MÜZELER

denizmuzesi

MÜZELER HAKKINDA AŞİYAN MÜZESİ

Tevfik Fikret’in Rumelihisarı’nda müzeye dönüştürülmüş evi. İstanbul Belediyesi, büyük Türk şairi ve düşünürü Tevfik Fikret’in hayatının bir kısmını geçirdiði, şiirlerini yazdıðı ve hayata gözlerini kapadıðı Rumelihisarı’ndaki ‘Aşiyan’ adını taşıyan konutunu 1940’ta şairin eşi Nazime Hanım’dan satın alarak kamulaştırıldı. Binada, dönemin Vali ve Belediye Başkanı Lütfü Kırdar’ın girişimiyle bir Edebiyat-ı Cedide yazarlarına ait hatıra eşya ve belgeler bu binada toplandı. Bugün müze Büyükşehir Belediyesi Kültür ışleri Daire Başkanlıðı Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüðü’ne baðlıdır. Pazartesi ve Perşembe günleri dışında 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

YILDIZ SARAYI MÜZESİ

Yıldız Sarayı’nın birinci avlusunda yaveran ve bendegan dairesini arkasında yer alan marangozhanededir. 1994’te açılan müzede Yıldız Sarayı’nda en uzun süre yaşamış padişah olan II.Abdülhamid’in bazı kişisel eşyası ile döneminde sarayda kullanılmış çeşitli eşya sergilenmektedir. Bunlar arasında marongozluða meraklı olan II. Abdülhamid’in elinden çıkmış parçalar ile saray marangozhanesinde üretilmiş ahşap eserler de vardır. Arıca çeşitli vesilelerle padişaha hediye edilmiş eşyayla bir saray arabası da müzenin seçkin objelerindendir.

DENİZ MÜZESİ

Beşiktaş’ta ‘Türk Denizciliði ve Deniz Tarihi’ ile ilgili objelerin sergilendiði branş müzesi. 1897’de Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hüseyin Hüsnü Paşa’nın emri ile Amiral Arif Hikmet Paşa ve Yüzbaşı Süleyman Nutki Bey tarafından Taşkızak Tersanesi’nde Deniz Müzesi ve Kütüphanesi adıyla kuruldu. ılk objeler denizcilikle ilgili kişi ve kurumlardan hibe yahut satın alma yoluyla elde edildi.

Tarihi ayıklar galerisi, denizcilikle ilgili çeşitli objeleri ihtiva etmesi baımından müzenin en ilginç bölümünü oluşturur. Osmanlı Saltanat Kayıkalrı, bu galeride tamamen orjinel şekilleriyle muhafaza edilip sergilenmektedir. Müzenin bahçesi de açık teşhir alan olarak düzenlenmiştir. Burada Piri Reis’in haritasının mozaik röprodüksiyonu ile Osmanlı egemenlik sınırlarını gösteren üç duvar haritası, ayrıca ünlü Türk Denizcilerinin büstleri, hava şartlarından etkilenmeyen diðer objeler ve orjinel mayınlar, torpidolar, deniz topları, denizcilikle ilgili kurumlara ait eski kitabeler vb sergilenir. Müze Pazartesi ve Salı günleri hariç ger gün mesai saatlerinde ziyarete açıktır. Kütüphane ve arşiv ise mesai gün ve saatlerinde araştırmacılara hizmet vermektedir.

RESİM VE HEYKEL MÜZESİ

Beşiktaş’ta, Dolmabahçe Caddesi üzerinde, Türkiye’nin ilk, ıstanbul’un halen tek resim ve heykel müzesi. Dolmabahçe Sarayı kompleksi içinde yer alan veliaht dairesinin, Atatürk’ün ilgi ve emriyle Güzel Sanatlar Akedemisi’ne tahsis edilmiştir. Tahsis edildikten sonra 20 Eylül 1937’de törenle açıldı.

19. yy ile 20. yy’ın ilk yarısına ait bölümü daha zengin olan müze koleksiyonunda 2 bini aşkın resim ve 400’e yakın heykel, sanat akımlarına uygun kronolojik bir düzenlemeyle sergilenmektedir.

Müzede müstakil Ressam ve Heykeltraşlar Birliði’nin kurucularından resam Refik Epikman, Ceavr Dereli, şeref Akdik, Mammud Cuda, Nurullah Berk, Hale Asaf, Ali Çelebi, Zeki Kocamemi, resam ve heykeltraş Muhittin Sebati, heykeltraş Ratip Asir Acudoðu ile D Grubu kurucuları resam Faik ızer, Nurullah Berk, Elif Naci, Cemal Tollu, Abidin Dino, heykeltraş Zühtü Muritoðlu’nun eserlerinin yanında, gruba daha sonra katılan Bedri Rahmi Eyuboðlu, Turgut Zaim, Halil Dikmen, Eşref Üren, eren Eyüboðlu, Arif Kaptan, Sabri Berkel gibi sanatçıların eserlerini görmek mümkündür.

ŞEHİR MÜZESİ

Yıldız Sarayı bünyesinde yer alan müze, ıstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne baðlı olan müze, sarayın Güzel Sanatlar binasında 1988’de açılmıştır. şehir Müzesi’nin tarihi 1939’a kadar iner. Bu tarihte Beyazıt’taki Belediye Kütüphanesi’nde açılan müze 1945’te Gazanfer Aða Külliyesi’ne taşınarak Belediye Müzesi adını almıştır. 1988’de Yıldız Sarayı’na taşınan ve şehir Müzesi adıyla yeniden hizmete açılan müze, esas itibariyle sergileme alanı olarak düzenlenmiş, alt ve üst katta bulunan, iki uzun salondan oluşmaktadır. Osmanlı Dönemi ıstanbul’un sosyal hayatını yansıtan eserler, tablolar, yazılar resimler ve hat levhaları, kumaşlar, Yıldız ve eser,i ıstanbul damgalı porselenler, çeşitli cam eserler, yazı (hat) malzemelri, tarikat eşya ve alemler, mutfak eşyas kahve takımları, buhurdanlar, sahanlar, takılar, mahfazalar, ölçek, terazi ve aðırlıklar, mühürler, cilt kalıplar, seramik ve çiniler, Tpohane lüleciliði ürünleri vb objelerden oluşmaktadır.