SAYI 51

GAZETE BEŞİKTAŞ,

SAYI:51, 17 ARALIK 2003

SAYFA 3

Spor adamlarından DOSTLUK MESAJI

Akatlar Kültür Merkezinde, Beşiktaş Kolejinin düzenlediği “Stadyumlarda barış ve sevgi” adı altındaki panelde, seçkin isimler bir araya geldi. Turgay Renklikurt, Reha Muhtar, Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, Onur Belge, Atilla Gökçe gibi isimlerin konuşmacı olarak yer aldığı panelde; ‘futbol, şiddet ve taraftarlık’ konusu ele alındı ve stadyumlarda barış nasıl sağlanır? Sorusuna cevap arandı. Beşiktaş Koleji öğrencilerinin sorduğu soruları cevaplayan konuşmacılar, dünden bugüne holiganizm ve bugünkü şiddet olayları da masaya yatırdı. Tüm panelistler, futbol karşılaşmalarında yaşanan olayların büyümesinde de medyanın çok güçlü bir etken olduğu konusunda fikir birliğine vardı.
Uluslararası bir sorun olan futbolda şiddet olaylarının önlenmesinde Türkiye’de verilen cezaların çok yetersiz olduğunu belirten Yusuf Namoğlu, UEFA ve FİFA’nın futboldaki şiddeti önlemek için çok ağır cezalar veriyor şeklinde konuşurken, Reha Muhtar Türkiye’nin isterse bu tarz olayları çok kolay bir şeklide önleyebileceğini ancak herkesin takım tuttuğu ve tarafsız olamadığı bir ortamda bunun çok zor olduğunu belirtti. TSYD başkanı Onur Belge stadyumlarda şiddeti önlemek konusunda çok fazla konuşulduğunu ancak uygulamaların yetersiz kaldığından bahsetti. Panel, Beşiktaş Koleji öğrencilerinin konuşmacılara verdiği plaketlerle sona erdi.

SAYFA 4

Umudumuz Milli Piyango

Milli Piyango’nun yılbaşı özel çekilişi biletleri kapış kapış gidiyor.
Artık, şimdiden 10 trilyonluk hayaller kurmaya başlayabilirsiniz.
2003 yılını tamamlayacak günler, parmakla sayılacak kadar azaldı, yılbaşına çok az kaldı. Yılbaşı denince belki de akla ilk gelen Milli Piyango’nun yılbaşı özel çekilişi. Çekiliş heyecanı ise başladı ve dolu dizgin sürüyor. Büyük ikramiye 10 trilyon lira olduğu çekilişte, toplam 94 trilyon 630 milyar lira dağıtılacak. Geçen yılbaşında 70 trilyonluk bilet basıldığını belirten Milli Piyango Genel Müdürlüğü, bu yıl ki çekiliş için 160 trilyon tutarında 33 milyon biletin piyasaya sürüleceğini söyledi.
10 trilyonluk büyük ikramiyenin yanı sıra 1 adet 5 trilyon, 5 adet de 1 trilyon liralık ikramiye dağıtılacak. Çekiliş, 13 kişiye yeni yıla trilyoner girme olanağı sağlayabilecek. Ayrıca 5 adet 500 milyar, 10 adet 100 milyar, 30 adet 50 milyar, 50 adet 20 milyar, 100 adet 15 milyar, 100 adet 10 milyar ve 500 adet de 5 milyar liralık ikramiye sahibini bulacak. Tam bilet 16, yarım bilet 8, çeyrek bilet 4 milyon liradan satılacak.
Öteyandan milli piylangonun sahtesininde yapıldığı ve bu biletleri satanların yakalanarak, gerekli işlemlere baş- lanıldığı öğrenildi.
Ya size çıkarsa?
Nusrat Koyunhisar
41 yaşında, simitçi
10 trilyon değil, 1 trilyona razıyım. O kadar fazla paraya ihtiyacımız yok. Biz kafayı tırlatırız. Onun için Yeterince olsun, bizim rahatlığımıza yetecek kadar olsun. 10 trilyon değil de 2 trilyon olsa razıyım. Çok gözümüz yok. Allah olmayanlara versin, ama 10 trilyon vermesin. Çünkü biz burada üç yüz bin liraya simit satıyoruz, bir anda 10 trilyon görsek herhalde aptallaşır ya da kafayı üşütürüz. İşallah 10 trilyon birkaç kişiye çıkar ve bölünür, tek bir kişiye çıkarsa, zaten Bakırköy’de bir sürü boş yer var oralar dolar.
Duran Aksoy,
18 yaşında, ocakçı
Ailemi geçindirirdim ev alırdım çeyizimi düzerdim. Yani 10 trilyon bana çıkarsa ilk olarak ailemi düşünür, sonra kendi geleceğimi hazırlardım.
Beyhan Barış,
45 yaşında,
iş kadını
İnşaat işleriyle meşgulüm. 10 trilyon bana çıkarsa hayatım çok değişir baştan aşağıya. Bir çok yatırım yapar, çok kişiye ekmek kapısı açardım.
Faruk Yılmaz,
40 yaşında
Açıkçası, pek bir şey düşünemiyorum. Hayatım kesinlikle değişecektir. En azından şu an işsizim, rahat ederdim. Geleceğim rahat olurdu, ama tabi böyle bir şey hayalin üstünde bir hayal. Olmayacak bir şey yani benim için. Benim için çok zor bir ihtimal bana çıkacağını düşünmek dahi.
Adnan Ayvar,
23 yaşında
Miami’de bir ev alırdım. Buradan giderdim, Türkiye’den giderdim. 10 trilyon ile açıkçası okumayı düşünmezdim.
Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu Öğrencilerinden, 15 Yaşında Burçak Şirin, Cansu Çakır, Gönül Halil 16 Yaşında
Yarısını harcar, yarısını yatırım yapardım. Yurt dışına giderdim, hatta orada eğitimime devam edebilirdim. Ben Robert Koleji’ne yazılırdım. Ben okumayı bırakırdım. Servisle gidiyorum şoför tutardım.

