SAYI 153

BJK153…Ve radyoda ilk programımızı yaptık
Tam tamına 25 yıl sonra radyoya da bulaştık. Yazılı basın derken, sesimizi kullanarak, bilgimizi ortaya koyarak, daha geniş kitlelere seslenme gayreti içine girdik. Radyo Spor’daki ilk gün oldukça güzel geçti. Saat 11.00’da girdiğimiz stüdyodan saat 15.00’da çıktık. Söyleşi, yorum, seslendirme ve reklam çekimleri derken saatler su gibi aktı!..
İlk konuğum Dentistanbul’un kurucusu Dr. Mehmet Ali Özer’di… Özer Türkiye’nin ilk ve tek diş hastanesini kurmuş, dünyada eşi benzeri olmayan bir iş yapmıştı. Bu nedenle bir çok üniversite de konu olarak incelemeye bile alınmıştı. Özer Dentistanbul’u bıraktı, şimdi 32 Ağız ve Diş Kliniği adıyla yeni bir marka yaratıyor. Dr. Özer’le iş dünyası, yaşam ve spor konusunda geniş bir söyleşiye daldık. Biraz ekonomi biraz yönetim biraz da spor, dolu dolu, bilgi, deneyim aktaran bir program oldu.
Bu arada ikinci bir konuğum daha vardı. Daha doğrusu bana bu programda zaman zaman fikirleriyle yardımcı olacak bir arkadaşım. Hakan Turgut… Yönetim danışmanı… Milliyet Gazetesi’nde iş yaşamı sayfalarını hazırladığım Melih Arat’ın iş ortağı…
Özetle; radyonun ilk günü, üçümüz yukarıda açıkladığım konularla ilgili ufuk turu yaptık ve program Salı günü 17.00-18.00 arası yayınlandı. Her hafta da aynı gün ve saatte yayınlanacak. Sakın kaçırmayın…

Gökyüzü uçurtma doldu
Beşiktaş Belediyesi’nin, Lions 118-T’nin katkılarıyla düzenlediği II. Uçurtma Şenliği geçtiğimiz haftalar içinde Çilekli Spor Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Organizasyonda, annesi vebabasının elinden tutup gelen minikler, beraberce yaptıkları uçurtmaları göğe bıraktı. Oldukça eğlendikleri gözlenen çoğu öğrenci olan minikler, böyle bir etkinliğin düzenlemesinden dolayı çok mutluluk duyduklarını dile getirdi. Uçurtmalar ile gökyüzü alacalı bir hal alırken bir yandan da anne ve babalar kermesi dolaştı ve ardından aileler yeşilliğin keyfini sürerken düzenlenen sucuk ekmek partisine katılma imkanı buldu. Şenlikte uçurtma gösterilerinin yanı sıra Dj eşliğinde müzik ziyafeti vardı ve katılımcılara çeşitli ikramlar da bulunuldu.
Bahçeler çiçek açtı…
Beşiktaş’ta bahçeleri çiçeklendirme şenliğinin ilki geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti. Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Çiçek ve Bahçe Şenliği, Etiler Sanatçılar Parkı’nda renkli görüntülere sahne oldu. Şenliğe Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da katıldı. Şenlik yerine kolay ulaşım için ücretsiz servis araçları da iş başındaydı. Şenliğe katılan Beşiktaşlılar, çiçek bakımında uygulanan teknik ve pratik çalışmalar hakkında uzmanlar tarafından detaylıca bilgilenme fırsatı yakaladı. Yoğun ilgiyle karşılanan şenlik katılımcıları çiçek dünyasını tanırken akrobatlar, palyaçolar, sihirbazlar, pandomim ustaları, hattatlar, karikatüristler ve nostaljik seyyar satıcılarının gösterileriyle de eğlenceli dakikalar yaşandı. Sektörün seçkin firmalarının katıldığı şenlikte Çiçekçiler Odası da, ilgili katılımcılara çiçek dağıttı.
