Unutkanlığı nasıl yenersiniz?.. (1)

Yaş ilerledikçe, sıkıntılı ortamlarda bulundukça, çevreden olumsuz etkilendikçe belleğimizin anımsamaya duyarlığı düşer. Kimileyin gördüğümüz arkadaşımızın adını, kimileyin önceki öğünde yediğimiz yemeği, kimileyin o gün yapacağımız işleri, bakkaldan alacaklarımızı unuturuz. Evden çıkarız, aaa telefonumu unutmuşum diye geri dönüyor muyuz? Aaa acaba ocağı açık mı bıraktım? Aaa acaba kapıyı kilitledim mi? Hani şu şişmanca, sakallı biri vardı ya, neydi onun adı?
Beni de sık sık yolda yolakta görenler;
‘Aaa Sizi bir yerden tanıyorum ama? Siz bir filimde oynadınız mı?’
‘Aaa Sen o sun! Neydi adınız bakayım’
Gibi sıkça sorularla karşılaşırım.
Bu demektir ki, unutkanlık başlamış.
Bunu geciktirmek için çabalamamız, bazı alıştırmaları yapmamız gerekir.
Uzmanlar, aşağıdaki 10 değişik alıştırmanın, çeşitli dönemlerde ile çeşitli ortamlarda uygulanabileceğini, düzenli yapıldığında ise çok güzel sonuçlar alınabileceğini belirtiyor.
Ters el alıştırması: Sağ elinizi kullanıyorsanız, biraz da sol elinizi çalıştırmaya başlayın. Saçlarınızı sol elinizle tarayın ya da çayınızı kaşıkla alışık olduğunuz yönün tersine karıştırın. Kalemi ters elinizle tutun. Biraz üreticiliğinizi kullanın ile daha neleri tersten yapabileceğinizi bulun. Doğal olarak bulduklarınızı da çarçabuk deneyin. Sonuç olarak, belli alışkanlıklarınızı kırar ile beyninizin kullanmadığınız diğer yarısını da çalıştırmış olursunuz.
Çocuk oyunu alıştırması: İşe ya da alışverişe giderken, tıpkı bir çocuk gibi ilgi içinde bütün duyularınızı çalıştırın. Bakın, dokunun, dinleyin, koklayın. Çiçek açan ağacın kokusunu bulmaya çalışın. Fırında satılan taze ekmeklerin kokularını algılamaya çalışın. Yürüdüğünüz toprağın özelliklerini duyumsayın. Sokakta duyduğunuz sesleri ayrıştırın. Yanınızdan geçen insanların tek tek konuşmalarını dinleyin. Evinizde gözlerinizi kapatarak bir yerlere ulaşmaya çalışın. Kısacası, duyularınızı alışık olmadığınız yönde kullanın. Bu biçimde çok ender yaptığınız bağlantıları direltir, beyninizin algılamasını arttırırsınız. Eğer bu yaptıklarınızdan beğeni alır, ayrıca insan ya da olayları ayrıntılı algılamayı sürdürürseniz, belleğiniz sürekli diri kalmayı sürdürür. Duyu organlarınızın ne ölçüde çoğunu kullanırsanız, unutmak istemedikleriniz o ölçüde sağlam kalır.
Bulmaca Çözmek. Gazetelerde bulmaca çözmek belleği çok geliştirir.
Yürümek. İşten eve, evden işe ya da yakın yerlere yürümek kan dolaşımını sağlar. Ayrıca her gün 1 saat yürümek de buna yaralı olur.
Şeker ile unlu besinler yememek. Alınan tatlılar, unlu besinler kişide acıkma, uyku durumu, gevşeme, uyuşukluk yaratır. Kişi anımsama yeteneğini iyice yitirir. Bunun yerine meyve alınabilir.
Sigara, Nargile ile Uyuşturucu. Bunları alan kişi genç yaşta bunama ile karşı karşıya kalır. Dumanlı yerlerde değil, bol odtegili-oksijenli ağaçlık, ormanlık yerlerde bulunulmalı, derin derin soluk almalıdır.
Kavgadan kaçın. Sizi geren tartışmalardan, savlaşmalardan, sıkıntılı ortamlardan, sizi geren, sinirlendiren konulardan, kişilerden, kavgadan, çekişmeden uzak durun. Gönlünüzü okşayan ortamlarda, sevdiğiniz kişilerle birlikte bulunun. Vur patlasın, çal oynasın. Gürültülü, kirli yerlerde bulunmayın.
Tutulun. Karşı türden birisine tutulun, onun için yanıp, tutuşun, ona gönderilmeyen bitiler-mektuplar yazın. Seni seviyorum diye haykırın. Ona çiçekler yollayın. Bu gönlünüz hoş, beyninizi diri tutar.
Kımsa-Harf alıştırması: Elinize bir gazete ile bir fosforlu kalem alın. Sırasıyla dizeleri okuyun ile çift yazılmış harflerin üzerini çizin. Örneğin, çift t ile m’lerin üzerini boyayın. Bir sonraki aşamada, sözcük içinde birden çok geçen harflerin üzerini çizin. Alıştırmayı yaparken, sözcüklerin üzerinde çok düşünmeyin, çarçabuk işaretleyin. Böylelikle odaklanma gücünüzün ne ölçüde uyarıldığını çarçabuk duyumsayacaksınız. Başarılı olma isteğiniz ile aldığınız beğeni belleğin dirilmesini arttırır.
Araştırma alıştırması: “Dün akşam şu saatte ne yaptım, neredeydim, iki saat önce ne yaptım?” gibi, genellikle romanlarda ya da filmlerde sorulan soruları kendinize yöneltin. Doğal olarak yanıtlamayı da unutmayın. Bu alıştırma sonucunda yaptıklarınıza karşı odaklanmanızı geliştirebilirsiniz. Ayrıca kısa beleğinizi de çalıştırmış olursunuz.
Yürüyüş alıştırması: Er yürüyüşü gibi olduğunuz yerde yürüyün. Sol bacağınızı her kaldırdığınızda, önce sağ elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Bu sırada o ölçüde esnek devinin ki, bacağınızı indirirken, kolunuz başınızın üzerine gelecek ölçüde yükselmeli. Bu alıştırmaları birkaç kez yineleyin. Bunu yaparken yalnızca kan dolaşımınız hızlanmaz, ayrıca odaklaşma yeteneğiniz de artar. Böyle çaprazlama alıştırmalarla beyninizin her iki yanını kullanmış olursunuz. (DEVAM EDECEK)