DÜNYA: İngiltere’den skandal karar!.. İş insanları tedirgin!..

İngiltere, Türk vatandaşlarıyla ilgili skandal bir karar aldı. İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarına verilen süresiz oturma iznini kaldırdığını ve bundan böyle, Türk vatandaşları için sadece uzatma vizesi verileceğini açıkladı. Bu kararın ilişkileri etkileyeceği ve tekrar gözden geçirilmesi istendi.

Ankara Anlaşması’na göre, Türk vatandaşları İngiltere’de yaşmak için, ilk başvurularında 1 yıl, 1 yılın sonunda 3 yıllık vize alıyorlardı ve 4 yılı tamamladıktan sonra da süresiz oturma hakkını elde ediyorlardı. Alınan yeni karar ile bu hak kaldırıldığı belirtiliyor. Bu Türkiye’de ve tüm istenen şartları yerine getirip iş kuran, sermaye koyan ve İngiltere’de vergilerini düzenli ödeyen ve İngiltere ekonomisine kazanç sağlayan Türk İş insanları içinde büyük yankı uyandırdı.

VERGİSİNİ VEREN İŞ İNSANLARI BİLE TEDİRGİN OLDU..

Bu yanlış uygulamanın istenilen şartları yerine getirmeyen bir Türk ailenin açtığı dava sonucu alındığı öğrenildi. Mahkeme kararının bu Türkler aleyhine sonucu doğurduğu öğrenildi.Bu kişinin açtığı davanın tüm istenilenleri yerine getiren iş insanlarını bağlamaması gerektiğinin altı çizildi. Bu durumda Türk İş insanları ile birlikte İngiltere ekonomisinin de zarar göreceği belirtildi.

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYANA SÜRESİZ OTURMA VİZESİ VERİLMELi

Yeni uygulamaya göre, oturma hakkının ücretsiz olamayacağı ve her vize uzatma başvurusunda istenilen şartları yerine getirilmesi durumunda 3 senelik oturma izni verileceği belirtildi.
Sürekli oturma izni konusunda net bilginin ise, yakın da açıklanacağı duyuruldu.
İstenilen tüm istenilenleri yerine getiren, vergisini ödeyen, İngiltere ekonomisine katkı sunanların incelenip, diğer kişilerden ayıklanarak, yine 4 yılın sonunda süresiz oturma izni verilmesi…. Bunun da iş yapmada ve uzun vadeli planlama da önemli bir kriter olduğu belirtildi.

DAVALAR AÇILMAYA BAŞLANIYOR

Öte yandan bu uygulama ile daha önce başvuruda bulunup, 1 yıllık vize alıp, üç yıl için başvuru da bulunanları da kapsayıp kapsamayacağı veya sadece yeni başvuruları mı kapsadığı net olarak belirtilmediği vurgulanıyor. Bu durumun önümüzdeki günlerde ve uygulamalar sonrası anlaşılacağı öğrenildi.
Diğer yandan Türk iş insanları, bu durumun kabul edilemez olduğunu, elde edilen hakların geriye dönük işletilemeyeceğini söylüyorlar, avukatlar ve avukat büroları ise harekete geçtiler, İngiltere’ye, Türkiye ile yaptığı anlaşmaya aykırı hareket ettiklerini içeren dava açmaya hazırlanıyorlar.

TÜRK HÜKÜMETİ DEVREYE GİRMELİ

Bu arada Türk hükümetinin de bu konuda İngiltere ile temasa geçmesini ve bu kararı engellemesini istiyorlar. Bu anlaşmaya güvenip sermaye koyan iş yeri açan iş insanlarını zorda bırakacağını söylüyorlar.
İstenilen şartları yerine getirenleri kapsamaması gerektiğinin altını çizen Türk iş insanları, bu iki ülke arasındaki Ankara anlaşması gereği işini kurup, ilk 1 yıllık vize başvurusu yapıp almış olanlar ile 3 yıllık vize için başvuracakları kapsamamasını istiyorlar. Özellikle Tüm şartları yerine getirmiş, 1 yıllık vize almış, vergisini yatırmış, tüm şartlara uyan ve bu doğrultuda 3 yıllık vize başvurusu yapacak ve 4. yıl sonunda süresiz vize almayı planlayan ve bu duruma göre iş hayatını organize eden sayısız iş insanı şaşkınlık içinde!.. Bu durum bizleri etkilemeli diyor!..

İŞ YERİNİ KURAN VE ŞARTLARI YERİNE GETİRENLERE BU KARAR UYGULANMASIN

Değişikli olacaksa dahi, kararın henüz iş yeri kurmamış, halen ilk 1 yıllık vize başvurularını dahi yapmamış, kişileri kapsaması gerektiğini vurguluyorlar. Böylelikle bundan sonra iş yapacak insanların karar almasının kolaylaştırılacağı bildiriliyor. Bu olay sonlandırılacaksa bile bir tarih belirlenip bu tarihten sonra iş kuracaklar için denmesi doğru olur şeklinde konuşuyorlar.
İş insanlarının tedirgin bekleyişi sürüyor. Herkesi kapsayacak şekilde alınacak bir kararın kaosa yol açacağı ve ülkelerin güvenilirliğini ortadan kaldıracağını söyleyen Türk iş insanları, yapılacak olan görüşmelerle yanlıştan dönüleceğini kaydederek, beklentiler ve kazanılmış haklar doğrultusunda acil olarak resmi ve net bir açıklama bekliyorlar.