SAYI 206

BJK1İSKİ’NİN SU BORUSU PATLADI, ORTAKÖY GÖLE DÖNDÜ

Beşiktaş’ta geçtiğimiz haftalarda gündüz saatlerinde İSKİ”nin çalışma yaptığı su borusu, gece yarısı patladı. Cadde üzerindeki tarihi Fehime Sultan Yalısı ile bazı işyerlerini su bastı. Muallim Naci Caddesi’nde İSKİ’ye ait su borusu gece yarısı kısa süre sonra caddenin tamamen suyla kaplanmasına neden oldu. Maddi hasar meydana gelen işyeri sahibi ve çalışanları, belediye ve İSKİ görevlilerine tepki gösterdi.
Beşiktaş Kentlisi’nin dikkatine
Onüç dere yatağı yok oldu…
İstanbul’u esir alan sel baskınları, sağanak yağış, dere ıslah çalışmalarını da yeniden gündeme getirdi. Elbette dere ıslah çalışmalarıyla birlikte yerleşim alanı ve imar konusunu da sıcaklığını koruyan detaylar arasında bulunuyor. Beşiktaş ilçesine bakıldığında imara açılacak alanının neredeyse yok kadar az olduğunu ve yerleşim alanı olarak süreci tamamlamış, oturmuş bir merkezi ilçe olarak tanımlanıyor. Oysa transfer geçişlere önemlilik arz eden Beşiktaş’ın da dereleri yer altında adeta birer saatli bomba gibi bekliyor. Islah çalışmalarının konuşulduğu bugünlerde yıllar öncesinde kapanan derelerin ve imara açılan yerlerin bugünkü sakinleri bile, oturduğu yerlerin önceden dere olup olmadığını çok iyi bilmiyor. Ciddi bir sağanak yağış altında en uzun sahil şeridine sahip olan merkezi ilçe Beşiktaş’ın coğrafi yapısı ve demografik özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Beşiktaş, kuzeyde Sarıyer, batıda Şişli ve Kağıthane, Güneybatıda Beyoğlu ilçeleri ve doğuda İstanbul Boğazı ile çevreleniyor. 8375 metre sahil şeridine sahip, 11 km2’lik alanı kaplayan ilçede, bir çok dere yatağı bulunuyor. Konuyla ilgili yetkililer ise şunları söylüyor: “İlçemizde gün itibariyle Nisbetiye Mahallesi vadisinden oluşarak 3 küçük kolu olan ve Ortaköy ile Levazım Mahalleleri’nin sınırını çizerek Ambarlıdere Dereiçi Sokağı’nın başlagıcında tonoza giren Ortaköy Deresi’nden başka akarsu kalmamıştır.”
Günümüzde bu dereleri görebilmenin pek olanağı yok. Beşiktaş’ta en bilinen dere isimleri ise sadece Ihlamurdere ve Ortaköy Deresi. Konu hakkında Beşiktaş Kaymakamlığı Beşiktaş Sivil Savunma Müdürü Ertuğrul Atasoy, özellikle ilçe taşkın tarihi açısından önemli veri olabilecek ve zemin etüdleri esnasında dikkate alınması gerektiğini belirtti ve yıllar öncesinden yerleşmeler ile yok olan akarsuları şöyle sıraladı: “Dolmabahçe Deresi (Karabali Deresi), Beşiktaş Deresi (1811 ve 1866’da taşkınlarla büyük tahribata yol açmıştır), Muradiye Deresi, Fulya Deresi ve devamı niteliğinde Ihlamur Deresi (1970’e kadar Odalar Sokak ile Selaltı Köprüsü Sokak’ın kavuştuğu yere kadar açıkta akardı), Hasanpaşa Deresi, Yahyaefendi Deresi, Ortaköy Deresi, Ekmekçioğlu Deresi, Arnavutköy Deresi. Şimdilerde artık buraların imarlaştığı kesinlik kazanıyor. Dere yataklarının bulunduğu mahallelerde 2008 Nüfus sayımına göre en çok ikamet edenlerin Ortaköy’de bulunduğu belirtiliyor.
Öte yandan Radyo Beşiktaş’a konuk olan Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Beşiktaş’ta 13 dere yatağının yok edildiğini, çarpık yapılaşma ve son zamanlarda bu bölgelerde ortaya çıkan plazaların Beşiktaş’a büyük zarar verebileceğini açıkladı.

Yetenekli minikler muhtarlara başvurun

Üstün Küçükler Derneği, Beşiktaş’ta yetenekli minikleri arıyor. Okul öncesi çağdaki üstün yetenekli çocukların erken teşhis edilip psikolojik, pedagojik ve maddi olanaklardan yoksun olanlarına ekenomik destek sağlamayı amaçlayan derneğin danışman kadrosunda Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ümit Davaslıgil ve Dr. Tamer Ergin bulunuyor. Katılmak için muhtarlıklardaki başvuru formlarını doldurmak yeterli.

Beşiktaşlı Erkan Zengin’e trafik cezası

Beşiktaş’ın futbolcularından Erkan Zengin’in kız arkadaşı Tülay Pektaş, ehliyetsiz otomobil kullanırken yakalandı. Pektaş’a 600 TL ceza yazan polis, Erkan Zengin’e de otomobilini ehliyetsiz kişiye kullandırmaktan 256 TL ceza kesti. Edinilen bilgiye göre olayın, Gökhan Zan’ın verdiği doğum günü partisine katılan Erkan Zengin’in eve dönerken otomobilini, kullanması için kız arkadaşı Tülay Pektaş’a vermesinden kaynaklandığı belirtildi.

