SAYI 96

Anasayfa

GAZETE BEŞİKTAŞ

SAYI:96, 6 NİSAN 2005

SAYFA 2

ALO BEŞİKTAŞ

Sorun ve şikayetleriniz için

Tel: 0212 236 80 81 – 82

Fax: 0212 261 20 34

E-mail: veriajans@tnn.net

Marketlere de dikkat!..

Beşiktaş çarşı içinde ve ara sokaklarda bulunan marketlerin çoğu dışarı taşıyor ve etraf kirleniyor. Özellikle gıda üzerine iş yapanlar sebze ve meyveleri yerlerden toplayıp kasalara koyuyorlar. Halka ucuz gıda satacağız diye dükkanlarının dışına taşanlar bence bu işi daha çok para kazanmak için yaşıyor. Belediyenin bunları takibe almasında fayda var. Azize Yurtbay

Kaldırımlar park yeri oldu

Belediye tarafından genişletilen ve yeniden yapılan güzelim yaya kaldırımları park edenlerin meskeni oldu. Kaldırımların üzerine çıkan ve sıra sasıra araçlarını park edenlerle kimse mücadele edemiyor. Bence Polis ve belediye müşterek çalışıp bu işi bir iki gün içinde çözerler. Sabri Atay

Çocuklara sahip çıkın

Mevki M. Salih Rüştü Bey sokakta Murat Beyaz İlköğretim öğrencileri karşıdan karşıya geçerken zorluk çekiyorlar. Kaldırımlar ve yollar otoparka dönüyor. Sinyalizasyon sorunu da yaşanıyor. Aynı sorun Ulus Çavuşoğlu taksi durağı köşesinde, İş Bankası’nın karşı sokağında Adnan Saygun Caddesi’nde de yaşanıyor. Okul önlerinde yaşanan bu sorunlar çocukların canını yakabilir. Her gün bir tehlike atlatıyoruz. Özcan Olgun

SAYFA 3

Amerika’da bir Beşiktaşlı

Beşiktaş Belediyesi, Mayıs ayında Amerika’de gerçekleştirilecek Türk yürüyüşü için gerekli görüşmeleri tamamladı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, New York’un Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz’i geçtiğimiz günlerde ziyaret etti. Nezaket ziyareti sonrasında her iki belediye, karşılıklı fikir alışverişinde bulundu ve iki ilçenin kardeş ilçe olduklarını duyurdu.

Başkan İsmail Ünal’ın Amerika ziyareti, Brooklyn ve Beşiktaş’ın önümüzdeki yıllarda hem ekonomik, hem sosyal hem de sportif alanlarda işbirliği yapabileceğinin işaretini verdi. Mayıs ayı içerisinde New York’taki Türk Günü Yürüyüşü’nde tekrar bir araya gelecek olan iki belediye başkanı, Eylül ayında İstanbul’da yeniden bir araya gelecek.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Amerika ziyareti hakkında şunları söyledi:

“8 günlük Newyork seyahatimizde temel amaç hem değişik bir ülkeyi görmek hem de bu değişik ülkenin önemli belediyelerinden bir tanesi ile fikir alış verişinde bulunmaktı. Bu toplantıya, bize daha önceden gelmiş bulunan kardeş belediyecilik önerisini yüz yüze konuşmak adına katıldık. Öncelikle bu konuda Newyork Başkonsolosu ve Beşiktaş Kongre Üyesi olan Ömer Onhon’un önemli katkıları oldu. Ömer Onhon kanalıyla bizim için iki organizasyon vardı. Birincisi Brooklyn Belediye Başkanı ile Kardeş belediyecilik ilişkilerini görüşmek, bir diğeri ise mayıs ayında yapılacak olan Newyork’taki Türk Yürüyüşünde Beşiktaş Belediyesi’nin etkinlik içerisinde yer alması, önemli bir işlev üstlenmesiydi. Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz’i belediyede ziyaret ettik. Hoş olan taraf, odasına girdiğimiz zaman Türk bayrağının orada olması idi. Bununla birlikte cansız mankene siyah beyaz formanın giydirilmiş olması da başka bir hoş duyguydu. Biz kendisine Türk bayrağı ve ayrıca mini bir Beşiktaş bayrağı da hediye ettik. Bununla birlikte Türk motiflerinin hakim olduğu Şeyda Cesur’un iki tablosunu armağan ettik.”

İsmail Ünal, ziyaretinde bir çok konu hakkında da fikir alış verişinde bulunduklarını ifade ediyor. Ünal bu konudaki gözlemlerini şöyle aktarıyor:

“Bir mimar belediye başkanı olarak farklı kentleri ziyaret etmek, hele hele trafik ile ilgili çözümlerinde, otopark sistemlerinde, şehircilik anlayışı bakımından farklı kentler görmek önemli bir noktaydı. Tabi oradaki uygulamalar, polis ile belediyenin ilişkileri ile bizim ülkemizdeki polis belediye ilişkileri farklı. Biz de bu noktada, gerek zabıtalarımızla çalışanlarla gerek sivil toplum örgütleriyle emniyet güçleri birlikte Brooklyn’de yapılan uygulamalar ile ilgili önümüzdeki dönemlerde bir panel gerçekleştireceğiz. Bu çalışmayı, kamuoyuna duyuracağız ve bu noktayı belli bir platforma oturtacağız. Orada yaptığımız çalışmaları Beşiktaş’ın sivil toplum örgütleriyle, Beşiktaş’ın kentlisi ile paylaşacağız. Beşiktaş halkına bir brifing sunacağız.”

Boğaz havası iyi geldi!..

Beşiktaş Belediyesi Yaşlılar Haftası’nı kutladı. Beşiktaş Belediyesi, Boğaz turu düzenleyerek Yaşlılar Haftası’nda kadınlı erkekli tüm Beşiktaşlılara boğaz keyfini yaşattı. Ortaköy Motor İskelesi’nden kalkan üç tur, hem Boğazı seyretti hem de teknede gerçekleşen müzik ziyafetiyle farklı bir günü yaşadı. Kadınların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal; yaşlıların unutulmadığının altını çizerek onlar ile birlikte objektiflere hatıra pozu verdi.

Akatlar halinden memnun

Akatlar Mahallesi, kitap bağışçılarının desteği ile kütüphanesi ve yardımseverlerin ev eşyasından beyaz eşyaya kadar bağış yaptığı ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak ikinci el eşya alanı ile tüm İstanbul’a örnek. Akatlar Mahallesi Muhtarlığı; kütüphanesi, yoksullar için açtığı giysi odasıyla harıl harıl çalışıyor. Kirmanlı çalışmalarına Akatları sınır tutmamış, mahalle sakinleriyle birlik içinde bir çok yerde kütüphanenin oluşturulmasında katkıda bulunmuş. Bugüne kadar aralarında Van, Hakkari, Trabzon, Kayseri, Malatya, Konya ve Artvin gibi bir çok şehirde artık birer kütüphane var. Muhtarlığın bir başkası odasında ise, ihtiyacı olanlara dağıtılmak üzere kıyafetten oyuncağa halıdan tencereye hatta ilaca kadar her türlü eşya bulunuyor.

Akatlar Mahallesi Muhtarı Tayfun Kirman, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Belediyemizin yürüttüğü Dost Eller Kampanyası’nı bizler de destekliyoruz. İlanlarını astık duyuruyoruz. Hatta alanımız kısıtlı olduğu için, yapılacak bağışların oraya yönlendirilmesini de sağlıyoruz.”

Kirmanlı daha sonra şunları söylüyor:

“Akatlar Mahallesi’nde MAG adlı bir gönüllü afet kurtarma ekibimiz yer alıyor. Beşiktaş’ta MAG’ın yer aldığı üç semtten biriyiz. Bu da gerçekten bize önemli bir özellik katıyor. Sadece deprem de değil diğer afetlerde de 45 kişiden oluşan gönüllü, eğitimli kişiler bu ekibi oluşturuyor. Bu kuruluşun yaklaşık 4 aylık bir geçmişi var. Buna göre, ben de dahil afet bilinci oluşturuldu, temel arama ve kurtarma eğitimi alındı, ilk yardım, yangın söndürme gibi bir çok konuda eğitim programlarını tamamladık.”

