SAYI 166

BJK1668.500.000 engellimiz var
Beşiktaş Belediyesi, Dünya Özürlüler Günü’nü kutladı. “Herkes için yaşanabilir bir Beşiktaş!” sloganıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ve engelli vatandaşlar bir araya geldi ve sohbet etti. Edinilen bilgiye göre, Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına bakıldığında, ülkemiz nüfusunun yüzde 12.29’unun, yani 8.5 mil-yon kişinin özürü bulu-nuyor. Bu rakam, aileleri ile birlikte göz önüne alındığında, yaklaşık 25 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. Buna bağlı olarak Beşiktaş Belediyesi yapılan açıklamada, yapılan etkinliklerin içeriğinde özürlü vatandaşların yaşam kalitesini yükseltme, sosyal faaliyetlere katılmalarını kolaylaştırma, bu toplumun bağımsız ve üretken bireyleri olmalarına katkıda bulunma gibi görevleri ön planda tuttukları belirtiliyor.
Her şey güzel olacak
Yetkililer Beşiktaş’ta ‘Kent Düzenlemesi’ ile yoğun çalışma ortamına girildiğini belirterek, modern şehircilik anlayışının tohumlarının atıldığını söyledi.
“Fikir sizlerden
çalışma bizden”
Gayrettepe, Abbasağa, Yıldız, Ortaköy ve Beşiktaş merkezinden bir çok vatandaş, kent düzenleme projesi sunumunda bir araya geldi. Beşiktaş Belediyesi Başkan Vekili Kemal Çiloğlu’nun katıldığı “Barbaros Çırağan Yıldız Bölgesi ile yakın çevresi ulaşım ve kentsel düzenleme projesi” toplantısında Yıldız Mahallesi’nin fiziki durumu, şartları ve ihtiyaçları konuşuldu. Hazırlanan proje için vatandaşların görüşleri dinlendi ve projenin sağlıklı bir biçimde uygulanabilmesi için öneriler kaydedildi. Öte yandan vatandaşlar, yetkililere Beşiktaş için istediklerini de dile getirme fırsatı yakaladı ve genel olarak isteklerini ve eleştirilerini de dile getirmekten kaçınmadı.
Mehmetçik deyince akan sular durur…
Klasik müzik toplulukları arasında çok beğenilen orkestra, Beşiktaş’a geliyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Eskişehir Senfoni Orkestrası, sanatseverler ile Mustafa Kemal Merkezi’nde buluşuyor. Atilla İlhan Salonu’nda gerçekleşecek olan senfoni konserinin geliri ise Mehmetçik Vakfına bağışlanacak. Konser, Mustafa Kemal Merkezi’nde saat: 20.00’de başlayacak. Orkestra hakkında bazı detaylar ise şöyle aktarılabilir:
“Orkestra, senfonik repertuarın yanı sıra, opera orkestrası olarak da faaliyet gösteriyor ve her iki alanda da başarılı performanslarıyla tanınıyor. Orkestra günümüze değin 264’ün üzerinde konser ve temsille yaklaşık 91 bin seyirciye ulaşmış. Halen Ender Sakpınar’ın sanat danışmanlığı ve Gülriz Germen’in genel sanat yönetmenliğinde çalışmalarını yürüten topluluk, haftalık olağan konserlerinin yanı sıra ilköğretim öğrencileri için “Çocuk Atölyeleri”, açıklamalı konserler, söyleşili dinletiler, workshop ve seminerler veriyor. 2004-2005 sezonundan bu yana, çatısı altında konser, opera, tiyatro, sergi ve toplantı salonları bulunduran, Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda faaliyetlerini sürdürmekte olan orkestra, yurtiçi ve yurtdışı turneleri ile de sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.
Konser programı: M. Mussorsgky – Çıplak Dağda Bir Gece, E. Grieg – Piyano Konçertosu La minör Ara F. Tüzün – Çeşmebaşı Bale Süiti, M. Sun – Cumhuriyet Süiti (Film Müzikleri), Mekan Detayı MKM Atilla İlhan Salonu… Uğur Mumcu Cad. No: 8 Akatlar – Beşiktaş, 34 İstanbul.

