SAYI 176

BJK1Art Show büyüledi
Mustafa Kemal Merkezi Beşiktaş Çağdaş, üçüncüsü gerçekleşen sanat galerileri buluşmasında 90 sanatçıyı konuk etti. 18 sanat galerisinin bir araya geldiği “Art Show 2008 Sanat Galerileri Buluşması- III”, Mayıs ayının ilk haftasına kadar yoğun bir ilgiyle izlendi. Kardeş Belediye Erlangen Belediye Başkanı Dr. Siegfried Balleis ve heyetinin de bulunduğu açılışa ilgi oldukça büyüktü. Düzenlenen kokteyl ile açılışını Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın yaptığı Art Show 2008’e katılan galeriler arasında ise şu isimler bulunuyor: “Galeri Baraz, Mine Sanat Galerisi, İlayda Sanat Galerisi, Terakki Vakfı Sanat Galerisi, Art & Life, Siyah Beyaz Sanat Galerisi, Armoni Sanat Galerisi, Art Shop, Ares Sanat Evi, Arda Sanat Galerisi, Ortaköy Sanat Galerisi, Teşvikiye Sanat Galerisi, Artdepo Galerie Maas, Galeri Selvin, Çekirdek Sanat, Almelek Sanat Galerisi, Artist Sanat Galerisi. Bununla birlikte Art Show Sanat Galerileri Buluşması, bir yerel yönetim tarafından plastik sanatlar alanında düzenlenen ilk sanat festivali olma özelliğini de taşıyor. Gerçekleştirilen bu etkinlikle sanatseverleri izleyici konumundan alıcı konumuna geçirmek, yeni koleksiyoncular yaratmak ve Türkiye’deki sanat pazarının büyümesine destek olmayı amaçlandı.
Sadri Alışık Ödülleri
Ünlü sanatçılar 13. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri gecesinde buluştu. Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’ndeki töreni ise Kerem Alışık sundu. Sadri Alışık’ın aile fotoğraflarının yer aldığı serginin de büyük ilgi topladığı gece; Songül Öden, Kerem Alışık ve Erol Büyükburç’un rol aldığı küçük bir oyunla başladı. Kerem Alışık’ın “Bu gece ödül alanlar arasında ben ve annem yok. Geceyi biz düzenlediğimiz için mahrumuz bu ödüllerden. Ama ben doğduğum gün ödülümü almışım” sözleri konuklar tarafından alkışlandı. Alışık, geceyle ilgili duygularını şöyle ifade etti: “Sevinç, heyecan ve hüznü bir arada yaşadık. Babamın burada olmasını çok isterdik.” Gecenin konukları arasında; Belçim-Yılmaz Erdoğan, Nevra-Metin Serezli, Gülriz Sururi, İbrahim Kefel ve Ali Müfit Gürtuna da yer aldı. 13. Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Oyuncu Ödülleri, törenle sahiplerine verildi. ”Tiyatro” dalında onur ödülüne Nedret Güvenç layık görülürken, ”Sinema” dalında ise onur ödülü Müjde Ar’a verildi. Ar’a ödülünü Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal verdi. Tiyatro alanında ”Yılın en başarılı yapımının yönetmeni” ödülüne, Dostlar Tiyatrosu’nca sahnelenen ”Sivas ’93” oyunu ile Genco Erkal değer görüldü. ”Yılın en başarılı kadın oyuncusu” ödülü Duru Tiyatro’da sahnelenen ”Bana Bir Picasso Gerek” oyunundaki rolüyle Ayça Bingöl’e, ”Yılın en başarılı erkek oyuncusu” ödülü ise Tiyatro Pera’nın sahnelediği ”Venedik Taciri” oyunundaki rolüyle Mehmet Ali Kaptanlar’a verildi. ”Sinema” dalında ”En iyi erkek oyuncu” ödülünü ”Mavi Gözlü Dev” filmindeki rolüyle Yetkin Dikinciler ve ”Adem’in Trenleri” filmindeki rolüyle Cem Özer paylaşırken, ”En iyi kadın oyuncu” ödülüne ”Adem’in Trenleri” filmindeki performansıyla Nurgül Yeşilçay değer görüldü.
Çocuklara özel şenlik
Coştular!..
Beşiktaş’ın parkları çocuklarla dolup taşıyor. Haziran ayının başına kadar sürecek olan şenlikle, minikler doyasıya eğleniyor. Her hafta sonu, Abbasağa Parkı ve Sanatçılar Parkı’nda düzenlenen şenliğe 7’den 70’e herkesin ilgisi oldukça büyük… Ücretsiz olarak düzenlenen etkinlikte, minikler yüzlerini kelebek maskleri gibi boyatabiliyor, kuklaları izleyebiliyor ve jonglör gösterilerini izliyor… Etkinlikler ise, saat 13.30’da başlıyor.
Program ise şöyle: Abbasağa Parkı’nda; 17 Mayıs Cumartesi Diş Perisi, 18 Mayıs Pazar Sosis Balon Yüz Boyama, 24 Mayıs Cumartesi Kukla Tiyatrosu, 25 Mayıs Pazar Party Show Palyaço, 31 Mayıs Cumartesi Yalancı Çocuk, 1 Haziran Pazar Palyaço Jonglör etkinlikleri gerçekleşecek. Sanatçılar Parkında ise; 17 Mayıs Cumartesi Sosis Balon Yüz Boyama, 18 Mayıs Pazar Yalancı Çocuk, 24 Mayıs Cumartesi Party Show Palyaço, 25 Mayıs Pazar Kukla tiyatrosu, 31 Mayıs Cumartesi Palyaço Jonglör, 1 Haziran Pazar Trafik Canavarı etkinlikleri izlenebilecek.
