SAYI 46

12 KASIM 2003, SAYI: 46

SAYFA 2

ALMANYA’dan kardeşlerimiz geldi

10 sanatçının bir araya gelerek yaptıkları ‘Cumhuriyet Tuvalleri’ resim sergisinin açılışına Almanya’nın Friedrich Alekander Üniversitesi rektör yardımcısı Herr Prof.Dr. Hartmut Bobzin ve dekanı Herr Prof. Dr. Alp Bahadır katıldı. Bunun yanı sıra Erlangen Belediye Başkanı Dr. Siegtried Balleis ve heyeti Sanatçılar Parkı’ndaki bu açılışa Yusuf Namoğlu ile birlikte katıldı. Açılışı birlikte yapan başkanlar, sergiye katılan ressamlardan Ferruh Başağa’yı Cumhuriyet tuvalinden dolayı kutladılar.

Atatürk resimlerinden oluşan açıkhava sergisi büyük ilgi görüyor

Cumhuriyetin 80. yılı nedeniyle Beşiktaş Dolmabahçe Caddesi’nde sergilenen Atatürk resimleri vatandaşlar tarafından beğeniyle izleniyor.

Çevreci Tarkan

Mydonose Showland’de geçtiğimiz hafta içinde bir konser veren Tarkan, elde edilen geliri TEMA Vakfı’na bağışladı. Konseri yaklaşık 6 bin kişi izledi. Tarkan konserin son şarkısı olan “Gülümse Kaderine”yi seslendirirken Metin Arolat yönetiminde çekilen klipte ilk kez Barkovizyon’da izleyicilere gösterilri. Tarkan konserden sonra sevgilisi Bilge Öztürk’le şehir turu yaparak yorgunluk attı.

Demirhan duymasın

“Çocuklar Duymasın” dizisinin başarılı oyuncusu Tamer Karadağlı geçenlerde Demirhan Hararlı’yla bir araya geldi. Karadağlı “Aman, Demirhan duymasın, hemen yazar” dedi.

Hürrem Sultan geliyor

Türk ve yabancı 65 dansçı yaklaşık 1 yıldır birlikte çalışıyor. Mydonose Showland’de perdelerini açkmaya hazırlanan Hürrem Sultan’ın yaşamı merakla bekleniyor. 90 dakika boyunca hüzün, güç, hırs, intikam ve heyecanı tarihsel bir panoroma ile aktaracak olan Hürrem Sultan oyununda Kanuni Sultan Süleyman’ın eşini 27 yaşındaki Bulgar sanatçı İrina Panova oynayacak.

SAYFA 3

Ramazan’da ŞOV olmaz

Başta bazı belediyeler olmak üzere kamu ve özel kuruluşlarının iftar programlarını basını davet ederek duyurması ve yetkililerin oruç açan kişilerle birlikte poz vermesi vatandaşları çileden çıkartıyor. Konunun uzmanları bu tür yaklaşımların çok yanlış olduğunu, hatta insanları rencide ettiğini belirtirken “Ramazan ayı mübarek bir aydır. Sevap işleyeceğiz derken daha çok günaha girebiliriz” şeklinde konuşuyorlar. Bağış ve yardımların gizli yapılması gerektiğinin altını çizen otoriteler bu tür işlerin son yıllarda şova dönüştürülmesine bir anlam veremediklerini ifade ediyorlar.

Denizde eylem

Ortaköy’de, Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Cumhuriyet bayramı dolayısıyla bir çevre eylemi gerçekleştirdi. Aktif Balık Adamları Kulübü’yle ortaklaşa düzenlenen eylemde, ‘Cumhuriyetin 80. Yılında daha temiz bir çevre için’ pankartları yer aldı. Denizin altından pankartlarla çıkan eylemciler, yaptıkları basın açıklamasında “Çağımızda Cumhuriyetin, laikliğin, insan haklarının korunması ancak sağlıklı ve temiz bir çevre ile sağlanabilir” mesajı verdiler.

