kent hinterlandında, yaşam kavgasında kapışan, “hayli dar gelir gruplarındaki kent gençlerinden” beslenegeldiğini vurgulamalıyım. 1999 Genel Seçimi’nde MHP oyları; gerek ANAP’ta, gerek DYP’de, gerekse de Fazilet Partisi’nde, epey bir süredir, ama bir nevi ödünç olarak duruyor olup, Doğulu dinamiklerle bilinen sebeplerle zıtlaşan “yoksul kesim ya da bunun biraz üstündeki sosyal katman oylarının”, ayrıca bunların devamındaki genç oyların, “ocak” sayılan adrese yönelmesi sonucu, yükselmiş olmalıdır. Bu çerçevede şimdi MHP’de yoğunlaşmış (“milliyetçi” olsun, “muhafazakar” olsun), ne ki gerçekte kendilerine “ağababalık” taslayanlara başkaldıran, orta ya da ortanın altı sosyal katman özlemlerini, yekten “sağ” olarak yorumlamanın, dehşetli bir vukufsuzluk oluşturacağını önemle vurgulamak isterim.
Açıklayageldiğim çizgiyle uyumlu olarak MHP’nin, en nihayet, 1999 Genel Seçimi’nde, en çok Orta Anadolu’da serpilerek, Batı’ya doğru, doğulu göçer dinamiklere belli bir karşıtlık oluşturduğunun, gözlemlenmesi yerinde olacaktır.
İşte bir yığın, birbirinden değişik, Türkçeleri bile (milliyetçisi, muhafazakarı, dincisi, ilericisine göre) farklılaşan sloganların, yer yer paravan, hatta bilinçsiz söylemlerin gizlediği siyasi yapılanmamızın hızlı bir dökümü.
Neticede kötü olan şu ki, kabaca bakıldığında, Türkiye’nin Doğusu’nda olan partiler Batısı’nda yok. Batısı’nda olan partiler Doğusu’nda yok! 1999 Genel Seçimi’nin ortaya çıkarttığı en önemli bulgulardan biri budur, diye düşünüyorum.
Bu çerçevede ülkemizin Batısı, Doğusu’nun sorunlarını, herhangi bir biçimde “tedhiş” (terör) çağrıştıracak yöntemlerle ele almaya yeltenen çıkışlara, “demokratik tasarrufuyla”, şiddetli bir tepki vermektedir. Ülkemizin Doğusu ise, demokratik özlemlerinin olsun, geniş bir çapta yeterince algılanmamasına, yine “demokratik tasarrufu” ile, o da kendince, şiddetli bir tepki vermektedir. Bu denklemleri elden geldiğnce yansız görmek, sağlıklı bir analiz yapmanın baş bir gereğidir.
Türkiye; kabuk kabuk ortaya çıkmış olan, bölgeleriyle, gelir gruplarıyla, etnik doku ayrışmalarıyla iyiden iyiye belirginleşmiş, çok katmanlı kaotik bir siyasi anatominin sancılarını yaşıyor. Buna karşılık çoğumuz sanıyorum, iyice anlamsız bir hayal alemindeyiz. Siyasi süreç ise; dörtte birlik oy oranlarıyla en büyük kentlerimizi yönetecek olanları, üçte birlik oy oranlarıyla üçte ikilik parlamento çoğunluklarını belirlemeyi benimseniş olduğuna göre; iyice piyangolaştırılmış olarak, ne yazık ki, yaşamdan önemli bir ölçüde dışarlanıp marjinalleşmiş çoğunluğun acıları pahasına, hemen neredeyse, iktidar nemasına bu sefer kimlerin konup palazlanacağına zar atan bir mekanizmaya indirgenmiş bulunuyor.
Bunları bilirsek, geleceğe dönük, daha çok umut var olabileceğimize inanıyorum.