Ali Dinçer anısına…
İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği, geçen yıl yaşama veda eden siyasetçi Ali Dinçer’i “Ali Dinçer’in Anısına 21. Yüzyıl İçin Yerel Yönetim Öyküleri” başlıklı panel ile andı. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da katıldığı panel, Ortaköy Kültür Merkezi Afife Jale Salonu’nda Korel Göymen’in yönetmenliğinde gerçekleştirildi. Başkan İsmail Ünal’ın da konuşmacı olarak katıldığı panelde, Dinçer’in çok yönlü siyasetçi kimliği ele alındı. Öte yandan panelde, yaklaşan yerel seçimler de konuşuldu. Etkinlik, Ali Dinçer’in Bulgaristan’dan başlayıp ODTÜ yıllarına, Belediye Başkanlığı’ndan TBMM Başkan Vekilliği’ne uzanan yaşam öyküsünden fotoğrafları içeren bir gösteri ile başladı. Panelde konuşmacılar arasında, Levent Tosun, gazeteci yazar Füsun Özbilgen ve Değirmendere eski Belediye Başkanı Ertuğrul Akalın yer aldı.
‘İşçiye canımız feda’
Beşiktaş Belediyesi’nde çalışan 313 işçi için toplu iş sözleşme imzalandı. Belediye bünyesindeki işçileri kapsayan toplu iş sözleşmesinin imza törenine Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Genel-İş Sendikası Başkanı Erol Ekici, Disk Başkanı Süleyman Çelebi, Belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri katıldı. Varılan anlaşmaya göre işçiler, birinci yılda yüzde 12, ikinci yılda da yüzde 10 oranında zam alacak. Sözleşmeden önce en düşük maaş 1300 YTL iken yapılan değişiklikle bu miktar 1450 YTL’ye çıkarıldı. İmza töreninde konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal “Yapabileceğimiz zammın en iyisini yaptık” dedi. Beşiktaş Belediyesi ile Genel-İş Sendikası arasında yaklaşık 313 işçiyi kapsayan ve işçilere yüzde 11 ücret artışı sağlayan toplu iş sözleşmesi Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle imzalandı.
İşitme engelliler uçurtma uçurttu
İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) organizasyonunda, Beşiktaş Belediyesi’nin desteği ve Super Fresh ile uçurtma festivali gerçekleştirildi. Ulus Aykut Barka Parkı’nda gerçekleşen etkinlik yaklaşık 5 saat sürdü. “Rüzgarın sesini duymasalar da, onlar da herkes kadar yükseğe uçurabilir” sloganı ile düzenlenen festivale ilgisi ise oldukça fazlaydı. Organizasyon sorumluluların eşliğinde gönüllerince bir gün geçiren işitme engelli vatandaşlar, birlikte günlerinden söz ettiler ve etrafın tadını çıkardılar. Etkinliğin sonunda ise objektiflere hatıra pozu verdiler.
Haydi Boğaz gezilerine
İstanbul Boğazı’nın sefasını süremedik diye yakınanlardan mısınız? Öyleyse, Beşiktaş’ın düzenlediği tekne turlarına katılmak için harekete geçin. Çünkü Haziran ayının sonuna kadar ücretsiz olarak düzenlenecek olan boğaz gezileri başladı bile. Her hafta Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri, 12.00- 15.00 saatleri arasında tekne gezisine katılmak isteyen kentliler bulundukları mahalle muhtarlarıyla irtibata geçerek gezilere katılabilecekler.
Buna göre gezi programı şöyle:
Mahalle Bazında Tekne Gezisi Programı – gezi saatleri 12:00-15:00. Gezi için otobüsler ise 11:15’de muhtarlık binası önünden kalkıyor.
21.05.2008 Çarşamba Balmumcu Muh. 23.05.2008 Cuma Yıldız Muh. 26.05.2008 Pazartesi Abbasağa Muh. 28.05.2008 Çarşamba Dikilitaş Muh. 30.05.2008 Cuma Gayrettepe Muh. 02.06.2008 Pazartesi Sinanpaşa Muh. 04.06.2008 Çarşamba Türkali Muh. 06.06.2008 Cuma Muradiye Muh. 09.06.2008 Pazartesi Vişnezade Muh. 11.06.2008 Çarşamba Levent Muh. 13.06.2008 Cuma Nisbetiye Muh. 16.06.2008 Pazartesi Ulus Muh. 18.06.2008 Çarşamba Mecidiye Muh. 20.06.2008 Cuma Ortaköy Muh. 23.06.2008 Pazartesi Kuruçeşme Muh. 25.06.2008 Çarşamba Arnavutköy Muh. 27.06.2008 Cuma Bebek Muh.
Meydana sığmadılar!..
Beşiktaş, kardeşlik organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Beşiktaş Belediyesi’nin, Almanya’nın Erlangen Belediyesi ile kardeşliğinin 5. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda, Sanatçılar Parkı’nda Alman Heykeltıraş Dieter Erhard tarafından yapılan Erlangen- Beşiktaş Dostluk Heykeli’nin açılışı, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve Erlangen Belediye Başkanı Dr. Siegfried Balleis tarafından gerçekleştirildi. Geçtiğimiz hafta içinde Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde, Erlangen’den gelen Mozarella Sirk Grubu ve Beşiktaş Belediyesi Halk Oyunları Ekibi de birer gösteri sundu. Erlangen Belediye Başkanı Balleis ve heyeti, öncelikle yeni bir çehreye kavuşan Beşiktaş Meydanı’nı gezdi. Ekip, meydanın yenilenen yüzünü oldukça beğenirken eski halinden çok daha fazla şehrin özelliklerine entegre bir meydan ortaya çıktığını dile getirdi.
Fahri Yabancılar Danışmanı ve Beşiktaş Kardeşşehir Sorumlusu Ruhi Teksifer eşliğinde Erlangen Belediye Başkanı Dr. Siegfried Balleis ile Beşiktaş üzerine söyleştik. Oldukça sıcakkanlı olan Erlangen Başkanı Balleis ve Danışmanı Teksifer, belediye ilişkilerinden Türk – Alman dostluğuna kadar uzanan serüveni içtenlikle paylaştı.
