SAYI 2

MAYIS 2000, SAYI 2
Deprem Değil İhmal Vurdu!

Beşiktaş, yerleşim yeri kimliğini olma özelliğini Osmanlı Dönemi’nde kazandı. O zamandan itibaren de İstanbul’un en önemli ilçelerinden biri olarak anılmakta ve yaklaşık 700 yıllık yerleşim geçmişi olan Beşiktaş ilçesi, bu özelliğinden dolayı birçok tarihi esere ve yapıya sahip…Fakat bu tarihi eserlere sahip olmak kadar onları korumak ve onlara özen göstermek de gerekiyor. Hele bu tarihi eserler insanların yaşadığı yerlere çok yakınsa ve onların hayatını tehlikeye atıyorsa…Beşiktaş’ın birçok semtinde ve birçok mahallesinde tarihi ve ahşap yapılara rastlamak mümkün. Ancak bu yapılar özensizliğin ve ilgisizliğin kurbanı olmuş durumda.
Binaların tarihi olduğu gerekçesiyle yıkımına ya da onarımına izin verilmediğini söyleyen sokak sakinleri, bu binaların tarihi hiçbir güzelliğinin olmadığını, aksine kötü görünüşleriyle daha da olumsuz tepki çektiklerini söylüyor. Ancak bir yandan da zamanında bu tarihi dokunun korunmayarak güzelliklerinin öldürüldüğü için hayıflanıyorlar.
Konu hakkında Beşiktaş Belediyesi yetkilileri Beşiktaş’ta bu durumda birçok tarihi bina olduğunu ancak kendilerinin bu konuyla ilgili yapabilecekleri pek bir şey olmadığını söyledi. Binaların ancak Anıtlar Kurulu’ndan gelecek kararla yıkılabileceğini ya da onarılabileceğini söyleyen İmar müdürü Ercüment Çikler, belediyenin kendi başına böyle bir karar veremeyeceğini, verirse suçlu duruma düşeceğini belirtti.
Anıtlar Kurulu Müdiresi Esin Odabaşı, bu binaların yıkılabilmesi ya da onarılabilmesi için mal sahiplerinin, binaların rölevesini çizip Anıtlar Kurulu’na vermeleri gerektiğini, uygun görüldüğü taktirde de gerekli işlemlerin yapılabileceğini söyledi. Odabaşı, “Bu konu, Anıtlar Kuruluyla mal sahipleri arasındaki bir konudur. Belediyenin bu konuda halkın güvenliğini sağlamaktan başka yapabileceği bir şey yok.” dedi.

Çarşı içi Ralli Alanına Döndü

Semt sakinleri, Beşiktaş çarşı içinin adeta ralli alanına döndüğünden şikayet ediyorlar. Günün belli saatleri dışında araç trafiğine kapalı olan Beşiktaş çarşı içine zaman zaman araçların girdiğinden şikayet eden semt sakinleri bu olaylar sık sık olmuyor. Ancak bazen araçların yayanın dolaşması gereken yerde olduklarını görüyoruz. Ayrıca burada belirli yerlere de yapılan parklar yayaların rahat yürümesini önlüyor. Ayrıca bu alanın güzelliğine de gölge düşüyor dediler. Araçların zamansız Beşiktaş çarşı içine girmesinden esnafın yanı sıra buradan alışveriş eden insanlar da oldukça dertli ve bunun bir an önce önüne geçilmesini istiyorlar.
Caddeleri son derece kalabalık olan Beşiktaş’ta yaşayan ve günlük tüm ihtiyacını burada karşılamak durumunda kalan Beşiktaş sakinleri hiç değilse rahat rahat alışveriş edebilmek ve bu şekilde günün yorgunluğu ve stresinden uzaklaşmak istediklerini; ancak çarşıiçinin araçlar tarafından işgal edildiğinden bunun imkansızlaştığını belirtiyorlar.

