SAYI 205

BJK1BAŞBAKAN ERDOĞAN BEŞİKTAŞ’TAN YÜKLENDİ 

Başbakan Erdoğan, Ramazan ayının ilk günü Beşiktaş’taydı. Başbakan Erdoğan, Beşiktaş’taki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi’ndeki Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hükümetin Kürt açılımını ‘ABD’nin bir projesidir bu’ diye eleştirenlere oldukça sert bir dille cevap veren Erdoğan, ”Bunu ispat edemezlerse alçaktırlar, namussuzdurlar” dedi. Terör konusunda da Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:“Siyasi iktidar olarak her tür sorunun üzerine gitmek durumundasınız. Bu olayı bir terör sorunu olarak ele almayı önemsiyorum. Çünkü ülkemizde, bizim için şu andaki sıkıntı terör noktasındadır. Bu terör sorununu yok edebilmenin gayreti, çalışmasıdır bu. Tüm bunlarla beraber ülkemizdeki tüm etnik unsurların birbiriyle dayanışmasını sağlamaya yönelik bir adımdır.”
Öte yandan Beşiktaş’ta cami çıkışında basın mensuplarının sorularını dinleyen Başbakan Erdoğan, merak edilen 3. köprü Tarabya-Beykoz güzergahı konusunda hakkında geçtiğimiz günlerdeki yapılan açıklama ile ilgili konuya açıklık getirdi:
“Açıklanan şey üçüncü köprünün güzergahı değil. Biz bunun üzerinde çalışmaları yapıyoruz. Orada farklı bir kaç güzergah var. Nihai çalışmamızı Ulaştırma Bakanım, Belediye Başkanım, ben üçlü olarak bir helikopterle bölgeyi dolaşacağız. Dolaştıktan sonra hazırlanan alternatifleri de görerek kararımızı vereceğiz. Burada malum bir partinin il başkanının yapmış olduğu açıklamalar sadece durumdan vazife çıkarmak veyahutta bir rol kapmaktan öte bir şey değil.”

Yenilenen CHP Beşiktaş İlçe binasının açılışı törenle yapıldı

CHP Beşiktaş İlçe Binası yenilenen yüzüyle açıldı. 19 temmuz 2009 çarşamba günü CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul Milletvekilleri Mehmet Sevigen, Sacit Yıldız ve Çetin Soysal, CHP Parti meclisi Berhan Şimşek, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, CHP İstanbul İl Başkan Vekili Mehmet Uğur Afacan, CHP İl Yöneticileri, CHP İlçe Başkanları, Beşiktaş Belediye Meclis Üyeleri, İl genel meclisi üyeleri, 500’ün üzerine partilinin katılımıyla coşkulu bir törenle yenilenen CHP Beşiktaş İlçe Merkezi açılışı gerçekleştirildi.
Açılışın ardından Kuruçeşme Arena’da CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı tüm Beşiktaş ve İstanbulluların ücretsiz olarak katılabildikleri emsalsiz bir müzik şöleni sundu. Konserde grup MP3, Grup Entu, Grup Efsun ve Yeni Türkü en yeni ve en son şarkılarıyla 3000’in üzerinde İstanbulluyla buluştu. Kuruçeşme Arena’da CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Uğur Gedik yaptığı konuşmada; ‘İstanbul’un başkenti Beşiktaş’ın çağdaş ve güler yüzlü insanları düzenlemiş olduğumuz konserimize katılarak bizleri onurlandırdınız, hepiniz hoşgeldiniz diyor ve sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Sizlerin de bildiği gibi bundan yaklaşık 4,5 ay öncce bir yerel seçim dönemi yaşadık. Siz Beşiktaş yaşayanlarının desteğiyle %69,26 ile İstanbul’da 1. Türkiye’de 3. olduk. Destekleriniz için sizlere tekrar teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız’ dedi.
Ortaköy Spor Kulübü’nden iftar…
Ramazan günleri Beşiktaş’ta da şenlenmeye devam ediyor. Ortaköy Spor Kulübü’nden her Ramazan akşamı iftar yemeği… Beşiktaş ilçesinin köklü kuruluşlarından Ortaköy Spor Kulübü, Ramazan ayı boyunca kulüp lokalinde ilçe sakinlerine iftar yemeği veriyor.
Ortaköy’deki yılların sitesi kaçakmış!..
Beşiktaş’ta kredi yoluyla ev almak isteyen işadamı ruhsatlı sandığı binanın kaçak olduğunu öğrendi. Beşiktaş’ın ve İstanbul’un en gözde sitelerinden biri olan ve kira ücretlerinin 10 bin dolara kadar yükseldiği Naciye Sultan Sitesi’nin kaçak olduğu ortaya çıktı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü, doğruladı.
3G tanıtımları için Ortaköy’e yüzer ofis
Reklamlara hız veren GSM operatörleri, tanıtım için farklı yöntemler deniyor. Vodafone, İstanbul Boğazı’nda Bebek-Ortaköy güzergahında seyreden Vodafone 3G+ Yüzen Ofisi ve ofis görevlileri ile tanıtım yapıyor. Vatandaş şaşkın, “Biz yapsak izin verirler miydi?” diye soruyor.
Münevver Karabulut Etiler’de anıldı…
Cinayetin üzerinden neredeyse 6 ay geçti ama halen Münevver Karabulut olayı aydınlatılamadı. 3 Mart’ta öldürülen ve katil zanlısı Cem Garipoğlu’nun hala bulunamadığı Münevver Karabulut, cinayetin 170. gününde cesedinin bulunduğu konteynerın önünde anıldı. Hüzünlü anlar yaşandı.
LEYLA GENCER HEYKELİ İÇİN YARIŞMA AÇILDI…
Beşiktaş Belediyesi sanat projelerini tüm hızıyla sürdürüyor. Prof. Dr. Türkan Saylan’ın heykelinin yapılacağı açıklamasından sonra Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Radyo Beşiktaş’ta katıldığı Beşiktaş Buluşmaları adlı programda, sanatçı Leyla Gencer’in de heykelinin yapılacağını Beşiktaşlılara duyurmuştu. Tüm dünyada ”La Diva Turca” diye tanınan ve geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden sanatçı Leyla Gencer’in heykelinin hayata geçirilmesini için kollar sıvandı. Beşiktaş Belediyesi’nce heykelin yapımı için birtasarım yarışmasının düzenleneceği vurgulanıyor. Tasarım yarışması Türkiye Cumhuriyeti uyruklu tüm heykeltıraşlar katılabilecek. Yarışmanın danışman jüri üyeleri arasında Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mesut İktu, sanat tarihçisi Murat Katoğlu ve yüksek makine mühendisi Hasan Mani bulunuyor. Leyla Gencer heykeli tasarım yarışmasında jüride; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Rahmi Aksungur, Prof. Dr. Vedat Somay, Prof. Dr. Nilay Büyükişleyen, Prof. Dr. Ferit Özşen ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mimar Prof. Dr. Zekai Görgülü de görev yapacak. Edinilen bilgiye göre, jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda birinciye 22 bin, ikinciye 15 bin, üçüncüye 8 bin lira ödül verilecek. Bir yarışmacıya da 5 bin lira mansiyon ödülü takdim edilecek. Tasarımların, 20 Kasım 2009 saat 17.00’ye kadar Beşiktaş Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte yarışmaya katılan tüm tasarımlar 15 gün süre ile Beşiktaş Belediyesi Sergi Salonu’nda sergilenecek.

