SAYI 207

BJK1RADYO BEŞİKTAŞ GÜNDEM YARATACAK

Radya Beşiktaş’ta yep yeni bir program başlıyor. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin kentin sorunlarına parmak basacak. İlk programda yaşanan sel felaketi Profesör Dr. Ahmet Ercan ve Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İsmail Baştuğ’un stüdyo konuğuydu.
Radyo Beşiktaş’ta geçtiğimiz hafta içinde gündem yarattık… Her ay da bir konu tespit edip, yaratmaya devam edeceğiz… Sel felaketinin ardından stüdyomuza gelen CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile İsmail Baştuğ yaklaşık 2 saat her türlü konuyu tartıştı. Programa Prof. Dr. Ahmet Ercan’da stüdyo konuğu olarak katıldı. Ercan sel ve deprem konusunda görüş bildirdi. Beşiktaş’ın yapısını masaya yatırdı. Mimarlar odası ÇED Genel Sekreteri Mücella Yapar’da İstanbul ve Beşiktaş’taki çarpık yapılaşmadan bahsetti.
Gürsel Tekin konu hakkında şunları söyledi: “Meteoroloji bu felaketin geleceğini günler önce bildirmişti. Hazırlıksız demek için kör olmak gerekiyordu ciddiye alınmadı. CHP olarak sukunetimizi koruduk, bir tek kelime söylemedik. Dere yataklarıyla ilgili onlarca dava vardır bu dava istimlak davaları. Asıl davayı açan kim onu da açıklamak istiyorum. Davayı açan Sayın Topbaş’ın Genel Müdür İSKİ Genel Müdürü. Kamuoyunun kafasını karıştırıp bilgi kirliliği yaratarak bir şeyler yapmak istiyorlar.