Beşiktaş’ın Tepesinden Beşiktaş

Beşiktaş’ı en yüksek tepelerinden biri olan BJK Plaza’dan görüntüledik. Görüntülerdende anlaşıldığı gibi Beşiktaş ilçesi, kuşbakışı bakıldığında güzelliğinin yanısıra, çarpık yapılaşma ile de karşımıza çıktı. Beşiktaş’ın tepeden doyumsuz manzası bir kenara bu hoş olmayan görüntülerinsanın içini burktu. Tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilen ilçede hiç kuşkusuz en güzel görüntü, boğazın harika panoraması oldu. Tarihi doku ise Beşiktaş’ın içine o kadar işlemişki, her yerden karşımıza çıkıyor. Beşiktaş’ın en tepe noktasındanda ortaya çıkan tarihi doku güzelliği ve harika yapısıyla insanı adeta büyülüyor. Gazete Beşiktaş olarak, Beşiktaşı en yüksek tepelerinden diğer mahallelerini de içine alan manzaralar ile birlikte görüntülemeye devam edeceğiz.

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Metin Karan:
“Bebek, Etiler ve Levent Gibi Lüks Semtlerden Talep Yoğun”

İstanbul’a 35 km uzaklıktaki Haraççı Beldesinde modern bir kent doğuyor. 3 milyon metrekare arazi üzerine yapılacak olan 1200 çiftlik evine İstanbul’dan akın var. Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Metin Karan’la konu hakkında konuştuk. Metin Karan, İstanbul’un Bebek, Etiler Levent gibi lüks bölgelerinden çiftlik evlerine büyük ilgi olduğu söyledi.
Pegasus projesi nasıl doğdu?
* Öncelikle beldede gecekonduya geçit vermemek, ardından planlı bir yapılaşma için çalışma başlattık. Ardından Pegasus projesi doğdu.
Proje ne safhada.
* Projenin planları bitti. Kooperatif Birliği kuruldu. Kooperatiflere arsalar tahsis edidi. Ruhsatlar alındı.
Yapılara, başlayan kooperatif oldu mu?
* Çoğu başladı.Temeller atıldı. Tüm katlarını dahi çıkan oldu. Ayrıca birde örnek villa yaptık.
Sosyal tesis yapmayı düşünüyormusunuz?
* Pegasus projesi yalnızca villaları içine almıyor. Sosyal donatı alanları, alışveriş merkezi, spor sahası, küttür evi, yürüyüş parkurlarıyla bir bütün projedir.
Pojenin ilk bölümü veya tamamı ne zaman biter.
* İlk bölümü bitirebilmek için projeyi 2000 yılında dahada hızlandırdık. Örnek evden örnek mahalleye geçtik. İlk etapta 200 villa bitecek. En erken 3 en geç 5 yıl içinde tüm villaların bitmesi planlanıyor. Diğer taraftan 100 bin ağaç dikerek, etrafı yeşillendirmeye başlıyoruz.
* En çok hangi kesimden talep geliyor.
* Beşiktaş bölgesindesi Bebek, Etiler ve Levent gibi lüks semtlerde oturanlar villa yaptırmak için bizi arıyor. Özellikle deprem sonrası bu toprakların zemininin iyi olduğunu düşünerek, akın etti. Ayrıca işadamları ve sanayi bölgelerindeki kişilerden de villa yapımı için talep geliyor. Bu alan oldukça nezih bir konuma ulaşacak. İstanbul’un gözbebeği konumunda olacağız.
Tel: 683 05 60 – 61

Hoşgeldin Serdar Bilgili

* Genel Kurul sonrası bilindiği gibi sandıklardan, Serdar Bilgili ‘ye 2549, Hasan Arat ‘a 2327, Nevzat Demir ‘e 762, Mehmet Kazancı ‘ya 452 oy çıktı.
* Beşiktaş’ın 16 yıllık başkanı Süleyman Seba ‘da kongre salonuna saat 16.00’da geldi ve oy kullanarak, beklemeden salondan ayrıldı.
* Kongrenin yapıldığı Akatlar spor salonunda adeta hayat durdu. Etiler ve Levent’te uzun araç kuyrukları oluştu. Çevre sakinleri oldukça dert yadı.
* Beşiktaş’ın en yaşlı üyesi Şevket Belgin’de oy kullandı. 1910 doğumlu olan Belgin, salona girerken uzun süre alkışlandı. Şevket Belgin oyunu kime attığını açıklamadı.
* Siyasilerde kongreye büyük ilgi gösterdiler. Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Milletvekili Mehmet Gül, Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Cumhurbaşkanlığı danışmanı Hikmet Çetin, Ünal Erkan, Aydın Ayaydın, Erdoğan Toprak, Cihan Paçacı, Bülent Akarcalı ve Yılmaz Karakoyunlu’da oy atalar arasındaydı,. Beşiktaş tarihinin en kalabalık kongresini yaşadı. Sık sık izdiham yaşandı. Başkan adayları birbirlerinin ellerini havaya kaldırarak, üyeleri selamladılar.

