Aktüel-Dahi gitarist MKM’de sevenleriyle buluşacak

PAUL GALBRAITHBugünün bilinen 6 telli gitarının Brahms çalmak için bilhassa baslar açısından yetersiz kaldığını görünce 8 telli bir gitar tasarladı. Bu enstrümanın volümünün de bir konser için yetersiz kaldığını görüp sesi arttırmak için Brezilyalı bir lütiyeye özel bir ses kutusu tasarlattı. Gitarı çello gibi dik tutarak çalıyor. Enstrümanın en altından çıkan madeni bir çubuk tınıyı yerde duran akustik kutuya ileterek sesin artmasını sağlıyor. 18 Kasım 2009-Paul Galbraith – İstanbul Resitalleri Yer: MKM Atilla İlhan Salonu – Saat: 20:00
Paul Galbraith 1964 yılında Edinburgh’da doğdu. Ebeveynleri müzisyen olmamakla birlikte soyları 12. yüzyıl arpçı ve lutçularına kadar uzanmaktadır. Çocukluğunda başlayan müzik ve gitar öğrenimini takiben Alirio Diaz’ın önerisi ile Manchester konservatuarında devam etmiş, 1981 yılında 1. Segovia Gitar yarışmasını kazanarak madalyasını bizzat jüri başkanı Segovia’nın elinden alması ile gitar dünyasına büyük girişini yapmıştır.
“Classical Guitar” dergisi 1983 yılında Macaristan’da yapılan Esztergom Uluslararası Gitar Festivali sonrasında Paul Galbraith’i “jenerasyonunun eni iyi gitarcısı” olarak niteledi.
Brezilyalı ünlü gitarcı Sérgio Abreu ile bir bir sohbet sırasında gitarı sarılarak çalmanın, enstrümanın akustik kutusu üzerinde sağırlaştırıcı bir etkisi olduğu keşfederek çalgıyı dik tutmanın daha doğru olduğu yolunda bir karar verdiler. Titreşim kutusunun icadı ve uygulanması ile yeni düşünce daha da gelişti. 1994 yılında Paul Galbraith kendi tasarımı olan 8 telli “Brahms Gitarı” ile ilk albüm kaydını yaptı. Bu kaydı BACH ve HAYDN üzerine yoğunlaşmış kayıtlar izledi.
Paul Galbraith halen Brezilya’da yaşamakta, başlıcaları arasında Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere bir çok ülkede konserler vermektedir.
Gramophone dergisi, Paul Galbraith’ın kayıtlarını gitarın bir enstrüman olarak geldiği önemli bir dönüm noktası olarak nitelemektedir. Sanatçının DELOS tarafından yayınlanmış 5 adet albümü bulunmaktadır.

P R O G R A M

HAYDN
Do diyez minör piyano sonatı (trans. Mi minör)
BERKELEY
Tema ve Çeşitlemeler
BACH
Çello süiti No. 6 BWV 1012
PONCE
‘La Folia de España’ üzerine Prelüd, Çeşitlemeler ve Füg

……………………………………………………………….
8 TELLİ GİTAR: DAVID RUBIO