SAYFA 9

Erkekler şık olacak

Ha geldi ha gelecek derken yaz geldi. Markalar çoktan hazırladıkları koleksiyonlarını vitrinlere çıkardılar. Bu yaz erkekler için de çok renkli geçecek. Birbirinden ilginç ve değişik renklerdeki takımlar şimdi sizin için görücüye çıkıyor. Çizgilerin ağırlık noktasıysa olgun ve romantik erkek ifadesi. Dar kesimli ceketler ince gömlekler bu yazın vazgeçilmezleri arasında… Artık klasik anlayış yıkılıyor ve tarz desenlerle ve renklerle sizin kişiliğinizi yansıtacak şekilde yeniden yaratılıyor.
Adv ile farklı olun
Adv naylon ve tekno pantolonlar kısa kollu gömlekler şapka kemer ve ayakkabı gibi aksesuarlarıyla yaz dolaplarınıza dinamizm getiriyor. Melanj, siyah-beyaz, bej, haki, lacivert pembe ve turuncu renklerin hakim olduğu koleksiyonda, pamuk, mikro nylon denim lycra karışımları keten ve deri kumaşlar ön planda.
Hugo Boss çarpıcı
Hugo Boss bu yaz koleksiyonuyla göz dolduruyor. Beyaz rengin hakim olduğu koleksiyonda sıradışı detaylar var. örneğin buruşuk görünümlü ceketler. Parlak saten bir takım elbise siyah kravat ve timsah derisi ayakkabı gibi. Günlük giyim için de uygun olan koleksiyon birbirinden çeşit jeanlerle karşımıza çıkıyor.
Marks&Spencer ile
ayrıcalıklısınız
Her yaşa hitap eden Marks& Spencer spor kıyafetlerle bu yaz erkeklerini ilgisini çekecek. Kargo tarzı pantolonlar, çizgili tişörtler sweatshirtler koton üst ve eşofmanlar seçenekleriniz arasında…
Energie’nizi alın
Energie ile bu yaza herkesten farklı başlayın. Sıradışı jeanlar rengarenk baskılı tişörtler tropikal izler taşıyan gömlekler trikolar çantalar ve çeşitli aksesuarlarla süslenmiş spor ayakkabıları sportif tarzdan vazgeçmeyen erkekler için ideal.
Yaşasın YKM
Özel günlerde özel hediye seçenekleri sunan YKM sadece bu ay için erkeklere özel bir imkan sunuyor. Bonus karta sahip olan her erkek YKM’nin sportif ama bir o kadar da klasik tarzını koruyan koleksiyonundan 10 taksit imkanıyla yararlanabilir.
Fildişili Beymen
Beymen’in bu koleksiyonunda hayali bir yolculuk hakim. İngiltere’den Afrika’ya uzanan bu yolculuğun timsali koleksiyonda birbirinden ilginç modelleri bir arada bulmanız mümkün. Bunun içinde klasik takım grubu smokinler ve özellikle fildişi rengin hakim olduğu spor grubu, plaj koleksiyonu beğeninize sunuluyor.

Sunset Kasia ile anlaştı

Geçen yıl dünyaca ünlü top model Naomi Campell’i Türkiye’ye getiren Sunset mayo firması 2005 katalog çekimleri için bu yıl Kasia Gogoukiewiez ile anlaştı. Sunset firması katalog çekimleri için Kasia’ya 25 bin dolar ödedi. Bir yıl boyunca Sunset’in reklamlarında ve defilelerinde boy gösterecek olan Kasia, bu süre içinde eğer başka bir firma için poz verecek olursa 100 bin dolar tazminat ödeyecek. Polonyalı modelin hukuk fakültesi ikinci sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi.
Naomi Campell’la çalışmışlardı
Ünlü mayo firması Sunset geçen yıl top model Naomi Campell’la çalışmış, ancak bu çalışmada bazı sorunlar çıkmıştı. Buna rağmen sonuçta Naomi Campell, Sunset firması için çekimlere katılmış, istenilen tanıtımları yapmıştı.

Öger Tur ve ETS havada buluştu

Öger Tur ile ETS Tur, Atlas Jet Havayolları adı altında birleştiler. Tanıtım toplantısına KKTC Ulaştırma Bakanı Ömer Kalyoncu, İstanbul Valisi Muammer Güler, ETS Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger katıldı. Ayrıca Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da telekonferansla bir konuşma yaptı.