İskeleler yenilendi vatandaş alışamadı

Beşiktaş’ta aylar önce tadilatı tamamlanan Dolmabahçe Saray binası yanındaki iskelenin yenilenmesiyle iskelelerin geçiş istikametleri de değişti. Ancak vatandaşlar yeni duruma halen alışmış değil. Karışıklığı önlemek adına bir dizi açıklama yapıldı. Buna göre, Üsküdar Motor İskelesi’nin yanındaki Tarihi Üsküdar İskelesi, Kadıköy’e geçişi sağlarken, Boğaz hattı ve Üsküdar’a geçmek isteyen vatandaşlar ise yenilenen Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi’ni kullanmaları gerekiyor.
KORKUNÇ SEL FELAKETİNE KAYITSIZ KALMADILAR!..
İstanbul sele yenildi. Korkunç felakette botlarla arama kurtarma yapıldı. Henüz kaybolanlar bulunamadığı için ölü sayısı tahmin edilemiyor. Ancak yapılan resmi açıklamalarda bazı sayılar veriliyor. Bu sayıların zaman içinde artmasından korkuluyor. 2010 yılında kültür başkenti olarak lanse edilen İstanbul’un son günlerde yaşadıkları dünya medyasında da ibretle izleniyor. Yetkililer, doğal afet açıklamalarında bulunurken çarpık yapılaşma ve kentleşmenin geldiği durum bir kez daha tartışılmaya başlandı. Sel ile birlikte ortaya çıkan korkunç tabloya, yağmacıların da katılması acıyı bir kez daha artırdı. Bir çok vatandaşımızı kaybettiğimiz sel felaketinde çok sayıda kişinin de sulara kapılarak kaybolduğu öğrenildi. Öte yandan yüzlerce bina ve araç da sular altında kaldı. Maddi hasar yüzmilyonlarca dolar olarak açıklandı. Ancak bu rakamın kat be kat fazla olacağı uzmanlarca bildiriliyor. Bu arada yaşanan felaketin yaralarını sarmak için yurdun dört bir yanında yardım yağmaya başladı. Edinilen bilgiye göre Beşiktaş Belediyesi, afet kriz yönetimi yaklaşımıyla olayın gerçekleştiği andan itibaren tüm hassasiyetle yardım elini uzattı. Beşiktaş Belediyesi, Silivri’de başlayan ve taşkınlara neden olan yağıştan mağdur olanları kucakladı. Sel nedeniyle evinde konaklayamayan, gıda temin edemeyen ve onlarca erzağı suyun altında kalan vatandaşa Beşiktaş Belediyesi yardım paketlerini ilk elden ulaştırdı. Gıda, ilk yardım malzemeleri ve suyu barındıran paketler, afetzedelere verildiği belirtiliyor. Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, yaşanan sel baskınından sonra İkitelli tır parkındaydı. Yaşanan felakette, İSTOÇ yanyolda bulunan bir TIR garajındaki araçlar, sele kapılarak havalimanına gidiş yolunu tamamen kapamıştı. Göl haline gelen yolda, bazı hususi araçlar da sele kapıldı. TIR garajında bulunan sürücü ve çalışanlar da suya kapılarak kaybolmuştu. Peşinden sel sularında boğulan kişilerin cesetlerine ulaşılmıştı. Yaşanan olaydan duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi ve Beşiktaş Belediyesi adına selde mağdur olanlar için gerekli yardımın yapılmaya çalışıldığını ve suların çekilmesiyle birlikte vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda gerekli desteğin verileceğini belirtti. Beşiktaş ilçesinde de konuyla ilgili tüm önlemlerin alındığını da söyleyen Kemal Çiloğlu, şiddetli yağmurdan hiçbir mahallenin etkilenmediğinin de altını çizerek her ihtimale karşı ekiplerin meteoroloji yetkililerinden aldıkları bilgiyle alarmda beklediklerini söyledi. Çiloğlu, mazgalları da temizlettirdiklerini belirterek her türlü iletişim araçlarını kullanmak vasıtısayla kentlinin uyarıldığını, gerekli bilgilerin verildiğini söyledi.

Sosyal Hizmetler’i evlere taşıdılar!..

Sosyal destek projeleri Beşiktaş’ta tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin projeleri arasında yer alan “75 + Evde Sosyal Destek Hizmeti” ile yüzlerce yaşlıyı tıbbi tedaviden ev bakımına kadar bir çok detayıyla kucaklıyor. Beşiktaş Belediyesi, kentte yaşayan günlük aktivitelerini tek başına yapamayacak 75 yaş ve üstü yaşlıların yaşam kalitelerini artıran hizmeti sürdürüyor. Hizmetler arasında, hasta ve yakınlarının, sahip olduğu hastalıkları hakkında eğitimli ve kendine yeterli hale getirilmesi sağlanarak; bilinçsiz sağlık uygulamaları ile oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi ve hastalık seyrinin ağırlaşmasının engellenmesi, hastanın evine kadar götürülmesi, sağlıkla ilgili her türlü bilgilendirme ve yönlendirme, hemşirelerin evde vereceği eğitimler, yaşlılıkta karşılaşılan sağlık sorunları ve çözümleri, hasta güvenliğinin sağlanması, yatak yaralarının önlenmesi, oluşmuş yatak yaralarının bakımı, yatak içi aktif, pasif hareketler ile kas iskelet sistemi olumsuz etkilerinin giderilmesi gibi kısa süreli hemşirelik gibi hizmetler sıralanıyor. Kişisel temizlik, yemek, hastabakıcı, küçük ev arızalarına kadar daha birçok hizmeti bünyesinde barındıran 75 + Evde Sosyal Destek Hizmetinden ücretsiz yararlanmak isteyenler ise detayı 444 44 55 numaralı telefondan bilgi alabilirler.