Bahçe altı otoparklar geliyor
Beşiktaş’ın ve İstanbul’un otopark sorununa İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden farklı bir proje önerisi konuşuluyor. Beşiktaş kentlisi ilçe ile ilgili yapılacak projeyi yakından takip ediyor. Şehrin otopark sorununu çözmek için, okul bahçelerinin altlarını otoparka dönüştürmeyi hedefleyen planda bulunan 183 okulun listesi ise açıklandı. Edinilen bilgiye göre, giriş ve çıkış saatleri uygun olan okul bahçelerinin altına katlı otopark önümüzdeki tarihlerde yapılabilecek.
Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın koordinasyonunda kurulan ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Genel Meclisi, Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu komisyonun kararına göre, en fazla otopark, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Fatih, Güngören ve Küçükçekmece ilçelerine yapılacak Öte yandan Beşiktaş’ta hangi okulların bu proje kapsamda yer aldığı ise semt sakinleri tarafından bir süredir merak ediliyordu. Edinilen bilgiye göre proje kapsamında olduğu dile getirilen okullar şunlar:
Anadolu Otelcilik Kız Meslek Lisesi (Etiler Mahallesi, Ebu Rula Cad.) Etiler Kız Meslek Lises (Kültür Mahallesi, Zincirlikuyu Cad.) Etiler Lises (Kültür Mahallesi, Arnavutköy Cad.) Behçet Kemal İlköğretim Okulu (Etiler Mahallesi, Yeşilay Sokak).
Bowlingciler yarıştı
Beşiktaş Belediyesi 2. Engelliler Bowling Turnuvası, Korukent Cosmic Bowling Salonu’nda yapıldı. Turnuvaya engellilerin sorunlarıyla ilgilenen birçok dernek ve kuruluş da katıldı. Turnavaya, engellilerin sorunlarıyla ilgilenen Omurilik Felçliler Derneği, Dostluk Engelliler Spor Kulübü, Sadettin Saran Anadolu Yakası Engelliler Spor Kulübü, LÖSEV, T.S.D. Türkiye Sakatlar Derneği, ve BJK Engelliler Basketbol Takımı ve Epilepsi Toplum Gönüllüleri Derneği yer aldı. Gün boyunca süren etkinlikte, kazanan sporculara madalya ve kupa verildi.
Ustaya saygı
Beşiktaş Belediyesi’nin gelenekselleştirdiği ustalara saygı geceleri etkinliğinde bu kez Hıncal Uluç konuşuldu. Uluç, meslek hayatında 50. yılını geride bıraktı. Seray Sever ve Halit Kıvanç’ın sundukları etkinlik Nebil Özgentürk’ün Hıncal Uluç için hazırladığı “Bir Yudum İnsan” belgeselinden görüntülerle başladı. Gazetecinin ağabeyi Öcal Uluç’un kardeşini anlattığı, “Hisseli Harikalar Kumpanyası”nın unutulmaz şarkılarında Erol Evgin’e Ayça Varlıer’ın eşlik ettiği gecede ünlü mankenlerin Uğurkan Erez koreografisi ile Siren Ertan kıyafetlerini tanıttığı mini defile de oldukça ilgi topladı. Ece Gürsel podyuma çıktı. Modern Folk Üçlüsü üyesi Ahmet Kurtalan, Ali ve Aysun Kocatepe çifti, Ruhsar Öcal’ın seslendirdiği aryalar gecenin bazı renkli sesleri idi. Hıncal Uluç’un tiyatroya ilgisini Gencay Gürün’ün aktardığı gecede Milli Takımlar Direktörü Fatih Terim ve eşi, Mustafa Denizli, Fatih Altaylı gibi spor camiasından ünlü simalar da bir aradaydı. Yanı sıra Nebil Özgentürk; Sunay Akın, Sinan Çetin de gecede yer alan diğer isimlerdi.