Kardeş belediyecilik nasıl başladı?
“Bundan 5 sene önce başladı. Erlangen bir üniversite şehri. Ve kültür şehri. Beşiktaş ile benzerlik var. Çok vilayetler çok ilçeler talep etti ama biz bir benzerlik olsun diye Beşiktaş’ı seçtik. Ve 5 sene önce bu kardeşliğe başladık. Bu 5 sene içerisinde çok faaliyetlerimiz oldu. İlk faaliyetimiz buradaki 3 liseyle mesela; Etiler Lisesi, Sabancı ve Beşiktaş Anadolu Lisesi’ni oradaki 3 lisemizle Erlangen kentindeki kardeş okul yaptık. Erlangen’e 50 tane çocuğumuz gidiyor, Erlangen’den 50 tane çocuğumuz geliyor.. Değiş tokuş yapılıyor. Türkiye’den gelen çocuklarımız Alman ailelerin evinde kalıyorlar, ki öğretmenler de öyle. Çocuklar arasında bir çok güzel bir dostluk bir köprüsü kurduk. Kültür sanat bakımından büyük bir çalışmalarımız var. Orada Beşiktaş’ın bir filmini çektik. Film editörleri gönderdik ve filmi büyük bir prömiyerle büyük bir galayla Alman dostlarımıza Beşiktaş’ı tanıttık. Bir çok alanda çalışmalarımız var.”
Beşiktaş’ın en önemli özelliği nedir?
“Beşiktaş eski bir ilçe. Bizim için bir şeref, onur vesilesidir. Bakın; Beşiktaş’ın kültür zenginliklerini, sanat zenginliklerine. 7 tane üniversitesi var bir çok kuruluşların holdinglerin genel merkezleri burada. Halk ona göre liberal, entellektüel. O bakımdan benzerliğimiz var. Ayrıca güzelliği var. Beşiktaş, Dolmabahçe Sarayı’ndan başlıyor, ne kadar o saha o boğaz içinin görünümü, arka taraflar o yeşilliği vs. bizi bu şehir gerçekten büyüledi.”
Yaptığınız projeleriniz nelerdir?
“Sayın Ünal’la çok güzel çalışmalar yaptık. Çok güzel destekliyor. Kültür alanında, bir sanatçılar parkı geldi. Bununla birlikte folklor grubu. Ondan evvel Beşiktaş’tan da başka bir heykeltraş geldi. Mimar Sinan Üniversitesi’nden Beşiktaş Belediyesi tarafından gönderildi. Orada da bir heykel yapıldı. Oranın heykeli bir elma. İlerideki projelerimiz Erlangen’de yeni bir cadde ismini Beşiktaş caddesi olarak vermek. Beşiktaş’ta da uygun bir caddeye Erlangen ismi verilecek. Bu yapılan heykeller o caddelerin o sokakların açık hava müzesi gibi sergilenecek. 5 sene içerisinde 3-4 tane halk gezileri düzenleniyor, Erlangen’den halk vatandaşları getiriyoruz, bir gezi tertip ediyoruz. Beşiktaş Belediyesinin iş birliğiyle Beşiktaş’ı tanıtıyoruz. Buranın özellikle İstanbul’un güzelliklerini gösteriyoruz. Son zamanlarda en güzel yaptığımız bir olay var. Dinler arası diyalog. Bunu açalım, biz Erlangen’den Beşiktaş’a dini liderleri getirdik, Ortodoks, Katolik kilisesinin temsilcilerini, Musevi cemaatinin temsilcilerini, Ermeni temsilcilerini bütün o kilise üst düzey doçentlerini getirdik ve Beşiktaş’ta, bu organizasyon geçen sene eylül sonunda gerçekleştirdi. Buranın da organizasyonuyla Beşiktaş Belediyesi buradaki dini liderlerle cemaatlerle görüşmeler yaptık ve çok güzel bir netice aldık. Şimdi Beşiktaş Belediyesi 8 ile 11 Ekim tarihlerinde Beşiktaş’tan dini liderler Müftü, Ortodoks kilisesinin, Musevi cemaatinin liderleri, Erlangen’e gelecek. Bir diğer çalışmamız da, burada çocuk tiyatrosu çok. Erlangen’e götüreceğiz, Erlangen’de tanıtacağız. Kukla seminerleri toplulukları oluyor, ayrıca onlarla ilgili çalışmalarımız da olacak. Öte yandan büyük organizasyonlarımız olacak. Beşiktaş’tan da gezilerimiz gerçekleşecek.”
Başkan Ünal’ı değerlendirir misiniz?
“Çok faal bir arkadaş, çok faal bir belediye başkanı. Çok liberal, halka açık, Beşiktaş içerisinde çok güzel değişiklikler gerçekleşti kültür ve sanata çok büyük önem veren baskan. Onu çok takdir ediyoruz.”
Beşiktaş ile ilgili ne söylemek istersiniz?
“Beşiktaş’ın her tarafını seviyorum. Boğaz turu yaptık, yüz sefer de görsem sıkılmam. Biz, bir aile olduk biz. 5 sene içinde Beşiktaş belediyesi ile Erlangen belediyesi bir aile oldu, iç içe… Biz çok mutluyuz. Bu bağların kopması mümkün değil.”