Kırıp döküyoruz, kurallara uymuyoruz

Beşiktaş, akıl almaz görüntülere sahne oluyor. Levent-Beşiktaş hattında geçit kullanmak yerine vatandaşlar, trafik ışıklarını hiçe sayıyor. Akan trafikte hiç düşünmeden karşıya geçmek için araçların önüne aniden çıkıveriyorlar…
Demirleri kesmişler…
Yayalar, canları pahasına demir parmaklıklardan atlıyorlar veya bulduğu bir boşluktan kayıp geçiyorlar. Az ötede bulunan alt geçidi kullanmak yerine caddeye atılan vatandaşlar, hem kendi hayatını hem başkalarınınkini tehlikeye sokuyor.
Demir parmakların üstünden atlayanların yanı sıra bu görüntülere özellikle çıkarılmış demirlerden açılan dar alanlardan zorlukla geçenler ekleniyor. Sıkışmayı göze alan vatandaşlar, parmaklık engelini aşınca, bir anda caddeye, akan trafiğin ortasına atılıveriyorlar. Sürücüler ise, aniden karşılarında yayalar ile karşılaşıyor. Oysa, yol boyunca yayaların karşıdan karşıya rahatlıkla geçebilmesi için alt ve üst geçitler mevcut.
Hem sürücü
hem yaya tehlikede
Büyükdere Caddesi üzerinde gün içinde sıkça rastlanan bu görüntüler, gerek taşıtlarda gerek durakta bekleyenleri şaşırtıyor. En çok bu görüntülere, Büyükdere Caddesi üzerinde Gültepe girişinin olduğu civarlarda rastlanıyor. Özellikle trafiğin akıcı olduğu 13:00 – 15:00 arasında kadını erkeği hatta çocuklarıyla birlikte düşüncesizce yola atlan vatandaşlar için, alt geçiti kullanan vatandaşlar alt geçit dururken caddeye atlamanın çok sorumsuzca olduğunun altını çiziyorlar. Yetkililer, bu konuda vatandaşları uyarıyor. Her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarında yayaları daha dikkatli ve sorumlu olmaya çağırıyor.

TURSAB’ta Ulusoy’la devam

5-7 aralık tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği 16. Genel Kurulu 1083 seyahat acentasının katılımı ile Dedeman Büyük Anadolu Oteli’nde gerçekleşti. 7 aralık tarihinde yapılan yönetim, denetim ve disiplin kurulu seçimlerinde ise Başaran Ulusoy ve listesi oyların büyük bölümünü alarak göreve seçildi.

SAYFA 5

Akatlar Kültür Merkezi sizi bekliyor

Gazete BEŞİKTAŞ tarafından düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye girenler 19 Aralık günü Akatlar Kültür Merkezi’nde ücretsiz tiyatro oyunu izleyecek. Yapılan açıklamaya göre Akatlar Kültür Merkezi’ne giden öğrenciler gişeye Gaze BEŞİKTAŞ’tan geldiklerini söyleyerek tiyatroyu ücretsiz izleyecekler. Saat 21.00’de başlayacak olan “Mutlu Ol Nazım” oyununu izleyecek olan isimler şöyle:
İstek Özel Atanur Oğuz İlköğretim Okulu’ndan G.Elenur Işık, Simge Saydam. İstek Özel Atanur Oğuz Lisesi’nden Deren Onursal, Simge Atakkaan, Gazi Osman Paşa Lisesi’nden Ayşe Ebrar Kılıç, Ortaköy İlköğretim Okulu’ndan Funda Koçak, Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulu’ndan Dilek İlhan, Ceren Artuner, Bilge İrem Güneş, Gülhan Tasa, Nimetullah Mahruki İlköğretim Okulu’ndan Nurten Küçükçakır, Büyük Esma Sultan İlköğretim Okulu’ndan Dicle Esenerli.
Yarışmada üçüncü olan
kompozisyon
CUMHURİYET AĞACI
Cumhuriyet, ulusun egemenliğini kendi elinde tutmasıdır. Her ülkenin bir cumhuriyet ağacı vardır. Bizim ağacımız ise bu sene seksen yaşına girdi.
Bu ağaç normal ağaçlar gibidir. her sonbaharda yaşlanmış, verimsiz yapraklarını döker ve yerine canlı, yemyeşil yapraklar açar. Ama çok önemli bir şeyin altını çizmek istiyorum. Bu ağaç tohumu ekildiğinden beri beli hiç bükülmedi ve hiç bükülmeyecek de. Ama bu da bizim elimizde, cumhuriyet halkın kendi kendini yönetmesi değil miydi? O zaman halk da biz olduğumuza göre her şey bizim elimizde. Herkesin bir görevi var ve herkes bu görevini başarıyla yerine getirirse biz dünya dediğimiz ve içinde yaşadığımız bu ormandaki en parlak, canlı ve en güzel ağaç oluruz.
Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri aradan tam seksen sene geçti. Elbette bu seksen sene içerisinde bir sürü değişiklikler oldu.
Her yeni doğan nesil, kendinden önceki nesillere göre büyük farklılıklar gösteriyor. Bu da kültürümüzün değiştiğinin göstergesi değil midir? Ama bunun yanında bir sürü yeniliklere, başarılara imza attık. Yani kaybettiğimiz şeyler kadar kazandığımız şeyler de önemli.
Umarım ki bu sene Cumhuriyet ağacımızın doğum gününü daha güzel kutlarız. Nice mutlu yıllar Türkiye Cumhuriyeti…