Beşiktaş’ta keneyle mücadele
Y az aylarına girilmesiyle birlikte Kırım – Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına önlem olması amacıyla keneyle mücadele çalışmaları başladı. Geçtiğimiz haftalarda kenelere karşı ilaçlama operasyonu gerçekleştirildi. Beşiktaş Yıldız Parkı’nda 10 kişilik bir ekip adeta kenelerin kökünü kazımak için ilaçlama yaptı. Sabah erken saatlerinde başlayan çalışma yaklaşık 1,5 saat sonra sona erdi. Özellikle, parkın içinde ormanlık alanda ağaçlarla çalılar incelenerek ilaçlama gerçekleştirildi. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, geçtiğimiz yıllarda çok sayıda insanın ölümüne neden olmuştu. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın gerçekleştirdiği bu ilaçlama hakkında yetkililer şunları söyledi: “Yaz aylarında halkın yoğun bulunduğu mesire yerlerinde kene ilaçlaması yapılıyor. Ağırlıklı olarak il genelindeki ormanlık alanlarda gerçekleştirilen çalışmalarda canlı türlerine zarar vermeden kene popülasyonunun normal seviyelerde tutulması yönünde çalışmalar sürdürülüyor” dedi. Çalışma için, 19 mobil araç kullanıldı ve sadece 4 gün içinde 684 hektar alanda 137 litre ilaç kullanıldığı bildirildi.
Çevreciler önce denizi temizlediler sonra yürüdüler
Dünya çevre günü etkinlikleri Beşiktaşlılara nefes aldırmadı. 4 gün boyunca süren etkinlikler kapsamında en çok ilgisi gösterenler ise miniklerdi. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen organizasyon, etkinliğin ilk günü Beşiktaş iskelesindeki toplanımla başladı. Ortaköy’e uzanan tekne yolculuğunda, 77den 70’e tüm katılımcılar, çevre haftası ile ilgili etkinlikler hakkında bilgi aldı ve boğazın eşsiz manzarasını seyretti. Gezide, birçok çevre dernek, kuruluş üyesi ile çok sayıda okuldan öğrenciler yer aldı. Ortaköy’de son bulan yolculukta, Beşiktaş Belediyesi’nin deniz temizleme aracı yolculuk boyunca kıyı temizliğini gerçekleştirdi. Ortaköy’e varıldığında ise, çevre ile ilgili standlar katılımcıları bekliyordu. Beşiktaş Belediyesi’nin dopdolu programında; sualtı belgesel gösterimi de yer aldı. Sualtı dünyası köşesi adı altında gerçekleşen etkinlikte, deniz temizliği, deniz canlıları ile ilgili konular konuşuldu. Katılımcılar, sualtı çekimlerinin ne denli zorlu bir serüven olduğu konusunda ise su altı yönetmenlerinden birebir bilgi alma şansı yakaladı.
Etkinlik akşamında ise katılımcıları renkli bir final bekli-yordu. Akşam saatlerinde ise müzik gurubu Kafein, verdiği konserle Ortaköylülere coşkulu anlar yaşattı. Organizasyon kapsamındaki Kuruçeşme Arena’dan Ortaköy Meydanı Çevre Yürüyüşü de yoğun katılımla gerçekleşti. Öte yandan çevre kuruluşlarının kurduğu standlar ise hafta boyunca açık kaldı ve ziyaretçilerini ağırladı.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, her yıl Çevre Günü’nde düzenledikleri etkinlerle bu konuda toplumsal duyarlılığı güçlendirmeyi amaçladıklarını belirterek konuya ilişkin şunları söyledi: “Küresel ısınmanın etkilerini daha fazla hissetmeye başladığımız bugünlerde, dünyamızın geleceği için olumlu adımlar atmamız şart. Bu konuda herkese sorumluluk düşüyor. Dünya Çevre Günü’nde düzenlediğimiz etkinliklerle, Beşiktaşlıların çevrelerine olan duyarlılıklarını daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Deniz temizliğinin ardından, Ortaköy’de hafta boyunca açık kalacak standların, çevrenin korunmasına önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Arnavutköy şenlendi
Geleneksel Arnavutköy Şenliği’nin bu yıl sekizincisi gerçekleşti. Arnavutköy meydanında halk oyunları gösterileri ile başlayan şenliğe ilgi büyüktü. Şenlikte etkinlikler sevilen sanatçıların gün boyu konserleriyle renklendi. Şenliğe Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da katıldı. Sekiz yıl önce İstanbul Boğazı’nda üçüncü köprünün yapımını protesto etmek amacıyla düzenlenmeye başlanan şenlik, her yıl artan ilgiyle büyüdü. Şenlikte açılış konuşmasını Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Arnavutköylüler Derneği Başkanı Mahmut Çelebi yaptı.