Beşiktaş ve Erlangen Belediyeleri, işbirliklerini 2013 yılına kadar sürdürecekler. Bu dönemde ilişkilerini daha da güçlendirerek geniş bir tabana yaymayı hedefliyorlar Avrupa’daki ve uluslararası alandaki iletişim ağlarını, destek programlarını kullanarak her iki kentin refah düzeyini yükseltmek amacıyla çalışma programları oluşturmayı amaçlıyorlar. Öte yandan politik ve idari alanlarda bilgi ve deneyim paylaşımını da destekliyorlar. Kardeş belediyecilik kapsamında; öğrenci ve gençlik değiş tokuşu, kadınları kapsayan konular, kültür ve spor, dinler arası diyalog, sosyal konular (engellilere yönelik çalışmalar), sağlık, çevre, bilim ve olası afetlere hazırlık gibi başlıklar yer alıyor.

Levazım Mahallesi…
Levazım Muhtarı Ziya Uygur: “Hizmetlerin devamını diliyoruz”
Mahallelerimiz ve muhtarlarımız adlı seri yazımızın bu sayısında yine 4 muhtarımıza yer veriyoruz. Aynen eski sayılarda olduğu gibi aynı 10 soruyu sorup, yanıtlar alıyoruz. Alfabetik sırayla devam ettiğimiz seri yazımızda bu sayıda Levazım, Mecidiye, Muradiye ve Nisbetiye Mahallesi muhtarlarına yer veriyoruz. Levazım Mahallesi Muhtarı Ziya Uygur, sorularımıza şu yanıtları verdi:
Soru 1: Mahallenizi biraz tanıtır mısınız?..
“Mahallemiz 15 Nisan 1993 yılında kurulmuştur. Komşuları Nispetiye Mahallesi Balmumcu Mahallesi Ortaköy Mahallesi ve Mecidiye Mahallesi’dir. Kuruluştan evvel mahallenin hizmetleri Nispetiye Mahalle Muhtarlığınca 1989 yılından sonra da Balmumcu Mahallesi Muhtarlığınca kuruluşa kadar hizmet verilmiştir. Mahallemiz balık sırtı bir arazide teessüs etmiştir. 20 sitesi vardır günbegün gelişmektedir. Mahallenin kuruluşunda birinci boğaz köprüsünün açılışı büyük bir önem kazandırmıştır. Tarihi eser yoktur. İki değerli insanın isminin verildiği 1. Emekli Korgeneral Faruk Güventürk Parkı, 2. Atilla İlhan anısına atfen Atilla İlhan isminin verildiği iki parkımız mevcuttur. Nüfus sayımına göre 5800 nüfusu, 3800 seçmen bulunmaktadır.”
Soru 2: Kaç yıllık mahallesiniz?..
“15 yıllık mahalleyiz. Levazım subayları ismi kurucuları olan Levazım Subaylarından almıştır.”
Soru 3: Kaç sokak kaç cadde bulunmaktadır?..
“Beşiktaş Belediyesi Harita Müdürlüğünün vermiş olduğu listeye göre 15 sokağımız bulunmaktadır. 1. Akar sokak, 2. Ambarlıdere Sokak, 3. Armağan sokak, 4. Aydın Sokak, 5. Barbaros Bulvarı Sokak, 6. Birlik Sokak, 7. Çayır Sokak, 8. Çiçek Sokak, 9. Eren Sokak, 10. Işık Sokak, 11. Kardelen Sokak, 12. Koru Sokak, 13. Şehit Korhan Zağralı Sokak, 14. Varnalı Sokak, 15. Yasemin Sokak ve bu sokaklar üzerinde 20 tane site bulunmaktadır.”
Soru 4: Kendinizi tanıtır mısınız?..
“28 yıldır bu mahallede oturmaktayım. Emekli Personel Kıdemli Binbaşı olup 3 çocuk babasıyım. Subay olan babamın şark hizmetinde bulunduğu sırada Ardahan’da doğmuşum. Çok sevdiğim askerlik mesleğine eşimin rahatsızlığı, çocuklarımın tahsili için verimli çağda canım gibi sevdiğim Türk Silahlı Kuvvetlerinden arzumla emekliliğimi isteyerek ayrıldım. Levazım Mahallesinin ilk muhtar seçiminde aday oldum ve seçildim. Halen muhtar olarak görevi yürütmekteyim. 15 yıldır yasalar ışığında, sayın mülki amirler gözetiminde emirler doğrultusunda insan, yasa, ciddiyet ve hizmeti şiar edindim. Anlayışlı ve seviyeli mahalle halkından gördüğüm yakınlığa saygı ile yaklaşarak isteklerini yerine zevkle getirmekteyim.”
Soru 5: Kaç yıllık muhtarsınız?..
“Mahallenin kuruluşundan bugüne kadar ara vermeksizin çalıştım ve çalışmaktayım 15 yıldır muhtarım.”
Soru 6: Tekrar aday olacak mısınız?..
“Mahalle halkının 15 yıl içinde vermiş olduğum hizmete halkın memnuniyetleri devam ettiği sürece muhtarlığa adayım.”
Soru 7: Mahallenizin sorunları nelerdir ve sizin mahalleliden beklentileriniz nelerdir?..
“Mahallemiz sorunları olarak halkın birinci derecede istekli olduğu sık sık belirttiği istekler aşağıda sıralanmıştır: a) Sağlık Ocağı b) Hamiyet Gerçek İlköğretim Okulu’na öğrencilerin teneffüs yeri olmaması sebebi ile kapalı spor salonu c) Levazım – Kabataş arasında çalışan otobüs sabah 09.10 dan 16.25’e kadar yoktur. Bütün uğraşılara rağmen ilave sefer konulamamıştır. Bu hizmet yolundan istifade edemeyenler daimi şikayette bulunmakta, İETT yetkililerine yaptığımız müracaatlar neticesiz kalmaktadır. d) Beşiktaş Belediyesi 03.06.1994 gün 708 sayılı yazısı ile Büyükşehir Belediye Meclisinin 15.02.1994 günü 137 sayılı kararı ile Levazım Mahallesi 38 paftadaki parkın tamamına Emekli Korgeneral Faruk Güventürk adı verilmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın Harita Müdürlüğü’nün s1009 G31994 sayılı emirle Birkent Sitesi’ndeki parka şair, aydın, romancı, denemeci, gazeteci eleştirmen Atilla İlhan’ın anısının yaşatılabilmesi için Atilla İlhan Parkı ismi verilmiştir.