Tirajımız 4 misli arttı

BEŞİKTAŞ GAZETECİSİ YOK SATIYOR. Haftalık yayınlanmaya başladıktan sonra tirajını 4 misli artıran Gazete BEŞİKTAŞ’ın en çok Beşiktaş Gazetecisi tarafından satıldığı belirlendi. Gazete BEŞİKTAŞ, haftada 10 bin, ayda 40 bin basılıyor.

SAYFA 6

Kozmetikte bol çeşit

Yeni yılı yeni ürünlerle karşılayan kozmetik firmaları birbirinden değişik sunumlarla rekabet ediyor. İşte marka olmuş bazı ürünler ve fiyatlar.
Clinique’nin çizgi ve kırışıklıklarla savaşan ürünü “Advanced Stop Sings”, güneş lekelerinin ve renk farklılıklarının azalmasına yardımcı olurken cilde daha düzgün bir görünüm de kazandırıyor. Fiyatı: 110 milyon lira.
Guinot’un hücre yenileyici ürünü “Skin Matrix Compex”, 14 günlük kür halinde kullanılıyor. Derin çizgi ve mimik çizgilerinin görünümünü yumuşatan ürün, cilde parlaklık verirken lekeleri de hafifletiyor.
Fiyatı: 258 milyon lira (2 şişe gündüz-2 şişe gece)
Loreal Paris’in mimik çizgilerini gideren ürünü “Decontract’rides” kırışıklıkları gererek açıyor ve yüz hatlarını gençleştiriyor. Ürün, güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyan iki güneş filtresi bileşimi de içeriyor.
Fiyatı: 35 milyon lira.
Vichy’nin yüz ve boyun için geliştirilen dolgunlaştırıcı bakım kremi “Novadiol”un 6-8 hafta boyunca sabah-akşam düzenli olarak kullanılması gerekiyor. Ürünün nemlendirici ve besleyici etkisi uzun süre devam ediyor.
Fiyatı: 52 milyon 750 bin lira.
Clarins’in gece bakım serisi “Multi-Active Nuit”, besleyici bir krem ve hafif bir losyondan oluşuyor. Cildin yenilemesini sağlayarak çizgilerin oluşmasını önleyen seri, cildi serbest radikallere karşı koruyor. Cildi rahatlatan ve sıkılaştıran seri, nemlendirme görevini de üstleniyor.
Fiyatı: 115 milyon lira.
Givenchy Firm Profile Lotion’ın bileşimindeki yeşil çay cildin diriliğini muhafaza etmesine yardımcı oluyor. Yaşlanma etkilerini yavaşlatan ürün, cildin esnekliğini artırıyor ve rahatlatıyor. Fiyatı: 80 milyon lira.
Helena Rubinstein’ın ince çizgilerinin oluşumunu ve cilde yerleşmesini engelleyen ürünü !Expressionist”, mikro gerginliği azaltarak yaşlanma etkilerini en etkin şekilde geciktiriyor.
Fiyatı: 1450 milyon lira.

OTOMOBİL

Audi’nin yarışçı ruhu: Le Mans Quattro

Üç kez, dünyanın en prestijli yarışlarından biri olan Le Mans’ı kazanmayı başaran Audi r(‘in genleri muhteşem bir konsept otomobile hayat verdi. Audi’nin yarış pistlerinde çok uzun zamanda edindiği tecrübeyi ve gelişmiş teknolojisini günlük kullanıma geçirmeyi hdefleyen proje hayata geçirilmek üzere.
Otomobil ilk bakışta güçlü karakteri ile insanı yakalamayı başarıyor. Jet Mavisi adı verilen özel bir renkte boyanan otomobil özellikle güçlü arka tasarımı ile öne çıkıyor. Otomobilin ön bölümü ve temiz hatlara sahip olan tavanı tek bir kalem darbesi ile çizilmişe benziyor. 4.37 metre uzunluğunda ve sadece 1.25 metre yüksekliğindeki otomobil şaşırtıcı genişlikte bir iç mekan sunuyor. Ancak otomobilin en can alıcı parçasını çift turboya sahip V10 motor oluşturuyor. 1530 kilo ağırlığındaki otomobil tam 610 beygir maksimum güç sunuyor. Otomobilin maksimum tork değeri ise 750 nm olarak belirlenmiş. Sekuvenşıl 6 ileri spor vites kutusu ise bu gücün gerktiği gibi kullanılmasını sağlıyor. 40:60 oranında iyi bir ağırlık dağılımı oranına sahip olan otomobil saatte 100 km hıza 3.7 sn’de ulaşırken saatte 200 km hıza ise 10.8 sn’de ulaşıyor.