Emek verdiler sertifika aldılar

Beşiktaş Belediyesi’nin Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi’yle birlikte öğrencilerin yaz tatillerini değerlendirerek onları faydalı aktivitelere yönlendirmek amacıyla düzenlediği yaz okulları finale erdi. Yaz okul sürecini tamamlayan öğrencilere, Eylül ayında düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Abbasağa Parkı’ndaki törene, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır, Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Çelik, veliler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Sertifikalarını Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’dan alan 854 öğrenci, yaz okullarında Futbol, Basketbol, Voleybol, Tenis, Yüzme, Drama, Halk Oyunları, Bale, İngilizce branşlarında ders almıştı.
En güzel okul hediyesi eğitime kesintisiz destek
Beşiktaş sınırları içerisinde kalan okullar, her yıl olduğu gibi bu yıl da destek görmeye devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin öncelikleri kapsamında yer alan Beşiktaş sınırları içerisindeki okulların desteklenmesi projesi bu yıl da devam sürecek. Beşiktaş Belediyesi destekleme projesi kapsamında geçen 5 yıllık dönemde ilçedeki tüm ilköğretim okulu ve liselerin temel ihtiyaçlarını karşılamayı öncelikleri arasına almış ve programlayarak çalışmalarını yürütmüştü. Konuyla ilgili olarak yetkililer, yıllık boya-badana, temizliğinin ve bakımının sürekli takip edilerek aksamadan yapıldığını belirtiyor ve sözlerine devam ediyorlar: “Periyodik temizliğin yanı sıra dış cephe yalıtım, laboratuar, yuva binası ve spor sahası yapımı, Atatürk büstü yenilemesi gibi farklı alanlardaki desteklerle çocuklarımızın daha çağdaş koşullarda eğitim görmelerini hedefledik.”
Yetkililer, her yıl okulların ihtiyaçı olan temel eksikliklerin tespiti için gerekli çalışmaların da başladığını belirtiyorlar.

Hınçal Uluç Ortaköy Sanat Galerisi’nde

Sanat yorumlarıyla dikkat çeken ve Beşiktaş’ta ikamet eden ünlü isimlerden yazar Hıncal Uluç, Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Sanat Galerisi’nde… “Tabloları ben almam, tablolar beni alır” diyen yazar Hıncal Uluç, koleksiyonunun Beşiktaşlılarla paylaşıyor. Ortaköy Sanat Galerisi’ndeki sergi Ekim ayında gerçekleşecek. Uluç’un koleksiyonları arasında portrelerden kırsal görüntülere, Anadolu motiflerinin yer aldığı yağlı boya tablolardan kent kesitlerinin yer aldığı gravüre, figüratif eserlere kadar bir çok eseri barındırıyor. Ortaköy Sanat Galerisi Adres: Dereboyu Caddesi No: 12 Ortaköy Beşiktaş. Telefon: 0212 236 58 01