SAYFA 4

Yavru Kartallar Şifo’yla coştu
SERANAD DEMİRHAN

Beşiktaş’ın efsanevi oyuncularından Şifo Mehmet, Beşiktaş Koleji öğrencileriyle buluştu. Şifo Mehmet’ten futbol ve Beşiktaş hakkında, detaylı bilgi alan öğrenciler, sordukları sorularla usta futbolcuyu epeyce terlettiler. Beşiktaş’taki 13 yıllık geçmişinden gurur duyduğunu anlatan Şifo Mehmet, gençlere meslek seçimini yaparken sadece çok sevdikleri ve kendi iradeleriyle seçtikleri işi tercih etmeleri, tavsiyesinde bulundu. Bir öğrenciden gelen ” Beşiktaş’ta teknik direktörlük yapmak ister misiniz?” sorusuna Şifo, “Önüme koyduğum en büyük hedefim Beşiktaş’ta teknik direktörlük yapmak. Şu anda böyle bir göreve kendimi hazır hissetmiyorum. Fakat, bunu başaracağıma da inanıyorum. İngiltere’de uzun bir süre teknik direktörlük eğitimi aldım. Teorik olarak kendimi hazır hissediyorum, ancak bu meslekte pratik yapmak çok önemli. Bugüne kadar bütün hedeflerim gerçekleşti, umuyorum ki bu hedefime de ulaşacağım” şeklinde cevap verdi.
Söyleşi sonrası, sorularımızı yanıtlayan Şifo Mehmet, Beşiktaş’ın artık belli bir çizgiye oturduğunu, ancak derbi sonrası yaşanılanların, insanları futboldan soğutmaya başladığının altını çiziyor.
Beşiktaş’ın şu anki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Ligin, 11. Haftasındayız ve Beşiktaş bu periyotta 9 galibiyet ve 2 beraberlikle namağlup ilerliyor. Oyun kalitesi olarak ise inişli çıkışlı bir grafiği bulunuyor. Ancak futbolda, çok iyi oynasanız da kazanamayabilirsiniz. Beşiktaş ise performansını üst düzeye çıkaramadığı maçlarda bile kazanıyor. Bu durumda, iyi olduğunuzda kaybetme olasılığı yok demektir. Beşiktaş bu yönden şanslı diye düşünüyorum. Dönem dönem tabii ki, seyirci ortaya konan futboldan, mutlu olmuyor. Oynayan futbolcular ve teknik direktör de mutlu olmayabilir. Bunun çözümünü yine teknik heyet ve futbolcular kendi aralarında bulacaktır.
Beşiktaş çok kaliteli futbolculardan kurulu bir ekip
Beşiktaş’ın, 24 tane birbirine yakın, eş değerde futbolcusu var. Lucescu, bu özelliğini, zaman zaman kullanıyor. Unutmamak gerekir ki, Beşiktaş tek kulvarda mücadele etmiyor. Bu yüzden, her futbolcuya ihtiyaç var, bu durumda da her futbolcunun hazır tutulması gerekiyor. Beşiktaş takımının artık belli bir çizgiye oturduğuna inanıyorum. Bundan sonra, çok büyük bir iniş yaşayacağını zannetmiyorum. Zaten takım, oynadığı maçları kazandıkça da moral ve motivasyon olarak çok üst düzeye çıkıyor. Beşiktaş kısa bir zaman sonra, bol gol arayan bir takım halini alacaktır. Beşiktaş takımının taraftarı ise her zaman takımının yanındadır”
Beşiktaşlı futbolcuların arasındaki ilişkiyi nasıl buluyorsunuz?
“Futbolcuların arasında herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Çünkü, hepsinin amacı Beşiktaş’ın başarılı olması. Böyle bir ortamda, ferdi düşünceler ve tavırlar, Beşiktaş takımını bağlamaz. Beşiktaş takımı sorunlarını kendi içinde çözer”
Derbi sonrası yaşanan olaylarla ilgili olarak Serdar Bilgili’nin bir açıklaması oldu. Sizce, bundan sonra neler yapılmalı?
“Başkan Serdar Bilgili, çok anlamlı bir görüş ifade etti. Kulüp başkanları topluma örnek olmak zorunda. Özhan Canaydın’ın başlattığı centilmenlik atağına sağlıklı bir destek vermiş oldu. Büyük kulüpler arasındaki dostluk çok eskilere dayanıyor. Bu dostluk korunmalı. Hepimizin gördüğü gibi, son dönemde futbol harici her şey konuşuluyor. Özellikle de tribünlerdeki sorunlar… Spor bu olmamalı. Eskiden derbi maçlarında rakip takım da tribünleri yarı yarıya doldururdu. Şimdi ise bu sayı çok az. Futbol sevgisini öldürmesinler. Artık, yaşanan bu son olaylarla insanlar, futboldan soğumaya başladı. Aileler stada çocuklarını göndermeye korkuyor. Bu noktada, medyaya çok görev düşüyor.”