SAYFA 10

SİNEMALAR

Ruhların Kaçışı
“Ruhların Kaçışı”nı serbest bir ‘Alice Harikalar Diyarında’ uyarlaması olarak düşünmek mümkün. Chihiro, babasının iş değişikliği nedeniyle bulunduğu şehirden taşınmak zorunda olan 10 yaşında üzgün ve biraz da hırçın bir kız çocuğudur. Chihiro ve ailesi bu taşınma için yapacakları yolculukta pek çok ilginç şeyle karşılaşacaklardır. Önce Chihiro’nun anne ve babası mola yerlerindeki yemekleri yedikleri için domuza dönüşürler. Karanlık çökerken Chihiro az önce gördüklerinin, tuhaf olayların sadece bir başlangıcı olduğunu anlar.

Kadın Avcıları
Aynı ismi taşıyan 1955 yapımı komedi filminden uyarlanan “The Ladykillers”ta Profesör Dorr bir kumarhane soygununu gerçekleştirmek için hepsi kendi alanının uzmanı gibi görünen bir “RÜYA TAKIM” (!) kurar.
Ekibinde bir patlayıcı maddeler uzmanı, bir tünel kazma uzmanı, bileği güçlü bir sporcu ve içeriden bilgi sızdıracak bir “köstebek” vardır. Sonra da o yakınlardaki bir evin bodrum katını kiralar. Ev sahibesi Bayan Munson’a kilise müziği yapan bir grup olduklarını, orada prova yapacaklarını söylemişlerdir. Oysa asıl amaçları, bodrum katından kumarhanenin kasa dairesine bir tünel kazarak soygunu yapmaktır.

BAR-CAFE

Alesta Boat-Bebek
Alesta Boat, bu yaz tekrar düzeltilmiş haliyle tekrar Bebek’e demirledi. Teknede olmak, Boğaz’ı seyretmek ve eşsiz bir damak tadına varmak istiyorsanız Alesta Boat’ı tavsiye ederiz.
Alesta’da ayrıca parti düzenleyebiliyor, Boğaz turu da atabiliyorsunuz.
Fiyatlar ise şöyle:
Bira 5 milyon 500 bin, ızgara köfte 5 milyon.
Her gün 10.30-01.00 arası açık.

OTOMOBİL

Şimdi Smart moda
Smart yeni modeli Forfour’u piyasaya sundu. Smart’ın yeni modeli heyecan verici olarak tanımlanıyor.
Yeni Smart Forfour en az dört kişiye yetecek düzeyde tasarlınmaş. 910 litrelik taşıma kapasitesi hayatın değişik alanlarında yardımcı olabiliyor. 75 ya da 109 beygirgücündeki motor seçenekleri sayesinde hız yapma olanağı sunuyor.

BEŞİKTAŞ GAZETESİ

SPOR YAZILARI

SAYI:74, TEMMUZ 2004

SAYFA 5

KARAKARTAL BÜYÜK OYNUYOR
SERANAD DEMİRHAN-DİDEM TUTAL

Beşiktaş’ın yeni yönetimi trasfere hızlı başladı. Ligde şampiyon olmak için yola çıkan Karakartal, bu yıl İspanyol teknik adam Del Bosque’ye teslim edildi. İç transferi çabuk bitiren yönetim şimdi de rotasını dış transfere çevirdi.

Çağdaş: ‘Dünyanın en mutlu insanıyım’
Geçen ay Beşiktaş, Galatasaray’ın elinden Çağdaş’ı kaparak kıyasıya bir transfer mücadelesi verdi. Denizlispor’dan jet hızıyla transfer edilen 24 yaşındaki defans oyuncusu Çağdaş Atan, Beşiktaş Kulübü ile 1 yılı opsiyonlu 3 yıllığına anlaşarak imzayı attı. Galatasaray’ın daha önce prensip anlaşmasına vardığı Çağdaş’ı almak için Denizlispor’a 1 milyon dolar veren Yıldırım Demirören yönetimi, Çağdaş’ı siyah beyaz renklerine bağladı. İmza töreninde, Beşiktaş’ta başarıdan başarıya koşacağını ve çok faydalı olacağını belirten Çağdaş Atan, “ Şu anda dünyanın en mutlu insanıyım. Bunca yıllık emeğimin karşılığını Beşiktaş gibi büyük bir takıma gelerek aldığımı düşünüyorum. Gerçekten çok mutluyum” dedi.