Beşiktaş Meydanı tamamen yayaların
Beşiktaş Meydanı projesinin hayata geçirilmesi için Tansaş’ta bulunduğu yeri yeşil alana bıraktığını dile getirdi. Ve bu durumu da Beşiktaşlılar ile hazırladıkları afişleriyle duyurdu. Yetkililer, konuyla ilgili olarak, hipermarketler dönemi başladığı zaman, yıllar öncesinde Beltaş tarafından inşa edilip halkın ihtiyacını karşılaması açısından Tansaş mağazasına dönüştüğünü aktarıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki alanda, Beşiktaş Belediyesi işbirliği ile gerçekleşecek olan projenin ise henüz başlaması için ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin henüz start vermediği belirtiliyor. Buna bağlı olarak yakın tarihte gerçekleşmesi beklenen meydan projesi için Tansaş yetkilileri ile yapılan görüşme sonucu mağazanın kalkacağı ifade ediliyor. Edinilen bilgiye göre Koç Topluluğu’nun tepe yöneticisi Mustafa Koç’un Tansaş mağazasını boşaltarak Beşiktaş Belediyesi’ne bıraktığı söyleniyor. Meydan projesinin gerçekleşmesiyle trafik kaosunun azalacağı, trafiğin yer altına alınarak yayaların deniz-le buluşacağı belirtilmişti.
LEVENT’TE
sinema günleri
Levent Kültür Merkezi’nde sinema gösterimleri devam ediyor. Onat Kutlar Sinema Salonu’nda Aralık ayındaki sinemaseverler ile buluşacak olan bazı filmler ise şöyle: Keman – Yönetmeni Francisco Vargas 20 Aralık’a kadar gösterimde olacak. Bir diğer film ise Vincent Paronnaud yönetmenliğindeki Persepolis… Film, 21 ile 27 Aralık tarihleri arasında gösterilecek. Keman, Meksika’nın kırsal bir bölgesinde, 70’lerdeki çiftçi ayaklanması sırasında geçen film, aile sevgisi, sorumluluk, hayatın çelişkileri ve masumiyet duygusunu büyük bir başarıyla işliyor. Yaşlı kemancı Plutarco, gerilla oğlu Genaro ve sessiz torunu Lucio bir yandan taşra müzisyenleri bir yandan da hükümete karşı mücadele veren köylü gerillalar olarak çifte hayatlar sürmektedirler. Ordu köyü boşaltıp işgal edince mısır tarlasında gömülü cephaneyi almak için köye geri dönen Plutarco ile zalim yüzbaşı arasında silahlar ve müzikle oynanan bir kedi fare oyunu başlar. Persepolis’in konusu ise şöyle: Molla Devrimi sırasında yaşananları bir çocuğun gözlerinden anlatan Persepolis, eğlenceli olmayı başarabilen bir politik animasyon. Şah devriminin yıkılmasının ardından küçük Marjane ve ailesi sevinçle sokaklara dökülürler. Uzun süren sancılı bir dönemin ardından demokratik bir düzenin geleceğine inanan İranlıları karanlık ve zorlu bir dönem beklemektedir.
Demirel sergi açtı
Beşiktaş Belediyesi binasının girişinde çeşitli sanatçıların sergileri sanatseverler ile buluşmaya devam ediyor. Aralık ayı içinde yer alan sanatçılardan bir tanesi de ilk kez resimlerini görücüye çıkaran Fevzi Demirel’di. 1946 Elazığ doğumlu olan Demirel, Siyasal Bilimler Yüksek Okulu mezunu olmasına rağmen sanat aşkından vazgeçmedi. Ortaokul yıllarından bu yana çeşitli çalışmalara imza atan Demirel, son 4 yıldır Tariyer Hasanoğlu’nun resim atöl-yesinde resmediyor.

“Çok hakkımız
yenmiştir!..”

Beşiktaş’ın yıllardır çok haklarının yendiğini söyleyen Beşiktaş Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Beşiktaş Kulübü eski yöneticisi İhsan Kalkavan “Şampiyonluklarda Beşiktaş geri kalmış görünse de benim için Türkiye’nin en fazla şampiyonluğu kazanmış takımıdır. Yenilen haklarımız saymakla bitmez!… Beşiktaş’ın yıldızları eksik gibi görünüyor ama eğer Beşiktaş’ın hakları kendisine verilse, omuzlarımızda yıldız takacak yer kalmaz. Çok şampiyonluklarımız yendi. Laf olsun diye söylemiyorum. Tam 40 yıllık bir futbol serüvenim var.” diyor. Ve ekliyor sadece bu yıl değil yani hakem hataları ve diğer şeyler…
Beşiktaş’ın bugününü de Beşiktaş Gazetesi’ne değerlendiren Kalkavan Beşiktaş’ın kadrosunun yeterli olduğunu söyleyerek, “Önemli olan, sabır, birlik ve beraberliktir’ dedi.