SAYFA 5

Çocuklar ‘Minik ile Tombik’ sizi bekliyor
DİDEM TUTAL

“Minik ile Tombik” Akatlar’da. Akatlar Kültür Merkezi’nde bu sezon yeni bir oyun çocuklarla buluşuyor. Tiyatroom grubunun sahneye koyduğu Minik ile Tombik’in oyuncusu Nurdan Aktaş, tiyatro serüvenine nasıl başladığını şöyle anlatıyor:
“1984 yılında, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldum. Mezun olduktan sonra kendi tiyatromuzu kurmak gibi bir düşüncemiz vardı. Bundan tam 12 yıl önce, Tiyatroom’u kurduk. Konservatuarda, bir çocuk tiyatrosu kurmak için gerekli olan psikoloji eğitimi tam olarak verilmiyordu. Bu alanda çalışmak için, pedagojik anlamda da donanımlı olmanız gerekiyor. Bu nedenle, bundan tam 20 yıl önce, okul öncesi çocuklarla çalışmaya başladık. Drama ve tiyatro dersleri aldık, kukla tiyatrosu öğrendik. Okullardaki pedagog ve psikologlar da bize yardımcı oldu.”
Tiyatroom’un oyunlarını Serhat Akkaş yazıyor. İlk oyunları ise Mavi Kuş adlı bir çocuk oyunu. Bugüne kadar, 12 oyun ile çocuk seyircileriyle buluşan Tiyatroom, ilk oyunlarını bir sinema salonunda sergiledi. O dönemin koşullarında, bir oyunu sahnelemenin büyük zorluklar taşıdığını söyleyen oyuncu Nurdan Akkaş, Tiyatroom’un çalışmalarından şöyle söz ediyor:
“İlk oyunumuz Mavi Kuş’tu. Kadıköy Halk Eğitim o dönem yapım halinde olduğu için, 91 -92 yıllarında, Moda Sinemasında başladık. Bir sinemada ne kadar tiyatro yapılırsa… Sahne, kulis, her türlü şartlara göğüs gerdik. 20 yıldır çocuklar ile iç içeyiz ve kurulduğumuzdan bu yana okul öncesi, ilköğretim, lise ve üniversite tiyatro kulüpleriyle çalışıyoruz. Yazdığımız oyunları, mutlaka pedagoglara okutuyoruz. Onlar, bizim provalarımızı seyrediyor ve bizi yönlendiriyorlar. Halen Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde, Yunus Emre’de oynuyoruz. Kadıköy’de iki yıldır da, on gün süren çocuk tiyatroları festivali düzenliyoruz. Yaklaşık 4 yıldır Avcılar Belediyesi’nin kurduğu tiyatroda, hem çocuk oyunu hem büyük oyununda, eğitmen, yönetmen ve oyuncu olarak yer alıyoruz. Belediyenin hazırladığı kurslarda ise 9-14 yaş grubundan altı yüz öğrenci yetiştiriyorum. Bunun yanı sıra, okul öncesi eğitim veren okullar ile de çalışıyoruz. Örneğin Levent’te Yeni Çilek, Çilek, Pembe Mavi, Pinokyo…”
‘Çocuklardan çok şey öğrendik’
Profesyonel olarak yaklaşık 20 senedir tiyatro oyunculuğu yapan Nurdan Akkaş, çocuk tiyatrosunda yer almanın büyük sorumluluk getirdiğini dile getiriyor. Çocukları çok sahici diye niteleyen Akkaş, dobra olduklarını da hemen ilave ediyor. Yetişkin seyircide bunun olmadığını söyleyen oyuncu, yanlışı da doğruyu da oyun sırasında bir tek çocuklardan duyabileceğinizi vurguluyor.
Akkaş, çocuk tiyatrosunun yetişkin tiyatrosundan farklı olduğunu ve aynı zamanda yetişkin tiyatrosuna seyirci hazırladıklarının altını çiziyor. Çocuk tiyatrosunun önemini ise şöyle ifade ediyor:
“Tiyatro canlı olduğu için çocuk hemen alıyor. Örneğin oyun sırasında, argo kullanamazsınız. Be, ya sözcüklerini bile kullanamazsınız. Çünkü, çocuk birebir örnek alıyor. Bu yüzden çocuğun ruh sağlığını bozmadan tiyatroyu sevdirmek önemli. Çocuğu öyle bir oyuna götürürsünüz ki, çocuk bir daha tiyatroya gitmek istemez ya da çok sever. Kimi oyunlar çocuğa ağır gelebilir. Seçilen oyun, çok sulu zırtlak bir şey de olmamalı. Çocuk, tiyatroyu hep öyle sanmamalı. Onun için çocuk tiyatrosuyla başlamak, çocuk için daha sağlıklı olur. Örneğin, biz bugüne kadar 12 oyun sahneledik. Oyunlarımızın içeriğini belirlemede ince eleyip sık dokuyoruz. Mesela masallar… Hikayeleri değiştirerek anlatıyoruz çünkü bazı masallar çok vahşi. Bizim tiyatromuzda, ‘kırmızı başlıklı kız’ oyununda, kurt kimseyi yemiyor”
Küçük yaşlarda tiyatro eğitimi alınmasının ne gibi faydaları vardır, sorusunu Nurdan Akkaş, bir anne ve eğitmen olarak şöyle yanıtlıyor:
Tiyatro eğitimine mimiklerle başlıyoruz
“Tiyatro eğitimine önce mimikle yani, sözsüz başlıyoruz. Sonra tek bir kelimeyle duygularını anlatma, sonra konuşmaya geçiyoruz. Çocuklar bunu çok seviyorlar. Bunun sonucunda çocuklar ciddi anlamda değişiyor ve düzgün konuşuyorlar. Daha dikkatli oluyorlar, iyi konuştukları için kendilerine güvenleri oluyor. Dinlemeyi de öğreniyorlar, dinletmeyi de… Vücut dilini öğreniyorlar. Çocuklar daha rahat, daha girişken oluyorlar. Bilgisayarların hayatımıza girmesi ile çocuklarımız neredeyse konuşamıyor. Çok iyi düşünüyorlar belki, ama diyalog kuramıyorlar. Çocuklar artık hayal kurmuyorlar, bu çok önemli. Tiyatro, bunun değiştirilmesinde çok etkili. Çocuklara duyguyu unutturmayalım”
Özel çocuk tiyatrolarının sorunlarını olduğunu dile getiren Akkaş, kaçak çalışan tiyatro gruplarının verdiği zararlardan şikayetçi:
“Bundan yaklaşık 3 yıl önce korsan ile mücadele etme amacıyla ÇOGED’i (Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği) kurduk. Daha seviyeli ve kaliteli oyunlar için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Var olan tiyatroları denetlemek istiyoruz ancak Kültür Bakanlığı’ndan bize yetki vermesini bekliyoruz. Tiyatroların yasal bir kuruluş olarak çalışması gerekiyor, vergisini ödemeli, oyuncularının sosyal güvencesini sağlamalı. Yazık ki, çocuk tiyatrosunda çok korsan var. Bütün zorluklara göğüs gererek biz bugüne kadar geldik ve vazgeçmeye hiç niyetimiz yok.”