Mustafa Doğan: ‘Başarı için geldim’
Almanya’nın Köln takımından transfer edilen gurbetçi futbolcu Mustafa Doğan ile 2+1 yıllığına anlaşma sağlandı ve imzayı attı. Kulüp binasında düzenlenen imza töreninde Kıvanç Oktay, Mustafa Doğan’ı Avrupa’dan getirdiklerini ve çok sağlam bir oyuncu olduğunu bildiklerini ifade etti. Başarılı olacağına inanıyoruz diyen Oktay, Mustafa Doğan’ın kalitesinin ortada olduğunu vurguladı. Mustafa Doğan ise “Ben Beşiktaş’ta büyük başarılara imza atacağım. Fenerbahçe’den ayrılışım kötü olmadı, yönetimle bazı sorunlarımız oldu. Orada da iyi bir performans sergilemiştim, burada da çok iyi oynayacağım. Büyük bir kulübe geldim başarılı olacağıma inanıyorum” dedi.

Murat Şahin: ‘Cordoba’yı geçeceğim’
Murat Şahin Beşiktaş kulübüyle 2+1 seneliğine anlaştı ve kulüple resmi sözleşmeyi imzaladı. İmza töreni sırasında Kıvanç Oktay, Murat Şahin’in 1 numaralı formayı giymek istediğini ancak şimdi bunun için erken olduğunu söylediklerini belirtti. “Hak edip alması gerektiğini söyledik” diyen Oktay, Şahin’in çok iyi bir kaleci olduğunu ve bu yarışta galip gelebileceğini ifade etti. Murat şahin ise “Büyük bir takıma geldim. Cordoba’dan daha iyi bir yere geleceğim ve o formayı kazanacağım” dedi.

İbrahim Akın: ‘Adımı yazdıracağım’
Bir yılı opsiyonlu 4 senelik anlaşma imzalanan Altaylı İbrahim Akın Akaretler Kulüp binasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 20 yaşındaki genç yıldız Beşiktaş’ta kalıcı olmak istediğinin altını çizerken, hep siyah beyaz renklere gönül vermiştim dedi.

İbrahim Toraman’ı Beşiktaş kaptı
Fenerbahçe’nin almasına kesin gözüyle bakılan Gaziantep’in savunma oyuncusu İbrahim Toraman’ı bir gece yarısı operasyonuyla Beşiktaş aldı. Beşiktaş bu sezona başlarken transfer politikasında Galatasaray ve Fenerbahçe’nin listesine aldığı ve anlaşmak üzere olduğu oyuncuları adeta kaparak transferde şov yaptı.
Yerli transferde Türkiye liglerinin en gözde oyuncularını kadrosuna katan Demirören yönetimi, İbrahim Toraman transferiyle herkesi şoke etti. Üç yıllığına anlaşma imzalayan Toraman, gönlündeki takımın başından beri Beşiktaş olduğunu ama profesyonellik gereği başka takımlarda da oynayabileceğini belirttiği imza töreninde, Kıvanç Oktay Toraman’ın yönetim olarak seçilmeden önce de listesinde olan bir isim olduğunu bu yüzden de sürpriz olmadığını söyledi. Toraman da Beşiktaş gibi büyük bir takımda oynayacak ve pek çok kupayı kaldıracak olduğundan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Bu arada Toraman’ın karşılığında Gökhan Zan da bir yıllığına Gaziantepspor’a kiralandı.

Veysel de imzayı attı
Gençlerbirliği’nin golcü ismi Veysel Cihan 3 seneliğine Beşiktaş ile anlaştı ve imzayı attı. İmza töreninde Beşiktaş’ta başarılı olacağına inandığını söyleyen Kıvanç Oktay, Veysel’in kalitesinin ortada olduğunu belirti. Veysel ise çok mutlu olduğunu ve her zaman gönlünde Beşiktaş’ın olduğunu ve uyum sağlayabileceğine inandığını söyledi.

