‘Sandalye örtüsü ücreti’ için karar

Avukat Ersan Taştekin, ailesi ile İstanbul Four Seasons Otel’e gitti. Çay, kahve içtik, tatlı yedikten sonra hesabı istedi ve ‘Chair Cover Charge’ (Sandalye örtüsü ücreti) adı altında kişi başı 30 TL ek ücretle birlikte olmak üzere toplam 295 TL hesap getirdiler. Hiçbir yasal dayanağı bulunmadığını belirten Taştekin, Beşiktaş Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvurdu. Taştekin, 120 TL’nin 80 TL’sini geri alacak.

İstanbul Four Seasons Otel’e ailesi ile giden avukat Ersan Taştekin’in faturasına kişi başına 30 TL’lik “sandalye örtüsü ücreti” eklendi. Taştekin yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Four Seasons Oteli’ne bir şeyler içmek için gittik ve her zaman bulunduğumuz deniz kenarındaki kafeye annem, eşim ve kızım ile birlikte dört kişi olarak oturduk. Çay, kahve içtik, tatlı yedik hesabı istedik ve bize ‘Chair Cover Charge’ (Sandalye örtüsü ücreti) adı altında kişi başı 30 TL ek ücretle birlikte olmak üzere toplam 295 TL hesap getirdiler.”

Otelin kendisine bu konuda uyarı yapmadığını, hesaba eklenen “sandalye örtüsü ücreti”nin hiçbir yasal dayanağı bulunmadığını belirten Taştekin, Beşiktaş Tüketici Hakları Hakem Heyeti’ne başvurdu. Beşiktaş İlçe Tüketici Hakem Heyeti, konuyla ilgili kararını verdi. İstanbul Four Seasons Oteli’nin savunma yapmadığı dosyada Tüketici Hakem Heyeti, Taştekin’in talebini kısmen kabul etti. Kararda, “Dosya ve belgeler heyette incelenmiş olup, kuver ücreti olarak fahiş fiyat belirlenmesi nedeniyle şikayetin kabülüne karar verilmiştir” denildi. Taştekin, kararlarla verdiği 120 TL’nin 80 TL’sini geri alacak.

Otel yetkilileri, daha önce yaptığı açıklamada uygulamanın yeni olmadığını, geçen yıl da “sandalye ücreti”nin alındığını açıklamıştı. Yetkililerden alınan bilgiye göre “sandalye ücreti” nisan-ekim ayları arasında dış mekânda oturan müşterilerden alınıyor. Otel müşterileri ve kurumun özel kartına sahip olan kişiler bu ücreti ödemiyor. Yetkililer, “Terasta her müşteriye su, meyve suyu ve kurabiyeden oluşan hoş geldiniz ikramı yapılıyor. Boğaz’da yoğun talep gören bu bölümümüzde en iyi hizmeti sağlamak için bu ücret alınıyor. Bazı yerler bunu kuver ücreti diye adlandırıyor. Bu dünyanın her yerindeki olan küresel bir yaklaşım” ifadesini kullanmıştı.