“Yönetim biraz maliyetli de olsa şu anda bence Türkiye liglerinde Fenerbahçe’den sonra en iyi kadrosunu kurmuştur. Ama sadece güzel bir ekip kurma, bütün her şeyi çözmüyor. Mutlaka takım, yönetim, teknik kadro ve taraftar bir bütünlük içerisinde olmalı. Bunu sağlayıcı görev de yine yönetime düşüyor. Beşiktaşlı olarak, eleştirebiliriz ama yönetimi yıpratmamalıyız, seçimle gelmişlerdir, destek vermeliyiz. Saygı göstermek zorundayız. Yoksa Beşiktaş zarar görür.” diyen İhsan Kalkavan sözlerine şöyle devam etti; “Ertuğrul hoca iyi bir seçim. Hataları olabilir, Beşiktaş’a birkaç gömlek küçük de gelmiştir. O zaman şişmanlar üzerine oturur!… Ama yaptıkları ortada, duruşu, davranışı, bilgisi tartışılmaz. Ayrıca, başarılıdır. Yerli hocalara zaman tanınmalı. Rıza’ya da tanınmalı idi.”
Kalkavan, daha sonra şöyle konuştu: “Mutlaka takım ve yönetim arasında köprü görevi yapabilecek bir yönetim kurulu üyesinin acilen seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Menajer bütün meseleyi çözemez. Çünkü ya takıma iyidir, ya yönetime… Bu sorun hemen bütün takımlarda var. Şu anda Beşiktaş’ta ben her kafadan bir ses çıktığı kanaatinde değilim. Ama Başkan’ın da daima geri planda kalıp sıkıntıları giderici bir rol üstlenmesi gerektiği kanaatindeyim. Gelecek reaksiyonlar Başkan tarafından dengelenmeli… Çünkü, Başkan’ın ağzından çıkan her söz futbol takımında çok ciddiye alınıyor. Sonuçlara da yansır… Camia etkileniyor. Önemli olan hatalardan ders almaktır. Biraz da geçmiş yönetimlere ve yapılanlara bakmak lazım. Çünkü bunlar çok önemli arşivlerdir bizim için…”
İhsan Kalkavan sözleri-ne şöyle devam etti: “Başarıya götüren yolda futbol ana faktör değildir. Ana faktör yönetimdir. Bugün Beşiktaş formasını giydiğiniz zaman bilhassa derbi maçların dışında otomatikten bir puan önde olursunuz. Bu Beşiktaş’ın mazisi ve büyüklüğünden gelmektedir.”
Anadolu takımlarının şampiyon olmasının da zor olduğunu da kaydeden Kalkavan, bu konuda da şunları söyledi: “ Derbiler çok ciddi bir ölçüydü eskiden… Anadolu takımlarına karşı zaten çok üstündük. Biz birbirimizden fazla puan kaparsak, şampiyon oluyorduk. Beşiktaş da bu konuda çok avantajlıydı. Anadolu takımları bizim için çantada keklik gibiydi. Zaten de böyle olmalı. Hiçbir zaman bu rekabeti eşit şartlar altında düşünemezsiniz. Taraftar, camia, medya gücünü Anadolu takımıyla aynı kefeye koyduğunuz takdirde çok ciddi bir rekabetsizlik doğuyor. Federasyonun sağladığı imkanlarla onların yapılarında nispeten biraz daha imkan oldu. Ama sıklet farkı var. Bu sezonda İstanbul’un üç büyük takımı arasında şampiyonluk yaşanır. Eğer, bu üç takımın arasına bir Anadolu takımı girerse, o zaman başarısızlık olur.”