Okan Buruk da artık Beşiktaşlı
Okan Buruk, Akaretler’deki kulüp binasında 2 artı 1 opsiyonlu sözleşmeye imza attı. Buruk, “Her şeyden önemlisi güven, insanların bana güvenmeleri çok önemli. Burada hepimize sorumluluk düşüyor. Şampiyonluk ve başarıdan başka bir şey değil bunlar. Bunlar için çalışacağız” şeklinde konuştu. Öncesinde Galatasaray ile de görüştüğü yalanlamayan Okan Buruk, Beşiktaş gibi bir camianın içinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi. Galatasaray ile bir güvensizlik sorunu olduğu için mi anlaşamadınız sorusunu Okan Buruk, kesinlikle kendisine güven duyulmadığına ilişik bir durumun olmadığını, artık şu anda Beşiktaş’ta olduğunu vurgulayarak yanıtladı.

Fatih Sonkaya da Beşiktaş’ta
Beşiktaş, Roda takımının oyuncusu 22 yaşındaki Fatih Sonkaya ile 3+1 yıllık anlaşma imzaladı. Akaretler kulüp binasında düzenlenen imza töreninde Fatih Sonkaya, küçük yaşlardan beri Beşiktaş’ı tuttuğunu ve o yüzden hiç düşünmeden Beşiktaş’ı tercih ettiğini söyledi. Sonkaya formasının arkasına Erzurum’un plakası olan 25 yazılacağını söyledi.

Ali Güneş: ‘Beşiktaş ile yeni bir sayfa açıyorum’
Beşiktaş kulübü 2+1 yıllığına Ali Güneş ile anlaştı. Akaretler’de düzenlenen imza töreninde Kıvanç Oktay yarım saatlik bir görüşme sonrası Güneş ile anlaşıldığını belirtti ve şöyle konuştu: “30 numaralı formasıyla Ali Güneş, umuyorum ki Beşiktaş’ta jübilesini yapacak” Ali Güneş de gazetecilerin sorusu üzerine, büyük bir camiadan başka bir büyük camiaya gidiyorum çok başarılı olacağıma inanıyorum, Fenerbahçe sayfası benimi için artık kapanmıştır, Beşiktaş ile yeni bir sayfa açıyorum, dedi.

Berkant 2 yıllığına Beşiktaş’ta
Galatasaray’ın eski oyuncusu Berkant ile Beşiktaş Kulübü iki yıllığına anlaşma imzaladı. Küçük yaşlardan beri Beşiktaşlı olduğunu söyleyen Berkant büyük başarılara imza atacağına inandığını söyledi. Kıvanç Oktay ise Del Bosque’nin Berkant’ın kasetini dahi izlemeden alınsın dediğini ve dünya çapında bir isim olduğunu düşündüklerini ifade etti. Yapılan iki senelik anlaşmanın uzatılabileceğini vurgulayan Oktay, Beşiktaş bir oyuncuyu istediği zaman onu alır, dedi.

Beşiktaş 25 milyon doları göze aldı
Yıldırım Demirören ve ekibinin iş başına gelmesinden sonra Beşiktaş, şu ana kadar aldığı Del Bosque ve 10 futbolcunun transferi ile tam 25 milyon Euro’luk yani 45 trilyonluk bir borcun altına girdi. Del Bosque ve yardımcıları, Okan, İbrahim Toraman, İbrahim Akın, Berkant, Ali Güneş, Veysel, Mustafa Doğan, Murat Şahin, Çağdaş ve Fatih Sonkaya’ya önümüzdeki 4 yıl içinde ortalama olarak ödenecek rakam 25 milyon Euro. Yalnız bu rakama futbolcuların alacağı primler ve maaşlar dahil değil. Beşiktaş’ın gerçekleştirdiği 10 yerli futbolcu transferinden sadece ikisinde bonservis bedeli bulunuyor. İbrahim Toraman için Gaziantepspor’a 2 milyon 750 bin dolar, Çağdaş için Denizli’ye 1 milyon dolar ödenecek. Bazı futbolcularla maç başına ücretlerle anlaşmaya varıldı. Her bir futbolcunun sezon boyunca 40 maç oynayacağı hesaplanırsa Beşiktaş yönetiminin ödeyeceği para 45 trilyonu buluyor. Bu arada henüz transfer sezonu bitmedi ve iki yabancı futbolcu daha siyah beyazlı formayı giyecek.