MOTORSİKLET

Kawasaki ZX-10R

Diğer Kawabaki makinalarından farklı olarak Ninja ZX-10R tasarımı şase simülasyonlarıyla başladı. Mühendisler oldukça hafif ve kompakt bir şase istiyorlardı. Kısa bir dingil uzunluğu ile uzun bir arka makasın kombinasyonu da Ninja ZX-RR’da görülüyor. 600 sınıfı boyutlarıyla tamamen alüminyum şase, uzun ve oldukça rijit arka makasla uyumlu olarak ZX-10R kategorisinde lider olacak bir kullanım performansı sunuyor. Motosikletin ideal sele/ayak pedalı/didon ilişkisi ve konkav depo üstü sayesinde 10R, binicisinin motosikletin tam gücü ve süper şase responsundan faydalanacak şekilde avantaja sahip olmasını sağlıyor.

SAYFA 7

SİNEMALAR

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü

“Dışarıda büyük bir savaştasın ve içeride elleri ve dizleri üstünde bir dağa tırmanan, iki küçük Hobbit, Frodo ve Sam’e sahipsin. Bu iki karakterin aralarındaki ilişki, filmin kalbini oluşturuyor.
Yapımcı/ Yönetmen/ Yardımcı Senarist:
Peter Jackson
Kardeşliğin yolculuğu
sona yaklaşıyor.
Sauron’un güçleri, insan ırkına karşı düzenlediği bu son kuşatmada Gondor’un başkenti Minas Tirith’e saldırıyor. Etkisiz bir vekilharcın gözetimi altındaki bir zamanların görkemli krallığı, kralına hiçbir zaman bu kadar umutsuzca ihtiyaç duymamıştı. Peki ama Aragorn kanında var olan gerçeği kabullenip kaderiyle yüzleşmek için harekete geçme cesaretini kendisinde bulabilecek mi? Gandalf, çaresiz bir şekilde Gondor’un dağılmış güçlerini harekete geçirmeye çalışırken, Théoden de savaşa katılmak için Rohan’ın savaşçılarını bir araya toplamaktadır. Eowyn ve Merry’nin de aralarında saklanmakta olduğu insan orduları, tüm cesaret ve tutkulu sadakat duygularına rağmen, krallığın üzerine akın akın gelmekte olan düşmanla denk güçte değillerdir.
Her zafer büyük fedakarlıklar gerektirir. Verdikleri büyük kayıplara rağmen, Kardeşlik kendilerini bekleyen en büyük savaşa doğru ilerlemektedir. Yegane amaçları, Sauron’un dikkatini dağıtarak, Frodo’ya görevini tamamlayabilmesi için bir şans vermektir.
Tehlikelerle dolu düşman topraklarında yaptıkları yolculuk sırasında Frodo, Sam ve Gollum’a giderek daha fazla güvenmek zorundadır. Zira Yüzük, sadakatini ve en önemlisi insanlığını sınamaya devam etmektedir.

SAYFA 12

Her türlü macera var

İstanbul sonunda en maceracı şehirler arasına da girdi.
İngiliz “Wanderlust” dergisi son sayısında “Dünyanın en güzel 60 gezi yeri”ni belirledi. İstanbul listenin “En heyecanlı kültür gezisi” bölümünde yer aldı. Dergi listeyi, farklı ülkelerin gezginler kulübü üyeleri ve gazeteciler arasında yaptığı anket sonrası tamamladı. Ankete Türkiye’den gezgin vatandaşların yanı sıra, Gezginler Kulübü de katıldı. Liste “Vahşi Doğa Gezileri”, “Kültür Gezileri”, “Turlar”, “Kendinizi Şımartma Gezileri”, “Çarpıcı Manzara Gezileri” ve “Aktif Geziler” şeklinde 6 kategoriden oluştu.
Aralarında İstanbul’un da bulunduğu “Kültür Gezileri” kategorisinde şu 9 etkinlik yer aldı:
– İstanbul’da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında bir koro şeklinde yükselen ezan sesini dinlemek.
– Küba’nın başkenti Havana’yı 1950 yıllarının Chevrolet, Buick veya Cadillac’ları ile Ernest Hemingway’in izinde turlamak.
– Hindistan’ın film endüstrisi Bollywood’un bir filminde rol almak.
– 13. yüzyıldan kalma Suriye çarşısının Halep labiretleri arasında kendinizi kaybetmek.
– İspanya Endülüs’teki dini Semana Santa etkinliklerini katılmak.
– İngiltere Avebury’deki esrarengiz dikilitaşların arasında su aramak.
– Şanghay’da erken saatlerde gerçekleşen sokak jimnastik ve danslarına katılmak.
– Doğu Türkistan’ın Kaşkar kentinde pazar günleri kurulan çarşının heyecanını yaşamak.
– Marakeş’in Djema El Fna Meydanı’ndaki sokak sirk şenliğini çatıda nane çayı içerek seyretmek.