KURALSIZ BİR KENTTEYİZ

İstanbulda özel bir yasa çıkaralım dedik, kent yasası için size destek verelim dedik, iskan affı çıkaralım dedik. İskan başka gecekondu başka bir şeydir. Kente baktığınızda bölgede alışveriş merkezleri hastaneler bırakın, devletin kendi binalarının iskanı yok. Bu kadar kuralsız bir kent olabilir mi bunların hepsini düzeltelim dedik. CHP’ nin 2007 yılında hazırlamış olduğu gerek dere ıslahlarıyla ilgili gerek su havzaları aynı zamanda deprem ulaşımla ilgili 3 tane önemli sempozyum yaptı ve Türkiye’nin bütün üniversitelerinde 140 tane bilim adamıyla çalışıldı günlerce aylarca çalışıldı. Bu hazırlıklarımızın tamamı için de hiçbir bilim adamı seçmeksizin yapmış olduğumuz çalışmayı bakanlara gerek Sayın Topbaş’a devletin bütün kurumlarına gönderdik, su deprem ve ulaşımla ilgili. Yaklaşık iki yıl önce CHP ciddi hazırlıklar yaptı. İsterlerse yine göndermeye hazırız. CHP ilinde kitapçıklarımızdan bu çalışmalarla ilgili bilgi edinilebilir.”
MİMARLAR ODASI UYARDI
Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ise konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yapıcı şöyle konuştu: “Olay yerlerinde inceleme yaptık. İki derenin birleştiği yerler… Harfiyat var, yol açılmaya çalışılıyor. Sakinleşince ortalık çıkıp tespite başladık. İnanılır gibi değil. Bu projelerin raporlarını yazıyor bakanlıklara, belediyelere yolluyoruz. Korktuğumuz başımıza geldi, ucuz kurtulunmuş. Ayamama Deresı civarında otel yapmışlar, 2006 proje bize gelmişti, otel büyütülmüş, 2009’da plan tadili yapılmış ve bu yapı derenin içinde… Tır Parkı İkitelli 2005’te organize sanayi yeşil alanıydı çöp dökme alanıydı. Parsel plan tadiliyle organize sanayi bölge sınırı dışına çıkartıldı. Belli ki yapılanma hazırlığı var. Siyasiler de sen mi ben mi yaptım kavgası yapıyorsunuz… 3. köprüyü konuşuyoruz, insaf… Çok ucuz kurtulduk. Bu sel 1 saat sonra olsaydı binlerce insanımız ölürdü. Olan ilk vardiya emekçi kardeşlerimize oldu.
BEŞİKTAŞTAKİ YAPILAŞMAYA DİKKAT!..
Düşünün, yollar yapılıyor bir tek mazgal yok. Dolmabahçe’yi 7 kat altına inşaya açtılar. Bir de tünel açtınız koskaca bir vadi mahvettiniz. IMF’yi ağırlamakla övünüyoruz. Barbaros Bulvarı’nda da battı, çıktı yapılacak. Allah akıl fikir versin, denizden dik bir virajla döneceksiniz, böyle mühendislik, mimarlık olmaz. Beşiktaş’ın 13 deresi vardı. Beşiktaş’ın hiçbir deresi kalmadı. Yapılaşıyor. Fulya Vadisi, Ortaköy Vadisi o vadilerin yamaçları, fulya, gökdelenler.. Vs… Sait Çiftçi’nin Park İtfaiye alanı gibi olan yere inşaat gökedelenler Ortaköy Vadisi’nde yeşil alan diye yapılanlar… Oradan geçirilen 7 tepe 7 tüneller… Dolmabahçe dışına tüneller… Beşiktaş için önemli tehdit… Ciddi bir şekilde Beşiktaş’ı tehdit ediyor. Boş bulunan herşeyi yapılaşmaya açmışsınız sonra da çıkıp dere yataklarını yapılaşmaya açmayalım diyorsunuz.”
UCUZ KURTULDUK!..
Prof. Dr Ahmet Ercan ise Radyo Beşiktaş Stüdyolarındaki canlı yayında şu konulara değindi: “Selin olması güneşin doğması gibi bir olay. 80 yılda bir bu bölgede sel oluşuyor. Seli gördüğünde neden kaçmadılar deniyor, seli gördüğünde kaçmak için zamanın yok ki… Ancak gele sele katlanabilirsin, o anda alınabilecek önlemler varsa… Bu 80 yıldır olmayan bir olayı sel olduğunu da bilme olasılığın çok az. Tsunami dalgalarını görmek gibi.. Marmara’da beklemiş olduğumuz tsunami dalgalarının yüksekliği 2,5-3 metre. Kamyonlar otobüsler araçlar insanların başına ne geldiyse aynısı olacak. Deneme noktası oldu Ayamama ve Tavukçu Derelerinde gördük. Bu kez aynı olayı İstanbul’un bütün dere yataklarında göreceğiz. Ana doğal gaz hatlarından biri olsaydı durum daha felaketti… Bu olaylar geri dönüş yapar… Yıkım iki katına çıkar… Bunu söylemek zorundayız.
BEŞİKTAŞ’TAKİ DURUM DA HOŞ DEĞİL
Gelelim Beşiktaş’a. Ben Beşiktaş’ı çok seven bir adamım. 45 yıllık Beşiktaşlıyım. Ihlamur dere kesimi eski bir dere yatağıdır. Bir kolu kanalizyona sokulmuştur açılır temizlenir taşıyabilecek yüzeyde değildir. Beşiktaş’ın topladığı sular nerden geliyor; Gayrettepe, bir taraftan Şişli’den atık suların tamamını Ihlamurdere topluyor. Stadın dolduğu yer, Yıldız’dan Polat Tower, Dikilitaş’tan toplanan sular Beşiktaş’ın içine gelecek dereleri yıkar. Kırmızı koddan 4 metre kadar yüksekte olan yerler çekince altındadır. Ihlamur Kasrı Beşiktaş pazarının alt kesimleri Migros’un kesimi garajların tamamı yok olur. İçindekiler de boğulur. Çarşı içindeki evlerin Ihlamurdere’nin Vişnezade, Muradiye çıkmadan önceki trafiğin en yoğun olduğu yol alt kesimleri Beşiktaş Çarşı üstü ve içinden gelen yol. Eski Ihlamurdere olduğu çizgi iş ve ev yerleri sular altında kalır, Deniz Müzesi’nin olduğu yere kadar balıkçıların olduğu yerler su altında kalır. Beşiktaş Çarşısı su içinde kalır. Deniz Müzesi’ne kadar gider. Deprem dalgası olursa ne olur Deniz Müzesi’nin oluştuğu kesimden Ihlamurdere’nin bulunduğu kesime Polat Tower, Hakkı Yeten Stadı’nı geçerek sular oraya kadar şişer. Fulya’nın olduğu yerler tsunami dalgalarıyla doluşur ne kadar araç ve insan varsa Marmara Denizi’ne döker. Bu net olarak açık abartı değil. Benzer bir olay, Ortaköy Deresi için de olabilir. Ulus’a düşen bütün suları Levent’e Etiler’e düşen suları Şişli’ye Balmumcu’ya düşen bütün suları Ortaköy Dereiçi topluyor. Havza geniş yağışın buraya düştüğünü düşünelim. Ortaköy Dereiçi evlerle dolmuş durumda. Yetmedi, plazalar yapıldı. Tamamen suyla dolar buralar.. Tersine süpürtü dalgalarını düşünelim. Bu kez dalgalar, Ortaköy’e gelecektir. Yoğun yağışı Etiler, Levent, Beşiktaş Balmumcu, Ulus, Kağıthane almış olsaydı İstanbul’da çok kötü felaket olurdu. Ölü sayısı 1000’i geçerdi. Herkes sorunu kendinin dışında görüyor, herkes sorunun bir parçası olduğunu düşünmesi gerekiyor. Belediyelerde, kentli de sorumlu bu işlerden…”
Sevilen komutana anlamlı uğurlama…
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal yedek subay iken komutanlığını yapan Emekli Deniz Albay Selçuk Kulen’in cenaze törenine katıldı. Levent Camii’nde düzenlenen askeri törene, Selçuk Kulen’in eşi Gönül ve oğlu İbrahim Kulen, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile dostları katıldı. Baykal, eski komutanı için, “Ona hep şükran duydum” dedi. Kulen, Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi.
Tarkan’ın ortağı olduğu şirkette şüpheli ölüm…
Şarkıcı Tarkan’ın ortağı olduğu Hitt Prodüksiyon’da temizlik görevlisi olarak çalışan 31 yaşındaki Ayşegül Gürpınar ölü bulundu. İddiaya göre Gürpınar’ın kardeşi eniştesinden aldığı “Ayşegül işyerinde intihar edecek” telefonu üzerine ablasının çalıştığı Levent’teki Hitt Prodüksiyon’a gitti. Ablasını kanlar içinde bulunca Polisi aradı. Talihsiz kadının kalbine iki haftadır ayrı yaşadığı eşine ait kuru sıkıdan bozma tabancayla ateş edildiği belirlendi. Polis geniş çaplı araştırmaya başladı.

