EMLAK: İstanbul Emlak Komisyoncuları Odasında en güçlü aday Yeşiltaş

Türkiye Odaları seçime gidiyor. Emlak Komisyoncuları Odalarının seçimleri Bursa, Ankara, İzmir gibi illerde yapıldı. Şimdi sıra İstanbul’da. 4 yıllık sürecin başkanı Nizamettin Aşa yeniden aday. Diğer adaylar ise Reka Balkan ve Adnan Yeşiltaş. Aynı zamanda Maremder’in de başkanlığını yürüten Yeşiltaş seçimin en güçlü adayı olarak görülüyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odasında kıran kırana bir seçim yarışı sürüyor. Üç ismin aday olduğu seçimde odanın yaklaşık 19 yıl başkan yardımcılığını yapmış ve 4 yıldır da başkanlığını yürüten Nizamettin Aşa’nın yanında Reka Balkan ve Adnan Yeşiltaş da aday.

1999 yılında kurulan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odasının bir zamanlar 8000 üyesi varmış. Bu gün bu rakam 4000’lerin altına düşmüş görünüyor. Üye aidatları 325 TL. Bilindiği üzere artık elini kolunu sallayan ben emlak ofisi açıyorum diyemiyor. Bunun için bu gibi odalardan sertifika almak gerekli. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası bu güne kadar yaklaşık 30 bin sertifika satmış. Sertifikaların karşılığı da tane fiyatı 800 Türk Lirası. Tüm bunları göz önünde bulundurduğunuzda odanın mali yapısı sebebiyle bir cazibe merkezi halini aldığını düşünüyorsunuz. Ancak İstanbul Emlak Komisyoncuları Odasının bu gün ki borcu 1 milyon TL’nin üzerinde olduğu söyleniyor.

Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan seçim öncesinde konuşan Marmara Emlak Müşavirleri (Maremder) Başkanı Adnan Yeşiltaş İstanbul Emlak Komisyoncuları Oda Başkanlığına aday olduğunu, adaleti, düzeni ve eşitliği tahsis etmek için, emlak komisyoncusu meslektaşlarının haklarını gerçek manada korumak ve yükseltmek için bu göreve talip olduklarını, hazırladıkları yönetim kurulu listesi ve çalışma planları ile kısa sürede odada ciddi değişimlerin görülebileceğini ve bunun için de tüm üyelerin oylarına talip olduklarını söyledi. Yeşiltaş ayrıca oda seçimleri ile ilgili meslektaşlarına seslendiği bir bildiri yayınladı;

Sayın Meslektaşlarım ben Adnan Yeşiltaş;