Emekli Korgeneral Faruk Güventürk Parkı’nın kullanılır hale getirilmesi Atatürk köşesi 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim merasimleri için tanzimi yeşillendirilmesi istenmektedir. Mahallemizin en güzide yerini teşkil eden bu parkın yeşillendirilerek hatıralarda kalacak şekilde korunması arzulanmaktadır. Yeni açılan Birlik Sokak’taki yolun trafik bakımından mahalle sakinlerinin araçlarının yola tek yönde park etmesinin sağlanması ve ağır vasıtaların yasaklanması istenmektedir. Kış aylarında elektrik hatlarının güçlendirilmesi için bozulan tretuvarlar gayri müntazam döşendiğinden halkın yürüyüşüne mani olmaktadır, bir an önce ilgililer tarafından rasyonel bir şekle getirilmesi istenmektedir. Büyük sorun olan araçlar için otoparka ihtiyaç bulunmaktadır.”
Soru 8: Belediyeden beklentileriniz nelerdir ve çalışmalarından memnun musunuz?..
“Belediyemizin Park Bahçeler yeşillendirme ve bilhassa temizlendirme işlemlerinde görevli yetkililerin başarıları mahallemize iftihar vesilesi olmaktadır. Hizmette geçen amir memur ve yetkililere teşekkürü bir borç biliriz.”
Soru 9: Belediye Başkanı İsmail Ünal hakkında düşünceleriniz nelerdir?..
“İlçeye büyük önem veren renk getiren çalışkan candan halkı sıcak karşılayan çağdaş yaklaşımlı hizmet veren hizmet aşkıyla işlerini yürüten güzel sanatları yaşatan bir yapıya sahip sıcakkanlı bir insandır. Kendisini ve yardımcılarını tebrik eder başarılı hizmetlerinin devamını dileriz.”
Soru 10: Mahallenizde yeni bir proje var mı?..
“Gündemdeki projeler yedinci soruda cevaplandırılmıştır. Sağlık, başarılar diler, saygılar sunarım.”
Mecidiye Mahallesi…
Mecidiye Muhtarı Sabit Akgün: “İsteklerimiz hemen yapılmakta”
Mecidiye Mahallesi Muhtarı Sabit Akgün önce mahallesini özet halde tanıttı. Ardından da sorularımıza şu yanıtları verdi:
Soru 1: Mahallenizi biraz tanıtır mısınız?..
“Mecidiye Mahallesi Beşiktaş ilçesinin en eski mahallelerinden biridir. Ortaköy semti 1800 lü yıllarda nahiye idi. Sonradan isimlerini Mecidiye ve Hacı Mahmut camilerinden alan; Mecidiye ve Hacı Mahmut Mahalleleri (Muhtarlıkları) kuruldu. 1960 yılında 27 Mayıs ihtilali ile Beşiktaş’ı yöneten asker Kaymakam Hacı Mahmut Mahallesi’nin adını Ortaköy olarak değiştirince, Mecidiye Mahallesi’nin altından Ortaköy semti bir halı-kilim gibi çekildi. Şu an Mecidiye Mahallesi isim gaspına uğramıştır. “Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti” aydınlık yolundan asla ayrılmaz ve taviz vermez. Beşiktaş Belediye Meclisimizin Mecidiye Mahallesi’nin isim gaspını ortadan kaldıracaktır inancındayız. Mahallemiz yaklaşık 15 bin nüfusludur. İlçemizin bir üniversite şehri olması nedeniyle aktif bir yer değiştirme trafiği vardır. Sokaklar dar ve şehircilik planı tam değildir. Sıcak kanlı ve kültür düzeyi yüksek bir aile topluluğudur Mecidiye…”
Soru 2: Kaç yıllık mahallesiniz?..
“Mecidiye Mahallesi, İlçemiz Beşiktaş’ın en eski mahallelerinden biridir. 1900’lü yılların başında mahalle olmuştur.”
Soru 3: Kaç sokak kaç cadde bulunmaktadır?..
“Mahallemizde 73 adet sokak ve 3 cadde vardır.”
Soru 4: Kendinizi tanıtır mısınız?..
“Ben emekli öğretmenim. 22 yıl İstanbul’da İlköğretim Okulu müdürlüğü yaptım. 1997 yılında emekli oldum. 2001 yılı ara seçiminde mahallemizin muhtarlığına başladım.”
Soru 5: Kaç yıllık muhtarsınız?..
” Yedi yıldır, Mecidiye Mahallesi muhtarıyım”
Soru 6: Tekrar aday olacak mısınız?..
“Yeniden aday olacağım.”
Soru 7: Mahallenizin sorunları nelerdir ve sizin mahalleliden beklentileriniz nelerdir?..
“Mahallemizin çok kanamalı alt yapı sorunu vardır. Elektrik su ve kanalizasyon alt yapısı her fani gibi ömrünü tamamlamıştır. Hemen her gün elektrik ve su patlağı sorunu yaşanmaktadır. Dereboyu Caddesi’nin altında bulunan dere yatağı derin olmadığı için bu yatağa gelen kanalizasyon künklerinin akışı lütfendir kuvvetli yağmurlarda. Çok fazla binamızın bodrumlarını kanalizasyon basmaktadır. 7 yıldır İSKİ ile temastayım. Sorunun çözülmesi gereğini kabul etmelerine rağmen bir arpa boyu yol alamadık. Büyükşehir Belediyesi’nin Dereboyu ana caddesinin yaya kaldırımlarını genişletme çalışmasını 3 yıl önce bitirdi. Saadet Sokak ile Muallim Naci Caddesi arasında kalan kısmı yapmadılar. Çünkü alt döşemi bitirdikten sonra yapacaklarını söylediler. Öylece kaldı.”