SPOR YAZILARI

SAYFA 10

Cordoba’ya rağmen

A.SEBATSPOR: 1
BEŞİKTAŞ: 2

STAT: Hüseyin Avni Aker
HAKEMLER: M.Selçuk Dereli xxx,
Cengiz Akyüz xxx, Hakan Osman Yavuz xxx
GOLLER: Yusuf (Dk.8), Tümer (Dk.51), Serdar (Dk.55)
A.SEBAT: Metin Aktaş xx – Mehmet Yılmaz xx, Hamza xx, Semavi xx, Sedat xx, Marek xx (Dk. 81 Sumiala ?), Abdurrahman x, Erman Özgür xx, Muzaffer x (Dk. 59 Orhan x), Yusuf xx (Dk. 68 İbrahim x), Selahattin x
BEŞİKTAŞ: Cordoba x – Zago xx, Ronaldo xx, Ahmet Yıldırım xx, Okan x (Dk. 46 İbrahim xxxx), Tayfur xx, Giunti xxxx, Tümer xxx, Serdar xxx, Ahmed Hassan x (Dk. 75 Ümit x), Sinan x (Dk. 46 Kaan Dobra xx)
SARI KARTLAR: Semavi, Sedat, Hamza (Akçaabat Sebatspor), Ahmet Yıldırım, Giunti (Beşiktaş)
KIRMIZI KART: Hamza (Dk.87 Akçaabat Sebatspor)

Beşiktaş ilk yarıda tek tehlikeli atak bile yapamadığı maçın ilk yarısında Zago-Cordoba’mnın ciddiyetsizliği yüzünden 1-0 yenik duruma düştü. 2’nci yarıda İbrahim oyuna girince canlanan Siyah-Beyazlılar 4 dakikada iki gol bulup 3 puanı cebine koydu.
Beşiktaş, Karadeniz’de 6 maçtır yenilmeyen A.Sebat’ı zor da olsa devirip evine 3 puanla döndü..
Kartal yorgundu.. Moralsizdi.. Bunlara eyvallah… Ama ciddiyetsizlik asla hoşgörülemez..
İlk 45 dakikada kanatları çalışmayan Beşiktaş, “Kartal” değil, “Kuş”tu.. Tek tehlikeli atağı yoktu.. Sinan, Ahmed Hassan ilk 11’de oynayamayacaklarını gösterdiler ve bir kez daha Luci’yi haklı çıkardılar.
Zago’nun gereksiz geri pası, Cordoba’nın artistik yapması sonucu Yusuf, beraberliğe yatan A.Sebat’ı öne geçirdi. İkinci yarıda İbrahim ve Kaan Dobra oyuna girince Beşiktaş takıma benzedi.. İbrahim soldan sürüklediği ataklar, A.Sebat’ı yıpratmaya başladı. 51’de Tümer Giunti’nin ara pasıyla ceza sahası içinde buluştu ve plaseledi: 1-1. 55’te İbrahim “al da at” diye ortaladı. Serdar da kafayla ikinci kez fileleri gördü: 2-1. Bundan sonra Beşiktaş’ın atakları, A.Sebat’ın da beraberlik çabaları başka gol getirmeyince, Siyah-beyazlılar Karadeniz’den şen döndü.

Maçın iyisi GİUNTİ
Maçın kötüsü CORDOBA

Beşiktaş, Akçaabat Sebatspor’u ikinci yarıda attığı iki golle geçti. Lider ilk yarıyı 1-0 mağlup kapatırken Cordoba’nın yaptığı hareket tepki topladı. Maçtan sonra görüştüğümüz spor yazarları ve konunun uzmanları maçın en iyisi hakkında tek bir isim üzerinde birleşiyorlardı. O da; Giunti idi…
Maçın en kötü ismi ise Cordoba’ydı. Kolombiyalı kalecinin yaptığını hata olarak kabul etmeyen spor otoriteleri “bu iş laubalilik kaldırmaz” şeklinde konuştular.
Cordoba’nın iyi bir kaleci olduğunu ancak zaman zaman bu tür hareketleri yaptığını vurgulayan spor yazarları “Beşiktaş maçı bu golle yenik bitirseydi Cordoba’nın özrü de bir işe yaramayacaktı” dedi.

SAYFA 9

Şampiyonlar Ligi geride kaldı

Bu yıl Beşiktaş’tan Şampiyonlar Ligi’nde iyi sonuç bekleyen ve kendini bu yolda şartlayan siyah-beyazlı taraftarlar adeta şoka girdi. Aradan haftalar geçmesine rağmen Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi’nden neden elendiği hararetle tartışılıyor.

