KENT: Kent Konseyi aralıksız çalışıyor

Gönlünüzden ne geçiyorsa anlatabilir, aktarabilir, yazıp tasarlayabilir ve gerçekleşmesi için el ele vererek hayata geçirebilirsiniz. Nasıl mı? Beşiktaş Kent Konseyi Beşiktaş Kent Gönüllüleri Çalıştayı’na ulaşabilirsiniz. Festivaller kenti olmaya aday Beşiktaş’ın yaşayanına ve kentlinin ihtiyacına yönelik projeler oluşturmak ve hayata geçirilmesi adına gerekli hazırlıkları yapmak için adeta gece gündüz çalışıyorlar. Şimdiden, 2010-2011 dönem çalışmaları listelendi bile… Beşiktaş Belediyesi’nden yetkililer çalışmalardan ve konseyin çalıştayı ile ilgili yapılanmadan şöyle söz ediyor:
“İnsanların kendi bölgelerindeki problemler önemli. Herkes kendi sokağında örgütlensin, sorunlara ortak çözümler üretelim ve belediye bir şekilde yerel gönüllülerle çözümünü üretmeye çalışsın. Bunun yasal anlamı da şu kent konseyleri projelerini belediye meclisine sunar, belediye meclisinin onayladığı projeler doğrudan belediyenin projesi anlamına gelir ve bütçeye girer. Seçimin hemen sonrasında 23 mahallemizi 11 bölgeye böldük. Başkanımızla beraber birinci tur bir gezi yaptık ve orada belediyeden talepleri, insanların problemlerini ve çözümüne ortak olabileceği konuları sorduk. 30 kadar proje ve 650 gönüllümüz var. Projelerin birinci grubu geldi ve ikinci projelerin çalışmasını yapıyoruz.”
Buna göre projeler şöyle sıralanıyor:
“Ayrıştırılmış atıkların toplanmasından sağlıklı beslenmeye bahçe-balkon-teras yarışmasından sokak hayvanlarının sahiplenilmesine, Arnavutköy Çileği’nin yeniden yaşatılmasından organik pazara Ortaköy’ün genç sanatçılar için çekim merkezi olmasından Beşiktaş’ın moda tasarımının çekim merkezi olmasına 30’u aşkın proje, yaklaşık 650 gönüllünün katkısıyla hayat buldu.” Projelerden bazı başlıklar ise gerçekten ilgi çekici. Kendine has yapısıyla Arnavutköy Çileği olarak bilinen meyve, yeniden toprağında hayat bularak kentliyi bir araya getirecek olan festivallere adını verecek.
“Arnavutköy Çileği Projesi: Biz 70 Arnavutköy Çileği Fidesi bulduk ve 1 dönümlük yer tahsis edildi ayrıca çilekler evlerde de çoğalıyor. Bu fideleri dağıtmaya başladık. Sonrasında da her yıl gerçekleşen festival olacak ve Arnavutköy Çileği Festivali yapılacak.”
“Köyiçi ve çevresinde ‘En güzel bahçe, balkon, teras’ yarışması yaptık.”
“Etiler Akatlar’da ‘Sağlık Beslenme Projesi’ de yer alıyor. Üç aşamalı olan bir projemizdi. ‘Bilinçili Alışveriş, Sağlıklı Menü Tasarımı ve Sağlıklı Yemek Menüleri’ adı altında devam edecek olan çalışma daha sonra kitaplaşacak. Diyetisyen gönüllülerimiz bu konuda gerekli eğitimi veriyor.”
“Arnavutköy Sözlü Tarih Çalışması yapıldı. 80 yaş üzeri 30 kişi ile görüşüldü ve 10 kişi ile daha görüşülecek. Bu ilk sözlü tarih çalışması olarak kitaplaştırılacak.”
“Ortaköy’ü genç sanatçılar için çekim merkezi yapma projemiz var. Temel amacımız Ortaköy’de sanat Akademisi gibi bir eğitim yeri yapmak olacak ve sanat mekanlarımız yaygınlaşacak. Mayıs ayından itibarende her yıl bir Ortaköy Kültür Sanat Festivali düzenlenecek.”
“Beşiktaş’ın moda tasarımı için çekim merkezi yapma projemiz de var. İki tane moda tasarımcısı gönüllümüz var. Belediyenin Fulya’dan başlayan vadiyi moda merkezi ve moda tasarımı merkezi yapma çalışmamız olarak söyleyebiliriz. En son geldiğimiz aşama şu bunu sadece moda tasarımı değil çağdaş bir insanın günlük ihtiyaçlarıyla ilgili her tür tasarımı içeren bir merkez olarak öneriyoruz.” Avrupa destekli bir proje olmasıyla da farkını ortaya koyuyor. Buna göre tasarımcılar projesiyle gelecek ve fondan faydanalabileceler. Beşiktaş Belediyesi yetkililerin gerçekleşmesi beklenen bu projeyi ‘Bu bir tür kalkınma projesi’ olarak da ifade ediyor.
“Sokak hayvanları için bir kedi evi tasarladık. Kedileri kontrol altına alabilecek bir proje bu. Proje Levazım’da başladı.”
“Organik Pazar projemiz var. İlçemiz sınırları içinde bir Organik Pazar kurulması amacıyla başlatılan proje kapsamında belediye meclisimizden gerekli onay alınmış, pazarın örgütlenmesi konusunda Buğday Derneği’yle prensip anlaşmasına varılmış ve seçenek mekanlar değerlendirilmiştir. Organik Pazarın yıl sonundan önce açılması planlanıyor. Organik Pazarda yer almak isteyenler belgeleriyle başvurabilirler.”
“Sporcular Parkı ve Abbasağa Parkı’nda sorunlar var. İstanbul’un köpek gezdirmek için en ideal yer olarak gösterildi ama şimdi vatandaş zor durumda kalabiliyor. Diğer taraftan bir çok sorunun yoğunluştuğu yerler için ‘Güvenli Sokaklar Projesi’ni’ yapmayı planlıyoruz. Her gece bir nöbetçi oluyor ve o evde tek tuşla ambulansa polise ulaşmak mümkün olacak.”
“En güzel bina cephesi projesi Gayrettepe’de gerçekleşecek.”
“Gençler arasında çeteleşme ile ilgili ‘Bizim Çocuklar’ projemiz var. Sosyal etkinliklerimiz var. Kültürel İletişim Projesi İstanbul’un en aykırı yerlerini gezip daha sonra Beşiktaş’ı gezmek gibi.”
“Belirli yerlere konteyner koyarak çöp ayrıştırma işinin yapılmasını sağladık. Bir gereksinim doğdu ve bunun sonucunda Çevre Müdürlüğü’nü kurduk. “
“Ortaköy, Gayrettepe ve Ihlamur Caddesi gibi yerleri temel afet eğitiminden geçireceğiz.” (12/12/2010)