Soru 8: Belediyeden beklentileriniz nelerdir ve çalışmalarından memnun musunuz?..
“Belediyemizden beklentimiz yok. Gereksinimlerimizi belediyemize bildirmemiz yeterli olmaktadır. İsteklerimiz hemen yapılmaktadır. Şu an tüm sokaklarımızın yeniden yapımı devam etmektedir. Mahalle adına belediyeye teşekkür ediyorum. Çalışmalar olumlu ve biz memnunuz.”
Soru 9: Belediye Başkanı İsmail Ünal hakkında düşünceleriniz nelerdir?..
“Sayın İsmail Ünal, çalışkan, güler yüzlü, demokrat bir kişiliğe sahip saygın bir beyefendidir. Kendisini destekliyoruz.”
Soru 10: Mahallenizde yeni bir proje var mı?..
“Alt yapı projelendirilmeli ve gerçekleştirilmelidir.”

Muradiye Mahallesi…
Muhtar Cengiz Hacıömeroğlu: “Başkan sözlerini tutmuştur…”
Muradiye Mahallesi Muhtarı Cengiz Hacıömeroğlu, Muradiye’nin en eski mahallelerinden olduğunu vurguluyor. Hacıömeroğlu sorularımıza aşağıdaki şekilde yanıt verdi:
Soru 1: Mahallenizi biraz tanıtır mısınız?..
“Mahallemiz Şişli ilçesi hududunda, 7 bin kişi civarında nüfuslu, 3250 haneden oluşan en küçük bir yerleşim alanına kuruludur. Beşiktaş’ın en eski mahallelerinden biridir. Adını 1900’lü yıllarda yapılan Muradiye Camiinden almıştır.”
Soru 2: Kaç yıllık mahallesiniz?..
“40 yıllık Muradiyeliyim”
Soru 3: Kaç sokak kaç cadde bulunmaktadır?..
“3 Mahallemiz 2 adet cadde ve 7 adet sokaktan oluşmaktadır.”
Soru 4: Kendinizi tanıtır mısınız?..
“1959 Rize doğumluyum. 2 çocuk babasıyım. 30 yıl Muradiye Mahallesi’nde esnaflık yaptım.”
Soru 5: Kaç yıllık muhtarsınız?..
“3 dönemden beri muhtarlık yapmaktayım.”
Soru 6: Tekrar aday olacak mısınız?..
“Mahallemiz sakinlerinin talebi sürdüğü müddetçe adayım.”
Soru 7: Mahallenizin sorunları nelerdir ve sizin mahalleliden beklentileriniz nelerdir?..
“Mahallemiz Beşiktaş’ın en eski merkez mahallelerinden biridir. Yerleşim alanı çok dardır, yeşil alan olarak kullanılabilecek hiçbir yer yoktur. Ancak trafik sorununu mahallemizin başta gelen sorunudur. Trafik sorunu ile birlikte yoğun ses kirliliği ve çevre kirliliği oluşmaktadır. Sokak aydınlatması elektrik hatları yer altına alınamamıştır. Nüzhetiye Caddesi’nin Deryadil sokak ile kesiştiği kavşakta sinyalizasyon talebimiz Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanmamıştır. Muhtarlığımız ve mahalle sakinleri uyum ve huzur içerisinde çalışmalarını yürütmektedir. Sokaklarımızın çöpleri de belediyemizce hergün aksamadan toplanmaktadır. Çevreye daha az duyarlı olmamız gereken bugünlerde mahalle sakinlerinin de çevre temizliğine azami özeni göstermeleri tek dileğimdir. Burası bizim müşterek yaşam alanımız ve bu alanı hep beraber titizlikle korumamız gerekir.”
Soru 8: Belediyeden beklentileriniz nelerdir ve çalışmalarından memnun musunuz?..
“Beşiktaş Belediyesinden mahalle sakinlerinin en büyük beklentisi sokaklarımızda kurulan ve bütün gayretlerimize rağmen 20 yıldır kaldırılamayan Pazar idi… Başkanımız, “Pazar sorununuzu biliyorum ve çözmeye geliyorum” dedi ve sözünü yerine getirerek mahallemizi Pazar işgalinden kurtardı. Mahalle sakinlerinin takdir ve sonsuz sevgisini kazandı. Ayrıca bütün sokaklarımız şartların elverdiği oranda ağaçlandırılmış ve yeşile duyulan özlem giderilmiştir. Belediyemiz gerek sosyal ve gerekse kültürel alanda İstanbul’un hiçbir ilçesinde rastlanmayan yoğun çalışmalar yapmaktadır. Bu etkinlik ve faaliyetlerin tüm Beşiktaş’ta yaşayanlara daha etkin bir şekilde duyurulmasının ve Beşiktaş’ta yaşayanların tamamıyla kucaklaşabilme olanağı yaratacağına inanıyorum.”
Soru 9: Belediye Başkanı İsmail Ünal hakkında düşünceleriniz nelerdir?..
“Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Ben kendilerini verdiği sözü tutan Başkan olarak tanıyorum. Halkla çok iyi iletişim kurabilen, halkın sorunlarıyla bire bir ilgilenen ve Beşiktaş’ı çok seven bir Başkan olarak tanırım. Ve Beşiktaş’ta çok daha yararlı hizmetler vereceğine inanıyorum?”
Soru 10: Mahallenizde yeni bir proje var mı?..
“Mahallemizde yeni bir projenin uygulanabileceği alan bulunmamaktadır. Ancak görevi süresince her yere ve objeye bir mimar gözüyle bakabilen Sayın Başkanımızın sorunlarımızı anında ve yerinde çözme becerisi bizim geleceğe güvenle bakabilmemizi sağlamaktadır.”