Otopark sıkıntısı tüm

İstanbul’un sorunu

“Otopark, bugün bütün İstanbul’un bir sorunu. Bizler için de büyük bir otoparkın olması son derece iyi olurdu. Ancak bunun için yer var mı derseniz; Akatlar’da yerler belli. Otopark ile ilgili sıkıntının çözümlenmesi için belediyenin çalışmaları olduğunu biliyoruz. Yolların düzenlenmesinden, yol tıkanmaması için tek taraflı park edilmesi hususuna kadar bir çok düzenlemeler getiriliyor ancak böyle bir projenin gerçekleşmesi için kapsamlı bir projelendirilmenin olması gerekiyor.”

Akatlar Mahallesi kültür

sanat faaliyetlerinin merkezi

“Mustafa Kemal Kültür Merkezi, Akatlar Kültür Merkezi Akatlar için gerçekten önemli merkezlerdir. Burada sergilenen oyunlar, çok iyi ve kaliteli. MKM, sadece tiyatro etkinliği için değil konferans ve toplantılar için de çok uygun olduğunu biliyoruz. Bu merkezlerin Akatlar’a, Akatlar’daki esnafa olumlu getirileri oluyor. Her şeyden önce ziyaretçileri ile burada hareketlenme gerçekleşiyor.” HABER MERKEZİ

İKİ ACI KAYIP

Konaklar Mahallesi Muhtarı Oya ÇOlpan’ı kaybettik. 26 Mart Cumartesi günü hayata gözlerini yuman Çolpan, pazartesi günü öğle namazından sonra levent camiden kilyos mezarlığında toprağa verildi.

Öte yandan Etiler Mahallesi Muhtarı Emmar Ekşi de, 27 Mart Pazar günü vefat etti. Ekşi’nin cenazesi 28 Mart Pazartesi günü zincirlikuyu mezarlığında toprağa verildi. Gazete Beşiktaş olarak vefat eden her iki muhtarımıza da Allah’tan rahmet,yakınlarına başsağlığı dileriz.

HABER HATTI

İstanbul’a deprem evi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasında, Tuzla’da 5 bin konutun yapımını içeren gecekondu dönüşüm protokolü imzalandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ ile kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde deprem riski olan binaların yenilenmesi, çarpık yapıların ortadan kaldırılması, çöküntü alanları ile başta tarihi yarımada olmak üzere tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılması çalışması yaptıklarını anlattı. Topbaş, 20 bin 630 konutu 1-1.5 yılda bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Beşiktaş’ta cinayet

Beşiktaş’ta işsiz olduğu öğrenilen Şerafettin Öztekin, dün akşam eşi ile gelininin işlettiği Zümrüt Pedikür salonuna gitti. Eşi Zümrüt Öztekin’den para isteyen Şerafettin Öztekin olumsuz yanıt alınca çılgına döndü. Silahını çıkartan öfkeli koca tartıştığı eşi Zümrüt ile gelini Dilek Öztekin’e kurşun yağdırdı. Dilek Öztekin yaşamını yitirirken, Zümrüt Öztekin ağır yaralandı.

Galeride çatışma

Etiler’deki bir otomobil galerisinde çıkan çatışmada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Dündar Kılıç’ın torunu İsmail Onur Özbizerdik ile Mehmet Merih, “Royal Motors” adlı otomobil galerisinde bir araya geldi. Galeride buluşan Merih ile Özbizerdik arasında önce tartışma, sonra silahlı çatışma çıktı. Özbizerdik ile Nedim Keçeli yaya olarak kaçtı. Ömer Coşkun (23) ise öldü. Mehmet Merih başından, Yılmaz Bektaş da karnından yaralandı. Polis olay yerinde 4 adet tabanca ile 70’in üzerinde kovan buldu. Çatışmada ölen Ömer Coşkun’un, Onur Özbizerdik’in adamı olduğu öne sürüldü.

Rehine dehşeti

İstanbul Levent’te polisten kaçan Filistinli olduğu tespit edilen saldırgan, Şişli Terakki Lisesi’nde bir öğretmenle bir laborantı rehin aldı. Emniyet güçlerinin üç saatlik ikna çalışması sonucu rehineleri bırakan saldırgan, kendini kalbinden vurdu.

Saldırganın Filistinli ve adının da Muhammed El Fuat (31) olduğu, 2001’de yurda kaçak girdiği, 5 kez ev ve işyeri hırsızlığı, bir kez bıçakla yaralama olayına karıştığı ortaya çıktı. Olayı televizyonlardan öğrenen öğrenci velileri okula akın etti.

Faciadan dönüldü

Beşiktaş’ta park halindeki bir otomobil elektrik aksamından çıkan yangın sonucu tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Yanındaki otomobile de sıçrayan alevler itfaiye ekipleri tarafından güçlükle söndürüldü. LPG tüpünün patlamaması olası bir faciayı önledi.

İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangının LPG tüpüne sıçramasıyla zor anlar yaşadı. Ekipler, ancak olay yerine köpük aracı isteyerek ve köpük kullanarak yangını söndürebildi.

Martılar kedi öldürdü

Arnavutköylüler martılardan bıktı. İddiaya göre Arnavutköy’de son bir hafta içinde onlarca kedi martıların saldırısına uğradı. Bu sokak kedilerinden biri öldü, birinin de gözü kör oldu. Son haftalarda meydana gelen bu olaylardan sonra semt sakinlerinin keyfi kaçtı. Arnavutköylülerden edinilen bilgiye göre Pamuk adındaki kedi martılar tarafından öldürülerek yendi. Şahin adlı kedi ise canını zor kurtarırken bir gözünden oldu. Mahalleli martıların bir aydır vahşileştiğini söyleyerek tüm kedilere saldırdıklarını belirtti.

Metro hattı uzuyor

4. Levent-Taksim arasında 5 yıldır çalışan İstanbul Metrosu Ayazağa’ya kadar uzayacak. Metroya Seyrantepe, Ayazağa, Atatürk Sanayi Sitesi ve Darüşşafaka istasyonları eklenecek. Hattın 30 ayda tamamlanması bekleniyor. Toplam uzunluğu 3145 m’ye ulaşacak hat, 180 milyon dolara mal olacak.

Ulaşım tartışıldı

İstanbul’da yapılan Kentiçi Ulaşım Sorunları konulu panel büyük ilgi gördü. Panele Makine Mühendisleri Odası’ndan Güven Otman, İstanbul Üniversitesi’nden İzzettin Önder, Tüm-Bel Sen’den Halim Gürbüz, İstanbul Taşıt Şubesi’nden Sadettin Yıldırım, Denizciler Sendikası’ndan Turan Uzun katıldı.

Balıklar tehlikede

Çevre Konseyi üyeleri Marmaray projesi kapsamında İstanbul Boğazı’nda bu ay içinde başlanması planlanan kanal kazısı çalışmalarının balık göçü nedeniyle ertelenmesini istedi. Çevreciler adına konuşan İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Türksen Başer Kafaoğlu Marmaray’ın yapımıyla birlikte deniz dibinin metrelerce kazılacağını belirterek bu kazı ertelensin dedi.

SAYFA 4

Büyük Ortadoğu Projesi tartışıldı

Işık Üniversitesi ile Demokratik İlkeler Derneği tarafından düzenlenen Büyük Ortadoğu Projesi Paneli’nde, Amerika’da 11 Eylül 2003 günü meydana gelen büyük terör saldırısını takiben Washington’un “Küresel Yeni Güvenlik Vizyonunda ABD’nin Yeri” kapsamında geliştirdiği BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ (BOP) tartışıldı.

BOP’un tanıtımının yapıldığı ve hedeflerinin görüşüldüğü panelde kalın çizgileriyle BOP çerçevesinde mevcut siyasi-sosyal- ekonomik durum gözden geçirilerek; BOP’a uluslararası düzeyde muhtelif çevrelerin yaklaşımlarına ve bu bağlamda tek başlı ve / veya çok taraflı uygulama yöntemlerine çeşitli yüzleriyle değinildi; Büyük Ortadoğu’nun mevcut genel tablosu çerçevesinde BOP’un doğurabileceği etki / tepki oluşumları değerlendirilerek, Türkiye’nin bu girişimde olası yeri ve rolü soruşturularak; orta ve uzun vadede bölgede muhtemel gelişmelere işaret edildi.