Kazım ile magazinciler köşe kapmaca oynadı!

Fenerbahçe ve Milli Takım’ın başarılı oyuncusu Kazım Kazım ile magazin basını gece yarısı Ortaköy sokaklarında köşe kapmaca oynadı. Kazım daha öncede ters yöne girerek kendisini uyaran insanlara parmak işareti yapmıştı. Ancak gelen tepkiler üzerine Reina’nın otoparkına girip linç olmaktan son anda kurtulmuştu. Kazım bu seferde gece geç vakit çıktığı gece kulübünden basını atlatmak için otomobilin içinde uyur numarası yaptı. Magazinciler de koşuşturunca ortalık karıştı.

OKULLAR AÇILDI…DERS BAŞI YAPTILAR

2009-2010 eğitim öğretim yılı başladı, minikler heyecanla kalem ve kağıtlarına sarıldılar. Yaklaşık 15 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen ders başı yapmış oldu. Okul öncesinde bu yıl 32 ilde zorunlu eğitime geçildi. Türkiye genelinde 1204 anaokulu, ilköğretim okullarında 40 bine yakın ana sınıfı bulunuyor. Okul öncesi eğitimden 800 bin civarında çocuk yararlanıyor. İlköğretime bu yıl 1 milyon 307 bin çocuk kaydoldu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, yeni eğitim öğretim yılına ilişkin mesajında şu sözlere yer verdi:
“Tüm öğretmen ve öğrencilerimiz için yeni eğitim öğretim yılı heyecanı başlıyor. İlk ders zili ile birlikte okulları dolduracak tüm öğretmen ve öğrencilerimize başarılar diliyorum.İnanıyorum ki İstanbul’un eğitim düzeyi en yüksek nüfusunun yaşadığı Beşiktaş’ta bir eğitim öğretim yılını daha başarıyla tamamlayacağız. Bunu sağlamak için eğitim alanındaki çalışmalarımızın yıl boyunca devam edeceğini belirtmek isterim.”
“Her zaman olduğu gibi eğitimi destekliyoruz”
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal yeni öğretim yılı nedeniyle internet sitesinde bir mesaj yayınladı. Ünal Beşiktaşlılara şöyle seslendi:
“Değerli Beşiktaş Kentlileri,
Tüm öğretmen ve öğrencilerimiz için yeni eğitim öğretim yılı heyecanı başlıyor. 24 Eylül 2009 tarihinde ilk ders zili ile birlikte okulları dolduracak tüm öğretmen ve öğrencilerimize başarılar diliyorum.
2009-2010 eğitim öğretim yılında ülke genelinde 1 mil-yon 350 bin öğrenci ve 620 bin öğretmenimiz ders başı yapacak. Sınırlarımız içinde bulunan ilköğretim okulları, liseler, üniversiteler ve yurtlarla bir öğrenci ilçesi olan Beşiktaş’ta da büyük heyecan yaşanıyor.
Beşiktaş bugün 8 üniversite, 45 resmi ve 34 özel eğitim kurumuna ev sahipliği yapıyor. Okullarımızda uluslararası standartlarda eğitim verilmesi, öğrencilerimizin yaşam kalitelerinin geliştiril-mesi öncelik verdiğimiz konular arasında yer alıyor. Bu konuda yoğun bir gayret içinde bulunuyoruz. Öğrencilerimize her türlü sosyal olanağın sağlanması, sportif ve kültürel etkinlikler, yaz okulları ile gelişimlerinin desteklenmesi için projeler geliştiriyoruz. Bu gayretimiz-le, ülkemizi Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün koyduğu çağdaş uygarlık hedefine ulaştıracak neslin yetişmesinde üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiri-yoruz.
İnanıyorum ki İstanbul’un eğitim düzeyi en yüksek nüfusunun yaşadığı Beşiktaş’ta bir eğitim öğretim yılını daha başarıyla tamamlayacağız. Bunu sağlamak için eğitim alanındaki çalışmalarımızın yıl boyunca devam edeceğini belirtmek isterim.”

Engelsiz Yaşam Platformu için…

Beşiktaş Belediyesi, Engelsiz Yaşam Platformu çalışmalarına bu yıl içinde de aralıksız olarak devam ediyor. Engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek ve sorunlarını çözmek için toplumsal kaynakları seferber etme hedefiyle hayata geçirilen platform, bugüne kadar ki organizasyonları arasında Azerbaycan Dostluk Parkı’nın düzenlenmesi, Alternatif Yaşam Derneği’nin etkinlikleri, TESYEV yararına yapılan yardım gecesi, Beşiktaş Spor Kulübü ile düzenlenen ortak etkinlikler ve Dilek Sabancı Parkı etkinlikleri sıralanabilir. Engelli vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırmak içn tüm arge çalışmalarını takip ettiklerini ve projeleri desteklerini belirten yetkililer konuyla ilgili çalışmalardan şu örnekleri veriyor: “Dilek Sabancı Parkı kurumumuzun konuya yaklaşımına çok iyi bir örnektir. Bu park engelli vatandaşlarımızın yararlanabileceği şekilde düzenlenmiştir. Burada çeşitli sosyal faaliyetler, eğitim çalışmaları ve spor aktiviteleri düzenlenmektedir. Beşiktaş Spor Kulübü de, belirli aralıklarla, engelli vatandaşlarımız ile spor etkinlikleri gerçekleştirmektedir. Ayrıca, bu park içerisinde düzenlenen etkinliklerde pek çok ünlü sanatçımız gönüllü olarak destek vermektedir.”