Atatürkçü Düşünce Derneği seminer verdi

Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, Cumhuriyet bayramı dolayısıyla hazırlanan panelde Cumhuriyeti ve Atatürk’ü konuştular.
Atatürkçü Düşünce Derneği Beşiktaş Şubesi Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında Kabataş Erkek Lisesi’nde ‘Cumhuriyet ve Demokrasi’ konulu bir panel düzenledi. Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Doç. Dr. Emin Gürses, Araştırmacı Yazar Cengiz Özakıncı ve ADD Beşiktaş Şube Müdürü Uğur Seten katıldı. Cumhuriyet kavramından demokrasinin anlamına Türkiye’de ve diğer ülkelerdeki rejimlere kadar bir çok konunun ele alındığı panele öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
Öğrencilerin sorularının yanıtlayan konuşmacılar; batılılık, taklit, çağdaşlık, halkçılık gibi çeşitli kavramlara değindiler. Kabataş Erkek Lisesi öğretmenlerinden Hikmet Yılmaz’ın yönettiği panelde, dinleyiciler arasında Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Şeref Çalışır da vardı.

SAYFA 6

Hem indirim, hem taksit

Kadınlara Özel
Gelin adaylarına
müjde
Hazır gelinlik mağazası Beyaz Butik, 15 Aralık’a kadar sürücük fırsat günlerine start verdi. Ünlü gelinlik markalarının tasarımlarına yüzde 25 ile 45 arasında değişen indidrimler uygulayan Beyiz Butik mağazası gelin adaylarını bekliyor.
Beymen Home’da
Nevresim
Beymen Home’da nevresim takımları liste başında yer alıyor. Nevresim takımlarının fiyatları çift kişilikte 230 milyon ile 385 milyon lira, tek kişilikte ise 195 ile 230 milyon lira arasında değişiyor.
Lacoste’ta
değişim sürüyor
Mavili pembeli pololarla, limoni yeşili süveterler, Lacoste’un kış kreasyonunun gözde parçaları. Rengarenk uzun atkıların da yer aldığı koleksiyonun, İskoçya’dan esinlenerek hazırlanıldığı anlaşılıyor.
Mango’nun
kadife tutkusu
Mango markası bu sezon için fitilli kadifeye kendini bırakmış görünüyor. Kenarları iple çekilip, büzülebilen alt ve üst grupları, file kumaştan tasarımları bulunuyor. Parlak-mat, kargo- oryantal gibi tezatladrın bolca kullanıldığı kreasyonlarda Mango bu sene iddialı görünüyor.
Armani’de
herşey kısaldı
Bu yıl 28. yaşını kutlayan Emporio Armani’de artık sadece etek boyları değil, ceketler ve bluzlar da kısa. Siyah ve beyaz takımları, karamel ve açık pembe tonlarıyla renklendirerek kullanabilirsiniz. Erkek koleksiyonlarında ise siyah ve mavi renk ağırlıkta. Düşük belli bol pantolon ve asimetrik kesimli gömlekler de gözde modellerden.
Erkeklere
Lee Jeans’ten
sonbahar sürprizi
Jim Morrison ve Bob Dylan gibi rock’n roll ilahlarının müziklerinden ve yaratıcı kişiliklerinden esinlenerek hazırlanan Lee Jeans, 2003 sonbahar sezonuna iddialı giriyor. Çarpıcı detaylar ve iddialı renkler ile farkını hissettiren Lee, erkekler için Roscoe, düşük bel ve yeni paça kesimi ile oldukça farklı. Waist Overall, Carpenter, Whizt ise koleksiyonda erkekler için hazırlanmış diğer iddialı modeller.
Damat’ta
yüzde 50 indirim
Damat&Tween markasına ait olan Options’da büyük indirim. Sonbahar kış koleksiyonunu yüzde 50’lik indirimlerle bulabileceğiniz Options’da kazaklar ve pantolonlar uygun fiyatlarla marka tutkunlarına sesleniyor.
Dockers
denediniz mi?
Pantolon markası Dockers’ın teknolojik yeniliklerden nasibini almış kumaşlarla üretilen yeni pantolon ve gömlekleri dikkatinizi çekebilir. Son teknoloji derken, sıvı lekesi tutmayan pantolonlarla, akıllı kemer bandı, gizli kredi kartı cebi ve cep telefonu cebi olan giysilerden söz ediyoruz.
İGS’de
Uzakdoğu rüzgarı
Etnik öğeler barındıran tasarımlar bu yıl İGS’de kendini hissettiriyor. Uzakdoğu felsefesinden etkilenerek hazırlanan koleksiyon, dört ayrı seriden oluşuyor. Bele doğru daralan iki düğmeli ceket ve tek pileli pantolonlar kahve ve baharat renklerinde. Bu yılın trendi ise kadife ceketler ve İGS’nin koleksiyonunda yer alıyor.