İsmail Ünal: ‘Çarşı Projesi hazır…’

Çarşı’nın yüzü değişimi bekliyor. Beşiktaş’ın uğrak ve değişmez adreslerinden biri alan Çarşı- Köyiçi, hazırlanın projenin hayata geçirilmesi için adeta geri sayımda… Köyiçi, çok özel bir projeyle ele alınıyor. Bu konuda Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’dan konu edilen proje ile açıklama yapılmıştı ve çalışmaların kısa süre içinde başlanacağı duyurulmuştu. Gerçekleştirilecek olan çalışmalarla önce görüntü kirliliği ortadan kaldırılacak ardından Çarşı-Köyiçi’nin tamamı eski tarihi dokusuna uygun bir şekilde caddeleri, sokakları ve evleriyle yeni bir konsepte kavuşacak. Aydınlatma üst yapı çalışmaları bir bütün olarak Köyiçi’ne yakışacak şekilde uyum içinde ortaya çıkartılacak. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Köyiçi’nin tarihi mekanları, Beşiktaş’ın adeta kalbi olduğunu söyleyerek “Gereken ne ise yapılacaktır” dedi. Kentleşme planları düşünüldüğünde markalaşma adına Çarşı’da yer alan konutların boyama bakımı ve statikolarından kaldırım paylarından sokağa çıkış alanlarına, tretavur renklerinden yapısından gibi bir çok detaya kadar birliktelik amaçlanıyor. Yetkililer tarafından elektrik lambalarının bile detaylara dikkat edilerek değişeceği, farklı aydınlatma süsleri ile Beşiktaş’ın bezeneceği de ifade edilmişti. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal Köyiçi-Çarşı kentleşme markalaşma projesi kapsamında kısa sürede hızla Beşiktaşlılar el ele vererek birlikte yol alacaklarını söyledi. Kentleşme konseptine uygun olarak ihtiyaca yönelik otopark çalışmaları için de yer tespit çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor.
Beşiktaş Belediyesi’nden yaz-kış deniz temizliği…
Boğaz güzelliğiyle bilinen Beşiktaş ilçesinde çevre temizliğine olan hassasiyeti, Beşiktaş Belediyesi yürüttüğü hizmetlerle tüm gücüyle göstermeye çalışıyor. Bunlardan bir tanesi de boğaz belediyelerinden biri olan Beşiktaş ilçesinde deniz temizliğinin her gün ritüel olarak sürdürülmesi olarak gösteriliyor. Çevre düzenlemesi ve temizliği konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini dile getiren Belediye yetkilileri, deniz temizliği konusunda bir gün hariç haftanın hergünü çalışmaların sürdüğünü, kalan bir gün içinde de deniz temizleme araçlarının bakım çalışmalarının yapıldığını vurguluyor. Yetkililer çalışmaların titizlik gerektirdiğini ve denetimli olarak çalışmaların sürdüğünü söylüyor. Belediye yetkilileri çalışmalar sonucunda kirliliğin yoğun olduğu günlerde günde 4 hatta 4,5 ton; kirliliğin az olduğu günlerde ise yaklaşık olarak günde 1 ton denizden çöp çıkardıklarını belirtiyor. Dolmabahçe Saat Kulesi’nden Aşiyan Mezarlığı’ nın başlangıç hizasına kadar kıyı sınırına kadar uzanan Beşiktaş’ta 2004 yılının Nisan ayından bu yana da özel bir şirketle sözleşme yapılarak, haftanın yedi günü, bir günü tekne bakım günü olmak üzere, altı gün deniz temizlik çalışması bugüne değin sürdüğü belirtiliyor.
Gençler ve minikler yaz boyunca spor yaptı…
Beşiktaş Belediyesi`nin Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi`yle birlikte gerçekleştirdiği yaz okulları nefes kesmeden devam ediyor. Öğrencilerin yaz tatillerini değerlendirerek onları faydalı aktivitelere yönlendirmek amacıyla düzenlenen ücretsiz yaz okullarında birbirinden değişik aktiviteler yer alıyor. Futbol, basketbol, voleybol, tenis, yüzme, drama, halk oyunları, bale, ingilizce branşlarında profesyonel bir kadroyla faaliyet gösteren ücretsiz yaz okullarında 7-16 yaş grubundaki çocuklar yer alıyor. Yüzme eğitimleri hafta içi her gün İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü`nde veriliyor. İngilizce ve Drama dersleri ise Dikilitaş Semt Evi`nde devam ediyor. Basketbol ve Voleybol kursları İsmail Tarman İlköğretim Okulu`nda, Futbol kursu Yeni Levent Lisesi`nde, Halk Oyunları ve Bale eğitimleri ise Akatlar Kültür Merkezi`nde verilmeye devam ediyor. Yaz okulu, eğitim öğretim döneminin başlangıcına kadar devam edecek. Yetkililer düzenlenen kurslarla, çocukların sosyalleşmesi konusunda kurslara katılımın oldukça yararlı olduğunu, çocukların disiplinli ve düzenli olmayı da öğrendiklerini dile getiriyor. Ebeveynler ise çocuklarının yaz günlerini dolu geçirdileri ve sevdikleri aktiviteleri yapmalarından ötürü gerekli desteği veren Beşiktaş Belediyesi’ne teşekkürlerini iletiyor.
Beşiktaş Belediyesi’nden meydana deprem TIR’ı…
Beşiktaş Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Beşiktaş’ta “Depreme Duyarlılık Günleri” adlı etkinliği gerçekleştirdi. Beşiktaş Meydanı’ndaki deprem TIR’ıyla binlerce kişiyi ağırlayan uzmanlar, merak edilenler konusunda detaylı açıklamada bulundular. Ağustos ayının ortalarına kadar devam eden organizasyonda deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler anlatıldı. Etkinlik kapsamında Beşiktaş Meydanı’nda halkın ziyaretine açılan özel bir TIR’da deprem simülasyonları gerçekleştirildi ve bu tırın içinde görsel ve uygulamalı eğitimlerle depremde, öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler aktarıldı.
17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünün gerçekleştiği yakın tarihte Beşiktaş deprem tehlikesine karşı toplumu bilgilendirmeyi ve duyarlılığını artırmayı hedefleyen önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmış oldu. Türkiye’nin ilk Gezici Deprem Simülasyon Eğitim TIR’ında 38 saniye süren bir deprem anı da yaşatılabiliyor. Simülasyon aracında 4.8 büyüklüğünde 38 saniye süren gerçek deprem anı da yaşatıldı. Etkinlikle, alınacak küçük önlemlerle afet riskinin azaltılabileceği bilgisini yaygınlaştırılması hedeflendi. Belediye yetkilileri yakın tarihte başka ortak etkinliklere de imza atacaklarını ifade etti.
Beşiktaş Belediyesi “Park Buluşmaları”
Beşiktaş Belediyesi’nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği ‘Park Buluşmaları’ kapsamında düzenlenen etkinlikler, bütün hızıyla devam ediyor.
Eylül ayı sonuna kadar sürecek olan “Yaz Akşamları Park Buluşmaları” etkinliklerinin Abbasağa’da gerçekleştirilen ilk buluşmasına Beşiktaş Kentlisi’nin ilgisi de oldukça yoğundu.
Beşiktaş Belediyesi Yaz Etkinlikleri kapsamında düzenlediği ve Eylül ayının sonuna kadar sürdüreceği organizasyonlarda sinema gösterimleri, konserler, söyleşiler, dinletiler yer alıyor. Sinema gösterimleri halen Beşiktaş’ta şu parklarda devam ediyor:
“Yaz akşamlarının vazgeçilmez etkinliklerinden biri haline gelen sinema gösterimleri Arnavutköy Halk Pazarı, Abbasağa Parkı, Aykut Barka Parkı, Etiler Belediye Sitesi, Abbasağa Parkı, Birlik Parkı, Karanfilköy Anafartalar İlköğretim Okulu, Ambarlıdere Parkı, Mehmet Emin Ergün İlköğretim Okulu, Etiler Muhtarlık Parkı’ndaydı.”
14 Ağustos’tan bu yana gerçekleştirilen etkinliklerden bazıları ise şöyle sıralanıyor:
“Ustalara Saygı – Salim Dündar Abbasağa Parkı, Burçin Büke – Sibel Köse (Konser) Aykut Barka Parkı, Cezmi Baskın (Söyleşi) / Dinleti-Ney Abbasağa Parkı, Fuat Saka (Konser) Abbasağa Parkı, Sunay Akın (Tek Kişilik Gösteri) / Entu (Dinleti) Aykut Barka Parkı, Yalçın Özden (Söyleşi) / Ney (Dinleti) Abbasağa Parkı, Altan Gördüm – Altan Erkekli ( Söyleşi) / Güldeste (Dinleti) Abbasağa Parkı, Yalçın Özden (Kabare) Abbasağa Parkı”
Açıkhavada sinema keyfini de yaşatan Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları etkinliğinde film gösterimleri de devam edecek. Gösterilen filmler arasında ise şunlar vardı:
“Adab-ı Muaşeret, Destere, Devrim Arabaları, Güneşi Gördüm, Güneşin Oğlu, Kadri’nin Götürdüğü Yere Git, Kirpi, Şeytanın Pabucu, Vali.”
Beşiktaş Belediyesi deprem konseri verdi