BEŞİKTAŞ’ın yeni yönetim kurulu ve özellikleri

SERDAR BİLGİLİ: 1963 İstanbul doğumlu. Öğrenimini ABD’de tamamladı. Viyana’da Birleşmiş Milletlerde staj yaptı. Tekstil, turizm ve İnşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor.1992-98 yılları arasında Beşiktaş Kulübü Genel Sekreterliği görevinde bulundu. İngilizce ve Almanca biliyor. Evli ve bir çocuk babası.
NECATİ AKÇAĞLAR: 1924 doğumlu. ABD’de İnşaat Yüksek mühendisliği öğrenimi gördü. ABD karayolları, köprüler proje mühendisliği yaptı. EKFEN ve gurup şirketleri kurucu ortak ve yönetim kurulu başkanı.
İ.HAYRİ CEM: 1959 İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesini bitirdi. Uluslararası alanda faaliyet gösteren INRA Şirketler gurubunun sahibi. Evli iki çocuk babası.
İZZET CEYLAN: 1953 Diyarbakır Doğumlu. Ortaöğrenimini tamamladıktan sonra iş hayatına atıldı. Ceylan Holding’in yönetim kurulu başkan yardımcısı
YILDIRIM DEMİRÖREN: 1964 İstanbul doğumlu. ABD’de Leysen amerikan School ‘da öğrenim gördü. TUSİAD,TÜGİAD ve TABA üyesi. Evli ve iki çocuk babası.
BERK EKŞİOĞLU: 1969 İstanbul doğumlu. Eski milli yüzücü. ABD’de Worcester Polytechnic İnstitute Mühendislik Fakültesini bitirdi. Finans sektöründe faaliyet gösteriyor. Evli, bir çocuk babası.
HASAN GOCAY: 1949 İstanbul doğumlu. İktisat fakültesini tamamladı. İş hayatına demir çelik sektörüne girerek, başladı. Ardından turizm ve otomotiv sektörlerine de atıldı. Evli ve iki çocuk babası.
HÜSNÜ GÜRELİ: 1949 İstanbul doğumlu. Hukuk Fakültesini bitirdi. Güreli Danışmanlık Hizmetlerinin sahibi. Uluslararası Nexia İnternational’ın ortaklarından. Evli ve iki çocuk babası.
AHMET HAMOĞLU: 1946 Çorum doğumlu. Haydarpaşa lisesini bitirdi. Silivri Klasis oteli ve maksi Alışveriş merkezinin ayrı zamanda da Hamoğlu Holding sahibi. Evli ve bir çocuk babası.
BURAK KALKAVAN: 1966 İstanbul doğumlu. Orta öğrenimini Almanya’da, yüksek öğrenimini de İngiltere’de yaptı. Armatörlük yapıyor. Ayrıca, İnşaat alanında da çalışıyor. Evli ,bir çocuk babası.
SEYFİ KARACA: 1955 Sivas doğumlu. Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesini bitirdi. Bir süre Koç gurubunda çalıştı. Halen Karaca Yapı Firmasının sahibi. Evli ve iki çocuk babası.
EROL KAYNAR: 1948 Manisa doğumlu. İktisadi Ticari İlimlerde öğrenim gördü. 25 yılı aşkın zamandır ticaretle uğraşıyor. Aynı zamanda Çilekli tesislerinin işletmeciliğini yapıyor.
FİKRET ORMAN: 1967 İstanbul doğumlu. ABD’de öğrenim gördü. ORSAN Yedek Parça Sanayii ile Knorr Orsan Ticari araç Sistemleri Limited Şirketinin yönetim kurulu üyesi. Evli ve iki çocuk babası.