Mercedes GST ABD’de üretilecek

On yıl önce ABD’nin Alabama eyaletinde kurulan Tuscaloosa fabrikası, yeni bir aracın üretimine hazırlanıyor. Halen M Sınıfı’nın üretimine devam edilen DaimlerChrysler fabrikası genişletiliyor.
2005 yılından itibaren üretimine başlanacak olan yeni Mercedes GST (Grand Sport Tourer), rahat yolculuğa imkan veren büyük bir sedanın, geniş bir aile stationun ve SUV olarak adlandırılan hafif arazi şartlarına uygun otomobilin birleşimi olacak. Altı yolcuya yer sunabilen aracın kaputunun altında altı ve sekiz silindirli motorların görev yapacağı açıklandı. Bu motorlar Mercedes’in yeni geliştirdiği yedi vitesli otomatik şanzıman olan 7G-TRONIC’le birlikte çalışacak. En ileri teknolojilere sahip olacak olan GST’de elektronik yönetimli sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi, AIRMATIC-DC adlı havalı süspansiyon ve sürüş güvenliğini sürekli olarak denetleyen teknolojiler kullanılacak.

TED-Fıratpen Tenis Turnuvası yapıldı

Oldukça mücadeleli ve çekişmeli geçen TED-Fıratpen Turnuvası geçtiğimiz hafta içinde sonuçlandı.
26 Ekim-02 Kısım 2003 tarihleri arasında oynanan TED-Fıratpen Cumhuriyet Kızları Uluslar arası Kapalı kort Teniz Turnuvası sonuçlandı.
Bulgaristanlı Pironkova, İsrailli Peer’i 6/3 6/2 yenerek turnuvanın şampiyonu oldu. Çiftler şampiyonluğunu ise Rusyalı Chemarda-Mossiakova çifti kazanarak kupanın sahibi oldu. Şampiyona büyük ilgi gördü. Turnuvayı çok sayıda seyirci izledi.

SAYFA 12

İstanbul’da işsiz mi var?

İstanbul’da tam İstihdam adlı proje, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından tanıtıldı. Hilton Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında İstanbul’un İşsizlik Haritası çıkarılması için ilk adım atıldı.
Büyükşehir Belediyesi’nce uygulanacak modelin belirlenmesi için CFEPS ve SESAR ‘İstanbul’un İşsizlik Haritası’ için kolları sıvadı. Düzenlenen basın toplantısında Ali Müfit Gürtuna, İstanbul’da işsizliğin ortadan kaldırılarak isteyen herkese iş sağlamayı hedeflediğini ifade etti. Bunun alt yapısını oluşturmak için işsizlik haritasının önemine değinen Gürtuna, Tam İstihdam ve Fiyat İstikrarı Merkezi (CFEPS) ve Türkiye’deki stratejik ortağı Siyasi, Ekonomik, Sosyal Araştırmalar ve Strateji Geliştirme Merkezi’nin (SESAR) yaptığı çalışma ile kentin işsizlik haritası belirlenecek. CFEPS Başkanı Mathew Forstater, Başkan Yardımcısı Pavlina Tcherneva, SESAR Başkanı İsmail Yıldız’ın katıldığı toplantıya, basın mensupları büyük ilgi gösterdi. SESAR’ın yürüttüğü çalışmalar arasında Türkiye genelinde, “Halkın grev, hükümet ve hükümet kurma girişimleri hakkındaki düşünceleri”, “Tüm yönleriyle çifçilerimiz ve tarımsal üretim”, “GB Anlaşmasının onaylanması öncesi GB ve AB konularında Türk kamuoyunun nabzı”, “İktidara, muhalefete, Özal’a ve televizyonlara halknasıl bakıyor?”, “Seçmenin, seçimler siyasiler, İslami akımlar, siyasi partiler, TMKT ve başörtüsü hakkındaki düşünceleri”, “Kuzey Irak operasyonu ve halk” gibi çalışmalar ve ayrıca ANAP 2002 Seçimleri Anket Çalışmaları, AK Parti Gündem Analiz Çalışmaları 2003 araştırma ve projeleri yer alıyor.
12 KASIM 2003, SAYI: 46
SPOR YAZILARI
SAYFA 10