Beşiktaş Belediyesi Türk müziğinin iki dev ismini bir araya getirdi. Emel Sayın ve Ferhat Göçer Kocaeli’de hizmet veren üç çocuk yuvası, iki çocuk ve gençlik merkezi ve iki yetiştirme yurdu yararına geçtiğimiz haftalar içinde bir araya geldi. Binlerce insanın ölümüne, unutulması zor acı ve yaralara neden olan Körfez depreminin 10’uncu yılında Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla Kuruçeşme Arena’da bir konser düzenlendi. 17 Ağustos 2009 Pazartesi akşamı gerçekleşen konserin tüm geliri Kocaelili minik kalpler yararına kullanılacak. Beşiktaş Belediyesi’nin sosyal sorumluluk etkinliklerinden biri olan konserde, Emel Sayın ve Ferhat Göçer, duyarlılık gösteren herkese teşekkürlerini sundu. Öte yandan organizasyon yetkilileri Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)’e bağlı çocuk yuva ve yetiştirme yurtlarının ve oralarda yaşayan çocuklarımızın yaşam koşullarını daha üst seviyelere taşımak ve çocukların geleceğe daha eğitimli, daha özgüven sahibi bireyler olarak yetiştirmek için çalışan Minik kalplerle el ele derneği, (MİKA-DER), Sivas, Sakarya, Mardin, Şanlıurfa, Trabzon, Tekirdağ ve Eskişehir’den sonra büyük depremin 10. yıldönümünde gerçekleştirilen bu konserle yeniden Kocaeli’li minik kalplere elini uzatmış olduğunu söyledi.
BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ İLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ
Deprem konusunda Beşiktaş hangi düzeyde nasıl hazırlanıyor? Olası bir depremde Beşiktaşlıları neler bekliyor? Beşiktaş Belediyesi ile de ortaklaşa yürütülen Sivil savnma çalışmaları çok başlıklı ve kapsamlı yönergesiyle uygulamaya hazır, adeta tetikte bekliyor. Kriz yönetiminin önemlilik arz ettiği bu durumda ekip çalışması da büyük rol oynuyor. Bu konuda Beşiktaş Kaymakamlığı ile İlçe Sivil Savunma Müdürlüğü emrine 38 kişilik Beşiktaş Belediyesi Kurtarma ekibi verildiği edinilen bilgiler arasında. Beşiktaş Belediyesi’nin devam eden projeler kapsamındaki başlıklarından acil eylem planı detaylarında, acil eylem ve ulaşım planının hazır olduğu belirtiliyor ve Kaymakamlık, Sivil Savunma Müdürlüğü ile ortak “ilçe afet kriz merkezi” kurulduğu ve Yıldız Parkı girişindeki binasının hizmete açıldığına da işaret ediliyor. Yeni dönemde de arama kurtarma eğitim seminerleri hız kesmeden devam edecek. Beşiktaş Kaymakamlığı Sivil Savunma Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, toplanma faaliyetleri, Beşiktaş içinde de bölgelendirilen alanların durumları hakkında çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Buna göre Sivil Savunma Müdürü Ertuğrul Atasoy, toplantıların eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla yeniden start alacağını söylüyor.
Deprem söz konusu olduğunda akla gelen ilk sorulardan bir tanesinin, bölgedeki risk alanları, bölgenin nasıl sınıflandırıldığı ve yine tahliye noktaları ve sivil savunma yönetim alanının olduğu belirtiliyor. Yetkililer bu konuda, bölgelerden tahliye noktalarına kadar bir çok yapılması gerekeni planladıklarını söylüyor.
Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle de yürütülen çalışmalar hakkında, hemen herkes yardım elini uzatmak istediği sürece görev alabilir. Yetkililer, Kaymakamlık bünyesinde bir ekibin olduğunu vurguluyor ve temel bilgileri almak için hemen herkesin başvurabileceğini vurguluyor. Eğitim ve destek için; dolduracağınız formda kendinizi net bir şekilde tanıtmamız yeterli. Buna göre 15-65 yaş arası yönetmeliklerine uygun şekilde nerede nasıl yardım edebileceğiniz belirleniyor ve bu şekilde timlere dahil olabiliyorsunuz.
Sivil Savunma Müdürü Ertuğrul Atasoy, ‘Halen çalışmalarını sürdürdüğümüz halen çalışmalarına devam ettiğimiz bir iş bu, biz Beşiktaş’a gönül verdik, Beşiktaşlı da bu işe gönül versin diyoruz. Bizim bu isteki tek amacımız tek derdimiz var tüm insanlar için istiyoruz ve yaşadığımız çalıştığımız Beşiktaş’ta insanların daha huzurlu daha rahat daha güvenli yaşamaları için önce kendi güvenlikleri için öğrensinler’ açıklamasında bulunuyor. İlçede 12 noktada AFİS konteynerlerinin olduğu vurgulanıyor ve güvenlikli noktalarda yer aldığı gerektiğinde her an kullanıma hazır muhafaza edildiği belirtiliyor. Yetkililer, İstanbul’un karşılacağı felaket noktasında Beşiktaş’ın önemli bir noktada olduğunu belirtiyor ve tahliye durumları, kapasite ve afet yönetiminin tüm İstanbul için düşünülerek Beşiktaş’ın çok yönlü bir afet yönetim ilçesi konumunda olduğu vurgulanıyor. Müdahele sevk rotası olarak da tanımlanan Beşiktaş’ta kalacak yerler alanında bir çok yerle protokol çoktan imzalanmış durumda. Bunlar içinde 9 şiddeti depreme dayanıklı olarak inşa edilen Beşiktaş ilçesi otelleri de yer alıyor. Olası senaryoya bakıldığında da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı bir deprem master planına dikkat çekiliyor ve 4 farklı deprem planı üzerinde durulduğu kaydediliyor. Bunlardan 7.7 büyüklüğünde beklenen model c en kötü senaryo. Model a ise 7.5 büyüklüğünde. Model a, en olası senaryo olarak tanımlanıyor. Buna göre olası senaryo şöyle: ‘İstanbul geneli için 50 bin 60 bin ağır hasarlı bina. 500 bin – 600 bin evsiz aile. 70 ile 90 bin ölü, 120 ile 130 bin ağır yaralı. 400 bin hafif yaralı. 1000 ile 2000 noktada su sızıntısı, 140 milyon ton enkaz, 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu, 330 bin çadır, 50 milyon dolar ekonomik kayıp’ yetkililer bu senaryonun ne tarafında olduklarının detaylı çalışmalarını da gerçekleştirmiş durumdalar. Hatta Beşiktaş’ı bölgelere ayıran bu özellikler içinde coğrafi yapı yer alıyır ve yerleşim alanlarının bu koşullardan etkilenme payları hesaplanıyor. Beşiktaş olası bir deprem karşısında merkezi konumuyla transit alanı konumunda. Kuzeyde Sarıyer, batıda Şişli ve Kağıthane, güneybatıda Beyoğlu ilçeleri ve doğuda İstanbul boğazı olarak tanımlanıyor. Zemin etütleri arasında da dere-akarsu yatakları önemlilik kazanıyor. Yıllar öncesindeki yerleşmeler ile bu alanlar artık dere olarak bilinmiyorlar. Köyiçi’nden başlayıp Barbaros bulvarı civarından sahil şeridine uzanan yataklar şöyle sıralanıyor: ‘Dolmabahçe, Beşiktaş, Muradiye, Fulya Deresi, Hasanpaşa, Ortaköy, Ekmekçioğlu, Arnavutköy Deresi’. Fiziki özelliklerin ve risk durumları hakkında biligiler de halihazırda. İstatistikler arasında yerleşim alanı bilgileri de bulunuyor. Beşiktaş’ta toplam işyeri sayısı 2021 olarak toplam konut sayısı da 17428 olarak belirtiliyor. Kritik tesisler arasında da şu bilgiler var: Okul 52, yemek fabrikası 2, otel 11, gökdelen tipi iş merkezi 10, market 29, ekmek fırını 23. İlçede bir hastanenin olmayışı burada dikkat çekiyor ama sağlık kuruluşları olası bir felakette bir bir belirlenmiş. Tıp merkezi konumunda 10, sağlık ocağı 8, labarotuvar ise 49 istasyonda belirtilmiş. Depremde akıllarda soru işareti bırakan bir diğer unsur da iletişim. ilçedeki telefon hatlarından Ortaköy, Mecidiye, Sinanpaşa, Yıldız, Cihannüma ve Vişnezade mahallelerinin sahil kesimleri olası bir afet durumunda şebeke olarak denizin de etkisini hissedeceğinden herhangi bir yıkım olmasa dahi oluşacak su etkisinden etkilenebileceği kaydediliyor. Konu hakkında yetkililer, mobil – uydu telefonlara diikat çekiyor ve koordinasyon için gerekli irtibatın sağlanması adına gerekli alt yapı çalışmalarının hazır olduğu belirtiliyor. Havai hatların bulunduğu alanların da yine olası bir afet durumunda oluşacak hasarların bu cadde ve sokaklarda daha fazla etkili olacağı da belirtiliyor.
Deprem öncesinde ve sonrasında yetkililerin özellikle vurguladığı bir diğer husus da yol durumu. İstatistiklere göre 2’den fazla geliş-gidişi olan yol sayısı 3, sokak sayısı 980 olarak belirtiliyor. 1. derece parklanma yasağı getirilen yani bugün olası bir deprem halinde park edilmemesi açık olması gereken yollar arasında şu yerler bulunuyor:
Arnavutköy – Bebek Caddesi, Arbavutköy Kuruçeşme Caddesi, Barbaros Bulvarı, Barbaros Bulvarı Büyükdere Caddesi, Bayıldım Caddesi, Bebek Caddesi, Beşiktaş Caddesi, Büyükdere Caddesi, Çırağan Caddesi, Dolmabahçe Caddesi, E-5 Barbaros Bağlantı yolu, Hüsrev Gerede Caddesi, Ihlamurdere Caddesi, Kadırgalar Caddesi, Koru Sokak, Maçka Caddesi, Muallim Naci Caddesi, Nisbetiye Caddesi, Ortaköy Dereboyu Caddesi, Rumeli Hisarı Caddesi, Spor Caddesi, Şair Nedim Caddesi, TEM Büyükdere Bağlantısı, TEM Köprü Yolu.