Yeşiltaş emlak olarak ofisim otuz yılı aşkın İstanbul Beşiktaş’ta aynı telefonlar ile aynı adrestedir.
Yirmi yılı aşkın İstanbul bölge idare mahkemelerinde ve İstanbul ticaret odasında bilirkişi olarak görev yapmış İstanbul’u samanlıktan center’e kadar tanıyan bir kardeşinizim.
18.02.2018 tarihinde yapılacak olan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan adayıyım.
Gelinen noktada odamızın durumu aşağıdaki gibidir
Bir zamanlar 8.000 leri aşan üye sayımız 4.000 lerin altına düşmüştür.Dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul un tek Emlak Komisyoncuları Esnaf odasının sahibi olduğu 1 m2 tapulu yeri ve dikili ağacı yoktur.!
Genel kurula katıldığınızda hayret edeceğiniz borç miktarını kendi kulaklarınızla duyacak, eminim ki, çok üzüleceksiniz.!
Lütfen genel kurula katılalım ve geleceğimize sahip çıkalım.
Dünden bugüne maalesef mesleğimiz ve meslektaşlarımızın faydasına yapılan tek birşey yoktur.!
Bir dikili ağacımızın olduğunu biri söyler bunu ispatlarsa adaylıktan çekilirim. İspatlayamazlar.!
Suyun başında bulunan sorumluların üyelerimize layık görülenlerini sıralamaya devam ediyorum.
18.02.2018 de yapılacağı söylenilen olağan genel kurul oy kullanma secim yeri olarak mali gerekçeler bahane edilerek ulaşımı zor olan Halkalı tercih edilmiştir.39 ilçedeki meslektaşlarımızın bu noktaya toplanmasındaki güçlüğü sizler takdir edin.
Oda yönetimi tarafından odaya kayıtlı üye listeleri sır gibi saklanmaktadır.!
Aidat toplamaktan başka işe yaramayan(aidatı düzgün olarak alamadıklarını itiraf ediyorlar),taşınmaz ticareti hakkındaki yönetmelik taslağına sığınmaları ve yönetmeliği iyileştirme çabaları samimi değildir.
Mesleki yeterlilik kurumu tarafından onaylanan EMLAK DANIŞMANI Seviye -4 ve SORUMLU EMLAK DANIŞMANI Seviye-5 hakkında konuşmaktan ve görüş bildirmekten kaçınanlar 16.01.2018 de üyelere gönderdiği bir bilgilendirme ile ESNAFLIK BELGESİ adı altında yeni bir sınav yapacağını ve bu sayede esnafların müktesep haklarını koruyacağını iddia etmektedir.Fakat MYK nın bu belgeyi kimlere vereceği taşınmaz ticareti hakkındaki yönetmelik taslağının 2. Bölüm madde 5-6-7 de yazmaktadır. Bu davranış seçim öncesi zihin karışıklığı yaratıp yeni bir zorunlulukmuş gibi üyelerimizin oyunu alma hamlesidir.!!!
Kartelleşen emlak ilan sitelerine karşı haksız rekabetten dolayı hukuki bir önlem alamayanlar,odaya ait iyi bir emlak web sitesinin kurulumunda mali gerekçeler öne sürerek hayata geçirememiştir .
Ben Anan Yeşiltaş olarak esnaflarımızın destek vermesi ile başkanlığa seçilmem halinde aşağıdaki maddelerde yazanları vadediyorum.
1-Tüm yönetim kurulu 11 asil 11 yedek olmak üzere her biri birer başkan olarak omuz omuza yürüyecek kimse kimsenin arkasında olmayacaktır.
2-Emlakçı olmayana sertifika satılmasının önüne geçeceğiz ,Bu konunun takipçisi olacağız.
3-Oda bünyesinde bir hukuk bürosu oluşturup meslektaşlarımızın sorunlarına daha hızlı çözüm arayacağız
4-Odanın giydirilmiş araçları ile gezici timler oluşturup yetkisiz kişilerin emlak ticareti yapmaması için tüm yetkili kurumları harakete geçirip ,ihbar mekanizmasını işleteceğiz
5-Odanın Sahibi olacağı güncel yazılımlı bir emlak sitesi kurup uygun fiyatla üyelerimize kullandıracak ve kartelleşen ilan sitelerine karşı bir denge oluşturacağız.!
7-Mesleğin duayenlerinden ve sektörün bilgili ve tecrübeli meslektaşlarımızdan oda bünyesinde en az ayda bir kez toplanacak bir düşünce ve fikir atölyesi kuracağız.!
8-İstanbul genelinde yapacağımız tüm toplantıları esnaf tacir ayrımı yapmadan karma olarak tertip edeceğiz
9-Tapu dairelerinde emlakçının düzgün olarak hizmet verebilmesi için tam donanımlı birer ofis açılması ve belediyelerde emlakçının itilip kakılmaması için görüşmeler yapacağız.!
10-Bireysel kullanıcıya ücretsiz hizmet veren ilan sitelerine haksız rekabetten oda olarak dava açacağız. Daha önce açılan davalar odalar tarafından açılmadı. Ayrıca davaların konusu fiyat artışı idi
11-Odamızdan yeterli destek alamadıkları için ticaret odasına kayan esnafımızı tekrar odaya kazandıracağız.Ticaret odalarına esnafın kayıt olmaması gerekir. Ancak burada bir ses çıkarmama veya vurdumduymazlık var.
08/08/208 yılında başlatmış olduğumuz ”KANUNUMU İSTİYORUM” kampanyası devam edecek.Seçilmemiz halinde tıpkı ​İstanbul muhasebeciler ve mali müşavirler Odası gibi bir oda hayali için İstanbul’dan ve yurdumuzun birçok bölgesinden ayağa kaldıracağız.Meslektaşlarımla topluca sesimizi duyurmak için Ankara ya meclise yürümek istiyoruz. Çıkarılmak için uğraşılan yönetmelik taslağı ile elimden geldiği kadar mücadele edeceğiz. Bir gün önce kanun müjdesi verip ,bir gün sonra yönetmelik taslağına sarılanlardan olmayacağım.!!!
Çıkmış olduğumuz bu meşakkatli yolda esnaf tacir ayrımı yapmadan tüm meslektaşlarımdan destek bekliyorum. Odaya üye olanlar gelerek oylarıyla,üye olmayanların ise üye olan arkadaşlarını getirerek bu davaya sahip çıkmaları en büyük dileğimdir.!
”İSTANBUL KURTULURSA TÜRKİYE KURTULUR” sloganı ile
”BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİTMESİN” diyerek onurlu ve saygın bir mesleğin ayağa kalkması için tüm meslektaşlarımın bu davaya destek vereceğini umar,hepinizi saygıyla selamlarım.
Saygılarımla
Adnan Yeşiltaş
Marmara Emlak Müşavirleri
Yönetim Kurulu Başkanı

KARTEPE GAZETESİ