Bilanço kabarık
Del Bosque: Birinci yıl, 1 milyon 750 bin euro, ikinci yıl 2 milyon 250 bin euro, İbrahim Toraman: Gaziantep’e 2 milyon 750 bin dolar, futbolcuya 700 milyar garanti, 17.5 milyar maç başına, Berkant Göktan: İlk yıl 650 milyar garanti, 11 milyar 375 milyon maç başına, ikinci yıl 731 milyar 250 milyon garanti, 16 milyar 250 milyon maç başına, Okan Buruk: Yıllık 1 milyon euro, Ali Güneş: Yıllık 700 milyar garanti maç başına 17.5 milyar, İbrahim Akın: Yıllık 350 milyar garanti, maç başına 8 milyar 300 milyon, Veysel Cihan: Yıllık 500 milyar garanti, maç başına 12.5 milyar, Mustafa Doğan: Yıllık 950 milyar, Çağdaş Atan: Denizli’ye 1 milyon dolar, futbolcuya yıllık 750 milyar, Fatih Sonkaya: Birinci yıl 400 bin euro garanti 5 bin euro maç başına, ikinci yıl 500 bin euro garanti, 5 bin euro maç başına, Murat Şahin: Yıllık 800 milyar garanti.

SAYFA 7

İnönü’ye sanki bomba düştü!..

İnönü Stadı’nın kapasitesi 31 bine çıkması için kollar sıvandı. Stadın yenileme çalışmaları yaklaşık 3 milyon dolara mal oluyor. Projenin tamamlanması ise eylül ayının sonlarına doğru bekleniyor. Zeminin 4 metre aşağı çekilip ek tribünler ile kapasite artırılacak. Saha içinden geçen kanalizasyon boruları saha dışına çıkacak. Bu çalışmalar 4 aşamalı olarak gerçekleşecek ve üçüncü aşamasında tribünleri yapılacak. Son aşamada ise, düzenlenecek. Projenin toplam maliyeti ise, 2 milyon 750 bin dolar. Bu projenin uygulama çalışmalarının başlanması ile, Beşiktaş ligde ilk üç maçı dışarıda oynayacak. SPOR SERVİSİ

Beko gitti, Turkcell geldi

Beşiktaş Süleyman Seba döneminde başlayan Beko sponsorluğundan ayrılıp Turkcell’le anlaştı. Göğüs reklamında Beko’ya alışan taraftar artık formalarda Turkcell logosunu görecek. Üç yıl için 15 milyon dolar veren Turkcell, ilk yıl 7.5 milyon dolar ödeme yapacak. Böylece takıma yapılan yerli transferlerin parası çıkarılmış oldu.

İlhan Mansız, Kobe’den ayrıldı

Japonya’nın Vissel Koba takımı ile yollarını ayıran İlhan Mansız, Kaptan Tayfur aracılığı ile geri dönmek istediğini bildirdi. İki kez ameliyat olduğu için Japonya’da beklenen performansı gösteremeyen ve hayal kırıklığı yaratan golcü oyuncu, Federasyon Başkanı Haluk Ulusoy’u da devreye soktu.

Lucescu’dan sert eleştiri

Beşiktaş’ın eski çalıştırıcısı Lucescu, Ümraniye’de görüştüğü Del Bosque’ye Türk futbolcularının profesyonel olmadığını söyledi. Yedek kalmaya dayanamadıklarını, ne söylenirse söylensin bildiklerini okuduklarını söyleyen Luce, taraftarların sadece şampiyonluk yakalanırsa mutlu olduğunu belirtti.

SPOR HATTI

Elvan, dünya rekoru kırdı

Elvan Norveç’teki Golden League yarışında 5000 metrede dünya rekoru kırdı. Bu büyük başarı atletizm dünyasına bomba gibi düşerken Elvan kendisine destek veren Türk halkına teşekkür etti. Otoriteler Elvan’dan olimpiyatlarda da madalya bekliyor.