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ’NDEN GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNE ÇARE

Beşiktaş Belediyesi, çevre başlığı altındaki çalışmalarına devam ediyor. Belediye resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada gürültü kirliliğinin hasta ettiğine ilişkin açıklamaya yer vermiş. Gürültü ve Gürültü kirliliği hakkında da detaylıca bilgi veren ve bu konuya geniş yer ayıran Beşiktaş Belediyesi, gürültü kirliliğinin etkileri konusunda da yapılan araştırmalara geniş yer ayırmış. Şehrin kesişme noktası olan gündüz milyonlarca kişinin uğrak yeri olarak bilinen ve gece hayatının vazgeçilmez ilçeleri arasında ilk sırada gösterilen Beşiktaş’ta, gürültü kirliliği konusunda merak edilenler şöyle tanımlanıyor:
“Gürültü, insanlar üzerinde olumsuz etki yapan ve hoşa gitmeyen seslere denir. Özellikle büyük kentlerimizde gürültü yoğunlukları oldukça yüksek seviyede olup, Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenen ölçülerin üzerindedir. Gürültü Kirliliği, kent gürültüsünü artıran sebeplerin başında trafiğin yoğun olması, sürücülerin yersiz ve zamansız klakson çalmaları ve belediye hudutları içerisinde bulunan endüstri bölgelerinden çıkan gürültüler gelmektedir. Gürültüler insanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde etkilemekte, fizyolojik ve psikolojik dengesini bozmakta, iş verimini azaltmaktadır” Yetkililer gürültünün insan üzerindeki etkilerini 4 ayrı kategoride değerlendiriyor: Fiziksel Etkileri (Geçici veya sürekli işitme bozuklukları), Fizyolojik Etkileri (Kan basıncının artması, dolaşım bozuklukları, solunumda hızlanma, kalp atışlarında yavaşlama, ani refleks), Psikolojik Etkileri (Davranış bozuklukları, aşırı sinirlilik ve stres), Performans Etkileri (İş veriminin düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hareketlerin yavaşlaması.)
Yetkililer gürültü kirliliğinden yaşam kalitesinin bozulmadan basit önlemlerle insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden kurtulmak için önerilerde bulunuyor. Yetkililer maddeleyerek sıraladıkları bu önerileri şu şekilde sıralıyor: “Düğün, sünnet, v.b. toplu merasimlerde, çevrede bulunabilecek yaşlı, hasta ve bebekleri düşünerek, aşırı gürültülü müzik çalmayalım ya da kapalı ve ses yalıtımlı mekanları seçelim. İşyerlerindeki gürültünün dışarı taşımasını önleyecek ses yalıtımlarını yapalım, yapmayanları uyaralım. Evlerimizde kullandığımız TV ve müzik aletlerinin sesini sadece kendi duyabileceğimiz kadar açalım. Çevremizdeki insanları rahatsız edecek gereksiz gürültülerden kaçınalım. Gereksiz yere korna çalmayalım. Patlak egzozlarımızı hemen tamir ettirelim. Evlerimizdeki bakım ve onarım işlerini uygun saatlerde yaptıralım. Bina içerisindeki ayak sesleri ve benzer gürültüleri önlemek için gerekli tedbirleri alalım. Evlerde yapılacak kutlamalarda komşuları rahatsız edici gürültülerden kaçınalım.”
Gürültüyü azaltmak için alınacak tedbirler arasında da şu detaylar yer alıyor: “Hava alanlarının, endüstriyel sanayi bölgelerinin yerleşim bölgelerinden uzak yerlerde kurulması, kamuoyuna açık olan yerler ile yerleşim alanlarında elektronik olarak sesi yükseltilen müzik aletlerinin çevreyi rahatsız edecek seviyede olmasının önlenmesi, işyerlerinde çalışanların maruz kalacağı gürültü seviyesinin en aza (Gürültü Kontrol Yönetmeliğinde belirtilen sınırlara) indirilmesi, yerleşim yerlerinde ve binaların içinde gürültü rahatsızlığını önlemek için yeni inşa edilen yapılarda ses yalıtımı sağlanması.”