Beşiktaş öldü öldü dirildi 2-1
RAŞİT ATEŞ

Beşiktaş, öyle böyle derken puanları toplayıp arayı açıyor…
Kartal, Süper Lig’in flaş ekiplerinden Gençlerbirliği’ni deplasmanda devirirken iki ayrı görüntü çizdi. İlk yarıda arzulu, istekli hırslı olan Beşiktaş idi. Ancak ataktayken defansta az adamla yakalanıp Youla’nın golüne mani olamayınca işi zora soktu ve bocalamaya başladı. Son 25 dakikada rakibi karşısında mahkum oynadı ama 3 puanı cebine koymayı da başardı.
Umarız Beşiktaş Ankara’daki futboldan ders çıkarmıştır. Zira futbolda rehavete yer yok. Her takım da Gençlerbirliği gibi sonradan uyanmaz.. Onun için disiplinden hiç kopmayacaksın.
Beşiktaş’ın ilk golü entresan bir pozisyondan geldi. Sakatlanan Ümit’in değiştirilmesi için topu taca atmak isteyen kaleci damir’in uzun degajında topu kapan Okan, İlhan’ı gördü. Kartal’ın golcüsü topun gelişine çaktı: 1-0. 26’da Beşiktaş’ın yüreği ağzına geldi. Filip son çizgiye inerken ortaladı, üst direkten dönen topu Kartal’ın defansı uzaklaştırdı. 37’de sahanın iyilerinden Tümer’in vuruşunda top El Saka’ya çarpıp ikinci kez filelerle buluştu ve Kartal iyice rahatladı.
İkinci yarıda, ilk devredeki Beşiktaş gitmişti. Gençler bastırıyordu. 51’de Youla, Gençler için ümit ışığını yakan golü kaydetti: 2-1. 65’te Emre gereksiz yere ikinci sarıyı görüp oyundan atılınca, Başkent ekibi ataklarını sıklaştırdı ve tek kale oynamaya başladı. Ancak Kırmızı-Siyahlılar’ın tek kale oynaması başka gol getirmeyince gülen ve yoluna devam eden taraf konuk Beşiktaş oldu.

MAÇTAN NOTLAR
CENGİZ TÜMER

Lucescu: Çok önemli bir zafer kazandık
Beşiktaş Teknik Direktörü Lucescu maçtan sonra yaptığı açıklamada, şampiyonluk yarışında çok önemli bir zafer elde ettiklerini söyledi. Rakibin fizik güce dayalı oynayacağını bildiklerini belirten Lucescu, “İlk yarıda bizim üstürlüğümüz vardı. İkinci yarıda dikkatli olmak zorundaydık. Köşe atışlarında tehlikeli oldular zaten gol de buradan geldi. Golden sonra orta alanı yitirmemiz oyundan düşmemize neden oldu. Benim için alınan 3 puan önemli. Çok değerli bir zafer kazandık.”
Seyirci ilgi göstermedi
Gençlerbirliği-Beşiktaş maçına Ankaralı sporseverler fazla ilgi göstermedi. 19 Mayıs Stadı’nda “maraton” olarak nitelendirilen tribünlerin yarısından fazlasının boş kaldığı görüldü. Ayrıca Gençlerbirliği için ayrılan kale arkası tribünlerinin de yarısına yakın bölümü boş kaldı.
Okan eski takımına karşı
Beşiktaş’ta sakatlıkları bulunan Kaan Dobra, Sergen ve Ahmet Dursun Ankara’ya götürülmedi. Teknik direktör Lucescu, Kaan Dobra’nın yerine geçen yıl Gençlerbirliği’nin formasını giyen Okan Koç’u oynattı.
“Elele Avrupa’da Finale”
Maç öncesinde Altı Nokta Körler Derneği temsilcileri sahada 2 takımın renklerinin bulunduğu “Gençlerbirliği-Beşiktaş Elele Avrupa’da Finale” yazılı bir pankart açtılar. Yine bu derneğin temsilcileri karşılaşma öncesi iki takımın kaptanı Ümit ve Tayfur’a çiçek verdi.
Bilgili ve Cavcav’a çiçek
Gençlerbirliği Taraftar Derneği yöneticileri de Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdar Bilgili ile evsahibi takımın başkanı İlhan Cavcav’a çiçekle karşıladı.
Saygı duruşu
Yine maç öncesinde vefat eden Ankaragücü ve A Milli Takım’ın kalesini koruyan Aydın Tohumcu anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Demirören ve Oktay gitmedi
Beşiktaş’ta kafile başkanı olarak Hüsnü Güreli görev yaptı. Her maça giden Yıldırım Demirören ve Kıvanç Oktay Ankara’ya gitmedi. İki yönetici Galatasaray maçındaki açıklamaları ve tutumları nedeniyle tepki almış, yönetimle araları açılmıştı.
Engin’den Ali Aydın’a destek
Beşiktaş’ın menajeri Sinan Engin, F.Bahçe-Rize maçının hakemi Ali Aydın’a sahip çıktı. Engin, “Aydın dürüst bir insandır iyi hakemdir” diye konuştu.