Bedri Baykam Beşiktaş Çağdaş’ta

Bedri Baykam, Beşiktaş Çağdaş’ta sanatseverler ile buluşuyor. “Bedri Baykam sergisi” Ekim ayında görücüye çıkacak. Mustafa Kemal Merkezi bünyesinde yer alan Beşiktaş Çağdaş’ta gerçekleşecek sergi, sanatçının ismini taşıyor. Siyasi açıklamalarıyla da gündem yaratan işletme ve ekonomi alanında masterlı sanatçı hakkında, Sotheby’s müzayedesinin kataloğunda kendisinden, “Asi sanatçı Bedri Baykam 1985 yılında Paris Salon de Montrouge’da katıldığı bir grup sergisinde, 80’lerin en etkin graffiti sanatçılarından Jean-Michel Basquiat ile yan yana sergilenmişti” şeklinde bahsediliyor. Sanatçı, 1980’lerde Amerika’da California College of the Arts’da eğitim yaptığı dönemde “Yeni Dışavurumcu” genç bir ressam olarak ünlenerek, New York, San Francisco, Paris ve İstanbul’da üst üste sergiler açmaya başlamıştı. Baykam’ın eserleri halen uluslararası sanat ortamında, galeri ve müze sergilerinde ve müzayede evlerinde gösterilmeye devam ediyor.
BEŞİKTAŞ KÜLTÜR SANAT İLE ANILMAYA BAŞLANDI
Kültür sanat etkinlikleri hız kesmeden Ekim ayında da geçen sezon olduğu gibi Mustafa Kemal Merkezi’nde ve Ortaköy Sanat Galerisi’nde tüm hızıyla devam edecek. Beltaş Genel Müdürlüğü’ne gelen Mayıs ayında çalışmalarına start veren Mustafa Uygun, çalışmalar hakkında ve kendisiyle ilgili detaylar veriyor.
Beltaş’ın çizgisini daha da yukarı çekeceklerini söyleyen Uygun, yeni sezon programından, sürpriz sanatsal aktivitelerden Beşiktaşlılığına kadar bir çok konuda açıklamada bulundu. Uygun şunları söylüyor: “1952 İstanbul doğumluyum, Antalya Akseki’liyim 2004-2009 yılları arasında Akseki Süleymaniye’de belediye başkanlığı yaptım. Sonrasında İstanbul’a geldik, İsmail Başkan tarafından çağrıldık. Büyükşehir ve Beşiktaş meclis üyesiyim. Beltaş’ta genel müdür olarak görev yapıyorum. Mayıs ayından itibaren başladık.”
Beltaş’ın genel hatlarıyla çalışma şeklini Mustafa Uygun şöyle aktarıyor: “Beşiktaş’ta MKM binamız, Ortaköy’de showroomumuz var, onların çalısmaları var. Resim sergileri MKM’de konferans salonumuz var. Orada halka açık her sivil toplum kuruluşuna verebileceğimiz bir salon var. Bazı kira gelirlerimiz var. Beltaş olarak yaklaşık 240 çalışanımız var. Bunlarla Beşiktaş Belediyesi parklarının bakım onarımını yapıyoruz. Sosyal çalışmalarımız oluyor. Bu yeni dönemde bazı yeni projelerimizi de ilave edeceğiz.”
BEŞİKTAŞ’IN YERİ ÖZEL…
Beşiktaş taraftarı olan Mustafa Uygun, Beşiktaş’ın çok güzel bir ilçe olduğunu, genel olarak bakıldığında merkezi bir yer olduğundan otopark ihtiyacı dışında belediyecilik anlayışının sanatsal ve sosyal yönlü olması gerektiğinin altını çiziyor.
Semtin takımı olarak Beşiktaş Kulübü ile ilgili de yeni dönem için iyi temennilerde bulunan Uygun, öte yandan semti değerlendirdiğinde bir meclis üyesi olarak, Beşiktaş ilçesinin büyük sıkıntılarından bir tanesinin yoğun trafik olduğunu kaydediyor.
SANATA HIZ KESMEDEN DEVAM
Yeni dönemde Beşiktaş’ta kültür sanat etkinlikleri hız kesmeden devam edecek. Bu konuda Uygun; kültür sanat alanındaki çalışmalar hakkında çizgiyi yukarı çekmeye çalışarak projeleri hayata geçireceklerini belirtiyor. Beşiktaş kentlisinin kültür düzeyinin yüksek olduğunu belirten Uygun, ne yapılıyorsa kentlinin hemen kavradığını iyi veya kötü mutlaka tepkisini gösterebildiğini dile getiriyor. Bununla birlikte Beşiktaş’taki kültür sanat çalışmalarına bakıldığında, Beşiktaş Belediyesi kültür sanat müdürlüğüyle de iş birliği içinde olduklarını dile getiriyor ve karşılıklı çalışıldığını vurguluyor. Uygun, Ramazan eğlencelerinin de ilgi gördüğünü söylüyor ve Beşiktaş’ta Ramazan sohbetlerinin, eğlencesinin Anadolu insanın anladığı tipteki eğlencelerden farklı olarak bir çıta yukarıda olduğunu söylüyor. Uygun, Ekim ayında gerçekleşecek sergilerin, konserlerden ve panellerden de sözediyor. Dolu bir programa sahip olan Beltaş’ın bünyesinden yer alan MKM, bu sezon da show dünyasının mekanı olmaya devam ediyor. Uygun, şu anda MKM salonlarında Popstar ve İboshow programlarının yapıldığını söylüyor. Uygun, bazı tv tekliflerinin de olduğunu ancak henüz değerlendirmelerinin sürdüğünü söylüyor.

Çarşı’dan fotoğraf sergisi ‘BENİ İNÖNÜ’YE GÖMÜN’

Beşiktaş’ın dünyaca tanınan grubu Çarşı, serüvenlerini sergiyle spor tutkunlarıyla paylaşıyor. Beşiktaş Belediyesi Beşiktaş Sanat Galerisi içinde yer alacak olan sergide, Çarşı Grubu’nu daha yakından tanıma şansını bulabileceksiniz. “Beni İnönü’ye Gömün” adlı serginin fotoğraf sanatçısı ise Naci Demiral… Takımlarını tüm coşkunluklarıyla destekleyen desibel rekoru kıran sosyal mesajlarıyla da tanınan Çarşı Grubu’nun, bir maça gidişin öyküsünü bu kez kare kare yaşayabilirsiniz.
Beşiktaş Belediyesi Beşiktaş Sanat Galerisi Aytar Cd. Başlık Sok. No: 1 Nisbetiye Beşiktaş Tel: 0212 351 93 90