Halk oyunları gösterisi ardından ise sevilen gruplar müzik ziyafeti verdi. Gevenue, Kolektif, Teoman Nazif, Kerem, Grup Gündoğarken, Tulum, Kosta müzikseverleri coşturdu.
Profesyonellere taş çıkarttılar
Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi, profes-yonellere taş çıkartacak kadar etkileyici sergisiyle MKM’de büyülü bir gece yaşattı.
Yıl sonu toplu gösterimiz adı altında gerçekleşen etkinlikte, halk oyunları ekibi göz doldurdu. Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi Müdürü İsmail Çelik, çalışmalar ile ilgili şunları söyledi:
“Merkezimiz ‘En iyi yatırım insana yapılan yatırımdır’ ilkesinden hareketle Saraylar Beldesi Beşiktaşımıza ve İstanbul halkına Türk Milli Eğitimin amaçları doğrultusunda, yaygın eğitim alanındaki sosyal – kültürel faaliyetlere ulusal ve uluslar arası düzeyde bir çok başarıya imza atarak ulusal kültürel değerlerimizin tanıtılıp yaşatılmasında ve yaygınlaştırılmasında önemli hizmetleri gerçekleştirmenin sorumluluğu ve bilinciyle çalışmalarını sürdürmektedir”
2006-2007 eğitim – öğretim yılında merkeze bağlı olarak sosya- kültürel alandaki faaliyetler kapsamında 23 branşta 117 ayrı kurs açıldığı vurgulanıyor. Bu kurslara 4250 kursiyerin ilgi gösterdiği belirtiliyor. Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi’nde gerçekleşen yıl sonu toplu gösterisi etkinliğinde, binlerce kişinin el emeği göz nuru, yaklaşık 6 aylık çalışmalarını görücüye çıkardı. Etkinlikte, Kaymakam Nihat Nalbant, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Beşiktaş İlçe Eğitim Müdürü Şeref Çalışır gibi konuklar da sergiyi izledi.
Kuruçeşme coştu
Dünyanın en ünlü ritm grubu Stomp Kuruçeşme’deydi. Beşiktaş Kültür Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleşen etkinlikte, Türkiye’nin gençlik kulübü gnçtrkcll, ikinci yaşını dünyanın en ünlü ritim grubu Stomp ile Beşiktaş Belediyesi’nin açık hava platformu Kuruçeşme Arena’da kutladı. Perküsyon, dans ve görsel komedi unsurlarından oluşan dünyaca ünlü özel performans grubu Stomp, gösterileriyle coşturdu. Eğlenceyi ise sadece gençturkcell üyeleri izleyebildi. Müzik, dans, tiyatro ve koreografinin iç içe geçtiği, müzisyenler tarafından yaratılmış bir tiyatro oyunu olarak nitelendirilen Stomp; bedenlerin, objelerin, seslerin hatta soyut fikirlerin bile hareketi olarak tanımlanıyor. Oyuncuların gündelik objeleri alışılmamış biçimlerde kullanmasına dayalı olan gösterilerde, tükenmez kalemden kibrit çöpüne, varilden süpürgeye, lavabo tıpasından davul sopasına, kapaktan şişeye kadar uzanan geniş bir obje yelpazesi kullanılıyor.
Atölye Etiler Sergisi
Gönlünü resim sanatına kaptıran 7’den 70’e her yaştan kursiyerler muratlarına erdi. “Atölye Etiler” öğrencileri, Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde ilk sergilerini açtı. “Eskiyi koruyarak yenilemek” felsefesiyle yola çıkan “Atölye Etiler”in resim öğrencileri, geçtiğimiz haftalar içinde Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde ilk karma sergilerini görücüye çıkardı. 1998 yılında Etiler’de faaliyetlerine başlayan Atölye Etiler’in resim bölümü öğrencileri, 9 aylık kurs sonunda aldıkları eğitimi tuvale dökerek Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşturdu. 35 öğrencinin ressam Tülay Oskay’ın rehberliğinde hazırladığı karma sergide toplam 150 eser sergilendi. Ahşap boyama teknikleriyle başlanan eğitimler, mobilya yenilemeden takı tasarımına, restorasyona kadar geniş bir yelpazede sürdüren Atölye Etiler, farklı boyama teknikleri ve uygulamalarıyla çalışmalarına devam ediyor.