Nisbetiye Mahallesi…
Muhtar Hatice Ayşe Şirinler: “Tüm muhtarlar el ele vermeliyiz”
Nisbetiye Mahallesi Muhtarı Hatice Ayşe Şirinler önce mahallesini ve kendini tanıttı, ardından sorularımıza şu yanıtları verdi.
Soru 1: Mahallenizi biraz tanıtır mısınız?..
“Mahallemiz 50’li yıllarda kurulmuştur. Nisbetiye Caddesi ile Levent ve Akatlar Mahallesi’nden Ahmet Adnan Saygun Caddesi ile Kültür Mahallesi’nden Zincirlikuyu – Akmerkez bağlantı yolu ile de Levazım Mahallesi’nden ayrılmaktadır. 1950’li yıllarda yerleşime açılan mahallemizde Belediye Sitesi ve Petrol Sitesi ilk kurulan sitelerimizdir. Çağdaş bir yapılanmanın olduğu mahallemize sonraları, Büyükhanlı Sitesi, Harp Akademiler Sitesi, Engin Sitesi, Yeni Ulus sitesi, Doğakent sitesi, Ulus Konakları, Siral Sitesi, Beyaz Vadi Konutları ve son olarak da Bellevve Residences katılmıştır. Yaklaşık 12 bin kişilik nüfusun olduğu mahallemiz, iş yerlerinin az olması sebebiyle hareketli bir nüfusa sahip değildir. Yeni yapılan Belediye Binası mahallemizde bulunmaktadır. Murat Beyaz İlköğretim Okulu, Özel Yıldız Koleji, Levent Kız Meslek Lisesi mahallemizdeki okullardır. Birlik Parkı, Şeker Parkı ve Barış Parkı olmak üzere de 3 adet parkımız mevcuttur.”
Soru 2: Kaç yıllık mahallesiniz?..
“Yaklaşık 60 yıllık mahalleyiz.”
Soru 3: Kaç sokak kaç cadde bulunmaktadır?..
“4 adet cadde ve 41 adet de sokak bulunmaktadır.”
Soru 4: Kendinizi tanıtır mısınız?..
“1958 Karabük doğumluyum. Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Bölümü mezunuyum. 2002 yılına kadar Türkiye’nin önde gelen reklam ajanslarında grafik tasarımcı olarak görev yaptım. Evli ve iki çocuk annesiyim. 2004 yerel yönetim seçimlerinde de adaylığımı koyup muhtar olarak seçildim.”
Soru 5: Kaç yıllık muhtarsınız?..
“4 yıllık muhtarım.”
Soru 6: Tekrar aday olacak mısınız?..
“Diğer 22 muhtar arkadaşım gibi ben de tekrar aday olacağım.”
Soru 7: Mahallenizin sorunları nelerdir ve sizin mahalleliden beklentileriniz nelerdir?..
“Mahallemizin bazı sokaklarında çok sık elektrik kesintisi yaşanmaktadır. BEDAŞ’ın bu sokaklarda kablolama çalışması yapması gerekiyor. İstanbul’un açmazı olan trafik, otopark ve yanlış parklanma bizde de büyük sorun. Belediyemizi ilgilendiren sorunlarımız ise, belediyemizin ilgili birimleri tarafından kısa sürede çözümlenmektedir. Mahalle sakinlerim her konuda çok duyarlıdır. Gördükleri olumsuzlukları veya isteklerini hemen bana bildirebilirler. Yardım edebilecekleri her konuda yanımda olup, yardımcı olurlar. Bu yüzden şanslı bir muhtar olduğumu düşünüyorum.”
Soru 8: Belediyeden beklentileriniz nelerdir ve çalışmalarından memnun musunuz?..
“Başkanımız ve belediyemizin tüm birimleri ile olan iletişimimiz güzel bir şekilde yürümektedir. Beşiktaş diğer ilçelere göre alt yapısı tamamlanmış, oturmuş ve daha az sorunlu bir ilçedir. Belediye Başkanımız, muhtarlar ve tüm Beşiktaşlılar el ele verip çıtayı daha yukarı taşımalıdır.”
Soru 9: Belediye Başkanı İsmail Ünal hakkında düşünceleriniz nelerdir?..
“Başkanımız genç, dinamik, güler yüzlü, sorunlara doğru çözüm bulabilen, uygulamalarında da çok cesaretlidir. Özellikle de Pazar yerleri ve Beşiktaş Meydanı düzenlemesindeki kararlılığı ile bunu göstermiştir. Önümüzdeki seçimlerde Beşiktaş’ı daha ileriye taşımak için Başkanımız ve 23 mahalle muhtarı aynı sevgi ve kararlılıkla el ele vermelidir.”
Soru 10: Mahallenizde yeni bir proje var mı?..
“Beşiktaş’taki tüm parklar gibi mahallemizdeki parklara da spor aletleri konulacak. Mahallemizdeki tüm sokak ve kaldırımlar yenilenecektir. Ayrıca çok önemli bir yaklaşım olarak da “Yaşlılar Evi” projesi hayata geçirilecektir.”

Meydan turları!..