Beşiktaş Koleji Demirören’i ziyaret etti

Özel Beşiktaş Koleji öğrencileri ve müdürleri Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’i ziyaret edip tebrikte bulundular. Kutlama ziyaretine İlköğretim Müdürü Meziyet Çetin, Lise Müdürü Recep Demirel, Müdür Yardımcısı Fatma İnsan, Halkla İlişkiler Sorumlusu Şerife Meşe katıldı.
Öte yandan Beşiktaş Kolejinin ilk mezunları Park Orman’da düzenlenen törenle diplomalarını aldılar. Geceye onursal başkan Süleyman Seba’nın yanı sıra yönetici Hüseyin Yücel, kolejin kurucusu Erol Kaynar, Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey katıldı. Erol Kaynar ve Süleyman Seba’ya birer teşekkür plaketi verildi.

Fenerbahçe’nin Alex’i sonunda geldi

Sarı-lacivertliler geçen yıldan bu yana almaya uğraştıkları Alex’i sonunda renklerine bağladı. Alex’in transferini adeta şova dönüştüren Fenerbahçeli yöneticiler “biz her istediğimizi alırız” dedi.

Galatasaray Conceiçao ile anlaştı

Transferde sıkıntılı günler geçiren Galatasaray kulübü, Real Madrid’in Dortmund’da kiralık oynayan Brezilyalı futbolcusu ile anlaştı. Brezilyalı’nın geçen yıl büyük bir sakatlık geçirdiği, bu nedenle İspanya’da verimli olamadığı öğrenildi. Real Madrid’in Dordmund’a kiralık verdiği Brezilyalı futbolcunun transfer işi için bizzat başkan Özhan Canaydın’ın devreye girdiği kaydedildi.

SAYFA 8

TARAFTAR MEMNUN
SERANAD DEMİRHAN

Beşiktaş taraftarı yapılan yerli transferlerle ve imza şovlarıyla sezona başlamak için sabırsızlanıyor. Özellikle yönetimin Galatasaray ve Fenerbahçe’nin transfer listesindeki isimleri kapmasına sevinen Beşiktaş taraftarı, şimdi kaliteli ve tribünleri ayağa kaldıracak bir yabancı isim bekliyor. Taraftarı mutlu eden transferler, Del Bosque, İbrahim Toraman, Okan Buruk ve Fatih Sonkaya…
Transferde bitirici bir darbe bekliyoruz
Yönetimin yaptığı yerli transferleri iyi buluyorum, kötü değil. Takımın hem sağ hem sol kanat için yapılan transferlerle adeta futbolcu bolluğu oldu. Ancak şimdi 9 ve 10 numara oyuncularının alınması gerekiyor, güçlü bir santrfor. Onun dışında İbrahim Toraman, Okan Buruk, Çağdaş, İbrahim Akın bunlar kaliteli oyuncular. Yönetimin transferde son olarak bitirici bir darbe vurması lazım. Del Bosque’ye gelince Türkiye’ye gelmiş geçmiş en kariyeri yüksek hoca. Real Madrid patentli Beşiktaş için gurur kaynağı.
Amigo Alen
Soru işaretleri taşıyoruz
Yapılan transferlerin hem artı hem eksi yanları var. Çünkü alınan oyuncular biraz toplama gibi geliyor, ama iyi transferler de var. İnşallah bu kadar transfer başarıya döner, o kadar para harcandı. Tabi hala bekliyoruz. Diğer takımlardan alınan oyuncular var onların nasıl Beşiktaşlı olacağı konusunda kafamızda soru işaretleri taşıyoruz. Son iki yılda Beşiktaş değerlerinden bir çıkış var, ama İbrahim Toraman, teknik direktör, Fatih Sonkaya olayları iyi transferler. İnşallah uyum içinde çalışırlar, bir buçuk ay kaldı. Oyuncuların transfer paraları arasında bir denge kurulursa bir sorun yaşanacağını sanmıyorum.
Eski Siyah Beyaz Derneği’nden Hakan Aksoy
Şenlik yaptık
Yerli transferleri öğrendikçe açıkçası şenlik yaptık. Özellikle İbrahim Toraman’a çok sevindik. Fenerli arkadaşlarımız üzüldü ama gelip bizi tebrik ettiler. Yeni teknik direktörün şampiyonluk getireceğine inanıyoruz. Bir de Okan Buruk gibi kaliteli bir oyuncu alındığı için mutlu olduk. Şimdi Pascal Nouma’yı istiyoruz.
Esenler Beşiktaşlılar Derneği’nden Sinan Danacılar
Gereksiz transferler de yapıldı
Yerli transferlerin çok yerinde olduğunu düşünüyorum. Sadece Mustafa Doğan ve Ali Güneş’i almak bence gereksizdi. Diğer oyuncular genç oldukları için de gayet iyi oldu. Teknik direktör Del Bosque ise Türkiye’ye gelen en iyi hoca. Başarısı tescilli ona çok güveniyoruz. Galatasaraylı olduğu için Berkant biraz hoş karşılanmıyor ama ben onun Beşiktaşlı olduğunu daha önceki konuşmalarından hatırlıyorum. O yüzden memnunum.
UNİ BJK’den Güney
Bundan daha iyisi olamaz
Yerli transferde bundan daha iyisi olmaz diye düşünüyorum. Gayet olumlu transferler yapıldı. Özellikle antrenör seçimi çok iyi, Beşiktaş’a yakışan bir antrenör alındı. İç transferde Beşiktaş, Türkiye’de alınabilecek oyuncuların tamamını aldı hem de Fenerbahçe ve Galatasaray’a bir üstünlük sağladı. Kıvanç Oktay’ı kutlamak gerekiyor ama muhakkak çok kaliteli bir santrfor kazandırılmalı Beşiktaş’a. Bunu da bu yönetimin başaracağına yürekten inanıyorum.
Şenol Demirağ-Beşiktaşlılar Cemiyeti Başkanı