Gülen ve güldüren yüzler saygıyla anıldı

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları Ramazan ayında da sürüyor. Ağustos ayının son gününde yıllarca ülkemizde sinemaseverlerin neşesi olan komedi sanatçıları için özel saygı gecesi gerçekleştirildi.
Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları Ramazan ayında da sürüyor. Ağustos ayının son gününde yıllarca ülkemizde sinemaseverlerin neşesi olan komedi sanatçıları için özel saygı gecesi gerçekleştirildi. Faruk Şüyün tarafından hazırlanan “Yeşilçam’da Yüzümüzü Güldürenlere Saygı” gecesi, Abbasağa Parkı’nda saat 21.00’den itibaren Beşiktaşlıları ağırladı. Yaz aylarında açıkhavaya çıkan “Ustalara Saygı” toplantıların bu sezondaki son etkinliğinde, başlangıcından bugüne beyazperdeden yansıyan komedyenler adeta resmi geçit yaptı. İsmail Dümbüllü’den Şener Şen’e, Necdet Tosun’dan Kemal Sunal’a, Muammer Karaca’dan Zeki Alasya-Metin Akpınar’a, Adile Naşit’ten Suna Pekuysal’a, Feridun Karakaya’dan Sadri Alışık’a “Yeşilçam’da Yüzümüzü Güldürenler”, filmlerinden en güzel sahnelerden Yahya Karadaş’ın hazırladığı kolajlarla seyirci ile buluştu. Yeşilçam’da büyük komedyenler döneminin yakın tanıkları; Arda Uskan, Ülkü Erakalın ve Zihni Göktay, mizah yazarı Cihan Demirci ve sinema arşivcisi Yahya Karadaş’la birlikte kolajları izleyip yorumladı ve anılarını aktardı. Gecede, Ülkü Erakalın’ın komedi sanatçıları için hazırladığı mini bir belgesel de yer aldı.
Bulutsuzluk Özlemi son albümünden örnekler verdi
Beşiktaş Belediyesi’nin Beşiktaşlılar için düzenlemiş olduğu yaz eğlenceleri kapsamında “Park Buluşmaları” etkinliklerinde sevilen grup Bulutsuzluk Özlemi vardı. Kurulduğu günden beri büyük bir ilgi ile takip edilmekte olan “Bulutsuzluk Özlemi” hayranlarını yine coşturmasını bildi.
Aralarında, “Güneşimden Kaç”, “Tepedeki Çimenlik”, “Bağdat Kafe”, “Cezaevinde Bayram Görüşmesi” gibi yeni ve unutulmaz parçalarını seslendiren Bulutsuzluk Özlemi, Beşiktaşlılarla Beşiktaş Belediyesi’nin organizasyonu aracılığıyla buluşmuş oldu. Bulutsuzluk Özlemi’ni dinleyenlerin görüntüsü oldukça neşe vericiydi. Tüm şarkılara eşlik eden Beşiktaşlılar, böyle bir etkinliğin gerçekleşmesinden dolayı duydukları mutlulukları da dile getirdiler. Öte yandan yıllardan bu yana çok sevilen, 24 sene önce Nejat Yavaşoğulları tarafından kurulan Bulutsuzluk Özlemi, bu zaman zarfı içerisinde hiç ara vermeden müzik yapmaya devam etti. Birkaç ay önce “Zamksa” adlı son albümlerini dinleyicinin beğenisine sundu. Bulutsuzluk Özlemi diskografisinde son albümü “Zamksa” dışında şu albümler bulunuyor:
“Bulutsuzluk 20 yaşında, Felluce/ Bağdat, Bulutsuzluk senfoni, Numara, Yol, Yaşamaya mecbursun, Güneşimden kaç, Uçtu uçtu, Bulutsuzluk Özlemi.”
Beşiktaş Belediyesi ve Zihni Göktay…
Beşiktaş Belediyesi Zihni Göktay ile Beşiktaşlıları buluşturuyor. Sahnelerimizde geleneksel tiyatromuzun son temsilcilerinden olan Zihni Göktay, dördüncü yılına giren Ustalara Saygı etkinliğinde Eylül ayında sanatseverlerle bir araya gelecek. Beşiktaş Belediyesi tarafından, Ramazan ayının son günlerinde düzenlenecek etkinlik, hem Göktay’a hem de geleneksel tiyatromuzun bütün ustalarına saygı gecesi niteliğini taşıyacak. Faruk Şüyün’ün hazırladığı Ustalara Saygı toplantısı, Abbasağa Parkı’nda gerçekleşecek.
Etkinlikte, ustanın yıllardır aynı sahneyi paylaştığı, tuluatçılığından gelen doğaçlamalarıyla sık sık sürprizler yaptığı rol arkadaşları, Zihni Göktay’la ilgili anılarını ve düşüncelerini seyircilerle paylaşacak. Faruk Şüyün’ün hazırladığı gecede Ayşe Kökçü, Emin And, Ferdi Atuner, Funda Postacı, Gencay Gürün, Hakan Erbil, Hikmet Körmükçü, Mazlum Kiper, Orhan Alkaya, Salih Kalyon, Savaş Barutçu, Selçuk Uluergüven, Selim Atakan, Sevil Üstekin, Sezai Alptekin, Şenay Saçbüker, Toman Erçin, Toron Karacaoğlu, Uğurtan Atakan ve Zeynep Göktay konuk olacak. Sanatçının oğlu Ömer Göktay da etkinliğe mini bir klarnet konseriyle katılacak.
BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ AYKUT BARKA’DA KONSER
Beşiktaş Park Buluşmaları, hafta sonları da dolu dizgin devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi Aykut Barka Parkı’nda “Uluslararası Caz Vokalistleri” Yarışması’nda Birincilik ödülü alan ülkemizin en iyi caz yorumcularından biri olan “Sibel Köse” ve “Uluslararası Lanciano Piyano” yarışmasında birincilik alan usta piyanist “Burçin Büke”‘yi geçtiğimiz haftalar içinde Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları etkinliğinin özel konukları arasındaydı. Aykut Barka Parkı’na muhteşem ikiliyi izlemeye gelenler, önce Burçin Büke’nin piyano resitaliyle, ardından Sibel Köse’nin muhteşem sesiyle adeta bir müzik ziyafeti yaşadılar. Çok yönlülüğüyle tanınan usta piyanist Burçin Büke, ilk konserini 10 yaşındayken verdi. 1977’de açılan “Harika Çocuk” sınavını kazanıp Mithat Fenmen ve Gülay Uğurata ile piyano, İlhan Baran ile de teori ve kompozisyon çalışmalarını sürdüren Büke, Ankara Devlet Konservatuarı’nın yüksek bölümünü bitirdikten sonra, açılan devlet bursuyla Hannover Müzik Akademisi’nde okumaya hak kazandı. 