SAYFA 9

Tarihi zirve

Spor sahalarındaki şiddeti önlemek amacıyla alınacak önlemlerin tartışıldığı güvenlik toplantısı geçtiğimiz hafta içinde yapıldı. Vali Muammer Güler başkanlığındaki toplantıya, Beşiktaş Başkanı Serdar Bilgili, Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın, II: Başkan Ali Dürüst, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, II. Başkan Nihat Özdemir, İstanbulspor Başkanı Adnan Sezgin, İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Federasyon Genel Sekreter Vekili Metin Kazancıoğlu katıldı.
Valilik binasındaki zirvede güvenlik konusundaki aksaklıklar masaya yatırıldı. Vali Güler “Sayın Serdar Bilgili’nin derbiden sonra yaptığı açıklamalara destek verildi. Bakanlar Kurulu’na sevk edilen yasa tasarısının bir an önce yürürlüğe kunalması görüşü benimsendi. Ayrıca kulüpler önceden soyunma odalarında ve koridorlarda kimlerin görev alacağını belirtecek. Bunun için görevlilere bir kart dağıtılacak. Bu herkes için uygulanacak” acıklamasını yaptı.
Statlara yanıcı, yakıcı ve patlayıcı madelerin sokulmaması konusunda emniyet ve kulüplerin önlemlerini artıracaklarını kaydeden Güler, şöyle devam etti: “Seyirciler tribünlerin çeşitli yerlerine konulacak kameralarla tespit edilecek. Maç sonunda bazı yöneticilerin açıklamalrı tahrik unsuru taşıyabiliyor. Bunu önlemek için kimlerin demeç vereceği konusunda tavsiyede bulunduk. Buna kulüpler karar verecek.”

SAYFA 8

Beşiktaş’a ödül yağdı

Işık Sigorta’nın düzenlediği 11 Altın Adam yarışmasında Beşiktaş Kulübü’ne ödül yağdı. Spor otoriteleri, spor yazarları ve medyanın spor servisi yöneticilerinden oluşan jüri, ligin 8, 9 ve 10. Haftalarının oynandığı Ekim ayını değerlendirdi. Altın oyuncuların yanı sıra, ayın yöneticisi, teknik direktörü ve hakem seçimleri de yapıldı. Defans oyuncuları hakkında yapılan değerlendirmede Beşiktaş’ın başarılı oyuncusu Guiaro Ronaldo 91 puanla Ayın Altın Adamı seçildi. Gençlerbirliği’nden Baki Mercimek Gümüş Adam seçilirken, Gaziantepli İbrahim Toraman Bronz Adam oldu. Başarılı yöneticiler, teknik direktörler ve hakemler arasında yapılan oylama sonucunda ise Beşiktaş Başkanı Serdar Bilgili 133 puanla Ayın Yöneticisi olurken, geçtiğimiz ay da Ayın Antrenörü seçilen Mircea Lucescu, 134 puanla Ayın Altın Antrenörü seçildi. Ayın Altın Hakemi ise İsmet Arzuman oldu.
Eylül ayının Altın Antrenör ödülünü almak için katılan Mircea Lucescu ve İstanbulspor Kulübü Başkanı Adnan Sezgin, toplantıda basın mensuplarının, kulüplerin durumu hakkındaki sorularını içtenlikle yanıtladı.

