Bölgede iki büyük devlet var. Biri Türkiye diğeri İran…

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nı başlatması dünyada büyük yankı uyandırdı. Bu işin ucu Türkiye topraklarına sirayet eder mi diye heyecan duyduk. Harekat başladığında Türkiye’nin zınır illerine bir kaç roket atıldı. Ancak TSK topçuları roket atılan mevzileri tespit ederek cezalarını verdi.
Aslında Türkiye’nin başına yıllardır bela olan bir çok insanımızın ölmesine neden olan PKK, yeni adıyla KCK/PYD-YPG denilen kanlı terörist örgüt artık Türk topraklarında varlığını sürdüremiyor. Arkasında bulunan Amerika’nın piyonu olarak bölgede sözde bağımsızlık adına özgür insanları öldürüyor ve ülkelerden toprak çalmaya çalışıyor.

AMERİKA’NIN OYUNCAĞI ORTADOĞU

Bizim adımıza sevindirici olan bu ne olduğu belli olmayan savaşın Türk topraklarını dıına çıkarılmış olmasıdır. Ancak Irak ve Suriye gibi komşu ülkelerin topraklarını parçalamaya kalkışmak, Türk topraklarını parçalamaktan farklı bir anlayış olarak görülmüyor. Bunun arkasında teröristlere silah yağdıran onları eğiten Amerika’nın bölgenin petrolünün peşinde olarak bu akıldan yoksun örgütleri kullanmaya devam ettiği görülüyor.
Hep söylerim: Eskide İsrail buralarda savaşırdı ve meydandaydı. Şimdi ise türetilen bir takım örgütlerle müslümanı müslümana kırdırıyorlar ve İsrail tribune çıkmış ortadaki oyunu seyrediyor.  Arap toplumunun her zaman bu oyuna geldiğini tarih okuyanlar bilir. Kurtuluş Savaşı’nda Türkiye’yi işgal eden güçlerin oyuuna gelip, kendileriyle birlikte olan Osmanlı’ya karşı tavır almışlardı. O zaman ne kazandılar. İşte bu günkü halleri ortada. Her zaman kullanılıyorlar.

AFRİN VE MENBİÇ

Afrin harekatının amacının, Türkiye’nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olduğu bildirildi.. Operasyon kapsamında “Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak” da amaçlar arasında sıralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Afrin’in ardından sırada Menbiç’in olduğunu söyledi.

FIRAT KALKANI’NIN DEVAMI AFRIN

Türkiye, 2016’ta düzenlediği Fırat Kalkanı Harekâtı’yla sınırın Suriye tarafındaki 2 bin kilometrekarelik bir bölgeyi IŞİD’den temizledi. Şu anda TSK’nın korumasındaki ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) denetimindeki bölge Fırat Nehri’nin batısında Azez’den Cerablus’a dek uzanıyor.
Fırat Kalkanı Harekâtı sadece Türk sınırındaki IŞİD tehdidini ortadan kaldırmakla kalmadı, iki özerk Kürt bölgesi Afrin ve Kobani arasında bir tampon bölge oluşturdu ve Kürtlerin Suriye’de Türkiye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engelledi. 
Türkiye, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’e de asker gönderdi. Bölge, Mayıs 2017’de Türkiye, İran ve Rusya arasında imzalanan anlaşmayla çatışmasızlık bölgelerinden biri haline geldi. Yapılan ateşkes anlaşmasının ardından, TSK Ekim 2017’de İdlib’e girerek, gözlem noktaları oluşturdu. İdlib’e asker konuşlandırmak, aynı zamanda Türkiye’nin Afrin’in güneyinde de bir askeri varlığa sahip olmasını sağladı.
Afrin’e girmek, Suriye’deki Kürtlerin yükselişini önlemeyi amaçladığından Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı’nın devamı oldu. Aslında Afrin, Türkiye’nin sınırının hemen ötesinde ve YPG ve TSK arasındaki çatışmalar aylardır sürüyor.
Türkiye YPG’yi PKK’nın bir uzantısı olduğunu biliyor. Ankara, kendi Kürt nüfusunun ayrılmasından kaygılandığı için sınırın diğer yanında bir bağımsız devlet kurulmasına şiddetle karşı çıkıyor.

KUZEY SURIYE’DE BAŞKA KIMLERIN ASKERI GÜCÜ VAR?

Kürtlerin dışında, ABD, Rusya, Suriye hükümeti ve muhalif örgütlerin Kuzey Suriye’de güçleri bulunuyor. ABD öncülüğündeki koalisyonun güçleri genelde Kürtlerin hâkimiyetindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) denetimindeki yerlerde. Bu alan Deyrezor’dan batıya Menbiç’e kadar uzanıyor.
Ancak Menbiç’in ötesinde, Rus güçleri ve Suriye Ordusu Kürtlerin denetimindeki bölgelerin yakınlarında konuşlu. Buna Afrin’in dış kesimleri de dâhil.
Cihatçı örgütler ve Türkiye’nin desteklediği muhalif gruplar da Afrin’in doğusu ve güneyindeki önemli bölgeleri elinde tutuyor.
ABD, Türkiye’nin rahatsızlığına karşın Kürtleri IŞİD’la savaşta etkin bir müttefik olarak görüyor. İki NATO müttefiki arasındaki ilişkiler ABD’nin YPG’yi silahlandırmaya karar vermesinin ardından bozulmuştu. ABD’nin 30 bin kişilik yeni bir güvenlik gücü kuracağı duyurusu Ankara’yı daha da öfkelendirdi.
TSK Özgür Suriye Ordusu ile Afrin’e girdi.Artık Türkiye sınırında PKK’nın yuvalanması için Mehmetçik görevdi. Dünya kamuoyu ise Türkiye’yi haklı görüyor. Bazen haritaya bakıyorum. Zamanında Türkiye sınırlarına eğri büğrü çizen bir İngiliz subayının acısını çekiyoruz. Afrin denilen yer sanki Hatay’ın bir mahallesi. İki taraftada akrabalar var. Ama Türkiye oraya sokulan nifak tohumlarını temizliyor. Allah Mehmetçik’e güç versin. Karşımızda dünyanın super güçleri var. Ama bu tarafta isi Türkiye var. 81 milyonluk Türkiye normal yaşamını sürdürüyor ve Mehmetçik’in başarısı için dua ediyor. Her zaman söylüyoruz. Bölgede iki büyük devlet var. Biri Türkiye diğeri İran… Diğerleri ise bu gibi oyunlara gelebilen zayıf ülkeler… Allah Türkiyemi korusun.