Bu takıma iki süper yabancı lazım

Yaklaşık 10-15 gün içinde 10 yeni futbolcu alan Beşiktaş sezonu açtı. Ümraniye Tesisleri’nde İspanyol Teknik Direktör Del Bosque ve yeni transferler gazetecilere poz verdi. Taraftar şimdi söz verilen iki süper yabancıyı bekliyor. Öte yandan Beşiktaş 5-17 Temmuz tarihleri arasında Avusturya’nın Salzburg Anif bölgesinde, 17-23 Temmuz tarihleri arasında da Almanya’nın Sonhoff Bad Worishofen bölgesinde kamp yapacağı açıklandı. SPOR SERVİSİ

İSTANBUL SAYFASI

YİNE TEK VÜCUTTULAR

Üçünçü köprü yine gündeme geldi ve protestolar başladı. Yıllardır mücadele veren Arnavutköylüler güzargahın değişmesine rağmen yine ‘3. Köprüye Hayır!’ kampanyası yaptılar. İskele parkında toplanan Arnavutköylüler, “üçüncü köprü istemiyoruz” eylemine destek verdiler. Kampanyaya, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Prof. Semavi Eyice, Prof. Dr. Türkan Saylan ve sanatçı Erdal Özyağcılar da katıldı. Köprü lobisini de şaşırtan bu başkaldırıya rağmen, bugünlerde Boğaziçi’nin kuzeyine 3. köprü yapımının planlandığı tekrar konuşulmaya başlandı. Arnavutköylüler Boğaziçi’ne sahip çıkma kararlılıklarını geleneksel şenlikleri ile yineledi. “Boğaziçi’nin hiç bir yerine köprü yapılmasını istemiyoruz. Çözüm, toplu ulaşım seçeneklerinin geliştirilmesidir. Marmaray’ı destekliyoruz” diyen Arnavutköylüler, Ömer Yılmaz Güven Meydanı’nda şenlik etkinliklerine başladı. AKP, CHP’nin İstanbul milletvekilleri, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı şenlikte Saylan, yeni çıkan Güneş Umuttan Şimdi Doğar adlı kitabını imzaladı. Ahırkapı Roman Orkestrası, Murat Evgin, Müfide İnselel, Beberuhi, The Ocean, Baba Zula, Galaturka ve çok sayıda sanatçı da şenlikte yer aldı.