Engellilerin mutlu günü

Beşiktaş kulübünün tekerlekli sandalye basketbol takımı sezona şarkılı türkülü başladı. Çeşitli sanatçıların Ahmet Fetgeri Spor Salonunda sahne aldığı açılışta, GSGM müdürü Mehmet Atalay, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar, Beşiktaş Kulübü Başkanı Serdar Bilgili ve Beşiktaş yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda Beşiktaşlı yer aldı. Serkan Kaya, Gürkan, Harun Kolçak ve Aykut isimli şarkıcıların dinleyenleri coşturduğu basket sahasında, ayrıca engelli gelin ve damatlar, şarkılar eşliğinde dans etti. Lise Defteri isimli dizinin oyuncularının da yer aldığı etkinlikte, BJK Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ile Fatih Engelliler Spor Kulübü sezonun ilk maçını oynadı. BJK Bedensel Engelliler Spor Şubesi Menajeri Erdem Göksel yaptığı konuşmada Beşiktaş kulübünün engelli sporuna verdiği desteğin diğer kulüplere örnek olması gerektiğini ve başarılarının devamının mutlaka geleceğini belirtti. Başkan Serdar Bilgili kızıyla birlikte objektiflere poz verirken “Belki de bugün Beşiktaş futbol takımının şampiyon olduğu gün kadar büyük bir keyif yaşıyorum. Engelli sporcularımızla gurur duyuyoruz. Destek veren herkese teşekkürler” şeklinde konuştu.

Potada derbi

GALATASARAY-BEŞİKTAŞ: 71-89
SALON: Abdi İpekçi
HAKEMLER: Mehmet Keseratar xxx, Halil Baldemir xx,
Cem Kanan xx
1.PERİYOT: 27-24, DEVRE: 51-41 (G.Saray)
3.PERİYOT: 67-61
5 FAUL: Tufan 38.02 (G.Saray)
GALATASARAY: Denktaş x, Tufan xx 11, Buskevics xx 8, Arda xxx 12, Kemal xx 4, Slay xxx 16, Washington xx 12, Burak x 8
BEŞİKTAŞ: El Amin xxx 12, Barış x 1, Faruk x, Tolga xx 7, Enver xx 6, Mustafa xx 10, Ayuso xxxx 27, Ruzic xxxx 19, Evren x 2, Wilson x 5
Basketbolda Beşiktaş fırtınası… Kartal, ezeli rakibi Galatasaray önünde uzun süre yenik götürdüğü maçı son periyottaki muhteşem finişiyle kazandı: 89-71.
İlk yarıyı 51-41 önde bitiren Galatasaray son periyoda da 67-61 önde girdi. Beşiktaş son periyotta şahlandı, bitime 8.26 dakika kala ilk kez öne geçti: 67-69. Bu bölümde 15-0’lık seri yakalayan Siyah-Beyazlılar karşılaşmadan 89-71 galip ayrıldı. Maçtan sonra Beşiktaş’ın Mısırlı gardı El Amin tribünlere çıkıp taraftarlarıyla birlikte tezahürat yaptı.

SAYFA 7

Fenerbahçe maçına damgayı hakem vurdu

Kadıköy’deki Fenerbahçe-Ç.Rize maçı 1-1 bitti ama işlenen kural hatası maça damgayı vurdu. Orta hakem Ali Aydın 40.dakikada Serhat’ı formasından çekip durduran Victoria’ya ilk sarı kartı gösterdi. 85.dakikada ise aynı futbolcuya Fatih’e yaptığı hareketten ikinci sarıyı çıkardı, ama kırmızı kartını göstermeyi unuttu. Öte yandan Fenerbahçe sezonun en kötü maçlarından birini oynadı. Futbol Federasyonu yaptığı bir açıklamayla maçın tekrar oynanacağını duyurdu.

Galatasaray moral buldu
UFUK ÇOBAN

Şampiyonlar Ligi’nde Olimpiyakos’tan 3 yiyen Cim-Bom Ankaragücü maçı ile moral buldu. Fatih Terim Ankaragücü maçına iki Romen oyuncu Petre ve Bratu’yu ilk 11’e alarak başladı. Orhan ile Cihan ise kulübeye çekilmişti. Sakatlığı tamamen geçen Sabri, Ankaragücü kaçında ilk 11’de sahaya çıktı. Galatarasay’ın hocası Olimpiyakos maçında kadro dışı bıraktığı Arif ve Hakan Ünsal ikilisine Ankaragücü maçında Batista’yı da ekledi.
Sarı-Kırmızılılar maça tutuk başladı ve 14. dakikada kendi evinde Ankaragücü önünde yenik duruma düştü. Olimpiyakos maçında eleştirilen Frank De Boer, Ankaragücü maçında da ağır kalınca benzer hatalardan birini yaptı. De Boer’un ağır kalmasından yararlanan Hakan Keleş, topu kaptı ve birkaç adım sürdükten sonra Ankaragücü’nü 1-0 öne geçiren golü attı. 15. dakikada ise bu sefer Prates büyük bir hata yaptı. Iskalanan topu Hakan Keleş gole çeviremedi. 18. dakikada ise Ergün’ün şutu Ankaragücü defansına çarpıp Bratu’nun önüne düştü. Romen oyuncu topa çok sert vurdu: 1-1. İkinci yarıda ise 56.dakikada Cihan buluştuğu ilk topu ağlara bıraktı. Ve Galatasaray’ı 2-1 öne geçirdi. Galatasaray’ın Hasan şaş ve Bratu ile girdiği iki pozisyonun penaltı olduğu iddiası maçın en önemli konusunu oluşturdu.