Büyük Ortadoğu çerçevesinde, çetin meselelerin yoğun bulunduğu Ortadoğu’nun tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığı kaydedilen panelde; 1991’de körfez savaşını takiben özellikle Körfez’de siyasi- sosyal yapıda açılım yönünde başlayan kıpırdamaların, son zamanlarda Büyük Ortadoğu üzerinde esmeye başlayan değişim rüzgarlarının da etkisiyle gözle görülür bir hareketliliğe kavuştuğu; bu çerçevede Ortadoğu’da odaklanan çetin sorunların yumuşaması ve çözümü için bir şans doğduğu ; bu fırsatın kaçırılmaması gerektiği panelin yansıttığı ana değerlendirmelerden oldu.

Petrol/doğalgaz kaynakları bakımından dünyada ilk sırada yeralan, bu açıdan küresel ekonominin güven ve istikrar içinde işlemesinde hayati bir yer işgal eden Ortadoğu’da barış-güven-istikrarın da aynı şekilde hayati olduğu belirtilerek; bu noktadan hareketle Büyük Ortadoğu’da mevcut sorunların hakkaniyet ve adalet ilkelerine dayanarak hoşgörüyle çözümü yolunda çabaların yoğunlaştırılması panelin benimsenin ortak görüşünü oluşturdu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, değişen dünyaya uyum sağlarken Üniversitelerin öncülük etmesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin bu değişim hareketinin dışında kalamayacağını belirtti. Işık Üniversitesi olarak dünyayı yakından takip ettiklerini, oluşan bilgiyi toplumla paylaşma amaçlarını çeşitli yöntemlerle gerçekleştirdiklerini söyledi ve panelin de bu amaca hizmet ettiğini ifade etti.

Işık Üniversitesi öğretim üyesi emekli büyükelçi Sönmez Köksal’ın yönettiği panele İngiltere’den katılan araştırmacı-yazar Andrew Mango, müdahaleci politikası dolayısıyla Amerika’nın bügünkü yönetiminin AB ülkelerinde eleştirildiğini ve kaygıya neden olduğunu belirtirken, bütün gelişmiş ülkelerin Büyük Ortadoğu’daki çıkarlarının örtüştüğünü ekledi.

Petrol şirketleri ve gelişmiş ülkeler arasındaki rekabeti abartmamak gerektiği üzerinde duran Mango, gelişmiş ülkelerin asıl çıkarlarının Ortadoğu ülkeleriyle normal iş ilişkileri kurmak olduğunu söyledi. Bu nedenle bölgede düzene ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Mango, Ortadoğu ile ilgili tüm girişimlere ideolojik açıdan bakmak yerine maliyet-kar analizinin önemini vurguladı.

Işık Üniversitesi öğretim üyesi, Dışişleri Eski Bakanı Emre Gönensay Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleri için önemli bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Ortadoğu bölge halklarının kendi kaderlerini belirlemeye başladığını söyleyen Gönensay, Irak, Afganistan, Gürcistan ve Lübnan örneklerini analiz etti. Gönensay konuşmasında, Amerika’nın Ortadoğu’daki hedefinin istikrardan ziyade, demokrasiyi bölgeye getirmek olduğuna da değindi.

Panele katılan Dışişleri Bakanlığı Geniş Ortadoğu Girişimi Koordinatörü Büyükelçi Ömür Orhun, Türkiye’nin İslam ve bölge ülkelerine Girişim çerçevesindeki mesajlarını özetlerken BOP öncesi mevcut olan işbirliğini de değerlendirdi. Büyükelçi Orhun, Ortadoğu Girişimi’ni güvenlik, insan hakları ve ekonomi boyutuyla ele alarak, bölge ülkelerinin projeye yönelik tepkilerini yorumladı.

Panelde konuşan dış politika yazarı Ferai Tınç ise Ortadoğu’nun siyasi-sosyal açılımlara ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, demokrasi sürecine yapacağı katkı açısından BOP’un pozitif etkileri olacağını belirtti. Bu bağlamda uygulama yönteminin amaç kadar önemli bulunduğunu vurgulayan Tınç, uygulamada askeri kuvvet dışında çeşitli sosyo-teknik yardımları içeren “yumuşak güç” kullanımının benimsenmesinin gerektiğini ifade etti. Tınç, uygulamada trans-atlantik dayanışmasının yeniden canlanmasını diledi ve projede Birleşmiş Milletler katılımının şart olduğunu işaretle, Türkiye’nin demokrasi birikimiyle projeye katkıda bulunabileceğini söyledi.

DİD Yönetim Kurulu Başkanı Sema Baran Ortadoğu’da süren çatışmaların ve özellikle İsrail-Filistin sorununun gelecek kuşakları da etkisi altına alan bir kin ve düşmanlık ortamı oluşturduğunu ifade etti.

Orhan Kural Kanal 6’da

Prof. Dr. Orhan Kural Kanal 6’da yenibir programla seyircilerine merhaba dedi.

Her Cumartesi saat: 19:00’da start alan programda, çevre, hayvan hakları gibi konular yer alıyor. Geçtiğimiz haftaki konukları arasında sevilen sanatçı Gönül Yazar da vardı.

SAYFA 9

Alışveriş merkezlerinin lideri:

METROCITY

Metrocity’de, dur yok durak yok… Metrocity Genel Müdürü Namık Kemal Özarı birbirinden değişik organizasyonlara ev sahipliği yapan Metrocity Alışveriş Merkezi’nin yeni dönemde de projelerinde iddialı olduğunu adından söz ettireceğini ifade ediyor. Alışveriş hazzının dışında müşterilere keyifli saatler yaşatmak için bir çok ilke imza atan merkez, hizmete girdiği yıl ‘Tüketiciyle Dost Altın Kalite Organizasyonu’ kapsamında yılın alışveriş merkezi unvanını kazandı. Geçtiğimiz yıl, mağaza kategorisinde yılbaşı tasarım ve dekorasyonunda en iyi merkez seçilerek ayrıcalığını ortaya koydu.

Etkinlik eksik olmuyor

Metrocity Genel Müdürü Namık Kemal Özarı alışveriş merkezinin bu yıl içinde de yeni sürprizlere gebe olduğunu söylüyor. Bugüne değin müşterilerden olumlu tepkiler alan Namık Kemal Özarı Metrocity olarak imza attıkları çalışmaları tek tek sıralıyor. Bunlardan ilki, 30-31 Mayıs ve 01 Haziran 2003 tarihlerinde bir çok ünlü mankenlerin katıldığı moda defilesi idi. Daha sonra 4-15 Haziran 2003 tarihleri arasında geçmişten günümüze kadar uzanan Ferrari’nin görsel haberleri, aksesuarlar ve Formula 1 otomobillerin sergilendiği Ferrari Günleri oldu. 12 Temmuz 2003 tarihinde Türkiye Ralli Şampiyonasının 4. ayağı olan 24. Pirelli Rallisi Metrocity’den start aldı. ST. Petersburg Balmumu Heykel Müzesi 14 – 24 Ağustos 2003 tarihleri arasında Metrocity’de ilk kez ücretsiz olarak sergilendi. Mustafa Kemal Atatürk, Arnold Schwarzenegger, Farabi, Karl Marx, Leonardo Da Vinci, Beatles, Elvis Presley gibi tarihe adları yazılmış isimlerin heykelleri Metrocity’de yer aldı. Modanın kalbi geçtiğimiz ekim ayında dördüncü kez attı… Pembe Panter 23 Nisan’da Metrocity’de çocuklar ile buluştu… Mayıs ve Haziran aylarında ise, Oldtimer- Klasik Araba Sergisi ve Oto Motor Spor aktiviteleri ve daha bir çok etkinlikleriyle yaşlı ve genç tüm araba tutkunları unutulmayacak anlar yaşadı.