1984-1989 senelerinde solist ve oda müziği sanatçısı olarak Hannover Neu Musik festivallerine katıldı. 1992 senesinde Hannover Müzik Akademisi’nin solistlik sınavını birincilikle geçen sanatçı, Uluslararası Lanciano Piyano yarışmasında birinci oldu. 1996’da Londra’da, 2002’de ise New York’da Steinway-Sons sanatçısı oldu. 2000-2003 yılları arasında Selanik Konservatuvarı’nın düzenlediği uluslararası Piyano Festivali’ne eğitmen ve solist olarak katıldı. My Dream (2000), Personal Touch (2004), It’s Time (2006), Mozart for Babies (2007) ve Secret Garden (2007) isminde albümleri bulunan Büke; Becker, Kriemetz, Gürer Aykal, Rengim Gökmen, Hikmet Şimşek gibi şeflerle çalıştı. Sibel Köse, Bilkent Üniversitesi müzik camiasının önemli isimlerinden… Sibel Köse, caz vokaliyle ilgili ilk çalışmalarına üniversitede başladı. Tuna Ötenel ve Bilkent Üniversitesi MüzikBölümü öğretim elemanlarından Janusz Szprot ile çalıştı. Randy Esen ve Ayfle Sezerman’dan dersler aldı. 1987’den beri çeşitli radyo ve televizyon programlarında, yerel ve Uluslar arası festivallerde sahne aldı. Köse, Türkiye’de İstanbul Caz Festivali, Kuşadası Uluslararası Caz Festivali, Bodrum Musicorama Caz Günleri, Afyon Caz Festivali, ODTÜ Caz Günleri ve Ankara Caz Festivali’ne katıldı. Polonya’nın Zamosc kentinde düzenlenen Uluslararası Caz Vokalistleri Yarışmasında Birincilik Ödülü’nü alan Köse, Jarek Smietana, Slide Hampton, Jean-Loup Longon, Ricky Ford, Michiel Borstlap gibi Uluslar arası müzisyenlerle Polish AllStars Band, Polish-Turkish Jazz Connection, Janusz Szprot-Kurt Weill Songs, Önder Focan Vocalists Project, Ali Perret Mingus Project, Swing Connection, Cube, Longnon-Gallis Jazz Olympers, Quartet Muartet gibi projelerde çalıştı. Köse, Türk Hava Kuvvetleri Büyük Orkestrası, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’yla konserler verdi. Sibel Köse, Fransız caz grubu Apopsis Seven’ın üyesi ve grupla birlikte Fransa, Yunanistan ve Türkiye’de konserler vermeye devam ediyor.
Beşiktaş Belediyesi Coşkun Demir’i andı
Beşiktaş Belediyesi’nin “Park Buluşmaları” kapsamında düzenlediği “Ustalara Saygı” toplantılarının konukları arasında popüler müziğimizin kadife sesi Coşkun Demir yer aldı. Yaz aylarında açıkhavaya çıkan “Ustalara Saygı” toplantıları, popüler müziğimizi yaratan sanatçılar için gerçekleştirilen gecelerle devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi tarafından Abbasağa Parkı’nda düzenlenen etkinlik, Modern Folk Üçlüsü’nün 40. sanat yılı kutlamasının ardından, müziğin kadife sesli yorumcusu Coşkun Demir için hazırlanan saygı toplantısıyla sürdü. 1979 Altın Mikrofon Yarışması’nda kazandığı “En İyi Şarkıcı” ödülünden bu yana yorumuyla hayatımızı zenginleştiren, “Gül Yanaklım”, “Koca Çınar”, “Özledim”, “Bize Kalan Nedir”, “Hep Bir Yarın Var”, “Kim O?”, “Miras” ve “Dön Bana”nın da aralarında olduğu birçok şarkıyı klasikler arasına yazdıran sanatçı için hazırlanan gece, Coşkun Demir ve grubunun şarkılarıyla seyircileri popüler müzik dünyamızın yakın tarihinde neşeli bir gezintiye çıkarttı.
Coşkun Demir için düzenlenen saygı gecesine sanatçının bir dönem ortak çalışmalar yaptığı Ahmet Kurtaran, Ali Kocatepe, Bilgen Bengü, Cenk Taşkan, Doğan Canku, Ersan Erdura, Fatih Mühürdar, Gökçen Taşkıran, Gökhan Abur, Hakan Eren, Hıncal Uluç, Naci Keklik, Orhan Bayav, Salim Dündar, Sami Gökmen ve Taha Ülker Coşkun Demir’le ilgili duygu ve düşüncelerini, anılarını seyircilerle paylaşarak sanatçıyı orada da yalnız bırakmadı.
Beşiktaş Belediyesi ve Yalçın Özden…
Beşiktaş Belediyesi, yaz geceleri etkinlikleri kapsamında Park Buluşmaları etkinliğinde Yalçın Özden’i ağırladı. Ünlü güldürü ustası Yalçın Özden, Beşiktaşlıları kırdı geçirdi. Güldürü gecesine ilgi ise oldukça büyüktü. İlk tiyatro deneyimini 5 yaşında yaşayan daha sonrasında aralarında Akıllı Deliler, Eşek Şakası, Şişeli Köy, İşler Tıkırında gibi bir çok filmde rol alan ve TRT televizyonunda 17 sene skeç yazıp oynayan sanatçı; bu kez Beşiktaş’taydı. Beşiktaş Kentlilerine gösteri yapmak için Abbasağa Parkı’nda sanatseverlerle buluşan Özden, Ramazan ayı içinde de orta oyanları ve kabareleriyle Beşiktaşlılarla yine birlikte olmaya devam edecek.
Serin yaz akşamlarında Vedat Sakman konseri
Beşiktaş Belediyesi’nin Park Buluşmaları etkinlikleri, Beşiktaş Kentlilerini konserler, gösteriler, söyleşiler ve film gösterimleriyle buluşturmaya devam ediyor. “Yaz Akşamları Park Buluşmaları”nın yaz gecelerinin yine konukları arasında bu kez yine sevilen bir isim yer alıyordu, Park Buluşmaları konuğu müziğin duayeni Vedat Sakman oldu. 70’li yıllarda müzik piyasasına ilk adımını lise çağlarında kurduğu Grup Doğuş’la başlayan Sakman bu birlikteliğini 12 yıl sürdürdü, ardından aynı dönem içinde aranjörlük ve armoni çalışmaları da yapan Sakman “Müzisyen” adlı ilk solo albümünü 1989 yılında çıkarttı. Beşiktaş Kentlileriyle Abbasağa Parkı’nda buluşan Sakman, aralarında ‘Kavak Yelleri’, ‘Kandilli’, ‘Ayrılanlar Hala Sevgili’ ve ‘İlla’ adlı sevilen ve dillerden düşmeyen parçalarını sevenleri için seslendirdi.