Amigo Alen
‘Elenmemiz şanssızlık’
Şampiyonlar Liginden elenmemiz tamamen şanssızlık diye düşünüyorum. 80 dakika boyunca ikinci tur vizesi elimizdeyken, Prag’ın attığı son dakika golü ile bunu kaybettik. Geçen sene Prag’ı son dakika golü ile geçmiştik. Hakem onların golünü saymamıştı. Geçmişin karşılığı oldu bu elenme sanırım. Lucescu’nun ise sonuna kadar arkasındayız. Onun destekçisiyiz. Beşiktaş kontrollü bir oyun sergiliyor. Valencia karşısında daha doğrusu genel olarak ikili elemelerde Lucescu’ya güveniyoruz. Valencia tam Beşiktaş’ın dişine göre bir takım. Kafa kafaya oynarız diye düşünüyorum. Valencia’yı geçtiğimizde zaten UEFA kupası için yolu yüzde 60 yarılamış olacağız. Devre arasında yapılacak olan transfer ile daha doğrusu yeni bir santrfor ile işler Beşiktaş’ın lehine gelişecektir.
Siyah Beyaz Derneği’nden
Hakan Aksoy
‘Lucescu, tatmin etmiyor’
Beşiktaş şampiyonlar liginden elenerek hayatının fırsatını kaçırdı. Bütün bunların nedenini hocaya bağlıyorum. Çünkü her maça çıkmadan önce hesap kitap yapıyor. Futbolcular normal futbollarını oynamıyorlar. Bu takım şampiyon olsa da seyirci şov havasına giremiyor. Futbol bir eğlencedir. İstediği kadar sonuç iyi olsun. Beşiktaş seyircisi o havaya giremedikten sonra görüyoruz ki Adana maçında olduğu gibi statlar boş kalıyor. İşin şov kısmı olmayınca taraftarı tribüne çekemiyorsunuz. Valencia zaten önceden de bizi elemişti, şimdi de eleyecek. Ama bu hocaya karşı eleyecek. Biz taraftar olarak ikilem içindeyiz. Lucescu artık tatmin etmiyor, futbol olarak. Bir kere olsun sahaya çift santrfor ile çıktığını görmek istiyoruz takımımızın. Kaybediyoruz. Son 5-6 haftadır o eski havayı göremiyoruz.
Dişi kartallardan Perihan Işık
‘UEFA kupasını alacağız’
Beşiktaş’ın Şampiyonlar Liginden elenmesini şanssızlığa bağlıyorum. Lucescu defansa yönelik oynattı takımı, ama pek çok yönden de haklıydı bu kararında. Bir de sürekli tek forvet oynuyoruz iki forvetle oynasak daha farklı olurdu diye düşünüyorum. Beşiktaş’ın rakibi Valencia ile oynayacağımız maçlar kesinlikle diğer maçlar gibi zor geçecek. Ama ben eleyeceğimize inanıyorum. Kendimize inanırsak güvenirsek olur diye düşünüyorum. Beşiktaş taraftarını statları doldurması durumunda da Kupa bizim için çok yakın.
UniBJK’den Çağıl Onat
‘UEFA da zora girdi’
Beşiktaş’ın Şampiyonlar liginden elenmemize çok üzüldüm. Herkes Lucescu’yu suçluyor ama yapacak fazla bir şey de yoktu. Beşiktaş defans yapmak yerine saldırsaydı bile skor çok farklı olmazdı sanıyorum. Zaten şampiyonlar liginde devam etmemiz çok zordu. Kendimizi fazla büyüttük galiba. Bence Beşiktaş’ın gerçek yeri UEFA’dır. Ancak bir iki sene sonra Şampiyonlar Liginde yükselebiliriz. Gerçi hedef çeyrek finaldi ama Prag’ın son dakika golü de bizim için şanssızlık oldu. Beşiktaş’ın Chelsea karşısında pasif ve negatif bir oyun ortaya koyması pek beklenmiyordu. UEFA elemelerinde rakibimiz olan Valencia geçmişine bakıldığında şampiyonlar liginde birkaç kez final oynamış bir takım. UEFA da zora girdi bizim için ancak belki de Beşiktaş Şampiyonlar Liginin acısını UEFA’dan çıkarabilir

Kartal Valencia’yı parçalar

UEFA Kupası’nda Beşiktaş’ın Valencia, Galatasaray’ın da Villareal ile eşleşmesi İspanya basınında, “İspanyol-Türk çifte düellosu” diye yorumlandı. İspanyol gazeteleri Türk takımlarından çekindiklerini çok açık bir biçimde yansıtırlarken, ön plana Beşiktaş’ı çıkardılar. As gazetesi “Valencia, olabilecek en kötü takımı seçti. Sergen, olağanüstü bir sol ayak” yorumunu yaptı.
Marca gazetesi ise, “Türk şampiyonu gerçek bir güç. Şu anda Türkiye’nin en iyi takımı olan Beşiktaş’ın her alanda önemli silahları var” diye yazdı. Takımlarımız için “Rakipler zorlu, kötü şans” denildi.