Seri Yazı – Bölüm 2
Beşiktaş denince akla spor gelir

Böylece resmen teşekkül eden kulüp Cemiyetler Kanunu hükümlerine göre “Nizamname-i Umumi”sini, yani genel yönetmeliğini hazırlamak üzere bir müessisan heyeti (kurucular kurulu) oluşturmuştu. Bu heyette “Kurucular” olarak şu isimler bulunuyordu:
Rıza Paşazade Şükrü Paşa (sabık Viyana ataşemiliteri), Hacı Ahmed Paşa (Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın babası), Muhiddin Bey (Beyoğlu mutasarrıfı ve sabık Kahire sefiri), Şeref Bey (Istabl-ı Amire “Has Ahırlar” Müdürü), Şerafettin Bey (İzmir’e ilk giren süvarilerin kumandanı), idmancı Mazhar Hoca (jimnastik öğretmeni Mazhar Kazancı), Fuad Bey (İzmit ve Edirne mebusu Fuad Balkan), Cami Bey (Baykurt) (Fizan Mebusu), Ahmet Fetgeri Bey (Güreş Federasyonu ilk başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni), idman muallimlerinden (beden eğitimi öğretmenlerinden) Ali, Seyfi, Sami, Refik ve Şevket beyler, İsmail Cenani Bey (Sekizinci Belediye Dairesi eski başkanı), boksör Kemal ve Hüseyin Hüsnü beyler, tüccardan Ali Bey ve elektrik mütehassısı Hayri Bey.
Resmen kurulan kulüp çok geçmeden Beşiktaş’ta Akaretler’de bir bina kiralayıp burasını merkez yapmıştı. Açılış töreninde Şehzade Ömer Hilmi Efendi de hazır bulunmuştu.
Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü’nün ilk çalışmaları jimnastik, eskrim ve halter dallarında olmuştu. Kulübün çatısı altından bu spor dallarında birçok ünlü isim yetişmişti. Kulüp faaliyetine daha sonra güreş ve boks çalışmaları eklenmişti.
Beşkitaş Jimnastik Kulübü’nde sporcular bu spor dallarında faaliyet gösterirken, memleketimizde yeni bir spor daha doğmuş ve hızla yayılmaya başlamıştı. Kadıköy çayırlarında doğan ve “futbol” adını taşıyan bu yeni spor çok geçmeden kentin İstanbul yakasına da sıçramıştı.
Ve “futbol” u Beşiktaş’a getiren büyük Hasköy yangını olmuştu denilebilir.
Aralarında Türk futboluna “Şiir” namıyla imzasını atacak Refik Osman’ın (Top) da bulunduğu Valideçeşmesi’nin afacan çocukları semtteki Talimhane sahasında “Domuz camiye girmez” oyunu oynarlarken birden gökyüzünün kıpkırmızı bir renk aldığını fark etmişlerdi.
Böylece resmen teşekkül eden kulüp Cemiyetler Kanunu hükümlerine göre “Nizamname-i Umumi”sini, yani genel yönetmeliğini hazırlamak üzere bir müessisan heyeti (kurucular kurulu) oluşturmuştu.Bu heyette “Kurucular” olarak şu isimler bulunuyordu.
Rıza Paşazade Şükrü Paşa (sabık Viyana ataşemiliteri), Hacı Ahmed Paşa (Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın babası), Muhiddin Bey (Beyoğlu mutassarıfı ve sabık Kahire sefiri), Şeref Bey (Istabl_ı Amire “Has Ahırlar”müdürü), Şerafettin Bey (İzmir’e ilk giren Süvarilerin kumandanı), idmancı Mazhar Hoca (jimnastik öğretmeni Mazhar Kazancı), Fuad Bey (İzmit ve Edirne mebusu Fuat Balkan), Cami Bey (Baykurt) (Fizan Mebusu), Ahmet Fetgeri Bey (Güreş Federasyonu İl Başkanı Ahmet Fetgeri Aşeni), idman muallimlerinden (beden eğitimi öğretmenlerinden)Ali, Seyfi, Sami, Refik Bey ve Şevket Beyler, İsmail Cenani Bey (Sekizinci Belediye Dairesi eski Başkanı), Boksör Kemal ve Hüseyin Hüsnü Beyler , tüccardan Ali Bey ve elektrik mütehassısı Hayri Bey.