Magilum çizgisi eğri!..

Unirock festivalinde bulunduğum ilk gün içerisinde sahne alan Magilum grubu hakkında önceki yazımda kısaca bahsetmiştim.
Grubun gitaristi Oğuz Akalın ile olan sohbetimiz Perşembe akşamında şöyle gelişti.
Uğur Baştuğ: Magilum’un ismi Sümer Mitolojisi’nden geliyormuş, şarkılarınızı yazarken de mitolojik ögelerden faydalandığınız oldu mu?
Oğuz Akalın: Mitolojiyle aslında çok da ilgilenmiyorum, isim Gılgamış destanından geliyor. Eski grubum Arkunda Türk mitolojisinden yararlanıyorduk ama orada da sözleri ben yazmıyordum. Ben daha çok kendi dünyamdan bahsetmeyi seviyorum, haliyle mitolojiden pek faydalanmıyorum.
U: Eskiden şarkıları sen söylüyordun, ayrı bir vokal ihtiyacı nereden doğmuş oldu?
O: Şimdi çok güzel bir cevabı var ben kendi sesimi pek sevmiyorum. Magilum’un müzikal yapısına baktığım zaman Magilum şarkılarını bir bayanın söylemesini daha uygun gördüm ben. Bana kalırsa Magilum şarkılarını bir erkeğin böyle çıkıp da takır takır anlatabileceği bir durum yok. Daha bir içsel, kişisel, duygusal çıkışlarla karşılaştığımız için bir kadının bunu anlatmasını ben daha uygun gördüm. Ayrıca Nalan’ın sesi de bu konuda etkili oldu. Eskiden ben brutal vokal yaparken Canan diye bir vokali aldık o da sahnede en önde durduğu halde back vokal gibiydi. Nalan’ın ses rengi daha uygun oldu bana kalırsa.. Ama bu demek değil ki ben hiç söylemeyeceğim şarkıları.
U: Nalan’ı nasıl almıştınız?
O: Aslında Nalan’a direkt gitmedik biz Nalan’dan önce başka bir arkadaşımıza başvurduk o zamanki menajerimiz kanalıyla.. O da müzisyen, kendi şarkılarını yapan birisi… O tarz olarak Nalan’ı bize daha uygun gördü. Sonra bir gün stüdyoya gittim kızın biri var şarkı sölüyordu orada, şarkıları ezberlemiş… Dedim sen gir.
U: Unirock festivaline çıktınız, oradaki atmosfer hakkında ne söylebilirsin, o konserden sonra grubunuzda gözle görülür bir değişme oldu mu?
O: Oldu tabi, olmaz mı ? Unirock’tan önce de bir sürü yerde çaldık; İTÜ’de çaldık. Konya’da Selçuk Üniversitesi’nde çaldık. Genelde insanların tepkisi “aa güzel iyi çaldılar, indiler” gibiydi ama bu Unirock’tan sonra epeyce ekleyen oldu Facebook’tan falan. Magilumun pek aktif bi grup olduğunu söyleyemem, festivallerde insanların karşısına çıkıyor ama her geçen festivalde izleyici sayısı artıyor.. Bu yüzden Magilum’un böyle uzun fakat zorlu bir yoldan geçtiğini düşünüyorum.. Belki bir iki sene de olmaz ama beş on sene de Magilum gerçek dinleyicisine ulaşacak diye düşünüyorum.
U: Tepkiler nasıldı?
O: Tepkiler iyi tabi, gelen tepkiler tabi azalım coşalım kafamızı kıralım olmadığı için insanlar bir sonraki konserde daha bir bağlanmış olarak geliyorlar, onu ben farkediyorum çünkü ben gelip sapıtan izleyiciler görmedim asla Magilum konserinde. Dinleyen söyleyen eşlik eden gelip ondan sonra “çok iyidi ya.. teşekkür ederiz” diyen insanlar Magilum’un gerçek dinleyicileridir onlar da her konserden sonra bize ulaşıyorlar zaten…
U: İkinci albümdeki şarkıların çoğu hazır demişsiniz önceki açıklamalarınızda..
O: İkinci albüm hazır hatta, aslında önceden de hazırdı. Birinci albümde ufak bir konsept denemesi oldu biraz daha abartacaktık onu ama olmadı. Biz ilk albümü bir mektup zarfının içinde sunacaktık, zaten kapakta bir damga var.. Bunu biraz daha abartıp üstüne gitmek istiyoduk ama olasılıklar el vermedi. İkinci albümün konsepti çok net olacak, bu albümde şu var şu yok diyebileceğiz. Mesela ipucu vereyim ikinci albümdeki bir şarkının ismi Sıcak Siyah Kalabalık bir şarkının ismi Soğuk Beyaz Yalnızlık. İkinci albümün hazırlık aşamasından bahsedebilirim. İkinci albümün şarkıları şu an hazır hatta fazlası var, bir kaçını eleyeceğiz. Sonra ekleyeceğimiz klip çalışmaları olacak, ilk iki klibi de koyabiliriz. Arka kapağı bile şu an gözümün önünde canlanmış durumda. Kayıt aşamasına başlayacaktık ama şu elim girdi.
U: O el mevzusu nedir, nasıl oldu?
O: Girdiler dövdüler. İstiklal Caddesi çok acayip bir yer haline geldi. Şimdi kimseyi korkutmak istemiyorum ama İstiklal’de yürürken kimin başına ne geleceği belli değil. Taksim İlkyardım’a bir gece gidin, mezbaha gibi ortalık. Ben bu elimin kırıldığı gece gittiğimde müdahale edilemedi çok daha ciddi durumu olan insanlar vardı.. Kontrol noktalarının sıklaşması lazım ama Taksim’de çok fazla olmaması gereken insanlar var. Bir de ekonomik durum malum insanların toleransı çok fazla düşmüş durumda sudan sebeplerle saldıran insanlar var. Bu benim meslek hayatımı 2 ay askıya almış durumda, ben normalde grafikerlik yapıyorum ve şu işaret parmağı benim hayati organım, sol elle mouse kullanma lüksüm yok..
U: Magilum çizgisi hakkında konuşalım, nasıl bir çizgiye sahip Magilum?
O: Bilmediğim yerden sorma, Magilum çizgisi eğri biraz. Magilum şöyle melodik müzik yapan, Türkçe söz yazan ve yazdığı sözler bişey anlatan bir grup bana kalırsa..
U: Serdar Öztop desem…
O: İyi bir abimiz, seviyoruz kendisini. Çok yetenekli bir müzisyen herşeyden önce. Bize katkısı olmasına ben pek fazla izin vermedim çünkü biz onunla tanıştığımız da albümün genel hatları çoktan hazırdı. Ben Dinçer’le bile pek çok problem yaşıyorum bir notanın basılışında bile bendmidir slidemıdır diye… İstediğim gibi olmayınca benim anlatmak istediklerim değişiyor.
U: Detay adamısın biraz galiba?
O: Biraz detay adamı değil, detay adamıyım.
U: Benim sormak istediklerim bu kadardı, eklemek istediğin birşeyler var mı?
O: Dinleyicilerimizin desteği önemli, onun dışında internet adresimizden, www.magilum.com ‘dan bize ulaşabilirler! Onur Baştuğ

SPOR HABERLERİ

Kaptanı bu yıl seyredemeyeceğiz
SÖZLEŞMESİ DONDURULDU
Beşiktaş, Delgado konusunda mutlu sona ulaştı ve Arjantinli oyuncunun sözleşmesini 1 yıl dondurdu. Beşiktaş Kulübü, geçtiğimiz sezonun ardından ameliyat olan ve sözleşmesinin askıya alınması gündeme gelen Matias Delgado ile anlaşmaya vardı. Siyah-Beyazlı kulüp, Arjantinli oyuncunun babası ve aynı zamanda menajerliğini yürüten Eduardo Delgado ile yaptığı son görüşmelerde Delgado’nun sözleşmesini 1 yıllığına dondurduğu belirtiliyor. İki tarafın maddi konularda uzlaştığı ve Delgado’nun önümüzdeki günlerde İstanbul’a gelerek bu konu ile ilgili anlaşmaya imza atması bekleniyor. Uzun süreli sakatlığı nedeniyle sözleşmesi 1 yıl dondurulan Arjantinli oyuncuya 1 yıllık alacağı ödenecek.
Ortalık toz duman işler iyice kızıştı
Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli tozu dumana kattı ve “Kargalar bana kılavuzluk edemez. Onların hem leş, hem de kılavuz olanından hayır gelmez” şeklindeki açıklamalarıyla spor gündemine oturdu. Özellikle Gençlerbirliği maçı sonrası yapılan eleştirilerle ilgili bir soru üzerine Denizli, “Bu eleştirileri yapanların bildiği kadar, benim unutmuşluğum var. Kargalar bana kılavuzluk edemez. O zaman burnumuz kötü yerlere gider. Kargaların çeşitleri vardır; leş kargaları vardır, kılavuz kargalar vardır. İkisinden de hayır gelmez” diye konuştu. Geçen sezonu iki kupayla kapadıklarını anlatan Denizli, sözlerine şöyle devam etti: “Takımda kalanların iki kupa başarısını devam ettirme arzusu, ayrıca yeni gelen arkadaşların da 2 kupa sahibi takımda uyum sağlama ve başarılı olma istekleri var. Bu dönem böyle sıkıntılar yaşanır. Bugün kimse çıkıp da bizden fazla Beşiktaş’ı sevdiğini, düşündüğünü söylemesin. Bu söz konusu dahi olamaz.”

