Yeni partiden ilk izlenimler

Hatalar var. Güzellikler var. Umut var. Peki gelecek var mı? Akşener’in önderliğinde kurulan yeni parti ile ilgili ilk izlenimler biraz karışık. Ama ilk günden de moral bozucu olmamak gerek. Tabii böyle diye de bazı uyarıları yapmamak da olmaz. Öncelikle partinin adının tutup tutmayacağını tahmin edemiyorum. Yazarken değil ama ekranlarda konuşurken “iyi parti” demek biraz zor. Ses uyumu açısından sıkıntılı. Parti amblemi heyecan verici ve pırıltılı olmamış. Ama asıl sıkıntı üzerinde çok fazla spekülasyon yapılabilir olması.
Güneş sembolünü parti amblemi yapmak riskli. Çünkü güneş figürü çok yerde kullanılıyor. Bu nedenle herkes eleştirmek için, dalga geçmek için de ambleme sarabilir. Nitekim ilk spekülasyon “Amblem cemaatçilerin maklubesine çok benziyor” şeklinde yapıldı.
Antalya Belediye Başkanının “Menderes Türel Antalya’ya iyi gelecek” sloganını da andırdığı kesin. Parti adı ve amblemin biraz aceleye getirildiğini düşünüyorum. Tabii sonuçta kararı kamuoyu verecek. Bazen “asla olmaz” denilen şeyler halk arasında çok tutulabiliyor.
Akşener’in konuşması iyiydi. İddialıydı. “Yeni bir şeyler söyleme zamanı” cümlesi bana göre önemli. Ancak gerçekten de “yeni bazı şeyler” söylenebilsin.
Anladığım kadarıyla Akşener konuşmasını prompter aracılığı ile okudu. Metin dışına çıktığında da bana göre hatalı bir söylemde bulundu. Salondakilerin “Başbakan Akşener” sloganlarını keserek “Başbakan değil Cumhurbaşkanı” demesi hoş olmadı. En azından benim gibi başkanlık sistemine geçilmemesi için her şeyin yapılması gerektiğine inananlarda “Asıl hedef tek başına yönetime gelmek mi?” kuşkusu yarattı ister istemez.
Bana göre keşke Akşener’in cumhurbaşkanı olmayı hedeflediğini söylemek yerine “Biz iktidara gelince demokratik hukuk rejimini yeniden kuracağız, tek adam hakimiyeti sağlayan bu yeni rejimi bir kenara koyacağız, ama ulaşmak için önce iktidarı almamız gerekiyor” deseydi keşke.
Yeni partide “flaş isim” olmadığını söyleyenler var. Ben aynı kanıda değilim. Bunu söyleyenler kimi istediklerini de söylemeli. Şu anda merkezi ya da merkez sağı temsil eden isim yok ki. Sağ siyasetin bütün unsurları AKP içinde. Onun içinde olmayanların da hemen hepsi siyaset dışında kaldı ve çok yaşlandılar. Şimdiki seçmenler için bir şey ifade etmezler. Bu nedenle zaman içinde parti kurucuları çeşitli vesilelerle kendilerini göstermek ve güven sağlamak zorundalar. Bunun için de biraz sabırlı olmak gerek.
Sonuç olarak; İyi Parti başarılı olabilir mi? Eğer dün itibarıyla AKP’den de katılımlar olsaydı kesinlikle “çok başarılı olabilir” diyebilirdim. Ancak AKP’den şu anda katılım yok. Bu belki çok normal ama siyaset biraz da böyle yürüyor. Buna karşı AKP’ye oy veren çevrelerden bu partiye hatırı sayılır kayma olma ihtimali bana göre yüksek.
CHP’lilerin bir kısmı ise kendilerini boşuna üzüyor. CHP’den de bu partiye seçmen kayması olabilir ama eğer CHP paniğe kapılmadan kendi özüne sahip çıkarsa giden kadar gelen oy olur.