Yılbaşı tasarım ve dekorasyonunda birinciliği kimseye kaptırmadı ve Birleşmiş Markalar Derneği ve Hürriyet Gazetesi işbirliği ile düzenlenen 2003 yılı Mağaza ve Alışveriş Merkezleri Yılbaşı Tasarım ve Dekorasyonu yarışmada farklılığından söz ettirdi.

Metrocity’de yönetim değişikliği

Metrocity Alışveriş Merkezi, yaklaşık 6 aydır Namık Kemal Özarı yönetimde yeni projeler için hazırlanıyor. 13 yıldır perakendeciliğin içinde olan Metrocity Genel Müdürü, Özarı, etkinliklerin tüm hızıyla devam edeceğini söylüyor. Metrocity Genel Müdürü Namık Kemal Özarı etkinlikler hakkında sözlerine şöyle devam ediyor:

“Öncelikle, etkinliklerimizin her biri müşterilerden çok beğeni aldı. Bu Nisan ayında da hem erkek hem kız çocuklarına yönelik, Walt Disney Haftası yapmak istiyoruz. Walt Disney’in tanınan karakterlerinin; Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Miki Mouse ve arkadaşları gibi karakterlerin yer alacağı, on – on beş günlük bir aktivite yapacağız. Bu etkinlikte de, çok başarılı olacağımıza inanıyoruz. Onu takiben Mayıs ayında iki tane daha önemli aktivite ile yaza girmeyi düşünüyoruz.”

Zincir oluşuyor

Metrocity’den yapılan açıklamada Alışveriş Merkezinin tanıtımı ise şöyle yapıldı::

“Toplam 140 mağazaya sahip 32 bin metre karelik alana kurulu Metrocity, şimdilik altından tek metro geçen alış veriş merkezi unvanına sahip. Ece Grubunun bünyesinde çalışmalar sadece Metrocity ile sınırlı değil. Bakırköy’de ve Maltepe’de iki merkezin yönetimi Ece Türkiye Grubuna ait. Biri Antalya’da biri Ankara’da olmak üzere Ece Türkiye’nin sıfırdan başlayarak gerçekleştirmek istediği iki proje daha hayata geçirilmeyi bekliyor.

“Sıfırdan başlayacak olan projenin, 2005 içinde temeli atılır diye düşünüyorum. Bu çalışmalar şunu gösteriyor ki, Ece Grubu Avrupa’nın en çok alışveriş merkezi yapan ve yöneten şirketi. Türkiye’de de şu anda yedi olacak; yedi alışveriş merkezi ile lider konumdadır. 4 kat üzerinde yaklaşık 140 mağaza, restoran ve cafesi, 2500 araçlık otoparka sahip. Metro 1.Levent durağına direkt bağlantısı ile her gün 10:00 – 22:00 saatleri arası açık olan Metrocity Alışveriş Merkezi, İstanbul’un merkezinde 1. Levent’te bulunuyor.

Toplam 60.000 m2 üzerine kurulan Metrocity Alışveriş Merkezi, gün ışığı alması avantajı ile ferah ve aydınlık bir alışveriş imkanı sağlıyor.

Metrocity Alışveriş Merkezi Mmm Migros, Çarşı (2 Kat), Flo, Koton, Marks & Spencer, Maxı Toys, Teknosa, Zara gibi büyük mağazalar, Glorıa Jeans, Starbucks gibi kafeler ve güçlü bir food-court’tan oluşuyor. Bununla birlikte bünyesinde, Beymen Club, Network, Lacoste, Stefanel, Sevil Parfümeri, İpekyol, Sony, Swatch, Burger King, Sarar, Daniel Hechter, Mavi Jeans, Kütahya Porselen, Nine West, Park Bravo, LCW gibi Türk ve uluslararası markaların yanı sıra seçkin butik mağazalar da yer alıyor.”

Disney kahramanları geliyor

Metrocity yine farkını ortaya koyuyor. Walt Disney karakterleri ve lisanslı ürün satıcıları dünyada ve Türkiye’de ilk kez bir alışveriş merkezinde yer alacak. Alışveriş merkezinin yetkilileri bu önemli bir organizasyonu 23 Nisan haftasında gerçekleştirerek çocukların gönlünü bir kez daha çalmayı amaçlıyor. 1928’de Walt Disney’in çizdiği bir fare ile başlayan macera bugün dünyanın halka açık en büyük eğlence şirketine dönüşmüş durumda. Dühyada 4600 tane Disney lisanslı firma var. Bunlardan 42 tanesi Türkiye’de bulunuyor. Aralarında Selpak, Paşabahçe, Filli Boya, Yataş, Taç Linen, Danone, Ülker, Goldaş, Oral B, Doğan Grubu gibi firmalar 14-24 Nisan tarihleri arasında Walt Disney karakterlerine Metrocity’de eşlik edecek.

Vitrinlerde yaz şenliği

Sisley’in bahar ‘hava’sı…

Havalar yavaş yavaş ısınmaya başladığında giymeye can atacağınız, vücudunuzda tiril tiril hissedeceğiniz giysiler Sisley’de.. Saten ve likradan, canlı renk ve desenlerlerle bezenmiş elbiseler. Cesaretine güvenenler için sırt dekolteli, romantikler için çiçekli, geometrik desenli ve kapitone elbiseler.

0 – 12 Benetton’dan çocuklara renkli bahar

0-12 Benetton, her sene en güzel baharı çocuklara yaşatıyor. Cıvıl cıvıl renkleriyle büyükleri adeta çocuk olmaya özendiren Benetton, “trendy” modelleriyle çocukların beğenisini kazanmaya devam ediyor. Baharın tüm renklerini üzerinde taşıyan koleksiyonda pötikare, çiçek desenli, çizgili kumaşlar, baskılı trikolar, fırfırlı ve büzgülü modeler dikkat çekiyor.

Erol Saat-Montblanc

Montblanc ünlü “Meisterstück” koleksiyonundan sonra ilk kez yeni bir koleksiyonla yazı tutkunlarının karşısına çıkıyor. Geleneksel değerler ile çağdaş tasarımın bir araya geldiği bu serinin adı “Boheme”.

Güncel bohem hayat tarzını benimseyen, iş ve özel hayatında başarılı, çok çalışıp çok eğlenen ve hayatın bizlere sunduğu güzelliklerden tat almayı bilen kişilerce tercih edilen Boheme koleksiyonu, popüler kültürün bir simgesi olarak kabul ediliyor.

Yaklaşık 100 yıldır yazı enstrümanları üreten Montblanc, saat, aksesuar ve deri koleksiyonlarıyla Montblanc tutkunlarının hizmetinde. Koleksiyonerlerin tutkusu haline gelen sınırlı sayıda üretilmiş özel seri kalemleri, çağdaş tasarımları ile göz alan, en son saat teknolojisi ile üretilmiş saatleri ve prestij simgesi deri ürünlerin hepsini Erol Saat’te bulabilirsiniz.

Kafka, Franz 3’lü set 1602 Euro

Karajan, Herbert Dolma Kalem 549 Euro

SAYFA 10

BAR-KAFE-RESTORAN

Sky Restaurant

Atatürk Havalimanında 22 Mayıs 2004 tarihinde Türkiye’de bir ilk olarak hizmete giren Istanbul International Airport Hotel’de tadına doyamayacağınız lezzetler sizleri bekliyor….

Istanbul’da 9 ayrı ülke mutfağından seçmeler veren tek a la carte restaurant olma özelliğini koruyan Sky Restaurant hergün 04:00 – 22:30 arasında hizmet veriyor. 04:00 – 07:00 arasında otelden erken ayrılacak misafirler için kontinental kahvaltı,07:00-10:30 arasında açık büfe kahvaltı ile başlayan servis öğle yemeği ve akşam yemeği ile devam etmekte.

OTOMOBİL

Yeni Daewoo Nubira

Daewoo’nun Yeni Nubira’sı iç ve dış görüntüsünde değişiklikler yapılarak yeniden piyasaya girdi. Görüntüsü tamamiyle değişen, süspansiyon sistemi geliştirilen ve donanımı zenginleştirilen Nubira, içeride de yapılan değişikliklerle daha zarif bir kişiliğe sahip.

