Herkese “Sağlık” diliyorum!..

Yeni yılla ilgili muhabirlerimiz sokağa çıktı!.. Malum gazetecilikte belli başlı kriterler vardır. Bayramlarda yapılacaklar, yeni yılda yapılacaklar, kış geldi mi yapılması gereken haberler… Bunlar biraz nostalji biraz da insanların eski alışkanlıklarını hatırlatma adına güzel uygulamalardır. Yoksa gündem yaratan haberler bizim için daha öncelikli tabii..
Yeni yıl isteklerine baktım. Herkes en başından söylüyor. Ağız birliği etmişler sanki… “Sağlık isti-yoruz” diye… Onca kişi işsiz, onca kişi asgari ücretle geçiniyor. Siyaseten insanları yerden yere vuruyoruz, ama sorduğumuzda ilk istek “Sağlık” diyor insanlar. Okuyunca söyleşileri acaba dedim ölümden mi korku, yaşam mı tatlı geliyor insanlara… Veya sevdiklerinden ayrı kalmak mı, yoksa başka bir neden mi var?.. Bu işin sosyolojik biraz da psikolojik yönü ama… İnsanca değil mi?.. “Yeni yıldan beklentiniz” diye soruyoruz, “Sağlık” diyorlar anında… Sonra tabi biraz deşince dökülüyorlar ama, ilk sırada sağlık… Halbuki normal bir durumda, sohbet esnasında, lafın onda dokuzu şikayet olur. İktidardan şikayet… Muhalefetten şikayet… Yerel yöneticiden şikayetçidir, hatta komşusundan, çoluk çocuğundan bile… Yolda taksiciden, yayadan… Çarpık kentleşmeden, trafik sıkışıklığından… Ama “Yeni yıldan ne bekliyorsunuz?” diye soruyor arkadaşlar, “Sağlık” diyorlar… Gerisi!.. Acaba sağlık olunca herşey halledilir diye mi düşünüyorlar… Yoksa hayat kısa, herşey boş diye mi bilinç altı böyle bir cevap hazırlıyor ve söyletiyor. Kolaycılık veya ağız alışkanlığı olabilir mi?
TOPLUM OLARAK ASGARİ MÜŞTEREKTE BULUŞTUK
Bana sorsalar ne derim bilemiyorum. Belki ben de “Sağlık” derim. Madem asgari müşterekte buluşu-yoruz… O zaman neden bu kadar kavga kıyamet. Nedir bu kadar hırs… Üç kuruş için birbirinin gözünü oyuyor insanlar… Yoksa bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın mı? Bence bundan… Kendinden başkasını düşünmemek… Hikaye değil bu yazdıklarım. Yıllardır gazeteciyim, örneğin, iyi bir haberde kimse teşekkür etmez, ama bir yerden bir şekilde dokundu mu, avazı çıktığı kadar bağırır insanlar. Yapmadığını etmediğini bırakmazlar. Bunu da insanlık adına yapar kendince… Sağlıklı davranıyor mu? Hayır… Sağlıklı olduğunun farkında mı?.. Hayır!.. Sağlıklı düşünme yetisini kaybediyor, farkında olmaz çünkü!.. Ama nedir yeni yıldan ilk isteğiniz dersin, “Sağlık” der!.. Benim için, ailem için, çoluk çocuğum için… Ya başkaları, ya diğer insanlar!.. Onların sağlığı… Hakkı hukuku… Geçiniz!..
Allah herkese akıl fikir versin diyeceğim olmayacak şimdi bu yeni yıl yazısında…
Hadi neyse; “Allah he-pinize sağlık versin!..”