Beşiktaşlıları bilgilendiriyorlar

Beşiktaş’ta son aylarda başlatılan ve hızla devam eden çalışmalar ile birlikte vatandaşları da bilgilendirme toplantıları da hız kazandı. Beşiktaşlılar mahalleriyle ilgili dilek ve istekleri belediyeye bildirirken yetkililer de bu konuda gerekli notları alarak plan ve projelerini yapıyor. Vatandaşlar çalışmaların bir an önce bitirilmesini gerektiğini belirterek aynı anda girilen cadde ve sokakları acil olanak kullanılabilmesi için tam olarak organize bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini altını çiziyor. Ayrıca kendi oturdukları mahallelerde görüş alınarak çalışmalar yapılmasını istiyor. Ancak çalışmaların bittikten sonra Beşiktaş’ın daha modern ve yaşanılır bir kent haline geleceğini de inanıyor. Tek sıkıntıları kıs aylarında çalışmaların rahatsızlık verecek olması. Toplantılarda öne sürülen bu görüşmeler ve yetkililer ile yapılan temaslar olumlu sonuçlar vermeye başladı. Belediye görüşler doğrultusunda gerekirse plan ve projelerde değişikliğe gidebileceğini, önemli olan Beşiktaş halkının mutluluğu ve huzuru olduğunu ifade ediyor.
Yetkililer vatandaşlar ile birlikte alınacak kararlar ve yapılacak islerin; daha sağlıklı olacağını, demokratik yönetimlerde de bu yöntemin asli ve vazgeçilmez bir unsur olduğunu kaydediyorlar.
Konu hakkında; belediyece yapılan açıklama özetle şöyle: “Bu anlayışa uygun bir şekilde, projelerimizi uygulamaya koymadan önce Beşiktaşlılara danışıyor, aldığımız geri bildirim doğrultusunda planlarımızı yeniden gözden geçiriyoruz. Çevre düzenlemeleri ile ilgili olarak 06 Aralık 2007 tarihinde PAK İş merkezinde gerçekleştirilen son bilgilendirme toplantımız da, Beşiktaş kentlilerimizden oldukça ilgi gördü. Kentlilerin çeşitli sorular yönelttiği ve planlama ile ilgili görüşlerini beyan ettiği toplantı sonrasında katılımcılar süreçlere dahil edilmekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.” 3’TE

SPOR HABERLERİ

Savaştılar kazandılar
Kartal şampiyonluk yarışından kopmadı. Bursa’da aldığı üç puanla önünde bulunan takımların ensesinde olduğu hissettirdi. Beşiktaş, Turkcell Süper Ligi’nin 15. haftasında deplasmanda karşılaştığı Bursaspor’u 1-0 yendi. Kartal’ın golünü 82. dakikada Delgado attı. Bursa Atatürk Stadı’nda oynanan karşılaşmaya Beşiktaşlı taraftarlar alınmazken, Başkan Yıldırım Demirören ve Yönetim Kurulu üyeleri, maçı taraftarların olması gereken boş tribünde izledi. Yöneticilerin etrafında yüzlerce kişiden oluşan bir polis ordusu vardı. Maç gergin bir havada başladı ve bitti. Beşiktaşlılar, sahaya, taraftarlara hitaben, “Ruhunuz Yeter” pankartı ile çıktı.
Kara Kartal, maç boyuncu üstündü, savaştı, ter akıttı ve kazanması bildi.
Mücadelenin yaşandığı karşılaşmanın 82. dakikasında gelişen hızlı atağımızda Serdar Özkan’ın güzel pasında Delgado topu ağlarla buluşturarak Beşiktaş’ı 1-0 öne geçirdi. Ve Beşiktaş zorlu Bursa deplasmanından 3 puan ve moralle döndü. “Şampiyonluğun en büyük adayı benim” dedi.

SPOR YAZARLARI OYLUYOR
Beşiktaş Gazetesi, “Beşiktaşlı Yılın Sporcusunu (3)” seçiyor
Her yıl heyecanla beklenen ve soluk soluğa takip edilen yarışma futbol sezonunun açılmasıyla birlikte yeniden başladı. Beşiktaş Gazetesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Beşiktaşlı Yılın Futbolcusu Yarışması bu sezonda aynen devam ediyor. 2005-2006 sezonunda başlayan ve ilki yapılan Beşiktaşlı Yılın Futbolcusu Kupası’nı Sergen Yalçın kazanmıştı. 2006-2007 sezonunda yapılan Beşiktaşlı Yılın Futbolcusu Yarışması’nı Bobo kazanmıştı. 2007-2008 yılında da aynı yarışma tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Gazetesi, yılın futbolcusu seçilen Beşiktaşlı’ya Beşiktaş Gazetesi Kupası veriyor. Yarışma her hafta oynanan maçtan sonra spor yazarlarının görüşleri doğrultusunda yapılıyor. Spor yazarlarının verdiği oylar, haftanın futbolcusu belirliyor. 34 hafta sonunda haftanın futbolcuları ortaya çıkıyor ve en fazla haftanın futbolcusu seçilen Beşiktaşlı sezon sonunda Beşiktaş Kupası’nın sahibi oluyor.