TEKNOLOJİ

Avuç içine sığıyor

Samsung yeni çağın kamerasını piyasaya sürdü. Üstün çekim özelliklerinin yanısıra ekstra özellikler de taşıyor bünyesinde. Bu alet, aynı zamanda MP3 çalar, video kamera, dijital fotoğraf makinesi, ses kayıt cihazı, web cam, veri depolama aygıtı işlevlerini de gerçekleştiriyor. Toplam 1 GB dahili hafızaya sahip. Aynı zamanda 10x/100x zoom barındırıyor. 24 ay garanti süresi, yetkili servisler tarafından sağlanıyor.

SİNEMALAR

Çöküş

Berlin, Nisan 1945… Bir ulus yıkılışını bekliyor… Başkent sokaklarında öfke ve şiddetle çarpışan insanlar var… Hitler ve yakın arkadaşları kendilerini barikatların ardında güvene almışlardır. Aralarında Führer’in özel sekreteri Traudl Junge da vardır. Sokaklarda ise savaş çığlıkları yankılanmaktadır.

Robotlar

Rodney Dibibakır bir küçük şehir robotudur… Hayatı boyunca idolü olan muhteşem mucit Koca Kaynak ile tanışmayı hayal etmiştir. Rodney’nin yaradılıştan sahip olduğu icat etme ve farklılıklar yaratma yeteneği 18 yaşına girdiği gün onu robot şehrine doğru yola çıkmaya zorlar. Tek hayali Koca Kaynak ile birlikte çalışmaktır.

SAYFA 11

23 Nisan geliyor

En önemli bayramlarımızdan olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hazırlıklarına şimdiden başlanıldı. Tüm yurtta olduğu gibi Beşiktaş’ta da bayram hazırlıkları son sürat devam ediyor. Çeşitli etkinlikler, kültür ve sanat faaliyetlerinin yapılacağını belirten BELTAŞ AŞ yetkilileri programlarının hazır olduğunu, tatlı bir telaş içinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirttiler.

Haydi dans etmeye

Akatlar Kültür Merkezi’nde latin dansı heyecanı yaşanıyor. Yediden yetmişe herkese açık olan dans kursları, şimdiden yaza damgasını vuracağı benzer. 1999 yılından bu yana Latin dansları kursunu Akatlar Kültür Merkezi’nde yürüten Alper Alakut, bugüne değin 4000 bin dansçı yetiştirmiş.

“Kursiyerlerimiz latin dansını öğrenirken yarışmaya yönelik çalışmıyorlar. Burada terapi meditasyon gibi ders işliyoruz. Böylelikle günün stresinden uzaklaşarak rahatlıyorlar…”

73 yaşında bile öğrencisi olan Alper Hocanın en büyük sıkıntısı erkek partner bulmak… Türk erkeğinin dansa karşı pek açık olmadığını söyleyen Alper Alakut, bunun nedenini geç öğrenmelerine ve dansı erkeksi bulmadıklarına bağlıyor. Üç ayrı kur şeklinde gerçekleştirilen dans kursları ile bugün Akatlar Kültür Merkezi, 300 latin dans tutkunlarını ağırlıyor.

Maceraya hazır olun

DİDEM TUTAL

Akatlar Kültür Merkezi’nde Masal Gerçek Tiyatrosu’ndan Robinson Crusoe adlı oyun sahneleniyor. Reha Bilgen’in yazıp yönettiği oyunun baş kahramanı Robinson, gemisi bir fırtınada batınca ıssız bir adaya sığınır. Ancak ada sanıldığı gibi ıssız değildir. Adanın Cuma, Hulugali Kuşu, Ejderha ve köpekbalıklarından oluşan başka sakinleri de vardır. Robi adlı bebeğiyle adada yaşamaya çalışan Robinson, günün birinde onlarla karşılaşır ve aralarında dostluk kurmaya çalışırlar… Devamını mı merak ediyorsunuz?

Öyleyse Akatlar Kültür Merkezi’ne yolunuzu çevirin. Sizler için Masal Gerçek Tiyatrosu’ndan Reha Bilgin ile görüştük. 20 yılı arkada bırakan Masal Gerçek Tiyatrosu, Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle de bu yıl sezona Pıtırcıklar ile merhaba dedi. Ardından klasikleşmiş bir hikaye olan Robinson Crouse’yi sahneye taşıdı. Bilgin, her yıl İstanbul’un değişik bölgelerindeki kaliteli salonlarında sahne aldıklarını söylüyor. Akatlar Kültür Merkezi de bunlardan biri… Profesyonel Çocuk Tiyatrosunun oldukça zorlukları olduğuna değinen Bilgen, son senelerde tiyatro seyircisinin de azalmasından yakınıyor.Bilgin, çocuk oyunları ile ilgili şunları söylüyor:

“Çocuk oyunlarında her zaman popülerlik olması gerekmiyor ancak oyunlarda popüler objeler karakterler de kullanabiliyoruz. Örneğin sokak kedileri adlı oyunumuz sadece kediler üzerine kuruluydu. Bununla birlikte, çocuk tiyatrosunda sözel ağırlığı pek olmayan çok harekete dayalı oyunlar da önemlilik kazanabiliyor. Bunun da nedeni, çocuğun dikkati bir anda dağılabiliyor olması. Oyun anlatımı, mekan, kostümü, çocuk tiyatrosundaki oyunculuk da farklı bir oyunculuktur, bu da önemlilik kazanıyor. Çünkü çocuk anında tepkisini koyabiliyor.”

Ana Okulları ve kreşlere de oyunlar sergileyen köklü topluluk, Robinson Crouse adlı oyunuyla bütün minikleri oyunlarına bekliyor.

KISA… KISA… KISA…

Çağatay Navruz’un kişisel resim sergisi 1-10 Nisan’da. Özlem Kıran’ın kişisel resim sergisi 22 Nisan-2 Mayıs’ta Akatlar Kültür Merkezi’nde görülebilir.

BEŞİKTAŞ GAZETESİ

SAYI:16, 6 NİSAN 2005

SAYFA 5

Üniversitelilerle BULUŞTULAR

Beşiktaşlılar geçen hafta neredeyse her gün üniversitelilerle bir araya geldi. Başkan Yıldırım Demirören’in de katıldığı panellerde, tüm sorulara yanıt arandı. Panele yönetim kurulu üyeleri ve futbolcularda katıldı.

İşte üniversitelerde yapılan panellerden özet bilgiler:

İTÜ PANELİ

Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Beden Eğitimi Bölümü tarafından, üniversitenin Ayazağa’daki yerleşkesinde ‘’Sporda Bir Asır” konulu panele Genel Sekreterimiz Kenan Öner ile birlikte katılarak, çok önemli açıklamalarda bulundu.

“Sporda Bir Asır Beşiktaş” başlıklı konuşmasının ardından, İTÜ’lü öğrencilerin sorularını yanıtlayan Başkanımız Demirören, Trabzonspor Kulübü Başkanı Atay Aktuğ’un son açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Bugün Trabzonspor Başkanı bir şeylerden yakınıyorsa, geçenlerde Sayın Canaydın beyanat verdi, bir şeylerden yakınıyorsa, ben Beşiktaş Başkanı olarak bir şeylerden yakınıyorsam, herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. Ayrıca, statlardaki kötü tezahüratlar konusunda Beşiktaş’ın üzerine haksız biçimde gelinmektedir”

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ PANELİ

Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Kıvanç Oktay, Pazarlama Komitesi Başkanı Murat Ürünsak, Teknik Direktör Rıza Çalımbay ve futbolcular Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen panele katıldı.

Tümer Metin, Ali Güneş ve Mustafa Doğan’ın da yer aldığı panel; Yeditepe Üniversitesi’nin Kayışdağı’ndaki ana kampüsünde yapıldı. Halkla İlişkiler Bölümü öğrencilerinin organize ettiği panele öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Öğrencilerin Beşiktaş ile ilgili çeşitli sorularına yanıt veren katılımcılar, Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen panelde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. İki saat süren panel, hararetli konuşmalara sahne oldu.