SPOR HABERLERİ

Beşiktaş’ta Ertuğrul Sağlam dönemi başladı
“Hayırlı olsun Kartal!..”
Beşiktaş’ın teknik direktör seçimi, spor otoritelerini ve siyah beyazlı camiayı adeta ikiye böldü. Geçtiğimiz haftalar içinde Ertuğrul Sağlam ile el sıkışan Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, Beşiktaş’ın genç kadrosunu daha iyi yerlere taşıyacağına inandığını söylediği eski Beşiktaşlı Ertuğrul Sağlam’ı göreve getirdiklerini açıklamıştı.
Demirören yaptığı basın toplantısında “Yaptığım görüşmeler sonunda bu vasıflara uyan Beşiktaşlılık duruşuyla Beşiktaş’a emek verdiği sürece bütün Beşiktaş Camiası’nın sevgisini kazanmış gönlünde taht kurmuş ve hedefleriyle Beşiktaşımız’ı, genç kadromuzu daha iyi yerlere taşıyacağına inandığımız Sayın Ertuğrul Sağlam’ı, Yönetim Kurulu ile beraber son kararımızı vererek Ertuğrul Sağlam’da karar kıldık” diye konuştu.
Başkan Demirören, “Geçen sezon Türk antrenörlerinin senesiydi. Ertuğrul Sağlam da bunların simgesiydi. Ben Ertuğrul Sağlam ile büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Hocamızın sonuna kadar arkasında durmak zorundayız. Kendisini gideceği hedeflerde Beşiktaşlılık duruşunda yardımcı olmak zorundayız. En genç başkan, en genç yönetim ve en genç hoca ile beraber bu sinerjiyle büyük Beşiktaş taraftarıyla bir araya getirdiğimiz vakit hedeflere adım adım gideceğimize inanıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Ertuğrul Sağlam ise şöyle bir konuşma yaptı: “Öncelikli 2000 yılında sporcu olarak ayrıldığım kulübümüze, yuvamıza yedi sene sonra antrenör olarak gelmem beni çok mutlu etti ve gururlandırdı. Bu kararın alınmasında önemli rol oynayan başkanımıza ve yönetim kurulumuza ve bu süreçte benden desteğini esirgemeyen tüm Beşiktaşlılara, Beşiktaş Camiası’na çok teşekkür ediyorum. 18 yıllık profesyonel futbol hayatım bunun yanında 4 senelik spor akademisi ve daha sonra yaptığım yüksek lisans eğitimi sonucu edinmiş olduğum teorik bilgileri birleştirerek takımımıza, takımımızdaki oyuncularımıza yansıtmaya çalışacağım. Yedi yıl Beşiktaş’ta görev yaptığımız sürece, gerek saha içi performansımızla, gerek saha içi ve dışındaki davranışlarımızla hepimiz biliyoruz, bütün Beşiktaş Camiası’nın, Türk futbol kamuoyunun beğenisini kazandık. Aynı çizgide, aynı duruşu teknik adamlık dönemimizde de koruduk. Bundan sonraki dönemde de Beşiktaş takımında bu çizgimizi, bu duruşumuzu devam ettirmek istiyoruz. Şunu oluşturmamız gerekir. Öyle bir takım oluşturacağız ki, gerek saha içindeki performansıyla, alacağı başarılar, oynayacağı güzel futbolla, mücadelesiyle, 90 dakikalık performansıyla, taraftarlarına zevk veren, 90 dakika boyunca heyecanlandıran, saha içi ve saha dışındaki davranışlarıyla da tüm spor kamuoyunun beğenisini ve sempatisini kazanan bir takım oluşturmak bundan sonraki amacımız. Tabii ki bu bir ekip çalışması bu doğrultuda başkanımız, yönetim kurulumuz, teknik kadromuz, sporcularımız ve siz değerli medya mensupları genel anlamda Beşiktaş’ı seven ve Beşiktaş’ın başarısını seven herkesten destek almak zorundayız. Hepinizden rica ediyorum, gerçekten Beşiktaş’ın başarısını isteyen insanlar bundan sonraki dönemde bize destek olsunlar ve Beşiktaş’ın başarısı için alabileceği en üst seviyedeki sorumluluğu alsınlar. Tekrar Beşiktaş’a, bize ve Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum.”