Leyla Gencer heykeli için basın toplantısı

Operada 20. yüzyılın en büyük seslerinden biri kabul edilen ve tüm dünya tarafından “La Diva Turca” diye anılan sanatçı Leyla Gencer’in anısı Beşiktaş’ta yaşayacak. Beşiktaş Belediyesi geçen yıl hayatını yitiren ünlü sanatçının heykelinin yapılması için bir tasarım yarışması açıyor. Geçtiğimiz haftalarda basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulan etkinlikte, yarışma Jürisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Rahmi Aksungur başkanlığında, Prof. Dr. Vedat Somay, Prof. Dr. Nilay Büyükişleyen, Prof. Dr. Ferit Özşen ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi dekanı Prof. Dr. Zekai Görgülü’den oluşuyor. Yarışmanın Danışman Jüri üyeleri ise Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mesut İktu, sanat tarihçisi Murat Katoğlu ve makine yüksek mühendisi Hasan Mani olacak. Yarışmada birinci gelenin ödülü ise 22 bin TL olacak. Yapılan çalışmaların 20 Kasım saat: 17.00’ye kadar Beşiktaş Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekli.

Dünya Kalp Günü Bebek’te kutlandı

Beşiktaş Belediyesi Dünya Kalp Federasyonu işbirliği ile kalp sağlığı ile ilgili toplantı düzenlendi ve Bebek Parkı’nda günün anlam ve önemine ilişkin kutlama gerçekleşti. Dünya Kalp Federasyonu, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ekonomi Forumu, 10. Dünya Kalp Günü dolayısıyla bütün dünya ülkelerine yaptığı önemli uyarıda yılda 18 milyon insanın rekor seviyede ölümüne neden olan Kalp ve Damar hastalıkları ile felcin, yüzde 80’nin alt ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiğini, sonucu olarak bu ülkelerde özellikle alt gelir sınıfındaki ailelere ağır mali yük getirdiğini açıklarken, hükümetlere, işverenlere ve çalışanlara da 10. Dünya Kalp Günü dolayısıyla “Kalbinle Çalış” sloganıyla çağrıda bulundu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da katıldığı toplantıda Türk futbolunun popüler ismi ve Türk Kalp Vakfı Mütevelli Üyesi Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Ali Şen, Türk popunun prensesi sanatçı Bengü’de yer aldı.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, şunları söyledi: “Biz sadece Beşiktaş için değil, İstanbul için değil ülkemiz için varız. Uluslar arası arenalarda mücadele etmemiz için bu işlerde varız. Türk Kalp Vakfı önemli bir kuruluştur.”

ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE
KAYIT BAŞVURULARI İÇİN…

Beşiktaş Belediyesi’nce öğrencilere tanınan yurt hizmeti, bu yıl da yeni eğitim öğretim yılıyla hak sahiplerini ağırlayacak. Yurt hakkı kazanan öğrenciler, Beşiktaş Belediyesi’nin açıklamış olduğu tarihlere dikkat etmeliler. Çünkü süre içinde başvuru maddelerini yerine getiremeyen öğrencilerinden haklarından mahrum kalmış olacaklar. Beşiktaş Belediyesi Kız Öğrenci Yurdu / Erkek Konukevi’ne kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, kayıt için velisi ile geleceği duyuruluyor. Yetkililer kesin kayıt için gereken evrakları şöyle sıralıyor: “Başvuru formu, Nüfus cüzdan fotokopisi (2 adet), İkametgah (Nüfus Müdürlüğünden), Öğrenci belgesi/ÖSYM sonuç belgesi, Fotoğraf (8 adet), Sabıka kaydı, Sağlık raporu (Verem Savaş Dispanseri’nden akciğer filmi çektirilerek alınacaktır.), Depozito ücreti ödeme dekontu. (400 TL, Öğrenci ismi belirtilmiş olacaktır.), Ekim 2009 dönemi ödeme dekontu. (200 TL, Öğrenci ismi belirtilmiş olacaktır.), Senet (Öğrenci ve kefili tarafından imzalanacaktır. Kayıt sırasında 1 adet boş senet getirilecektir.), Taahhütname, Evci izin belgesi (Muavafakatname) Yurt kuralları belgesi (öğrenci tarafından imzalı)”
Oda yerleşimi için gerekli malzemeler arasında ise şunlar bulunuyor: Yorgan, yastık, yatak koruyucu ped, çarşaf, nevresim, yastık kılıfı (Bütünlük açısından kız öğrenci yurdu için pembe renk tercih nedeni), asma kilit.
Beşiktaş Belediyesi ve Ekrem Çiçek…
Şair ve yazar Ekrem Çiçek’in “Ekrem Çiçek Şiir ve Resim Sergisi” adını vermiş olduğu sergisi, sanatseverler ile buluştu. Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası’nın girişinde yer alan sergi salonunda yer alan sergi, karma resim tekniklerin oluşuyor.
Ticari bir amaç taşımayan ve gelirinin “Darülaceze Kimsesiz Çocuklar Yuvası”na bağışlanacağı “Yeşil Türkü” adlı şiir kitabından oluşan sergide İstanbul Boğazı’ndan, Mevlana’ya kadar bir çok eşsiz eserin resimlerini de görmek mümkün.

