Türkali Mahallesi Muhtarı Ahmet Bayraktar: “İtalyan işi taşlar istiyoruz”

Beşiktaş Buluşmaları tüm hızıyla devam ediyor Her hafta yapılan mahalle toplantıları ve kentlinin görüş ve düşünceler, sorunlarından oluşan gezilerimiz devam ediyor. Bu sayımızda Türkali Mahallesi sakinleri ve Türkali Mahallesi Muhtarı Ahmet Bayraktar ile bir araya gelindi.
Önce Türkali Mahallesi Muhtarı Ahmet Bayraktar görüşlerini, yaşantısını yaşadığı semtin Beşiktaş’ın önemini şöyle aktarıyor:
“1953 Urfa Bilecik doğumluğum.On yedi yaşımda geldim buraya… Geldikten sonra balıkçılık yaptım, 1994’e kadar da Ihlamurdere Caddesi’nde yumurtacılık yaptım. O yıldan sonrada Türkali Mahalle Muhtarı oldum. Yumurtacılık yaptığım yıllarda da Beşiktaş’ın deplasman maçlarına otobüs kaldırırdık. Maçtan önce hangi ile gideceksek İnönü Stadı’nın duvarına yazardım, şu gün şu ile gideceğiz diye… Trabzon, Bursa, İzmir bütün illere maça giderdik ve sağ salim geri dönerdik. Ama iki tane il var ki onlar insanlara insan gibi davranmalılar. Birincisi Kocaeli, ikincisi Bursa. Biz buralara gidiyoruz. Çarşısında yemek yiyip para bırakıyoruz ama onlar bizi otobüsümüzün camlarının kırmaya çalışıyorlar. Bu söylediklerim tüm Bursa ve Kocaeli ahalisi için değil sadece taraftar grupları için geçerli. Biz onlara karşı hep saygılı davrandık ama onlardan aynı saygıyı göremedik. Bunlar benim sitemimdir o camialara. Doksan yılında ilk kez seçimlere girdim. Kaybettim, sonraki dönemde 94’te ise muhtar seçildim. Muhtar olduktan sonra ilk işim, Ihlamurdere Caddesi’ndeki sokakları devamlı su basıyordu, o zaman ki başkan yardımcısı Namık bey’le beraber İski’nin genel müdürlüğüne gittik ama bir sonuç alamadık. Ama tekrar başvurduk ve 2002 yılında Ihlamurdere Caddesi’ni yaptılar. Artık ne kadar yağmur yağarsa yağsın hiç bir evi su basmıyor. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da sağolsun ara sokaklarımdaki bütün lambaları yeniledi.

“Ihlamurdere Caddesi daha da güzelleşsin”
Sayın Başkanımdan bir isteğim daha var Ihlamurdere Caddesi’nin Nişantaşı’ndaki caddeler gibi olmasını istiyorum. Mahalleyle ilgili herhangi bir sorunum olmamıştır, her sıkıntıyı bana bildirirler ve ben de yardımcı olurum. Benim imkanlarım eksik olsa bile hiç bir zaman İsmail Ünal’ın yanına çıkmam. Çıkmamamın nedeni bütün alt birimler zaten bir sözümü iki etmezler. Tüm birimler uyumlu çalışıyorlar. Muhtarlığımızın yanında tarihi bir Ihlamur Kasrı vardır. O da mahallemize bağlıdır sağ tarafımızda ise Tuz Baba Hazretlerinin türbesi vardır. Fatih Sultan Mehmet’in tuzcu başıdır kendisi. Tuz Baba Camisi de mahallemdedir, orayı yeniledik. Türkali Mahallesi’nin nüfusu 12 bin kişidir ve bunlardan 9 bini de seçmendir ama nüfusumuz resmi rakamdan daha fazladır çünkü bazı insanlar kendilerini yazdırmıyorlar. Biz istiyoruz ki insanlar kendilerini yazdırsınlar gelsinler biz onları kaydederiz. İnsanlar borcu olduğu için kendilerini yazdırmaktan çekiniyorlar.

“İtalyan işi taşlar istiyoruz”
En son Selaltı Sokağı yaptık, kaldırımlarını yaptık, asfaltı da kaldırıp yolları taşla yaptık. Burada asfalt kalmadı her yeri taşla kapladık. Bu da mahallemize bir güzellik kattı. Bir tek Balık Pazarı’nın taşları olmadı insanlardan da bize bu konuda çok şikayet geliyor. İtalya gezi yapmıştık sayın Başkan’la ben de o sırada Siena Sokaklarındaki taşları Başkana göstererek, bizde bunlardan yapmalıyız, dedim. Bu isteğim henüz gerçekleşmedi. Bizdeki taşlar bu kadar kaliteli değil. Taşlarda bazı bozulmalar olabiliyor biz de onarımını aksatmadan yapıyoruz. Başkandan da Ihlamur Caddesi ile ilgili beklentilerimiz var; özellikle ışıklandırma ile ilgili. Ara sokaklarımız Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlemesiyle çok hoş oldu. Karşılıklı olarak her sokağa lambalar kondu.

“Belediye doktorumuz gitmesin,
sağlık merkezimiz kapanmasın”
İnsanlar Muradiye’den, Abbasağa’dan, Teşvikiye’den insanlar belediyemizin doktoruna reçete yazdırmaya geliyorlar. Aile Hekimliği sistemi gelince belediyedeki doktor olmayacak, bizim isteğimiz Başkanımızdan İl Sağlık Müdürlüğü ile buraya bir Aile Hekimliği sistemi koydurtmasıdır. Bu yapıldığı takdirde Başkanımızın da katılımıyla bütün mahallelinin de katılımıyla güzel bir açılış yaparız.

“Yaşlılarımız için yaşlıevi istiyoruz”
Başkanımızın bana sözü vardı buraya yaşlılar evi yapacaktı. Yaşlıların gelip çayını kahvesini içebileceği, tavlasını oynayabileceği bir yer olacaktı, bu ama şu ana kadar olmadı bu. Bizim Başkanımıza önerimiz şu anda bulunduğumuz binanın yerine üst katı muhtarlık alt katı sağlık ocağı olacak bir binanın yapılmasını ve aile hekimliği sistemini burada yürütülmesini istiyoruz. Mahalleli beni yıllardır ‘Yumurtacı Ahmet’ olarak tanıyor. Gece gündüz farketmez mahalleli beni her zaman arayabilir, evimi de arayabilirler. İnsanların cenazesi olabilir beni arasınlar, belediyemizin cenaze arabası var onunla yardımcı olabiliriz” (12/12/2010)