Ertuğrul Sağlam, 2,5 yıl boyunca Beşiktaş’ın teknik yönetimini üstlendi. Ertuğrul Sağlam’ın Beşiktaş teknik direktörlüğüne getirilmesinin ardından spor otoriteleri tam bir fikir birliğine varamadı. Kimi yazarlar Sağlam’ın genç olmasının dezavantajını dile getirirken kimi yazarlar ise kararı isabetli buldu.
Taraftar gözüyle…Taraftar gözüyle…Taraftar gözüyle…
“Artık bekleyip göreceğiz”
Beşiktaş Gazetesi’ne sizlerinde tahmin edeceğiniz gibi bu sayımızda en çok Ertuğrul Sağlam ile ilgili ileti geldi. Ertuğrul Sağlam’ın Beşiktaş’a gelişi, yöneticilerin arasında geçtiği söylenen hararetli tartışmalar iletilerin çoğunu oluşturuyordu. Görüşler neredeyse ikiye ayrılmıştı. Aynen Spor Yazarları’nda olduğu gibi bir kısmı “Yerli hocaya dönmek iyi oldu.” derken, bir kısmı da Beşiktaş Ertuğrul ile bir yere varamaz” diyordu. İşte bu görüşlerden önemli olanlarından özetler;
ÇATLAK SESLER ÇOĞALDI
Yönetim içinde tartışma olması doğal. Ancak sonunda bir görüş etrafında birleşmişler ki Ertuğrul hoca geldi. Ancak Yönetici Levent Erdoğan tüm sorumluluk Demirören’in dediyse bence çok yanlış. O zaman o yönetimin içinde olmamalı. Fahrettin Biçer.
KİME İNANACAĞIZ
Celal Kolot’un önce karşı olduğu sonra aynı görüşte olduğu yazıldı. Yönetimin oylaması da basında değişik şekillerde değerlendirildi. Kime inanacağız?.. Selçuk Ekim.
GÜÇ BİRLİĞİ YOK GİBİ!..
Celal Kolot bu işin içinde. Futbolun patronu. Onun konuşması doğal, çünkü her türlü sonuçta Celal Kolot’un üzerine gidilecektir. Ancak Levent Erdoğan her konuda konuşuyor. Anlamsız oluyor. Fuat Kapıcı.
HERKES BEŞİKTAŞ’IN ÇOCUĞU
Ertuğrul Sağlam Beşiktaş’ın çocuğu… Rıza’da öyleydi… Aynı söylemle iş başı yaparsa çok kötü. Çünkü bize şu anda çocuk değil, iyi bir teknik direktör lazım. Üzeyir Gezerci.
KARARI BEĞENMEDİM
Beşiktaş Ertuğrul ile iyi sonuç alamaz. Rıza Hoca örneği ortada. Ertuğrul daha acemi… Tayfur Havutçu ve Ali Gültiken’den farkı nedir? Nasıl böyle bir karar aldılar. Hala anlayamıyorum. Yücel Asırlık.
HERŞEY PARA DEĞİL!..
Ertuğrul Hoca’ya güveniyorum. Sonuç ne olursa olsun, Beşiktaş kazanacaktır. Ligi ve takımı iyi bilen biri başa gelmiş. Yabancılar ne veriyor ki? Ancak para düşünüyorlar. Başarı sonra… Can Çakır.
ÇOK SIK HOCA DEĞİŞTİ
Bu kadar sık hoca değişti-rilmez. Yöneticiler, kendi şirketlerinde her yıl genel müdür değiştiriyorlar mı? Paralar sokağa atılıyor. Tigana ile devam edilmeliydi. Boşa zaman harcanıyor. Mete Taşçı.
YÜKÜ OLDUKÇA AĞIR
Tigana iki Türkiye Kupası, bir süper lig birde ikincilik bıraktı. Yine de iyi futbol oynatmıyor deniliyordu. Ertuğrul Hoca’nın yükü ağır. Allah yardım etsin. Alev Saygı.
UMARIM KİMSENİN BAŞI AĞIRMAZ
Transferler yapıldı, Ertuğrul Hoca geldi. Yabancı hoca işte bu işi kaldıramıyor. Yerli hoca bizim evlatlarımız deniliyor o da susuyor. Böyle idare olmaz. Çok kişinin başı ağrır. Yazık oluyor. Nurettin Can Çoban.
KARAKARTAL DENEME TAHTASI MI?