Beşiktaş’ta Latin rüzgarı esecek…

Beşiktaş’ta latin rüzgarı esecek. Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle Bahçeşehir Üniversitesi Boğaziçi salonunda start alacak etkinlik, Beşiktaşlıları çepeçevre sarmaya hazırlarıyor. Organizasyonda, Ortaköy Meydanı’nda Ekim ayının ikinci haftasında gerçekleşecek olan Latin Festivali izleyenleri büyülemeye hazırlanıyor. Bununla birlikte, Latin Amerika ve Karayipler ülkelerinden çok sayıda devlet adamı, sanatçı, iş adamı, uzman ve diplomatik temsilcinin katılımı ile Türk – Latin Amerika ve Karayipler Forumu yapılacak. İstanbul’da TASAM (Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi) ve TUKLAD (Karayipler ve Latin Amerika Ticaret Derneği) işbirliği ve organizasyonunda düzenlenecek “Türk – Latin Amerika ve Karayipler Forumu”nun teması “Sosyo-ekonomik İş Birliği ve Kültürel Etkileşim” olarak belirlendi. Bahçeşehir Üniversitesi Boğaziçi salonunda yapılacak olan Türk – Latin Amerika ve Karayipler Forumu’nda “LAK Bölgesinde Ekonomik Dönüşüm Kalkınma ve İş Birliği”, “Tarım ve Kalkınma”, “Eğitim ve Sağlık”, “Kültür, Turizm ve Çevre”, Medya ve İletişim”, “LAK Bölgesinin Uluslararası Konjonktürde Artan Önemi” ana başlıkları altındaki konular ele alınacak. Ayrıca Latin müziğini, mutfağını Türkiye ile buluşturacak etkinlikler, Ortaköy Meydanı’nda halka açık bir müzikal gösteri şeklinde gerçekleştirilecek.

PREVEZE DENİZ ZAFERİ BEŞİKTAŞ’TA KUTLANDI

Preveze Deniz Zaferi’nin 471. yıl dönümü, Beşiktaş’ta düzenlenen törenle kutlandı. Barbaros Hayrettin Paşa liderliğinde kazanılan Preveze Deniz Zaferi’nin yıl dönümü nedeniyle Beşiktaş Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene, Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili Kemal Çiloğlu, Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ile askeri erkan katıldı. Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa anıtı önünde gerçekleştirilen tören, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve beraberindekilerin anıta çelenk koyması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Koramiral Otuzbiroğlu, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’ni ziyaret ederek gül bıraktı. Ardından türbedeki anı defterini imzalayan Otuzbiroğlu, şu ifadelere yer verdi: “Türkler deniz gücünü dünyaya kanıtlamanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyor. Üç tarafı denizlerle kaplı olan ülkemizin bu özelliğini ve güzelliğini her zaman koruyacağız. Ruhun şad olsun.” Törende daha sonra Koramiral ve beraberindekiler, anıtın bulunduğu meydanda yer alan Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’ni de ziyaret etti.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİVE TEZHİP SERGİSİ…

Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Binası’nın girişindeki sergi salonunda, farklı bir çalışma daha dikkatleri çekti. Pedagog- Psikolog Ruhsar Özer’in “Minyatür ve Tezhip Sergisi” geçtiğimiz haftalarda sanatseverlere görücüye çıktı. Ruhsar Özer’in “Beşiktaş Belediyesi Levent Sergi Salonu”’nda açmış olduğu sergide “Uygur Minyatürü”, “Selçuklu Minyatürü”, “Osmanlı Minyatürü” ve kendine özgü karma minyatür çalışmaları yer aldı. Beşiktaş’ta dünyaya gelen, ilk ve ortaöğretimin ile lise öğrenimini İstanbul’da tamamlayan ve 1972 yılının Nisan ayında İstanbul Üniversitesi Tıp Tarihi Kürsüsü’nde Ord. Prof. Süheyl Ünver’in atölyesinde tezhip ve minyatür çalışmalarına başlayan Ruhsar Özer öğrenimini 1976 senesinde İstanbul Üniversitesi’nden Pedagoji, Psikoloji ve Antropoloji diplomalarıyla tamamlamıştı.