Panele katılan Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay futbolculardan memnun olduğunu söyledi. Çalımbay şöyle konuştu: “Bizim hala işimiz bitmedi, bu seneyi çok iyi bir yerde bitirmemiz lazım. Bu çok önemli. Önümüzdeki yıl için zaten sezon başı gerekli takviyelerimiz yapılacak. Önümüzdeki yıl içinde 4-4-2 mi başka bir sistemle mi oynayacağız o da kesin belli değil. Şimdi biz oyun sistemimizi değiştirdik hala bize 3-5-2 oynuyor diyorlar herkesin görüşü değişik oluyor ama biz şu an elimizdeki kadroya göre takım düzeni kuruyoruz.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ PANELİ

Beşiktaş futbol ve basketbol takımlarının idareci ve oyuncuları Marmara Üniversitesi’nde düzenlenen, “Beşiktaş Hakkında Her Şey” isimli panelde öğrencilerle bir araya geldi. Panele futbol takımı antrenörlerinden Bülent Albayrak ve oyunculardan Ramazan Kurşunlu, Çağdaş Atan, Erkek Basketbol Takımı Antrenörü İhsan Bayülken, menajer Zeki Can ile oyunculardan Andrew Ellis, Tolga Tekinalp ve Haluk Yıldırım katıldı.

Bülent Albayrak, Beşiktaş’ın tüm şampiyonluklarını hakkıyla kazandığına vurgu yaptı ve “Beşiktaş’ın sadece haksız yere kaybettiği şampiyonluklar vardır. Eminim ki Beşiktaş taraftarı da her zaman hak edilmiş şampiyonluğu ister” dedi.

Bu sezon hem lig hem de Avrupa’da iyi bir çıkış yakalayan Erkek Basketbol Takımımız’ın Antrenörü İhsan Bayülken, “Beşiktaş taraftarı her zaman en iyiye layıktır”dedi. Menajer Zeki Can ise Şampiyonluk yolunda Fenerbahçe ile eşleşmek istediklerini belirtti. şunları söyledi: “Biz Basketbol Şubesi olarak mücadelemize her platformda dürüst ve adil bir şekilde devam ediyoruz.” ONUR BAŞTUĞ

Kıvanç Oktay: ‘60-70 futbolcu alırız’

Beşiktaş Yönetim kurulu Üyesi ve As başkan Kıvanç Oktay ilginç saptamalarda bulundu. Oktay taraftarlara seslenerek, merak edilen konulara açıklık getirdi. As Başkan Kıvanç Oktay şunları söyledi;

“ Şu anda basında çıkan transfer haberlerinin hiç birisi tam olarak gerçekleri yansıtmıyor. Ancak zaman zaman bu tip haberler çıkar. Ancak her türlü transfer söylentisine inanmamak lazım. Önümüzdeki yıl takımımızı daha güçlendirmek istiyoruz. Bu nedenle de çok iyi bir izleme ekibi kurmuş durumdayız. Şu anda yurt içinden çok yurt dışında tarama ekiplerimiz dolaşıyor. Çok ta maç izliyoruz Bunu yaptığımız için de her yerden bir transfer haberi çıkıyor. Rıza Hocanın beğendiği bir çok oyuncu var ama bizim için transfer masada imzayı attığımız gün bitmiştir. Yoksa bu işler iki ay önceden ben şu oyuncuyu transfer edeceğim diye olmaz. Bunlar gazete basında çıkan haberlerdir. Beğenilen oyunculardır ama Beşiktaş’a transfer edileceklerdir diye bir şey yok. Bu güne kadar transfer ettiğimiz oyuncuları alt ata koysanız herhalde şimdiden 60-70 oyuncu almış olurduk.”

Basında yer alan haberlere göre, Beşiktaş’ta transfer çalışmaları tam gaz sürerken, listedeki bir çok isimle prensipte anlaşma sağlandığı iddia ediliyor. Transferde ismi geçen isimler şöyle: “İnterli Edgar Davids, PSG’li Rothen ile Boskoviç, Ersen Martin, Kürşat, M. Topuz, Ali Tandoğan, Youla ve Volkan.” SPOR SERVİSİ

SAYFA 6

Tepki dalga dalga

Derbi öncesi gergin günler sürüyor. Önce Fenerbahçe- Beşiktaş Basketbol maçında yaşanan olaylar ve karşılıklı söz düellosu, daha sonra basın yayın yoluyla süren açıklamalar ortamı iyiden iyiye gerdi.

Karşılıklı atışmalar

Beşiktaş ve Fenerbahçe arasında yaklaşık 15 gün süren açıklama savaşı yaşandı. Fenerbahçe cephesinden birbiri ardına gelen saldırılara Beşiktaş kulübü sert yanıt verdi. Sarı Lacivertlilerin Başkanı Aziz Yıldırım’ın “Küfür onların işi, başkanlarını bile küfür edip bıraktırdılar” demesi üzerine Beşiktaş Kulübü bir açıklama yayınlayarak, Rüştü Rençber biz mi dövdük?, Fatih Altaylı’ya biz mi saldırdık?, Mustafa Denizli’ye bizmi küfürler ettik?” dedi.

Açıklamaların

ardı arkası kesilmedi

Beşiktaş Kulübünün yaptığı açıklama şöyle: Fenerbahçe kulübü Başkanı Sayın Aziz Yıldırım’ın 30.03.2005 tarihinde Fenerbahçe resmi internet sitesinde Beşiktaş ile ilgili yapmış olduğu talihsiz beyanatlarına Kulübümüz’ün açıklamasıdır ; Uluslararası nitelikteki sportif bir müsabakada Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yaşananları sporla, sportmenlikle bağdaştırmanın mümkünü yoktur. Şiddetin önüne topyekün geçilmesi gereken şu günlerde Sayın Aziz Yıldırım 30.03.2005 günü yaptığı bu talihsiz açıklama ile maalesef tam aksine şiddete prim tanıyan bir üslup içerisinde olmuştur. Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak başlattığımız ‘KÜFÜRE HAYIR’ kampanyasının sonuna kadar arkasındayız. 102 yıllık bir Camia’nın taraftarlarına ‘Küfür onların devamlı yöntemidir’ ve ‘kendi başkanlarına bile küfür etmek sureti ile istifa ettirmişlerdir’ söylemi talihsiz ve haddini aşan bir ifadedir.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün tüm Başkanları bu kutsal göreve onuru ile gelmiş ve onuru ile gitmişlerdir. Sporun içinde olmaması gereken küfür ve şiddet ne acıdır ki Türk sporunun kanayan en büyük yaralarından biridir. Bunu amaç dışı polemiklerle Beşiktaş taraftarına mal etmek Sayın Aziz Yıldırım’ın haddine değildir. Sayın Yıldırım unutmamalıdır ki Rüştü Reçber’in kendi tesislerinde ve kendi başkanlık döneminde maruz kaldığı şiddet ve küfürler Beşiktaş taraftarları tarafından gerçekleştirilmemiştir! Fenerbahçe teknik direktörü olduğu dönemde Mustafa Denizli’yi havaalanında küfürle taciz edenler ve görev bıraktıranlar da herhalde Beşiktaş taraftarları değildi! Ali Sami Yen Stadı’nda Galatasaray – Fenerbahçe maçında üstelik de Şeref tribününde Fatih Altaylı’ya saldıran, küfür edenler de tarafınızca bilinen belli kişilerdir! Her derbi yenilgisi sonrası gündemi değiştirme yöntemini seçen Sayın Aziz Yıldırım şimdi de taktik değiştirmiş olmalı ki derbi öncesi ortamı germeye ve saha içindeki mücadeleyi saha dışına taşımaya çalışmaktadır. Sayın Aziz Yıldırım’da çok iyi bilmektedir ki Kadıköy’e gelecek 2000 Beşiktaş taraftarı herşeye bedel olacaktır. Sayın Yıldırım bu nedenledir ki gerçekleri saptırarak Beşiktaş taraftarını Kadıköy’e getirmemenin hesaplarını yapmaktadır. Sayın Aziz Yıldırım’ı, spordaki bu şiddet ortamını ortadan kaldırma çabalarına gerçek anlamda destek vermeye ve daha sakin olmaya davet ediyoruz. Kamuoyunun bilgilerine sunarız

Bu açıklamanın ardından Fenerbahçe’de bir açıklama yaparak yanıt verdi. Ardından da Siyah Beyazlıları acizlikle suçlarcasına demeçler verdi. Buna yanıt ise Beşiktaş Genel Sekreteri Kenan Öner’ den geldi. Öner:”Suskunluğumuz acizlikten değil. Efendiliktendir. Biz Barbaros’un torunlarıyız” dedi.