Beşiktaş deneme tahtası değil. Demirörenle şampiyonluk yaşamadık. Gelen her hoca hatalımıydı? Yönetimin hiç mi suçu yok. Bu yıl başarılı olamazlarsa ne denecek? Fikri Çiçek.
ŞAMPİYON YAPSIN GÖRELİM
Beşiktaş bu yıl artık şampi-yon olmalı. Şampiyonlar Ligi ve Süper kupa da ne yapacaklar bilemiyorum. Ön elemeler ve Süper Kupa prova olabilir. İhsan Kalaycıoğlu.
YERLİ YABANCI FARKI
Bence para harcamamak için yapıldı. Ancak transferlere iyi para veriliyor. Bunu anlamak mümkün değil. Yerli hoca ile çalışılmayacağı söyleniyordu. Ertuğrul Hoca yerli değil mi? Ceyda Akgün.
KARARIN ARKASINDA DURUN
Baskı ve etki altında kalıyorlar. Zaman zaman çatlak oluşuyor. Kararlarda sağlam olmak lazım. Yabancı hocadan verim alamadılar, yerliye döndüler bunu anlamak gerek. Ancak sık karar değişikliği zafiyeti gösterir. Hüseyin Kantarcıoğlu.
TARAFTAR NE YAPACAK?
Kimse Beşiktaş’ın kötülüğünü istemez. Ancak bir yıl daha böyle giderse başarısızlıklar yeni hoca yeni takım diye idare edilirse, hoş olmaz. Bakalım taraftar nasıl davranacak. Özellikle kapalıdakilerin tavrını merak ediyorum. Okan Armağan.
ERTUĞRUL’A ŞANS TANIYIN
Ertuğrul Sağlam’a baştan karşı çıkmak doğru değil, şans tanımak lazım. Belki de başarılı olur. Bir yıl bile dayanmayacağını söylemek ise insafsızlıktır. Yönetim sonuna kadar arkasında durmalıdır. Osman Akyüz.
İSTATİSTİKLER NE DİYOR?
Ertuğul’un takımı Kayseri, İstanbul’da oynadığı üç büyüklerin maçında göz doldurmamıştı. UEFA Kupası dışında bazı maçlarda da beklenmedik sonuçlar aldı. Zaman zaman UEFA’da bir çok takım başarı gösteriyor. Bu kıstas değil. İstikrar lazım. Nesim Aygün.
BAŞARILI OLMASINI İSTİYORUZ
Ertuğrul Sağlam’ın başarılı olmasını canı gönülden istiyorum. Ama işi çok zor. Başarılı olursa Beşiktaş kazanır, Türk futbolu kazanır. Bugün Fatih Terim bile eleştiriliyor. Ama tüm yanlışlarına rağmen yıllardır yerinde… Ertuğrul’a da şans verilsin, arkasında durulsun. Dursun Açıkgöz.
HERKES SAHİP ÇIKSIN
Türk antrenörleri eleştirmek kolaydır deniliyor ama yeri gelince yabancılarda yerden yere vuruluyor. Bu kadar eleştirmen içinde Ertuğul’a taraftar sahip çıkmalı, yönetim sahip çıkmalı, futbolcular sahip çıkmalı. Aygün Evren.

Geleneksel Beşiktaş Gazetesi Kupası Beşiktaş’ın genç golcüsü Bobo’nun
Spor yazarlarının yıl boyunca verdiği oylar sonucu belirledi. Her maçtan sonra yapılan değerlendirme sonunda tasnif edildi ve üç maçta en fazla oyun Bobo, Gökhan Zan, Ricardinho ve Koray Avcı’ya çıktığı tesbit edildi. Son değerlendirmede ise Bobo seçildi.
B eşiktaş Gazetesi’nin düzenlediği ve spor yazarlarının oylarıyla seçilen yılın futbolcusu yarışması sonuçlandı. Gecen sezon oynanan maçlardan sonra spor yazarları oylarıyla o haftanın futbolcusunu belirledi. Her hafta aksatılmadan yapılan bu oylama maçların bitimiyle birlikte toplandı ve en fazla oyu alan futbolcu birinci oldu.