BİR YAZ DAHA BÖYLE GEÇTİ KURUÇEŞME ARENA’DAYDIK

Beşiktaş’ın göbeğinde Kuruçeşme Arena’da birbirinden ünlü yıldızların etkinlikleri konserleri kareografları ve sunumları, bu yaz da tüm büyüleyiciliğiyle sanatseverleri kendine adeta bağladı. Temmuz ayında MFÖ, Deep Purple gibi yerli yabancı dev isimler arenayı inletti. Deep Purple’in gelişi ile birlikte yıldızlar geçidine bir isim daha eklendi ve dünyaca ünlü grup Türkiye’deki hayranlarıyla Beşiktaş’ta buluşmuş oldu. Çağımızın heavy metal ve hard rock müziğinin mihenk taşlarından sayılan, dünya çapında 100 milyondan fazla albüm satışı gerçekleştiren ve 2008’de müzik dünyasındaki 40. senesini kutlayan Deep Purple, bu başarının şerefine “Deep Purple 40 Years Anniversary Tour” ile Beşiktaş’a gelmiş oldu.
Yine aynı ay içinde Beşiktaş Belediyesi Kuruçeşme Arena’da bir ilk olarak sinema gösterimleri de gerçekleşmiş oldu. Ice Age 3, The Takin of Pelham 123-Metrodan kaçış adlı filmlerin gösterimleri açık havada tutkunlarına sinema keyfini yaşattı. Erime Başlıyor’un sıfırın altında yaşayan kahramanları, mükemmel bir macera ile Buz devri 3 – Dinazorların Şafağı’yla tekrar karşımızda Kuruçeşme Arena’daydı. Yönetmenliğini Tony Scott’un yaptığı John Travolta, Denzel Washington, John Turturro, James Gandolfini, Luis Guzman gibi isimlerin oynadığı Metrodan kaçış adlı film de yine sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.
Ağustos ayında da yine açık havada sinema keyfini yaşamak isteyenler, hayal kırıklığına uğramadılar ve bu tadı yaşadılar. “G.I. JOE: Kobra’nın Yükselişi” adlı film gösterimi, Ağustos ayı etkinlikleri içerisinde yer aldı. İyi bir gişe filmi olan Kobra’nın yükselişi gösterimine ilgi büyüktü. Harry Potter ve Melez Prens de yine gösterimler arasındaydı. Bununla birlikte, Ağustos ayı içinde Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu olarak tanımlanan Kuruçeşme Arena’da konserler de tüm hızıyla devam etti. Ünlü isimler hayranlarıyla Boğaz’a nazır arenada yeni albüm şarkılarını birlikte söyledi ve nostaljiyi de yine aynı atmosferde birlikte yaşadı. Leman Sam, Şehnaz ve Şevval Sam, Kenan Doğulu gibi ünlü isimler Beşiktaş’taki yıldızlar geçidinde isimlerini yazdıran sanatçılardan oldu.
Sonbahara merhaba denilen şu günlerde ise, konserler peşi sıra devam ediyor. Kuruçeşme Arena’da, Anadolu Ateşi Evolution gösterimi Eylül ayında gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl albüm tanımını Kuruçeşme Arena’da verdiği konserde söylediği şarkılarla gerçekleştiren Minik Serçe Sezen Aksu, yine bu yılda sevenleriyle birlikte sevilen parçalarını Kuruçeşme Arena’da seslendirdi. Zülfü Livaneli ve Suzan Kardeş de yine konser verenler arasında yer alan güçlü sesler arasındaydı.

BEŞİKTAŞ’TA YAŞLI GENÇ PARKLARI DOLDURDU…

Beşiktaş Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği ‘Park Buluşmaları’ kapsamında düzenlenen etkinlikler, yine yaz akşamlarını geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu yıl da renklendirdi. Eylül ayı sonuna kadar süren “Yaz Akşamları Park Buluşmaları” etkinliklerinin Abbasağa’da gerçekleştirilen ilk buluşmasına Beşiktaş Kentlisi’nin ilgisi de oldukça yoğundu.
Beşiktaş Belediyesi Yaz Etkinlikleri kapsamında düzenlediği organizasyonlarda sinema gösterimleri, konserler, söyleşiler, dinletiler yer aldı. Sinema gösterimleri Beşiktaş’ta parklarda gerçekleştirildi. Yaz akşamlarının vazgeçilmez etkinliklerinden biri haline gelen sinema gösterimleri , Arnavutköy Halk Pazarı, Abbasağa Parkı, Aykut Barka Parkı, Etiler Belediye Sitesi, Abbasağa Parkı, Birlik Parkı, Karanfilköy Anafartalar İlköğretim Okulu, Ambarlıdere Parkı, Mehmet Emin Ergün İlköğretim Okulu, Etiler Muhtarlık Parkı’ndaydı.
Konserler arasında ise, Yüksek Sadakat, Bulutsuzluk özlemi
Vedat Sakman, Ezginin Günlüğü, Grup Gündoğarken, Sabahat Akkiraz, Zardan Adam yer aldı.
Yaz aylarından bu yana devam eden etkinliklere bakıldığında başlıklar şöyle sıralanabilir: “Ustalara Saygı – Salim Dündar Abbasağa Parkı, Burçin Büke – Sibel Köse (Konser) Aykut Barka Parkı, Cezmi Baskın (Söyleşi) / Dinleti-Ney Abbasağa Parkı, Fuat Saka (Konser) Abbasağa Parkı, Sunay Akın (Tek Kişilik Gösteri) / Entu (Dinleti) Aykut Barka Parkı, Yalçın Özden (Söyleşi) / Ney (Dinleti) Abbasağa Parkı, Altan Gördüm – Altan Erkekli ( Söyleşi) / Güldeste (Dinleti) Abbasağa Parkı, Yalçın Özden (Kabare) Abbasağa Parkı” Öte yandan yaşanan sel felaketi nedeniyle organizasyonlara bir hafta ara verildi.
Açıkhavada sinema keyfini de yaşatan Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları etkinliğinde film gösterimleri oldukça büyük ilgi gördü. Gösterilen filmler arasında ise şunlar vardı:
“Adab-ı Muaşeret, Destere, Devrim Arabaları, Güneşi Gördüm, Güneşin Oğlu, Kadri’nin Götürdüğü Yere Git, Kirpi, Şeytanın Pabucu, Vali.”