BEŞİKTAŞLI ÇOCUKLAR MKM’DE OYUN SAHNEYE KOYACAKLAR

Beşiktaş Belediyesi’nin sponsorluğunda ve Güzel Sanatlar oyuncuları Akademik Tiyatro Topluluğu öncülüğünde yepyeni minik tiyatrocular yetişiyor. 15 Haziran’da bu yana çalışmalarını Mustafa Kemal Merkezi’nde sürdüren, çoğu Beşiktaş’ta ikamet eden kursiyer minikler, Peter Pan oyunuyla sanatseverlere merhaba diyecek. Dünyanın en kalabalık müzik topluluğu olarak tanımlanan müzikalde tam tamına 750 kursiyer yer alacak. Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu olarak nitelendirilen Kuruçeşme Arena’da sahne alacak olan ekip, Peter Pan müzikaliyle seyredenlerin kalbinde taht kurmayı hedefliyor. 4 Ekim tarihinde Kuruçeşme Arena’da gerçekleştirilecek oyun ile ilgili detaylar ise şöyle belirtiliyor: “Peter Pan Müzikali 9 şehir projesi kapsamında; İstanbul – İzmir – Bursa – Eskişehir – Antalya – Bodrum – Denizli – Gaziantep – Samsun illerinden seçilmiş 750 çocuk ve genç sanatçının özel prömiyer gösterimi için İstanbul Buluşması gerçekleşiyor. Murat Karamanoğlu yönetimindeki müzikalde ayrıca, kompozitör Deniz Sipahi , koreograf Neslihan Öztürk, Akrobasi Luda Usyk Aktan yer alıyor.
Beşiktaş Belediyesi Ramazan Etkinlikleri
Beşiktaş Belediyesi, Ramazan ayı boyunca akşamları fasıl ve söyleşilerde Beşiktaşlıları ve İstanbulları bir araya getiriyor. Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği Park Buluşmaları, Beşiktaş Kentlisini söyleşi, gösteri, konser ve sinemalarla buluşturdu. Park Buluşmaları etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen gecelerde, iki ünlü bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta içinde Beşiktaşlılar, tiyatro ve sinema oyuncusu Altan Gördüm ile yine bir tiyatro oyuncusu ve aynı zamanda Beşiktaş Belediyesi Meclis üyesi olan Altan Erkekli’yi ağırladı. Türk Tiyatrosunun bulunduğu konumdan nasıl daha ileriye taşınabileceğine yönelik önerilerini ve düşüncelerini paylaşan ikili, izleyenlerin sorularını da yanıtladı. Beşiktaş Belediye Meclisi Üyesi olan Altan Erkekli, özellikle Beşiktaş Kentlisin, Beşiktaş ilçesine yönelik soru ve önerilerini dinledi. İkilinin ardından sahne alan “Güldeste Fasıl Grubu” seslendirdikleri klasik ve neoklasik eserlerle izleyenleri adeta eski Ramazan günlerine götürdü.
Park Buluşmaları yaşanan sel felaketi nedeniyle iptal
İstanbul’da yaşanan sel felaketi nedeniyle geçtiğimiz hafta yapılacak olan Park Buluşmaları, iptal edildi. Bir sonraki hafta, kaldığı yerden devam edeceği bildirildi.
Beşiktaş Belediyesi’nin gerçekleştirmiş olduğu yaz akşamlarının vazgeçilmez etkinlikleri, Park Buluşmaları Eylül ayında da dopdolu geçiyor. Sohbahar mevsime merhaba dediğimiz ilk günlerde Grup Gündoğarken ile Beşiktaşlılar buluştu. Yine aynı günün akşamında Ramazan ayının geleneksel neşesi Hacıvat&Karagöz gösterisi de vardı. Eylül ayının ilk haftasını konserle açan Park Buluşmaları etkinliklerinin devamında, Yeni Türkü şarkılarıyla kentliyi mest etti. İkinci haftada ise Beşiktaşlıları Abbasağa Parkı’nda Bülenç Ortaçgil konseri karşılayacak. Peşi sıra gelen konser ise Aysun Kocatepe’den… Ramazan ayının coşkusunu 7’den 70’e herkese yaşatmak isteyen Beşiktaş Belediyesi Hacıvat ve Karagöz ile kentliyi buluşturdu. Mehmet Emin Ergün İlköğretim Okulu, Aykut Barka Parkı, Ambarlıdere, Aykut Barka Parkı, Arnavutköy Halk Pazarı’nda da gerçekleştirilen etkinlikle Hacıvat Karagöz gösterisi ve hemen peşinden Hacıvat&Karagöz’le ilgili dinleti gerçekleşti. Abbasağa Parkı’na kurulan setler bu kez bir farklılık vardı. Beşiktaşlılar açık havada kabare izleme şansını da yakalamış oldu. Dinletiler arasında spor meraklıları için de hararetli bir etkinlik Park Buluşmaları şemsiyesi altında gerçekleşmiş oldu. Eylül ayının ilk haftalarında Endüstriyel Futbol ve Beşiktaş adı altında söyleşi gerçekleşti. Sunay Akın Mahya Işıkları gösterisi ve Tayyar Erdem söyleşisi deAbbasağa Parkı’nda gerçekleşti. Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları kapsamında açıkhavada sinema keyfini yaşatan gösterimler de tüm hızıyla devam etti. Filmler arasında şunlar vardı: “Adab-ı Muaşeret, Destere, Devrim Arabaları, Güneşi Gördüm, Güneşin Oğlu, Kadri’nin Götürdüğü Yere Git, Kirpi, Şeytanın Pabucu, Vali” Eylül ayında sevilen radyocu ve standup sanatçısı Ceyhun Yılmaz da Beşiktaşlılarla buluşacak. Kabare gösterimleri ise Abbasağa Parkı’nda devam ediyor. Eylül ayının ikinci yarısında yine karşımıza Beşiktaşlılığıyla bilinen bir başka ünlü isim çıkıyor; Vedat Özdemiroğlu… Özdemiroğlu, Abbasağa Parkı’nda kentliyle söyleşecek.