Daha önceki sezon yapılan aynı yarışmada Sergen Yalçın birinci seçilmişti. Bu yılki yarışma da ise en fazla oy dört futbolcuya birden çıktı. Üç maçla Bobo, Gökhan Zan, Koray Avcı ve Ricardinho en fazla oy alan futbolcular oldu. Ancak daha sonra yapılan genel bir değerlendirmede Bobo yılın futbolcusu seçilmeye hak kazandı. Bobo bir çok maçta sakatlığı nedeniyle oynamadığı halde, yaptığı pres, ortaya koyduğu futbol ve de attığı gollerle spor yazarları tarafından en fazla oyu alarak Beşiktaşlı yılın futbolcusu ödülünü kazanmaya hak etti. Ardından Gökhan Zan, Koray Avcı ve Ricardinho geldi. Karakartal’ın genç golcüsü ve başarılı oyuncusu Bobo’ya Beşiktaş Gazetesi Beşiktaşlı yılın futbolcusu ödülü olan dev bir kupa verilecek. Kupanın önümüzdeki sezon açılışında verilmesinin planlandığını söyleyen Gazetemiz Sahibi ve sorumlu Yazı İşleri Müdürü İsmail Baştuğ konu hakkında da şu bilgileri verdi:
“Bu yıl yapılan değerlendirme sonuçları çok ilginç. Dört futbolcu birden üç ayrı maçta en değerli futbolcu çıktı. Sezonun bitiminde ise yeniden bir değerlendirme yapıldı ve istikrarlı futbolu, takıma yararı ve de tabii attığı gollerle kıl payı Bobo birinci oldu. Gökhan Zan, Koray Avcı ve Ricardinho’da 2., 3. ve dördüncülüğü aldı.”
Baştuğ, her futbolcunun değerli olduğunu ancak bu yarışmanın yapılmasındaki gayenin teşvik amaçlı olduğunu belirterek. Beşiktaş Gazetesi Beşiktaşlı yılın futbolcusu kupası artık geleneksel hale gelmiştir. Geçen yılda Sergen Yalçın az oynamasına rağmen 6 maçla yılın futbolcusu seçilmiş ve kupasını almıştı. Ancak kendisi daha sonra ayrıldı. Bobo’ nun uzun yılın Beşiktaş’a faydalı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
2006-2007 SEZONU YILIN FUTBOLCUSU YARIŞMASINDA OY VEREN VEYA DEĞERLENDİRMELERİNDEN YARARLANILAN SPOR YAZARLARI ŞÖYLE:
Atilla Gökçe, Güven Taner, Kazım Kanat, Zeki Çol, İlker Ateş, Korkut Göze, Gülengül Altınsay, Vedat Okyar, Salih Sezer, Hayri Ülgen, Atıf Keçeci, İsmail Er, Ömer Güvenç, Sanlı Sarıalioğlu, Bilal Meşe, Faik Gürses, Adnan Aybaba, Fatih Doğan, Zafer Arapkirli, Basri Baykoç, Gültekin Onay, Turgay Demir.
2006-2007 SEZONU YILIN FUTBOLCUSU YARIŞMASINDA ALINAN OYLAR İSE ŞÖYLE:
n V.Manisaspor: 1-Beşiktaş: 0
1. Hafta (İbrahim Üzülmez)
n Beşiktaş: 2-Gaziantepspor: 1
2. Hafta (Bobo)
n Denizlispor: 0-Beşiktaş: 2
3. Hafta (Gökhan Zan)
n Beşiktaş: 3-Konyaspor: 1
4. Hafta (Burak Yılmaz)
n Beşiktaş: 2-Trabzonspor: 3
5. Hafta (Yok)
n Galatasaray: 1-Beşiktaş: 0
6. Hafta (Yok)
n Beşiktaş: 2-Ankaragücü: 1
7. Hafta (Ali Tandoğan)
n Kayseri Erciyes: 1-Beşiktaş: 1
8. Hafta (Gökhan Zan)
n Beşiktaş: 1-Gençlerbirliği: 0
9. Hafta (Gökhan Zan)
n Çaykur Rizespor: 0-Beşiktaş: 1
10. Hafta (Yok)
n Beşiktaş: 0-Sakaryaspor: 0
11. Hafta (Yok)
n Antalyaspor: 4-Beşiktaş: 4
12. Hafta (Bobo)
n Beşiktaş: 0-Sivasspor: 1
13. Hafta (Yok)
n Fenerbahçe: 0-Beşiktaş: 0
14. Hafta (Koray Avcı)
n Beşiktaş: 3-Bursaspor: 1
15. Hafta (Rico)
n Ankaraspor: 0-Beşiktaş: 0
16. Hafta (Yok)
n Beşiktaş: 2-Kayserispor: 1