Nihat’a açık çek
Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli, ligin başından bu yana eleştiri oklarına maruz kalan Nihat Kahveci’nin sonuna kadar arkasında olduğunu söyledi. Kahveci’nin performasının ilerleyen haftalardan çok daha iyi olacağını söyleyen Denizli, “Oyuncumun şimdi arkasında olmazsam ne zaman olacağım… Ona güveniyorum ve ondan memnunum” şeklinde açıklamalar yaptı. Eleştirilerin çok erken geldiğini söyleyen Denizli, Nihat Kahveci’yi iyi olana kadar takımda oynatacağını söyledi. Denizli, formsuzluğu nedeniyle eleştirilen Nihat Kahveci’nin siyah-beyazlı ekip içerisinde ise kendisinden en memnun olduğu oyuncusu olduğunu söyledi. Nihat’ın hangi şartlarda mücadele ettiğini çok iyi bildiğini belirten Denizli, “Nihat biyonik bir adam değil ki. Çalışmalara arkadaşlarından 1-1.5 ay geç başladı. Nihat buna rağmen iyi mücadele ediyor ve en önemli silahlarımızdan birisi. Nihat beklemeyecek ve oynamaya devam edecek. Kafamızdaki Nihat olana kadar oynayacak” dedi. Didem TUTAL
Ziyaret haftası!..
Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ı makamında ziyaret etti. Kısa bir süre önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Hüseyin Çapkın’ı, Başkan Yıldırım Demirören’in yanı sıra Genel Sekreter Kenan Öner, Asbaşkan Ertunç Soğancıoğlu, Levent Erdoğan, Behçet Ümitlen, Tesislerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üye Hüseyin Yücel, Basketbol Şubesinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üye Şeref Yalçın ziyaret etti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gerçekleşen ziyarette Demirören ve yöneticiler, Çapkın’a hayırlı olsun temennisinde bulundu. Başkan Demirören, Hüseyin Çapkın’a Beşiktaş forması ve kartal heykeli hediye etti.
GÜNDEM TRANSFER
Taraftar geçen hafta Beşiktaş Gazesi ve Radyo Beşiktaş’a attığı mesajlarda daha çok transferler üzerinde durdu. Alınan futbolcuların ortaya koyduğu performansı pek beğenmeyen Siyah Beyazlılar Beşiktaş’a yakışır kaliteli futbolcuları takımda görmek istediklerini belittiler. İşte bu görüşlerden bazıları…
CİSSE’yi çok ararız. Satılmasın diye bas bas bağırdık. Ernst’in de performansı düştü. Birbirlerini tamamlıyorlardı. ESER.
FİNK bu takımın oyuncusu değil. Risk almıyor. İleri geri koşup duruyor. Bir şey göremedik daha… KENAN KIVRIK.
TABATA gibi futbolcularla mı şampiyon olacağız. Bu iş son güne bırakılırsa olacağı budur. Sonuç iyi olur inşallah… ABDULLAH KARLIOĞLU.
SİVOK patlamaya hazır el bombası gibi… Lugano’dan farkı yok. Çok kart görür, her maçı hatalı… KADİR/ASİ KARTAL.
İSMAİL’e 6 milyon euro bonservis vermişler. Kendisi de 1-2 almıştır. Yine İbrahim oynuyor. Daha bir şey yok ortada… ÇARŞI-ORHAN.
SERDAR Kurtuluş’un satılmasını doğru bulmuyorum. Para ve İsmail Köybaşı için verilmişti. İki yıl sonra parayla geri alırız. NEDİM/1903.
İBRAHİM Kaş’ın bedava gönderilip, parayla alınması büyük beceri… Nasıl becerdiler? Şaşırıyorum. HADİ ORDULU.
ERHAN Güven silik… Sağ kulvarı Ekrem gibi kullanması lazım. Maçlar başlamadan Ekrem Dağ nerede ve nasıl sakatlandı? MEVLÜT ASLAN.
BOBO takımın en iyisi, çocuğu futboldan soğuttular… Ya satın ya oynatın… Bu durum kabul edilemez… HACI.
BATUHAN iyi takip edilmeli. İyi futbolcu olabilir ama disiplinsiz hareketleri takımı bozacaktır. Dikkatli olmak lazım. SİBEL KALAYCI/ORTAKÖY.
Kara Kartal’ın Şampiyonlar Ligi’nde rakipleri belli oldu
Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki rakipleri belli oldu. UEFA Şampiyonlar Ligi grup kuraları Monaco’da çekildi. Kura çekimine 3. torbadan giren Beşiktaş, Manchester United (İngiltere), CSKA Moskova (Rusya) ve VfL Wolfsburg (Almanya) takımları ile B Grubu’nda yer aldı. Şampiyonlar Ligi grup maçları 15 Eylül-9 Aralık 2009 tarihlerinde oynanacak. Beşiktaş ilk maçını 15 Eylül’de İnönü Stadı’nda Manchester United ile oynayacak. Final ise 22 Mayıs’ta İspanya’nın Barnebau Stadyumu’nda yapılacak. Beşiktaş’ın 2009-2010 sezonu Şampiyonlar Ligi B Grubu’nda Manchester United, CSKA Moskova ve Wolfsburg ile eşleşmesinin ardından bir açıklama yapan Siyah Beyazlı kulübün başkanı Yıldırım Demirören, ilk hedeflerinin gruptan çıkmak olduğunu ve bu hedef doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi. Demirören ayrıca Beşiktaş’ın daha önceki yıllarda daha zorlu gruplarda mücadele ettiğini vurgulayarak, “Biz ne zor gruplar gördük. Bizim hedefimiz belli. İlk hedefimiz gruptan çıkmak olacak. Teknik heyetimizin ve futbolcularımızın Beşiktaş’ı Avrupa’da en iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyorum” dedi.
Sergen A2 takımı ile ilk maçına çıktı..
Yorumcu-Yazar Sergen Yalçın, Beşiktaş çatısı altında ilk sınavından geçer not alamadı. PAF Ligi yerine organize edilen ligdeki iki takım arasındaki karşılaşmayı Beşiktaş Kulübü yöneticileri Bülent Deriş, Halim Aydın, Behçet Ümitlen ve Nedim Sarsmaz’ın yanı sıra teknik direktör Mustafa Denizli, Galatasaray kaptanı Arda Turan ile Beşiktaşlı futbolcu Batuhan Karadeniz de izledi. A2 Ligi’nde, 2009-2010 sezonu Marmara Grubu’nda oynanan maçta Galatasaray, deplasmanda Beşiktaş’ı 3-2 mağlup etti. Girişi ücretsiz olan karşılaşmayı 500’den fazla Siyah-Beyazlı taraftar izlerken, taraftar A2 takımlarının teknik direktörü Sergen Yalçın’a tezahüratlarıyla destek verdiler. Öte yandan Sergen Yalçın, maç sonrasında sahaya girerek hakemlere tepki gösterdi.
İsmail Ünal paraya hayır sahaya evet dedi
Sergen, çim saha sözünü aldı. Yeni sezon öncesinde altyapıda bir takım değişikliklere giden Beşiktaş’ta efsane oyunculardan Gökhan Keskin koordinatörlüğe getirilirken, staj için Sergen Yalçın’a A2 takım emanet edilmişti. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ı ziyaret eden ikilinin, altyapı için nizami bir suni çim saha sözünü kopardıkları öğrenildi. Tecrübeli iki ismin ziyaretinde göreve başladıklarını belirtmelerinden ve yardım istediklerini söylediklerinden sonra sözü alan Sergen’in, “Başkan bize 1 milyon dolar vereceksin” dediği öğrenildi. Başkan Ünal, yasalar gereğince tek kuruş nakit yardım yapmayacağını belirtti. Yalçın ile Keskin, Fulya’daki sıkıntıları ve altyapının zor durumda olduğunu dile getirdi. Yapılan görüşmelerin ardından Ünal’ın, “Tamam. Beşiktaş Belediyesi olarak projenin hazır hale gelmesi halinde Nevzat Demir tesislerinde nizami bir saha yapma sözünü veriyorum. Proje hazır olursa, ay başında işe başlayıp, en kısa sürede tamamlayacağım” dediği bildirildi. Gökhan Keskin, “Altyapımızın önemli bir ihtiyacı karşılanacak olduğu için çok mutluyuz. Proje hazırlanıyor” derken, Sergen, “İsmail Ünal’ın verdiği söz olmuş-bitmiş demektir” ifadesini kullandı.