Beşiktaş Belediyesi ve diş sağlığı…

Beşiktaş Belediyesi duyarlılık örneği projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Ağız ve Diş Sağlığı’na önem verilmesi konusuna dikkat çeken sosyal duyarlılık çalışmalarıyla Beşiktaş Belediyesi’nin yürüttüğü projeler, Ağustos ayı sonuna kadar devam etti. Buna bağlı olarak geçtiğimiz haftalar içinde ücretsiz olarak Beşiktaş Belediyesi’nden ağız ve diş sağlığı taraması gerçekleşti. Beşiktaş Belediyesi Sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdiği hizmetlerine böylelikle bir yenisi daha eklenmiş oldu. Beşiktaş Belediyesi, Dentistanbul Diş Hastanesi ile birlikte hareket ederek yürüttüğü bir çalışmayla Beşiktaş’ta ikamet eden 7-16 yaş arası çocuklara, ücretsiz “Ağız ve Diş Sağlığı Taraması” hizmeti verdi. Pedodonti ve Ortodonti kliniklerinde günde ortalama 30 çocuk ücretsiz olarak muayene edildi. Beşiktaş’ta ikamet eden 7–16 yaşları arasındaki çocuklar hafta içi Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri, sabah 09.00–11.00 saatleri arasında ağız ve diş sağılığı taramasından geçti.
SEZEN AKSU-ANADOLU ATEŞİ-ZÜLFÜ LİVANELİ-SUZAN KARDEŞ
Beşiktaş Belediyesi açık hava platformu olarak nitelendirilen Kuruçeşme Arena’da Eylül ayında yine dopdolu bir program sanatseverleri bekliyor. Anadolu Ateşi yeni versiyonu Evolution ile yoğun istek üzerine Kuruçeşme Arena’da sahneleniyor. Anadolu Ateşi 12 Ağustos’ta gerçekleştirdiği gösterisinin büyük ilgi görmesi üzerine yeniden Kuruçeşme Arena’da tutkunlarını ağırlayacak. 24 Eylül’de gerçekleşecek olan gösteride,
Anadolu’nun 7 ayrı bölgesinden derlenen yüzlerce halk dansı motifinden oluşan yenilikleriyle dikkat çekiyor. Anadolu Ateşi Evolution da yeni eklenen Semah, Kafkas dansları ve dinsel törenler ile roman dansları bölümleri ile büyük beğeni kazanacağa benzer. Gösteri, İstanbul Boğaz’ın büyülü atmosferinde böylelikle tekrar sahne alacak. Genel Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Sibirya’dan Katar’a Japonya’dan Amerika’ya 60 ülkede gerçekleştirdiği 2000 temsille 11 milyonu aşan izleyiciye ulaşmıştı. Kuruçeşme Arena’daki bir diğer isim ise Sezen Aksu olacak. 25 Eylül’de sahne alacak olan Aksu, sonbaharda yeniden sevenleriyle buluşuyor. Sezen Aksu, geçtiğimiz yıl albüm çıkışı nedeniyle iki gün üst üste Kuruçeşme Arena’da konser vermişti. Sanatçı, bu yıl ise İstanbul’daki ilk açık hava konserini yine Kuruçeşme Arena’da yapmıştı. Aksu’dan sonra Kuruçeşme Arena’da kültür sanat ve politika alanında önemli isimlerden biri Zülfü Livaneli yer alacak. Chants Revolutionnaires Turcs ile 1973’de başlayan albüm çalışmaları, Hayata dair adlı çalışmasıyla 2005’yılına kadar devam etmişti. Livaneli, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını atmıştı. 27 Eylül tarihinde ise Kuruçeşme Arena’da Suzan Kardeş Boğaz sakinlerini karşılamış olacak. Birinci albümü Bekriya, ikinci albümü Bekriya Balkania’dan sonra üçüncü albüm “Makyaj Odası Şarkıları” uzun yıllar birlikte çalıştığı ve makyajını yaptığı ünlü sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilecek. Albümde şarkı söyleyen konuk sanatçılar arasında ise Sezen Aksu, Nejat İşler, Demet Akbağ, Yasemin Yalçın, Cem Yılmaz, Halil Ergün, Olgun Şimşek, Oya Başar, Yılmaz Erdoğan, Meltem Cumbul, Şebnem Sönmez, Özgü Namal, Güven Kıraç, Erkan Can, Fikret Kuşkan yer alacaklar. Bu arada Hüseyin Bitmez eşliğinde dev orkestra da sahnede yerini almış olacak. Her zaman olduğu gibi Suzan Kardeş gazino konsepti ve masa düzeniyle, geceye renk katan dans grubuyla izleyenlerini Boğaz’ın kıyısında Kuruçeşme Arena’da ağırlamış olacak.
Levent Kültür Merkezi’nde Film ve Video Festivali…
Levent Kültür Merkezi, yine sinema tutkunlarını yüzünü güldürdü. 1. Uluslararası Boğaziçi Film ve Video Festivali, Levent Kültür Merkezi’ndeydi… Bütün dünyadan yüzü aşkın filmin katıldığı festivalin ilke elemeleri sonunda finale kalan son bir yıl içinde tamamlanmış olan; Fransa, Avusturya, ABD, Hollanda ve Türkiye’den katılan 11 kısa filmin gösterimleri gerçekleşti. FGP Produksiyon ve Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslarası Boğaziçi Film ve Video Festivali bütün dünyada duyurulan film yarışmasının yanında, sinema temalı kültürel etkinliklerle de 2009 yılı içinde sürmeye devam edecek. Herkesin davetli olduğu, ücretsiz olarak gerçekleşen bu gösterimden sonra, dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan uluslararası alanda ünlü sinema kişilerinden oluşan festival jürisi tarafından seçilen 2009 yılı birinci, ikinci ve üçüncülük ödülünü alan filmler de yine Levent Kültür Merkezi’nde açıklanmış oldu. Festivalin New York, Paris, Toronto, Milano, Lizbon, Dublin ve İstanbul’daki sinema danışmanları kişilerce seçilen festivale katılabilen filmlerden 2009 yılı ödüllerini kazanan üç film, İstanbul’dan sonra, önümüzdeki ay içinde Paris ve New York’ta özel gösterimlerle seyircilere sunulacak.
Beşiktaş Belediyesi ve Salim Dündar…
Sahnelerden 15 yıldan bu yana uzak kalan sanatçı Salim Dündar “Ustalara Saygı”nın konuğu oldu. Yaz aylarında açık havaya çıkan “Ustalara Saygı” toplantıları, popüler müziğimizi yaratan sanatçılar için gerçekleştirilen gecelerle de devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi tarafından Abbasağa Parkı’nda düzenlenen etkinlik, Modern Folk Üçlüsü ve Coşkun Demir için hazırlanan konser tadındaki gecelerden sonra, bir büyük sesi daha ağırladı. Faruk Şüyün’ün Salim Dündar için hazırladığı “Ustalara Saygı” toplantısına ilgi oldukça büyüktü. Kariyerine davulcu olarak başlayan, yıllar sonra mikrofonun arkasına geçen ve söylediği İspanyolca şarkıların yanı sıra yarattığı “Aynalar”, “Sen Mevsimler Gibisin”, “Bir Dost Bulamadım”, “Kadersiz”, “Canım Sevgilim”, “Boş Vere Vere”, “Kalbimi Kim Çalıyor” gibi hitlerle müzikseverlerin kalbinde taht kuran Salim Dündar için hazırlanan etkinliğe, Ahmet Karadağ, Ali Kocatepe, Aslı Güral, Ayten Alpman, Bilgen Bengü, Cenk Taşkan, Coşkun Demir, Doğan Canku, Fatih Mühürdar, Hakan Eren, Hıncal Uluç, Kadri Ünalan, Kayhan Yıldızoğlu, Naci Keklik, Nükhet Duru ve Selçuk Ural yer aldı.