Şampiyonluk niye gitti?

Araştırın

Öte yandan Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Meclis Şike Araştırma Komisyonu’nda “Geçen sezon o kadar puan öndeyken neden şampiyon olamadığımızı araştırın” dedi.

Beşiktaş Başkanı, hakem hataları yüzünden haksızlığa uğradıklarını ve mağdur olduklarını söyledi. Yıldırım Demirören, “Geçen sezon o kadar puan öndeyken neden şampiyon olamadığımızı bir de siz araştırın” diyerek, Meclis’ten yardım istedi.

‘Zararımız 500 milyar’

Beşiktaş’ın şampiyonluğu geçen yıl nasıl kaçırdığının araştırılması gerektiğini söyleyen Demirören’in, komisyona da “Beşiktaş’ın geçen yıl da 8-9 puan öndeyken nasıl olup da 3.’lüğe gerilediğini anlayamadık. Dış müdahale olup olmadığını araştırdık. Biz polis değiliz ki, Meclis Araştırma Komisyonu bu konuda bize yardım etsin. Beşiktaş’a karşı bu yıl da çok hakem hatası yapılıyor. Bu yıl cezalar nedeniyle zararımız 150 milyarı aştı. Seyircisiz maçlarla zararımız 500 milyar. Beşiktaş’ın mafyayla da hiçbir ilgisi yok” dedi.

SAYFA 7

Taraftar ŞOK oldu!..

Beşiktaş tribün sözcüsü Alen Markaryan Beşiktaş gazetesine Ççarpıcı açıklamalarda bulundu. Alen “Beşiktaş’a karşı savaş açıldı, ama biz bu oyunlara gelmeyeceğiz”dedi.

Set çekmek istiyorlar

Ülkemizde başarılı olan, başarıya doğru yürüyen insan ve grupları; başarılı olamayanlar başka yollar ile önlerine set çekmek istiyorlar. Bunun bir örneği de, Fenerbahçe cephesinden geldi. Geçtiğimiz günlerde oynanan basketbol maçında Beşiktaş taraftarınca en ufak bir darp, görsel olarak bir yükleme olmadı. Bu olayların oluşumu sırasında Fenerbahçe Tv ve yayın organlarında ve bazı basın organlarında da Beşiktaş’a karşı savaş açıldı.

Hani bedava bilet yoktu?

Beşiktaş taraftarına ayrılan 500 bilet, 5149 no’lu kanun hükümlerine aykırı. Fenerbahçe bunu çiğnedi. Avrupa Kupaları’nda bunun geçmediğini ileri sürdü. Abdi İpekçi gişelerinde bedava bilet dağıtıldı. Aziz Yıldırım’ın gişede bilet dağıtılan kişilere, çocuk ve eşlerinizle gelmeyin şeklinde söylediğini öğrendik. İçeride bilardo topları, maytaplar, ayran kutuları vardı. Bunlar içeri sokuldu. Organize suç teşkili vardı.

Ortam gerilsin isteniyor

Yaşanan gerilim sonrası Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, açıklama yapma ihtiyacı hissetti ve gayet mantıklı açıklamalarda bulundu. Orada olan biri olan şahsi görüşlerini de paylaştı. Aziz Yıldırım, ortamın gerilmesini istiyordu. Tek ben olacağım mantığı çerçevesinde de bu gerilimi yaşatmada başarılı oldu.

Başkanımızın bir açıklaması var, bu açıklamada iki büyük yaratılmak isteniyor şeklinde. Beşiktaş camiası zaten Cem Papila olayından sonra saha dışı olaylar sebebiyle oldukça gerginlik yaşıyor. Bundan dolayı da Beşiktaş taraftarında sıkıntı olmuştur. Öte yandan Aziz Yıldırım’ın da yanındaki kişilerce dolduruşa geldiğini düşünüyorum. Haddini hududunu aşan açıklamalarda bulundu. Bu gerilim hazırlanmış, futbol taraftarının basket maçına gelmesinden de anlaşılıyor.

Küfür olayı birden ortadan kalkacak bir şey değil. Sırf biz ediyormuşuz gibi gösteriliyor ancak böyle bir şey yok. Gençlerbirliği Fenerbahçe karşılaşmasına bir bakalım; olaylar ayyuka çıktı. Ama bunlar kesinlikle yansıtılmadı. Basının tutumu da kesinlikle çok önemli. Fenerbahçeli olan ve olmayan basın da var. Bu olayları gözlemleyen taraftar da inanılmaz bir hırsla maça gelebiliyor.

Derbi maçında önemli olan; her iki kulübün başkanın da vereceği demeçlerdir. Son derece sağlıklı olmalı. Taraftarlar başkanlarının verdiği demeçler ile hareket ediyorlar. Bu yüzden yönetimin sağduyulu olması lazım.

Elbette, Fenerbahçe’nin Sakarya maçından sonra elde edeceği sonuç da önemli. Yenilgi olursa gerilim çıkabilir. Aslında taraftar arasında bir sorun yok burada yönetimlere iş düşüyor ancak Beşiktaş yönetimi burada sonuna kadar haklı.

Basın sözcüsü

BJK Yönetim Kurulu üyesi ve Basketbol Komitesi Başkanı Yahya Kemal Gencer, aynı zamanda Yönetim Kurulu Basın Sözcülüğü görevini de yürüteceği açıklandı.

FB derbisi Saraçoğlu’nda

Fenerbahçe-Beşiktaş derbi heyecanı şimdiden yaşanmaya başladı. Saraçoğlu’nda oynanacak derbi için bilet nedeniyle az sayıda Beşiktaş taraftarı Kadıköy’e gidecek.

SAYFA 8

Telemarketing dönemi

BJK Yönetim Kurulu üyesi ve Pazarlama Komitesi Başkanı Murat Ürünsak Yedi Tepe Üniversitesinin düzenlediği panelde önemli bir açıklama yaptı ve “Kısa süre içinde çok konuşulacak bir tele marketing sistemi başlıyor” dedi.

Daha öncede Beşiktaş Gazetesine yaptığı özel açıklamada kısa vadede 25, orta vadede 50 mağazaya çıkacaklarını, ürün sayısını da yaklaşık 4 bin adede ulaştıracaklarını söyleyen Ürünsak, Beşiktaş taraftarı BJK Store’a geldiğinde iğneden ipliğe her türlü ihtiyacını karşılayıp çıkacak, çalışmamız bu yönde “ demişti.

Bir ilke imza atıyorlar

Beşiktaş ürünlerinin pazarlanması için bir çok yolun deneneceğini söyleyen ve bu nedenle geniş bir program yaptıklarını açıklayan BJK Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Komitesi Başkanı Murat Ürünsak yaptığı yeni açıklamada da “Hem kendi kanalımız, hem de bir ulusal kanal üzerinden Beşiktaş tele marketing’ e başlayoruz”dedi.

Ürünsak hayata geçirilecek olan bu uygulama ile Türkiye’de ilklere adım atmış olacağız. Önümüzdeki günlerde uygulama ile ilgili geniş bir tanıtım toplantısı yapılacak “ şeklinde konuştu.

Şampiyonluğa koşuyorlar

DİDEM TUTAL

Beşiktaş Bayan Basketbol Takımı, sezonu lider olarak tamamladı ve sergilediği başarı ile Beşiktaş tarihine adını yazdırmayı hedefliyor. Avrupa Şampiyonlar Ligi için şimdiden kollar sıvandı.

Takımın antrenörü yaklaşık 20 senedir Beşiktaş’ta bulunan Aziz Akkaya, hızlı yükselişi, hedefleri, kaygılarını şöyle anlattı:

“Öncelikle, yükselişin en büyük etkeni; Yıldırım Demirören yönetiminin seçilmesi oldu. Bütün branşlarda şampiyonluğa oynayacağımız hedeflenmişti. Bizim için de zaten önceden hedefler belliydi. Takımımızı şampiyon yapacağız diye yola çıktık. Akatlar Spor Kompleksi’nin hayata geçirilmesi de bu konuda etkili oldu. Geçen seneyi bu seneye göre kıyaslarsak; eklenen üç yabancı oyuncu ile birlikte bu sezonu lider bitirdik.”