Beşiktaş, kardeşlik organizasyonlarına ev sahipliği yapıyor. Beşiktaş Belediyesi’nin, Almanya’nın Erlangen Belediyesi ile kardeşliğinin 5. yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda, Sanatçılar Parkı’nda Alman Heykeltıraş Dieter Erhard tarafından yapılan Erlangen – Beşiktaş Dostluk Heykeli’nin açılışı, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve Erlangen Belediye Başkanı Dr. Siegfried Balleis tarafından gerçekleştirildi. Geçtiğimiz hafta içinde Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde, Erlangen’den gelen Mozarella Sirk Grubu ve Beşiktaş Belediyesi Halk Oyunları Ekibi de birer gösteri sundu. Erlangen Belediye Başkanı Siegfried Balleis ve heyeti, öncelikle yeni bir çehreye kavuşan Beşiktaş Meydanı’nı gezdi. Ekip, meydanın yenilenen yüzünü oldukça beğenirken eski halinden çok daha fazla şehrin özelliklerine entegre bir meydan ortaya çıktığını dile getirdi. 4’TE

SPOR HABERLERİ

Son anda UEFA
Beşiktaş, Sivas ve F.Bahçe sezonu aynı puanla (73) kapattığı için, devreye üçlü averaj girdi. Statüye göre, birbirleriyle oynadıkları maçlarda, F.Bahçe, Beşiktaş’ı her iki maçta da 2-1’lik sonuçlarla, Sivas’ı ise 1-0 ve 4-1’lik sonuçlarla mağlup etti. Beşiktaş ise, ilk maçta 2-1 yenildiği Sivas’tan rövanşı 2-1’lik skorla aldı. Bu maçlardan 12 puan çıkaran F.Bahçe, devler ligini garantilerken, geriye UEFA’ya gidecek takımı belirlemek kaldı. Beşiktaş ile Sivas, bu maçlarda 3’er puan çıkarınca statü gereği devreye aralarındaki maçlardaki gol averajı girdi. 2-1’lik sonuçla bu da eşit olunca, üçlü genel averaja bakıldı. Üçlü averajda Beşikta, 5 atıp 7 gol yedi ve eksi 2 gol averajı elde etti. Sivas ise 4 atıp 8 yedi, eksi 4 averaja sahip. Sivas’tan averajı iyi olan Beşiktaş UEFA’ya kaldı.
STATÜ NE DİYOR?..
Puan eşitliğinde şu kriterler uygulanır:
1) Aralarındaki maçlardaki puan.
2) Aralarındaki maçlardaki gol averajı (gol uygulaması yok).
3) Genel averaj.
4) Hükmen yenilgi.
5) Tek maçlı eleme usülü müsabaka.

SPOR YAZARLARI OYLUYOR
Beşiktaş Gazetesi, “Beşiktaşlı Yılın Sporcusunu (3)” seçiyor
Beşiktaş Gazetesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Beşiktaşlı Yılın Futbolcusu Yarışması bu sezonda devam ediyor. Beşiktaş Gazetesi, yılın futbolcusu seçilen Beşiktaşlı’ya Beşiktaş Gazetesi Yarışma her hafta oynanan maçtan sonra spor yazarlarının görüşleri doğrultusunda yapılıyor. Spor yazarlarının verdiği oylar, haftanın futbolcusu belirliyor. 34 hafta sonunda haftanın futbolcuları ortaya çıkıyor ve en fazla haftanın futbolcusu seçilen Beşiktaşlı sezon sonunda Beşiktaş Kupası’nın sahibi oluyor. Geleneksel hale gelen ve bu sezon üçüncüsü yapılan Beşiktaş Gazetesi Kupası için görüşlerine başvurduğumuz, yazılarından yararlandığımız ve her maçtan sonra oy veren spor yazarları şöyle: Atilla Gökçe, Güven Taner, Kazım Kanat, Zeki Çol, İlker Ateş, Korkut Göze, Gülengül Altınsay, Vedat Okyar, Salih Sezer, Hayri Ülgen, Atıf Keçeci, İsmail Er, Ömer Güvenç, Sanlı Sarıalioğlu, Bilal Meşe, Faik Gürses, Adnan Aybaba, Fatih Doğan, Zafer Arapkirli, Basri Baykoç, Yemen Ekşioğlu, Gültekin Onay. 2007-2008 sezonu oylamaları şöyle: İlk yarı, Konya: S. Özkan. Kasımpaşa: Yok. G.Antep: Batuhan. Kayseri: H. Arıkan. Ankara: Yok. Denizli: Tello. G.Saray: Tello. G.Birliği: Tello. Trabzon: Bobo. B.Ş. Belediye: H. Arıkan. F.Bahçe: Yok. Sivas: Higuain. Oftaş: Bobo. Rize: Delgado. Bursa: Delgado. A.Ggücü: Delgado. Manisa: Bobo. İkinci yarı da Konya: Nobre. Kasımpaşa: Nobre. Gaziantep: Cisse. Kayseri: Yok. Ankara: İ. Toraman. Denizli: Holosko. G.Saray: İ. Toraman. G.Birliği: Bobo. Trabzon: Holosko. İst. B.Ş. Belediye: Yok. F.Bahçe: Yok. Sivas: Holosko. G.B. Oftaş: Yok. Ç.Rize: Delgado. Bursaspor: Holosko. A.Gücü: Tello. V. Manisa: İbrahim Kaş.

Özür dilediler
Beşiktaşlı futbolcular, katıldıkları panellerde taraftarlarıyla buluşup onların isteklerini dinlediler ve sorularına cevaplandırdılar… Şampiyonluk konusunda ise, üzgün olduklarını dile getirerek ‘Özür dileriz’ dediler. Düzenlenen panellerde 7’den 70’e herkesin sorularını içtenlikle yanıtlayan sevilen futbolculardan İbrahim Toraman, Delgado, Bobo ve Nobre; önümüzdeki sezon şampiyonluğun en güçlü adayı olacaklarının sözünü verdiler.
İbrahim Toraman; camiaya şampiyonluk yaşatamadığımız için üzgünüz… Başkanımızdan, yönetim kurulumuzdan ve taraftarımızdan özür diliyoruz… Önümüzdeki sezondan itibaren her yıl şampiyonluğun en büyük favorisi biz olacağız” dedi. Diğer oyuncular da şampiyonluk konusunda tek bir ağızla aynı inançta olduklarını dile getirdi. Beşiktaş’ta olmaktan çok mutlu olduklarını söyleyen futbolcular, yeni sezon için umut vaat etti.