Geleneksel hale gelen ve bu sezon üçüncüsü yapılan Beşiktaş Gazetesi Kupası için görüşlerine başvurduğumuz, yazılarından yararlandığımız ve her maçtan sonra oy veren spor yazarları şöyle:
Atilla Gökçe, Güven Taner, Kazım Kanat, Zeki Çol, İlker Ateş, Korkut Göze, Gülengül Altınsay, Vedat Okyar, Salih Sezer, Hayri Ülgen, Atıf Keçeci, İsmail Er, Ömer Güvenç, Sanlı Sarıalioğlu, Bilal Meşe, Faik Gürses, Adnan Aybaba, Fatih Doğan, Zafer Arapkirli, Basri Baykoç, Yemen Ekşioğlu, Gültekin Onay.

Türkiye sınav verecek
Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri 2008, grup maçları kura çekimi İsviçre’nin Luzern kentinde gerçekleştirildi. Kuraya göre Türkiye A Grubu’na düştü. Takımımız, grupta İsviçre, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti ile eşleşti. A Milli Takımımız, finallerde yer aldığı A Grubu’nda ilk maçını 7 Haziranda Portekiz ile Cenevre’de, ikinci maçını 11 Haziran’da İsviçre ile Basel kentinde, son maçını ise 15 Haziran’da Cenevre’de Çek Cumhuriyeti ile oynayacak. Luzern Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kura çekiminde, Türkiye Futbol Federasyonu’nu, Başkan Haluk Ulusoy, Milli Takımlar Teknik Sorumlusu Fatih Terim, Başkanvekili Affan Keçeci, Yönetim Kurulu üyeleri Metehan Berktaş ve Ender Alkoçlar, Genel Sekreter Lutfi Arıboğan, Genel Sekreter Vekili Metin Kazancıoğlu, Özel Kalem Müdürü Tamer Çelik ve Milli Takım İdari Sorumlusu Şükrü Hanedar katıldı. Kura çekimi sonucunda, ev sahipleri İsviçre ve Avusturya’nın yanı sıra elemelerden gelen 14 takımın katılımıyla, toplam 16 takım, 4’erli 4 gruba dağıtıldı. Buna göre, ev sahipleri İsviçre ve Avusturya (A) ve (B) gruplarında yer alırken. Diğer 14 takım, 4 kategoriye ayrılarak gruplara dağıtıldı. 13. Avrupa Futbol Şampiyonası finalleri, İsviçre ve Avusturya’nın 8 ayrı kentinde, 7-29 Haziran 2008 tarihleri arasında düzenlenecek. Grup maçlarının ardından ilk 2 sırayı alacak toplam 8 ülke çeyrek finale çıkacak. Bu aşamadan itibaren tek maçlı eleme sistemiyle oynanacak yarı final ve final karşılaşmalarının ardından Avrupa futbolunun en büyüğü belli olacak. Öte yandan Dünya kupası Avrupa elemelerindeki rakiplerimiz İspanya, Belçika, Bosna Hersek, Ermenistan va Estonya olumuştu.
Toplam 9 grupta oynanacak eleme karşılaşmaları sonrasında, gruplarında ilk
sırayı alacak takımlar doğrudan finallere gidecek. Gruplarda en iyi puan ve averaja sahip 2. sıradaki 8 takım ise play-off mücadelesi verecek. Play-off maçları sonrasında 4 takım daha finallere katılmaya hak kazanacak. 2010 Dünya Kupası Finalleri Güney Afrika Cumhuriyeti’nde, 11 Haziran-11 Temmuz tarihleri arasında organize edilecek.