PİYANO TINISIYLA MÜZİĞE DOYACAKSINIZ

Beşiktaş’ta piyano tınısıyla müziğe doyacaksınız… Iddo Bar Shai, Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde 14 Ekim’de konser verecek. Festivallerin tanınmış isimlerinden biri olan sanatçı, en son piyano yapıtlarını seslendiriği albümü ile de otoriterlerce tam puan almıştı.
Verbier Festivali, Ravinia Festivali, La Roque d’Anthéron Festivali, “Moments Musicaux de l’Hermitage – Barriére” festivali, “La Folle Journee” festivali, La Grange de Meslay festivali sürekli davet edildiği müzik buluşmaları arasında…
Bir büyük orkestranın önünde solist olarak ilk kez yer aldığında yaşı henüz 12 idi. Dönemin orkestra şefleri ise Aldo Ceccato, Horia Andreescu ve Avner Biron gibi önemli isimler. Solo resitallere sıra geldiğinde Londra’da Wigmore Hall, Paris’te Salle Cortot, Pekin’de Zhongshan Concert Hall Iddo Bar-Shai’ye kapılarını açtı. Amerika, Fransa, İspanya, Portekiz, İsviçre, İtalya, İngiltere, İrlanda, Polonya, İsrail, Bulgaristan, Brezilya ve Japonya’da solo resitaller ve büyük orkestralar ile konserler vermeye başladı.

SPOR HABERLERİ

Maliyet el yakıyor!

Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, geçen sezon “Başarılı kadro bozulur” demiş ve tartışma yaratmıştı. Tecrübeli teknik adam, bu sezon başarıyı yakalayamadı ama sürekli değişim yaptı. Hele öyle oyuncular değiştirdi ki spor medyası bu isimler için “En pahalı oyuncak” demeyi tercih etti. Siyah-Beyazlılar’da geride kalan 7 resmi maçta iskelet kadro kurulamadı ama şu ana kadar tüm karşılaşmalarda 90 dakika forma giyen 2 isim vardı… Tomas Sivok ve Matteo Ferrari… Peki ya en yüksek bonservis ücretlerinin verildiği Tabata, İsmail Köybaşı ve Nihat Kahveci ne yaptı? Denizli bu 3 isim konusunda da istikrarı sağlayamadı. 8 milyon euro’ya alınan Tabata’nın oynadığı maç sayısı 3 ama 90 dakikayı çıkardığı karşılaşma yok. 5.5 milyon euro ödenen İsmail, G.Saray derbisinde ve Manchester maçında kadroda amaKayseri mücadelesinde 18’de yok. Tapusuna 4 milyon 250 bin euro verilen Nihat ise 7 karşılaşmada da forma giydi ama o da dikiş tutturamadı.
Nihat Kahveci bilmece gibi
Nihat Kahveci, spor medyasında manşetlerde yer almaya devam ediyor. Sadece Türk basınında değil, İspanyol basını da Real Sociedad’ın eski oyuncusu Nihat Kahveci’ye yer veriyor. Sezona kötü başlayan Nihat Kahveci’nin eski kulübü Real Sociedad’ta, yıldız futbolcu Darko Kovaçeviç, eski takım arkadaşı Nihat’ı aradıklarını söyledi. Kovaçeviç, ”Savunma ve hücumu daha iyileştirmek gerekiyor. Nihat ile herşey daha kolaydı” dedi. İspanyol spor gazetelerinde yer alan açıklamalarında Darko Kovaçeviç, İspanyol liginde 4 hafta sonra 1 puanla son sırada bulunan Real Sociedad’ta, futbolcuların durumdan endişe duyduklarını kabullendi. 4.5 yıl birlikte oynadıkları Nihat ile çok iyi bir ikili oluşturan Kovaçeviç, Villarreal’de oynayan Türk futbolcunun yokluğunu hissettiğini belirterek, ”Nihat ile herşey daha kolaydı. Şimdi Skoubo’nun iyileşip eski formuna dönmesini bekleyeceğim ya da hoca yeni bir forvet koyacak” diye konuştu.

Dünya güzeli stad

İnönü Stadı, dünyanın en güzel manzaralı stadı olarak seçildi. Beşiktaş İnönü Stadı dünyanın en iyi 10 stadı arasında ismini yazdırmayı başarmıştı. İsveçli gazeteci Lars Nylin yaptığı araştırmalar sonucunda İnönü Stadı’nı Gazeteci, “Dünyanın en güzel manzaralı Stadı” olarak belirledi. İnönü Stadı’ndan Avrupa ve Asya yakasının göründüğü ayrıca Boğazı ve Dolmabahçe Sarayı’nı görme özelliği oldugu için konumu en güzel stat seçtiğini açıkladı… Muzaffer TOPAL

Kazım Kanat’ı saygıyla andık

Spor Yazarı ve Beşiktaş Kongre üyesi Kazım Kanat 1. ölüm yıldönümünde Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Yapılan anma törenine Kanat’ın ailesi ve yakınları ile aile dostları katıldı. Anma törenine Beşiktaş Kulübü’nü temsilen Satranç ve Spor Okullarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Sarsmaz, Basketboldan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Yalçın, Kulüp Derneği Genel Koordinatörü Levent Çifter, Seçme ve Sicil Kurulu Başkanı Firuz Drahşan’ın yanı sıra Kanat’ın ailesi, yakınları, meslektaşları ve sevenleri katıldı. Anma töreni, okunan duaların ardından sona erdi.
İbrahim Toraman bu sene “20” numaralı…
Beşiktaş’ın sevilen oyuncularından İbrahim Toraman, Siyah Beyazlı Kulübe geldiği günden bu yana giydiği 58 numaralı formanın yerine bu sezon 20 numaralı formayı giyecek. Memleketi olduğu Sivas’ın plaka numarası olan 58’i tercih eden İbrahim Toraman’ın, iddiaya göre geçtiğimiz sezon birlikte şampiyonluk mücadelesi verdikleri Sivassporlulardan gelen tepkiler nedeniyle 20 numarayı kullanmayı karar verdiği konuşuluyor.
Zor dostum zor
Siyah Beyazlı ekip, Şampiyonlar Ligi B Grubu 2. maçında CSKA Moskova’ya deplasmanda 2-1 mağlup oldu. Beşiktaş’ın golünü Ekrem Dağ, 90+2. dakikada kaydetti. Maçtan sonra Beşiktaş taraftarı hayal kırıklığı yaşadı. Halbuki çıkan haberlere göre, Demirören uçakta bile saatlerce toplantı yapmıştı… Galibiyet sözü almıştı… Maçtan sonra ise demeçler yine bilindik şekilde, hatta ilginçti…

DENİZLİ YİNE UMUT SAÇTI!..

Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, Avrupa defterini kapamadıklarını söyledi, ilk hedeflerinin yine Şampiyonlar Ligi olduğunu vurguladı. Teknik Direktör Mustafa Denizli, CSKA Moskova maçından sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
“Entresan bir maç oldu. Önümüzde 12 puan var. Beşiktaş 2 maçta da galip gelebileceğini herkese gösterdi. Yolumuza devam ederken alınan sonuçlar bizi psikolojik olarak kötü etkiledi, ama Wolfsburg maçıyla her şeyi değiştirecez. Eleştiriler olacak, maçtan sonra o oynasaydı gibi düşünceler çok sığ düşünceler. Biz günlerce kadro üzerine çalışıyoruz. Gol atamama ve futbol şansı bizden yana değil diyorum. Önümüzdeki Wolfsburg maçında bunu göreceğiz. CSKA ve Wolfsburg’u İstanbul’da eze eze yeneceğiz.”
MİLYON EURO VER OYNATMA!
Maç sonrasında gözler yedek kulübesindeki isimlere çevrildi. Maçtan sonra Rodrigo Tabata’ya maç hakkında sorular yöneltilse de yanıtlamaktan kaçındı. Nihat ise, eleştirilere açık olduğunu söyledi ancak şansızlıktan dolayı da isyan etti. “Ben çabuk göze batıyorum” dedi.
DEMİRÖREN: ‘PRİM DE YETMEDİ’
Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören’in maç sonrasında moralinin iyice bozuk olduğu gözlendi. Demirören’in şu maç sonrasında şunları söylediği iddia ediliyor: “Maç primini 15 bin dolar yapmamız bile oyuncuları kendine getirmedi. Bu işkenceyi hiç de hak etmedik. Ne yapmak gerek anlamıyoruz. Geçen yılı çifte kupa ile bitirdik. Kadroyu takviye ettik. Olmuyor, olmuyor. Eski Yıldırım olsaydı çoktan radikal tedbirler alırdım ama çözüm yolunu göremiyorum. Birkaç gün içinde yöneticilerle toplanıp ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu.
KÖYBAŞI DA MODAYA UYDU
Beşiktaş’ın maçta umut veren bir futbol oynadığını ifade eden İsmail Köybaşı da, ”İyi mücadele ettik. Önümüzde daha 4-5 maç var. Bu umut verici maç oldu bence. Dolayısıyla Beşiktaşımızı Avrupa ve Türkiye’de en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyoruz. İnanmak bence başarının yarısı anlamına geliyor. İnancımızı yitirmeyeceğiz. Aynen hocamızın dediği gibi, bu şekilde de yolumuza devam edeceğiz. Buna inancımız tam” dedi.
RÜŞTÜ: “ADAM İYİ VURDU!..”
Maçın en çok eleştirilen oyuncusu ise Rüştü Reçber, ise anlamlı konuştu ve şunları söyledi: “Adam çok iyi vurdu, ben ne yapayım? Açıkçası yapacak bir şey yoktu.”
BATUHAN: “HAZIRIM”
Batuhan Karadeniz yine Beşiktaş’ta çok konuşulan isimler arasında yerini almayı başardı. Spor medyasınca ‘Badboy’ olarak tanımlanan Batuhan’ın bu kez kiloları sorun oldu. Teknik direktör Mustafa Denizli ile yaşadığı polemikler ve sakatlığı nedeniyle takıma çok geç katılan yıldız futbolcu çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
Tecrübeli çalıştırıcı gol problemi nedeniyle umutlarını yıldızının pek barışmadığı genç oyuncuya bağladı. Denizli, Batuhan’ın bir an önce form tutup, oynayabilecek duruma gelmesini dört gözle bekliyor. Beşiktaş’ın hocası antrenman öncesi talebesiyle bir görüşme yaparak kısa sürede toparlanmasını istedi. Görüşmede Batuhan’ın kilolarını gündeme getiren Mustafa Denizli, genç golcünün fazlalıklarından bir an önce kurtulması gerektiğini söyledi. 100 kiloyu aşmış olan Batuhan Karadeniz’e Mustafa Denizli’nin geçtiğimiz haftalarda ‘Altı kilo fazlan var. 96 kiloya düş ve o zaman yanıma gelip benden ne istersen iste’ şeklinde dediği iddia edilmişti. Hocasından forma sinyali alan Batuhan ise birkaç hafta içinde kilolarından kurtulacağını dile getirdi.
Batuhan’ın Denizli’ye, ‘Bana verdiğiniz idmanları elimden geldiğince eksiksiz yerine getiriyorum. Ayrıca yeme-içmeme de çok dikkat ediyorum. Yakın zamanda ideal kiloma kavuşacağım. Futbol oynamayı çok özledim. Bu istek ve arzuyla takıma büyük katkı sağlayacağıma inanıyorum’ dedi. Didem TUTAL