GÖRMEDİKLERİNİZ-DUYMADIKLARINIZ

Lucescu: Fiziki olarak değil, kafaca yorgunduk
Beşiktaş Teknik Direktörü Lucescu, A.Sebat maçından sonra “Şampiyonlar Ligi karşılaşmalarından sonra hep böyle oluyor, konsantrasyon eksikliği yaşıyoruz” dedi. İkinci yarıda taktik değişiklik yapınca maçı kopardıklarını belirten Rumen Hoca şöyle konuştu: “Oyunu kanatlara yaydık. Bu da tuttu. Biz fiziki olarak değil, kafaca yorgunduk. Bu da oyunumuzu etkiledi. Sergen, İlhan ve pancu’nun olmayışı da oyunumuzu etkileyen bir diğer faktördü. Cordoba’nın hatalı gol yemesi de rakibi cesaretlendirdi. Ama yine de 3 puanı almayı bildik”
Hatalı gol yiyen Cordoba, herkesten özür diledi
A.Sebat-beşiktaş maçına futbolseverler fazla ilgi göstermedi. Hüseyin Avni Aker Stadı’nda yaklaşık 5 bin seyirci vardı. Bunun 100 kadarını da Beşiktaşlı taraftarlar oluşturuyordu.
Bilgili deplasmana gitmedi
Beşiktaş Başkanı Serdar Bilgili, Trabzon deplasmanına gitmedi. Bilgili İstanbul’da karşılaşmayı televizyondan izledi.
Kadro değişti
Teknik direktör Lucescu, sakat olan Sergen ve İlhan’ın yanı sıra Trabzon’a götürdüğü ancak iyileşmeyen Pancu’yu da maç kadrosuna almadı. İlhan ile Pancu’nun yokluğu’nda Beşiktaş’ta ilk kez ilk 11’de Sinan ile Ahmed Hassan birlikte forvette görev yaptı. İbrahim Üzülmez de yedek soyundu, solda Serdar oynadı.
İlhan sakat dendi
Beşiktaş yöneticisi İsmail Ünal, İlhan’ın morali bozuk olduğu için Trabzon’a gitmediği şeklindeki haberlere tepki gösterdi. Ünal, “Öyle bir şey yok. İlhan sakat olduğu için Trabzon’a gelmedi” diye konuştu.
Bursa Serdar ile Ümit’e talip oldu
Bursaspor, Beşiktaş’ta ilk 11’de forma şansı pek bulamayan Beşiktaşlı Serdar Topraktepe ile Ümit’e talip oldu. Lucescu onay verirse bu iki futbolcu ara transferde Bursaspor’a gidecek.
Devre arasında fırça
Lucescu devre arasında futbolcularını sert şekilde fırçaladı. Rumen teknik adam, Okan’a “Sahada yürüyorsun, sağ kanat delik-deşik oldu” diye bağırırken, Sinan’a, “Bu maçta da kendini gösteremeyeceksen, hangisinde göstereceksin?” şeklinde çıkıştı. Ahmed Hassan’dan dikkatli olmasını isteyen Luci, Tümer’i de “Gole daha yakın oyna” uyarısında bulundu.
Giunti ve A. Yıldırım cezalı duruma düştü
Sebat maçında sarı kart gören Giunti ile Ahmed Yıldırım cezalı duruma düştüler.. Bu iki futbolcu cumartesi günkü Rizespor maçında Siyah-Beyazlı formayı giyemeyecek. Özellikle Giunti’nin olmayışı can sıkacak gibi…

SAYFA 8

Kartal Efes’le kafa buldu

EFES PİLSEN: 68 – BEŞİKTAŞ: 75
HAKEMLER: Emin Moğulkoç xxx, Serhat Büker xxx, Yener Yılmaz xxx
EFES PİLSEN: Ender xx 5, Langdon x, Granger xxx 18, Prkacin xx 15, Kaya xxx 28, Alper x, Ömer x 2, Nikoliç x, Ermal x
BEŞİKTAŞ: El Amin xxxx 17, Mustafa xxxx 15, Ayuso xxx 14, Enver x 2, Ruziç xx 5, Nedim xx 10, Cuthrell xxx 12, Faruk x, Barış x
Erkekler Basketbol Ligi’nde gözünü şampiyonluğa diken Beşiktaş, Tuborg’tan sonra Efes Pilsen’i de Abdi İpekçi’de devirdi: 75-68.
İlk yarıyı 8 sayı farkla önde kapayan Beşiktaş, ikinci yarının büyük bir bölümünde alan savunması yapan Efes Pilsen’den Prkacin’i durduramayınca 29.dakikada 49-48 geriye düştü. Büyük bir çekişmeye sahne olan 3. periyotta 33.dakikada durum 55-55 oldu. Mustafa Ayuso ve El Amin’le basketler bulan Kartal, salondan 75-68 galip ayrıldı.

BAYAN BASKETBOL

AYVALIK KÜÇÜKKÖY BELEDİYESİ: 85
BEŞİKTAŞ: 67
SALON: Balıkesir Kurtdereli
HAKEMLER: İsmail Keser xxx, Arda Ural xxx
1.PERİYOT: 14-17
DEVRE: 48-30 (Küçükköylehine)
3.PERİYOT: 65-49
AYVALIK KÜÇÜKKÖY: Horozova xxx 16, Zhelyova xxx 16, Dilek Buyuran xxx 21, Dvorskaya xx 14, Melek xx 14, Sevgin x 2, Şirin x 2, Bahar x, Dilek Soykan x
BEŞİKTAŞ: Esra xx 10, Elhan xx 3, Ceyda xx 18, Bengü xx 13, Yasemin xxx 19, Derya xx 4, Melike x, Aysun x
Türkiye Bayanlar 1. Basketbol Ligi’nde Beşiktaş, deplasmanda Ayvalık Küçükköy Belediyesi’ne farklı yenildi: 85-67. Burhaniye Spor Salonu’nun çatısının akması nedeniyle Balıkesir Kurtdereli Salonu’nda oynanan maçın ilk yarısını da Kartal 48-30 geride kapadı.