SPOR HABERLERİ

ŞAMPİYONA YAKIŞMADI

Kartal ağır yaralı… İlk derbide üç puan kaybeden Beşiktaş kayıp puanlarına yenisini ekledi. Ali Sami Yen’de üç puan bırakan Siyah Beyazlı ekip, şampiyonluk yolunda büyük bir yara aldı. Rakipleri Beşiktaş’la arayı açarken, Kartal, şampiyona yakışmayan bir görüntü çizdi. Galatasaray ve Fenerbahçe son hafta 5’te 5 yaparken, Beşiktaş’ın içinde bulunduğu durum camia tarafından sorgulanmaya başladı. Derbide Rüştü’nün bilindik hataları can sıkarken, Galatasaray’ın 3 golle net bir skor elde etmesi de Kartal taraftarının ayrıca düşündürdü. Maçtan sonra Teknik Direktör Mustafa Denizli; “Ligin bitimine daha çok var. Her şey değişir” demeye getirdi. Spor otoriteleri ise, maça hiç beklenmedik bir kadro ile çıkıldığı görüşünde birleşti. Derbide milyorlarca euro verilen İsmail ve Tabata’nın varlığı ile yokluğu belli değildi. Nihat ise diğer maçlardaki vasat görüntüsünün üzerine çıkamadı. Holosko, Bobo ve Nobre’nin yedek kulübesinde oturtulması, Tello’nun yokluğu ise kafalarda soru işareti bıraktı.
Bu maç geride kaldı!… Artık önümüzdeki maça bakıyoruz!..

Kara Kartallar Kızılay’a çalışıyor

Kara Kartal, sırtına Kızılay amblemini aldı, milyonlar ayakta alkışladı. Siyah Beyazlı ekibin oyuncuları sosyal sorumluluk projesi kapsamında kulübün aldığı kararı yakından takip ederek değerlendirdi ve oyuncular, böyle bir ilkin gerçekleşmesinden dolayı yaşadığı gururu dile getirdi.
Beşiktaş’ın kalecisi Rüştü Reçber, bunun çok önemli bir adım olduğunu belirterek, ”Türkiye’de bir ilk. Benzer bir çalışmayı dünyada ilk kez Barcelona, UNICEF ile yapmıştı. Sosyal sorumlulukları olan Barcelona ve Beşiktaş takımlarının forması giyen bir futbolcu olmak benim için hem güzel bir tesadüf hem de onur kaynağı” dedi. Taraftarların arzu ve desteğiyle kulübün böyle bir karar almasının çok anlamlı bir jest olduğunu ve diğer kulüplere de örnek teşkil ettiğini kaydeden Rüştü, ”Böylelikle insanları daha da bilinçlendirebiliriz. Kızılay, ülkemiz için çok önemli, yurt içi ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine ilk yardım elini uzatan bir kurumdur. Böylesine bir ilki gerçekleştiren bir kulübün bünyesinde yer almaktan memnuniyet duyuyorum” diye konuştu. Beşiktaş’a geldiği günden bu yana konuşulan isimlerde biri olan Nihat Kahveci de önemli bir olayın gerçekleştiğine ilişkin detayı vurguladı ve ”Kızılay bizim için çok önemli bir kurum. Her sıkıntıda, kötü günde hemen yardıma koşan bir kurum. Herkesin de yardımcı olması ve desteklemesi gerekiyor” dedi. Aynı zamanda bir hayvan hakları savunucusu olan Alman Futbolcu Michael Fink, bu işbirliğinin hem Kızılay hem Beşiktaş için iyi bir tanıtım olduğunu ifade ederek, Kızılay’a destek olmak ve onlar için daha fazla şey yapmak istediklerini söyledi. Fink ”Kızılay ve Kızılhaçlar her ülkede tüm insanlık için çok önemli” dedi.
Gerçekleşen proje ile böyle bir desteğin kendisine de gurur verdiğini söyleyen Slovak Futbolcu Filip Holosko ise ”Takımımın bir sponsorun reklamı yerine, ülkemdeki Kızılhaç’ın muadili olan Kızılay gibi bir yardım kuruluşunun reklamını almasından dolayı çok memnum oldum. Bildiğim kadarıyla bunu dünyada yapan bir spor kulübü yok. Böylesi bir örgüte destek vermek bana gurur veriyor” ifadelerini kullandı.

Brezilyalı dillerde!

