Gazetecilik ve sosyal medya!..

Bu yazımda gazetecilik üzerine birkaç detay vereyim size. Çünkü sapla saman karıştı!.. Sosyal medya çok güzel, insanlar her türlü görüşlerini belirtiyor. Ama sosyal medyada yazanlar, bazen gazetecilerle karıştırılıyor. Örneğin gazeteci olupta, kişisel hesap açanlar var. Gazetelerin kurumsal resmi hesapları var. Tüm bunlar birbiririne girdi. Belki bir süre sonra kadrolu gazetecilerin kişisel hesapları gözden geçirilebilir. Bir zamanlar Hürriyet yayın ilkelerini açıklamış. “Siyasiler köşe yazamaz” tercih etsinler ne iş yapacaklarını demişlerdi. Bazı siyasetçelir köşe yazarlığına son vermişlerdi Hürriyet’te… Bazıları ise köşe yazarlığını seçip, siyaseti bırakmışlardı. Burada da benzer durumlar yaşanabilir yıllar içinde… Çünkü bir çok karışıklığa neden oluyor bu ve benzeri durumlar.
***
Bizim gazetimizin de bir resmi hesabı var. Bunlara bağlantılı “Beşiktaş Medya Grup” adı altında birçok mecrada sosyal medya çalışmaları yapıyor arkadaşlar. Bunu da hergün gerçekleştiriyorlar. Ancak gazetemiz aylık olarak çıktığından buradaki haberler ve sosyal medya haberleri birbirini zaman içinde tutmuyor. Günlük olarak tazeliyoruz. Olmadı, açık bir grup yaptık, herkes yazıyor. Dahası günlük bir de 18 sayfa gazete yayınlıyoruz. “Haberler eskimesin” diye… Diğer yandan çalışanlarımızın kendi hesapları var. Buralarda paylaştıkları kendi görüşleri, bu yazılanlar da bizim gazetenin resmi hesabında yazılanlarda bire bir aynı değil. Zaten yorumlar hür olduğundan tutması düşünülemez. Haberler ile yorumlar bazen taban tabana zıt olabiliyor. Buda normal bir durum. Haber bizim yayın kadrosu sorumluluğunoda, yorum ise köşe yazarına ait… Karışmak haddimiz değil!.. En azından bizim gazetecilik anlayışımız bu yönde.. Tüm bu gerekçeler nedeniyle sosyal medya yazarları ile gazetecilerin yazdıkları ve kurumların resmi hesapları zaman zaman çorba gibi oluyor adeta… Ne yazık ki durum budur!..
***
Biz gazetemizin kurumsal sosyal medya hesabında gazetemize ve internet sitemize giren haberleri veriyoruz. Bunlarında özel olanlarını tercih ediyoruz ve ilgili kişilere bağlantı sağlıyoruz. Haberlerimiz de siyasi partilere ve özel / kamu kuruluşlarına taraf olmadığımız için her şeyi kullanıyoruz. Karşılıklı görüşlere yer veriyoruz. Yorumlara girmiyoruz. Çünük gazetemizi her kesimden insan okuyor ve takip ediyor. Sizin sevmediğiniz bir haberi bir başkasının ilgisini çekebiliyor. Veya karşı tarafın hoşlanmadığı bir haberi siz seviyor olabilirsiniz. Onun için gazetelerin haberlerini enpati yaparak değerlendirmek dodğru olacaktır. Ancak körü körüne taraf olan gazeteler için bu geçerli değil tabi…Yorumlar ise köşe yazarlarımızın adı ile veriyoruz.
***
Yaptığımız araştırmalarda; ne yazik ki bu durumn pek anlaşılamıyor. Bazen “Neden bu habere verdiniz, niçin bu şekilde verdiniz, neden bu haberi sürekli işlemiyorsunuz” diyorlar. Önce şunu söyleyeyim; biz 35 yıldır bu işin içindeyiz ve sarı basın kartlı gaçzetecileriz. Bu güne kadar hiç haber atlamadık. Ama hiçbir zamanda taraf olarak haber vermedik. Vermeyiz. Bırakın başlığı haberi içinde ima bile yapmayız. Haberi net berrak veririz. Karar herkesimden okuyucunundur. Daha doğrusu bu durum, basın kanunu gereğidir. Her haberi de önce biz veririz, kimse merak etmesin. Zaten bizi bilen merak etmiyor, ama canı yanan veya kafasının arkasında planlar olanlar bunu yapabiliyor. Fikri takip tamam da, aynı haberi gelişme olmadıkça defalarca ısıtıp veremeyiz. Bu da bir gazetecilik kuralıdır. Yoksa biz de biliriz neler nasıl yapılıyor, yapılabilir.
***
Özetle olayı kurumsal olarak ele alın ve gazetecilerin çalışmalarını, kişisel medya hasapları gibi algılamayın. Yıllardır adımızla, ismimizle yazıyoruz, gizlimiz saklımız yoktur. Habere haber, tanıtıma tanıtım deriz. Haber ve reklam ayrılır. Bunu da açıkça belirtiriz. Tüm detaylar kimsenin yapmadığı şekilde tüm detayları ile “Künye” kısmında yazılıdır.
Gerektiğinde de tüm medya kanallarımızla en ağır cevabı veririz…
Onun için herkes kendi işine baksın!..
Gazetecilik ve kurumsal olaylar oyun değildir!..
Sosyal Medyayı seviyoruz, ama biz gazeteciyiz!..