Yabancı oyuncuların takıma nasıl bir katkısı oldu ?

“Takıma yabancı oyuncuların katılmasıyla diğer oyuncuların kendine güveni geldi. Her şeyden önce, diğer takımlar ile eşit şartlara sahibiz düşüncesi oluştu. Bununla birlikte özgüven güçlendi. Sadece yabancı oyuncu değil takıma 4 milli takım oyuncusu da transfer edildi. Bu oyuncular, Meral Tunçluer, Arzu Özyiğit, Nihan Anas, Tuğba Palazoğlu’dur.”

Yönetimin bakış açısı nasıl?

“Her şeyden önce, yönetim bizi destekliyor. Bu konuda her zaman yanımızda oldu. Bütçe ile ilgili de her hangi bir sorun yaşamıyoruz. Ne söz verildiyse yapılıyor. Profesyonel bir bakış açısı ile yaklaşılıyor.”

Yeni bir takım olarak ne gibi sıkıntılar yaşandı?

“Yeni bir takım olmanın verdiği handikap var. Bizim kaygılarımız; nasıl bir takım olacağız, takım kimyamızı oluşturabildik mi şeklindeydi. Bunu merak ediyorduk. Öncelikle Türk oyuncularımızın kadroda oturmasını sağladık. Ardından bu kadroya yabancı oyuncuları monte ettik. Karşımızda, Fenerbahçe, Ceyhan, Mersin, Ereğli Belediyesi gibi rakipler vardı. Erdemir Maçı çok önemliydi. Bu maçtan sonra gerçekten bir takım olduğumuzu anladık.”

Kadroyu nasıl tanımlarsınız?

“Türkiye’de Beşiktaş Bayan Basketbol bir ekol… Bu kapıdan girmek çok zor cümlesi yanlış bir ifade olmayacaktır. Belli özellikler lazım. Beşiktaşlılık duruşu, Beşiktaşlı gibi hareket etme gibi. Bu vasıflar hem yerli hem yabancı oyuncular için geçerli. Yabancı oyuncuları transfer ederken; şampiyonluk yaşamış olması ve liderlik vasıflarını taşıyıp taşımadığını aradık. Önce Andersse’yi transfer ettik. Bu oyuncunun takıma dahil oluşu, bir anlamda referans gibi oldu. Diğer oyuncular için de bize kendisi yol açmış oldu.”

Sezonu lider tamamladınız. Bir rehavet var mı?

“Şu anda bizim için kesinlikle rehavet denilen bir duygu yok. Daha fazla istek daha fazla heyecan var. Şampiyon olacağımız zaman alacağımız ilgiyi hesaplayarak daha fazla çalışma isteği içindeyiz. Ligi lider bitirdik, Türkiye Kupası’nı alıp Play Off’da şampiyonluğu tatmak istiyoruz. Tarihe geçmek istiyoruz. Türkiye Kupası’nı ilk defa müzemize getirmek istiyoruz.”

Emin adımlarla ilerlediniz. Hedeflerinizi ne zaman belirlediniz?

“5 sene önceden bu hedefler için yatırım yapılmıştı. Gençler çok önemliydi. Bunun yanı sıra, Avrupa Kupası’nda elde ettiğimiz başarı yabancı oyuncuların kaynaklanan maddi sorun dolayısıyla devam etmemize engel olmuştu. Ancak genç takım oyuncusu hatta yıldız takım oyuncusu olup kadroda olan sıkı oyuncularımız vardı. Bugünkü durum, 6 sezon önce belirlenmiş bir hedefti ancak o zamanki yönetim politikalarından dolayı bugün gerçekleşebildi.”

Öyleyse, Alt yapı önem taşıyor…

“Evet, gençlere yaptığımız yatırımın meyvelerini alıyoruz. Elbette, bu uzun vadeli bir iştir. Ama şunu da söylemek isterim ki, bizim yabancısız oynayacağımız gençlerden oluşan sağlam bir takımımız da mevcut. Bizim her zaman çekirdek, şampiyonluğa oynayacak bir kadromuz vardı. Ama elbette takviyelerin olması gerekiyordu. Avrupa Şampiyonlar Ligi oynayacaksak takımda değişiklikler o anki ihtiyaca göre olabilir.”

GAZETE BEŞİKTAŞ

İSTANBUL

SAYI:96, 6 NİSAN 2005

Amerika’da bir Beşiktaşlı

Beşiktaş Belediyesi, Mayıs ayında Amerika’da gerçekleştirilecek Türk yürüyüşü için gerekli görüşmeleri tamamladı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, New York’un Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz’i geçtiğimiz günlerde ziyaret etti. Nezaket ziyareti sonrasında her iki belediye, karşılıklı fikir alışverişinde bulundu ve iki ilçenin kardeş ilçe olduklarını duyurdu.

Başkan İsmail Ünal’ın Amerika ziyareti, Brooklyn ve Beşiktaş’ın önümüzdeki yıllarda hem ekonomik, hem sosyal hem de sportif alanlarda işbirliği yapabileceğinin işaretini verdi. Mayıs ayı içerisinde New York’taki Türk Günü Yürüyüşü’nde tekrar bir araya gelecek olan iki belediye başkanı, Eylül ayında İstanbul’da yeniden bir araya gelecek.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Amerika ziyareti hakkında şunları söyledi:

“8 günlük Newyork seyahatimizde temel amaç hem değişik bir ülkeyi görmek hem de bu değişik ülkenin önemli belediyelerinden bir tanesi ile fikir alış verişinde bulunmaktı. Bu toplantıya, bize daha önceden gelmiş bulunan kardeş belediyecilik önerisini yüz yüze konuşmak adına katıldık. Öncelikle bu konuda Newyork Başkonsolosu ve Beşiktaş Kongre Üyesi olan Ömer Onhon’un önemli katkıları oldu. Ömer Onhon kanalıyla bizim için iki organizasyon vardı. Birincisi Brooklyn Belediye Başkanı ile Kardeş belediyecilik ilişkilerini görüşmek, bir diğeri ise mayıs ayında yapılacak olan Newyork’taki Türk Yürüyüşünde Beşiktaş Belediyesi’nin etkinlik içerisinde yer alması, önemli bir işlev üstlenmesiydi. Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz’i belediyede ziyaret ettik. Hoş olan taraf, odasına girdiğimiz zaman Türk bayrağının orada olması idi. Bununla birlikte cansız mankene siyah beyaz formanın giydirilmiş olması da başka bir hoş duyguydu. Biz kendisine Türk bayrağı ve ayrıca mini bir Beşiktaş bayrağı da hediye ettik. Bununla birlikte Türk motiflerinin hakim olduğu Şeyda Cesur’un iki tablosunu armağan ettik.”

İsmail Ünal, ziyaretinde bir çok konu hakkında da fikir alış verişinde bulunduklarını ifade ediyor. Ünal bu konudaki gözlemlerini şöyle aktarıyor:

“Bir mimar belediye başkanı olarak farklı kentleri ziyaret etmek, hele hele trafik ile ilgili çözümlerinde, otopark sistemlerinde, şehircilik anlayışı bakımından farklı kentler görmek önemli bir noktaydı. Tabi oradaki uygulamalar, polis ile belediyenin ilişkileri ile bizim ülkemizdeki polis belediye ilişkileri farklı. Biz de bu noktada, gerek zabıtalarımızla çalışanlarla gerek sivil toplum örgütleriyle emniyet güçleri birlikte Brooklyn’de yapılan uygulamalar ile ilgili önümüzdeki dönemlerde bir panel gerçekleştireceğiz. Bu çalışmayı, kamuoyuna duyuracağız ve bu noktayı belli bir platforma oturtacağız. Orada yaptığımız çalışmaları Beşiktaş’ın sivil toplum örgütleriyle, Beşiktaş’ın kentlisi ile paylaşacağız. Beşiktaş halkına bir brifing sunacağız.”