Gündem Tabata… Geçtiğimiz hafta içinde deyim yerinde ise, Tabata ile yattık, Tabata ile kalktık. Verilen bonservis ücretinin yüksekliği, bir iki gün sonra yapılan açıklamalar, borsaya bildiriş tarihi ve futbolcunun alacak olduğu miktar gazete sayfalarında bolca yer aldı. Televizyonlarda didik didik edildi. Konuyla ilgili yetkililer kendilerine göre açıklamalarda bulundu, Brezilyalı için takım arkadaşları bile konuştu. Tek konuşmayan taraftardı. Taraftar konuşmak için Tabata’nın sahada göstereceği performansı görmek istiyor. Sahaya çıksın bir görelim. Bakalım 10 numara mı, yoksa 10,5 numaramı diyen taraftar sabırsızlıklarla Tabata’nın forma giyeceği şöyle üç-beş maçı izlemeye aldı. Tabata Galatasaray derbisi ve Manchester United maçlarında bekleneni veremedi. Beşiktaş Gazetesi ve Radyo Beşiktaş’a bu konuda fikir beyan eden taraftar esas değerlendirmeyi birkaç ay sonrasına bıraktı.
Didem TUTAL

Beşiktaş kupalarını fuarda sergiledi…

Çifte apoletli Beşiktaş, kupalarını Türkiye’nin dört bir yanındaki taraftara ulaştırmaya, hatıralarına kazandırmak isteyen tüm Beşiktaşlılar için adeta ayaklarına götürmeye çalışıyor. Siyah Beyazlı ekibin Şampiyonluk ve Türkiye Kupası, geçtiğimiz hafta içinde İzmir Fuarı’nda sergilendi. Eylül ayının ilk haftasına kadar İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bulunan kupalar tam tamına 12 bin kişi tarafından ziyaret edildi.
Futbol okulları bu sezon yeniden başlıyor
Beşiktaş formaları sırtlarında futbolcu olmak için can atan minik adaylar, yeni döneme merhaba demeye hazırlanıyorlar. Beşiktaş spor okullarında kış dönemi kayıtları devam ederken, eğitimler de Eylül ayının sonlarına doğru başlamış olacak. Öte yandan sadece futbol tutkunu minikler değil basketbol ve voleybol okullarının da kayıtları devam ediyor. Yetkililer, basketbol okulunda eğitimlerin 28 Eylül’de, voleybol okulunda ise derslerin 3 Ekim’de başlayacağını söylüyor. Öte yandan eğitimleri Akatlar Cola Turka Arena ve Bağlarbaşı Spor Salonu’nda yapılan Ritmik Jimnastik Okulu da, kış dönemi çalışmalarına 26 Eylül’de başlayacağı öğrenildi.
TABATA’YI BEKLİYORLAR
Taraftar lige verilen arada Beşiktaş’ın dinlendiğini ve hatalarını gözden geçirme fırsatı bulduğunu söylüyor. Radyo Beşiktaş ve Beşiktaş Gazetesi’ne gönderilen mesajlarda ayrıca, GS ve Şampiyonlar Ligi maçının kısa aralıklarla oynanmasının da Beşiktaş’a yaramayacağı kanaatini belirtiyor. Diğer yandan birçok mesajda Tabata ile ilgili…Taraftar aranılan 10 numaranın Tabata olup olmadığını sahada göreceğiz derken, verilen ücretin çok olduğuna inanıyor. İşte taraftarlardan gelen mesajlar.
BEŞİKTAŞ’ın hatalardan sıyrılması için Milli maç hayırlı oldu. Mustafa Hoca topçuları mutlaka uyarmıştır. Artık puan kaybına tahammülümüz yok. Adem
DERBİ ve Şampiyonlar Ligi maçı üstüste geldi. Bence lige yansır. Kısmet Ak.
TABATA 10 numaramı, 10.5 numaramı göreceğiz. Haftalarca Beşiktaş konuşuldu. Bu takımı yıpratmıştır. Verilen para bence de cok fazla. Metin/Çarşı.
İYİ başlamadık. Hoca bu sezonda bir takvim belirlesin. Hangi hafta lider olacağız söylesin. Bu yıl rakipler güçlü…
TRANSFERLERİ beğenmedim. Gençler de iyi değil. Alman’da Fink risksiz oynuyor. Cisse daha iyi idi. Ernst iyi çıktı.
BOBO bir türlü kazanılmadı. Nobre, Holosko, Bobo ve Nobre nasıl bir arada oynatılacak. Nihat’ı istiyorduk ama görüyoruz ki verimli değil. Serap Aslıhan.
TABATA’nın transfer işleri kafa karıştırdı. Bir an önce bir basın toplantısı yapılmalı. Umarız Tabata iyi çıkar ve oynar.
İKİ Şampiyonluk Beşiktaş’ı bu yıl taşımaz. Bu yıl da başarılı olunması lazım. Çünkü, seçim var. Hasan/Nişantaşı.
SEÇİMLER’in daha şimdiden konuşulması Beşiktaş’a zarar verir. Ancak birçok aday çıkıp, herşeyi Beşiktaşlılar ile paylaşmalı. Beşiktaş’lı bunu bekliyor. Birol.

Bayan Voleybol Plaj takımı kuruluyor

Kara Kartal plajda da konuşulacak. Bu sene başlayacak olan Plaj Voleybolu Bayanlar Ligi’nde mücadele edecek Siyah Beyazlı ekip takım kuruyor ve bu nedenle geçtiğimiz hafta iki oyuncuyu kadrosuna kattı.
Plaj voleybol ligi ile ilgili olarak Hatice Can Korucu, “Bu yıl ilk olarak oluşturulan Plaj Voleybolu Bayanlar Ligi’nde Beşiktaş gibi büyük bir camiayı temsil edeceğim için çok mutluyum. İnşallah elimizden gelenin en iyisini yaparak mümkün olan en iyi dereceleri alacağız” diye konuştu.
İzolda Körfez ise şöyle konuştu: “Beşiktaş’ta oynayacağım için çok mutluyum. Hatice ile güzel bir ikili oluşturup Beşiktaş’a yıkışan başarıları burada da kazanacağız.”