BAYAN VOLEYBOL

BEŞİKTAŞ: 3 – KARŞIYAKA: 1
SALON: Burhan Felek
HAKEMLER: Harun Uyguntürk x, Füsun Carlı xx
BEŞİKTAŞ: Deniz xxx, Julia xx, Arzu xxx, Dos Santos xxx, Duygu xx, Elisangela xx (Nihan xx, Emel x, Berna x, Melek x)
KARŞIYAKA: Nilay xx, Deniz xxx, Tuğba xx, Zanete xx, Meltem x, Inna xx (Betül xx, Aslı x, Derya x)
SETLER: (20-25, 25-16, 26-24, 25-14)
SÜRE: 85 Dakika (23, 20, 24, 18)
Bayanlar Birinci Voleybol Ligi’nde Beşiktaş, Karşıyaka’yı 3-1 mağlup etti. İlk seti 25-20 kaybeden Siyah-Beyazlılar, daha sonra topanlandı ve maçı kazanmasını bildi. Kartal ligdeki 5. maçında 4’üncü galibiyetini aldı.

ERKEK HENTBOL

MERSİN MEZİTLİSPOR: 26 – BEŞİKTAŞ: 34
HAKEMLER: Kürşat Erdoğan xxx, İbrahim Özdeniz xxx
MERSİN MEZİTLİ: Hüseyin xx, Aydın xx, Yoldaş xxx (7), Görkem xx (5), Cenk Yüksel xx, Murat xx (3), Özkan xx, Ahmet xx (3), Cenk Kurtar xx, Malkoç xxx (5), Şahin xx (3), Oktay xx, Mykola xx
BEŞİKTAŞ: Mustafa xxx, Ömer xx, Gökhan xx, Hasan xxx (3), Veselinovic xxx (3), Murat xxxx (11), Cem Bosnalı xx, Suat xxxx (9), Yaşar xxx (2), Namık xx, Saffet xxx (2) Cem İşgüden xx, Kerim xx,
Jonovski xxx (4)
Süper Erkekler Hentbol Ligi’nde Beşiktaş, Mersin Mezit’li’yi deplasmanda devirdi. İlk yarısı 13-13 berabere biten maçın ikinci yarısında baskıyı artıran Kartal sahadan 8 sayı farkla 34-26 galip ayrılmayı başardı.

TÜRKİYE LİGİ’NİN DİĞER MAÇLARI

Fener ışık saçıyor

FENERBAHÇE: 2
DENİZLİSPOR: 0
A.Sebat-Beşiktaş maçındaki iki yüzlülük, F.Bahçe-Denizli karşılaşmasında da yaşandı. Son haftaların flaş ekibi Denizli önünde Fenerbahçe ilk yarıda durgundu. Özellikle sol kanat hiç çalışmadı. Arzu edilen organizasyonlar gerçekleşmedi. Volkan’ın kurtardığı mutlak 3 gol, Kanarya’nın farklı yenik duruma düşmesini engelledi. Yavan futbol tribünleri sıktı.
Ancak ikinci yarıda Petkov’un oyundan alınıp, Aurelio’nun girmesi, Ümit Özat’ın da sola çekilmesiyle Fenerbahçe parlamaya, futbol da tribünleri okşamaya başladı. Nitekim 57’de Ümit ortaladı, Tuncay yükselip kafayı çaktı: 1-0. 73’te yine Ümit savunmanın arkasına topu yolladı, hareketlenen Serhat topu kafayla ikinci kez ağlara taktı:
2-0

Cimbom ligi bıraktı

GALATASARAY: 1
TRABZONSPOR: 2
11.dakikada De Boer’in büyük hatasında topu kapan Fatih, Trabzon’u 1-0 öne geçirdi. 35.dakikada Yattara Orhan’ı bir sağa bir de sola yatırdıktan sonra Mondragon’u 2’nci kez mağlup etti: 2-0.
İkinci yarıya Berkant’ın yerine Prates, Abdullah’ın yerine de Arif’i alarak başlayan Galatasaray biraz daha diri gözüktü. 62’de serbest atıştan Prates durumu 2-1 yaptı. Galatasaray golden sonra daha derli toplu oynamaya başladı ama Trabzon 2-0’ı koruma taktiğinden vazgeçince kalesinde büyük tehlikeler görmeye başladı. Gökdeniz ve Fatih pozisyonları harcayınca maç da 2-1 bitti.

TOPLU SONUÇLAR: Gençlerbirliği-İstanbulspor 1-0, Gaziantepspor-Elazığspor 3-1, A.Sebatspor-Beşiktaş 1-2, Fenerbahçe-Denizlispor 2-0, Adanaspor-Ankaragücü 1-3, Bursaspor-Diyarbakırspor 0-0, Ç.Rizespor-Samsunspor 1-2, Konyaspor-Malatyaspor 3-3, Galatasaray-Trabzonspor 1-2.
GOL KRALLIĞI: 12 Gol: Serkan (Samsunspor), 11 Gol: Tuncay, Van Hooijdonk (Fenerbahçe), 9 Gol: Lazarov (G.Antepspor), Zafer Biryol (Konyaspor), 8 Gol: Ahmed Hassan, İlhan Mansız (Beşiktaş), Youla (Gençlerbirliği)
HAFTANIN MAÇLARI: 20 Aralık Cumartesi Elazığ-Galatasaray, Trabzon-Gençlerbirliği, Beşiktaş-Ç.Rize, 21 Aralık Pazar Samsun-Bursa, İstanbul-Konya, Denizli-Adana, Ankaragücü-A.Sebat, Diyarbakır-Gaziantep, Malatyaspor-Fenerbahçe