17. Hafta (Rico)
n Beşiktaş: 3-V.Manisa: 1
18. Hafta (Nobre)
n Gaziantepspor: 0-Beşiktaş: 0
19. Hafta (Koray Avcı)
n Beşiktaş: 2-Denizlispor: 0
20. Hafta (Koray Avcı)
n Konyaspor: 2-Beşiktaş: 1
21. Hafta (Yok)
n Trabzonspor: 3-Beşiktaş: 2
22. Hafta (Yok)
n Beşiktaş: 2-Galatasaray: 1
23. Hafta (Rico)
n Ankaragücü: 0-Beşiktaş: 1
24. Hafta (Runje)
n Beşiktaş: 1-K.Erciyes: 0
25. Hafta (Baki Mercimek)
n Gençlerbirliği: 0-Beşiktaş: 2
26. Hafta (Nobre)
n Beşiktaş: 1-Ç.Rizespor: 0
27. Hafta (Runje)
n Sakaryaspor: 1-Beşiktaş: 1
28. Hafta (İbrahim Toraman)
n Beşiktaş: 1-Antalyaspor: 0
29. Hafta (Murat Şahin)
n Sivasspor: 0-Beşiktaş: 1
30. Hafta (İbrahim Akın)
n Beşiktaş: 0-Fenerbahçe: 1
31. Hafta (Yok)
n Bursaspor: 3-Beşiktaş: 0
32. Hafta (Yok)
n Beşiktaş: 2-Ankaraspor: 1
33. Hafta (Bobo)
n Kayserispor: 3-Beşiktaş: 0
34. Hafta (Yok)
A.Tandoğan dünyaevinde
Beşiktaşlı futbolcu Ali Tandoğan, Deniz Gökşen Yazıcı ile evlendi. Beşiktaş Belediye Başkan Vekili Kemal Çiloğlu’nun kıydığı nikahın şahitliklerini Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ile Altay Altuğ yaptı. Ali-Deniz çiftinin, Ortaköy’deki Feriye Restaurant’ta düzenlenen düğün törenine, Başkan Demirören’in yanı sıra yönetim kurulu üyeleri, futbolcular, Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay ile çiftin yakınları katıldı.

Tello imzaladı
Beşiktaş Kulübü, Şili’li futbolcu Rodrigo Alvaro Tello ile 4 yıllık sözleşme imzaladı. BJK Nevzat Demir Tesisleri Basın Merkezi’nde Futbol Şubesi’nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Celal Kolot ve Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mario Berk imza töreninde hazır bulundu. Kolot, Tello’nun Beşiktaş’a büyük yarar sağlayacağını belirterek, “Tello, Sporting Lizbon’dan Beşiktaş’a kazandırdığımız değerli bir oyuncu. Kendisi ile 4 yıllık mukavele imzaladık. Geldiği ülke olan Portekiz’in basınında bu transfer büyük yankı uyandırdı. İzleme ekibimizin olumlu raporu doğ
rultusunda kadromuza kattık. Bize çok büyük faydalarının olacağını düşünüyoruz. Camiamız’a hayırlı olsun” diye konuştu. Beşiktaş’ın büyük bir camia olduğunu fark ettiğini söyleyen Tello ise “Beşiktaşlı olmaktan çok mutluyum. Benim kariyerim açısından çok iyi bir tercih yaptığımı düşünüyorum. Çok kısa bir süre olmasına rağmen büyük bir camiaya geldiğimi hemen anladım. Aynı dili konuştuğum bir çok oyuncunun Beşiktaş’ın kadrosunda olmasının bana büyük bir avantaj sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
TELLO’YU TANIYALIM
14 Ekim 1979 tarihinde Şili’de doğan Tello, profesyonel lisansını Şili’nin Universidad de Chile ekibinde aldı. Kendi ülkesinde sadece Universidad de Chile takımında oynayan Tello, ilk transferini 2000-2001 sezonunun ikinci yarısında Portekiz temsilcisi Sporting Lizbon’a giderek yaptı. 27 kez Şili Milli Takımı’nın formasını giyen Tello, milli takımla Sidney Olimpiyatları’nda bronz madalya, Şili’de 2 şampiyonluk, Sporting Lizbon ile 1 Portekiz Kupası ve Portekiz Süper Kupası kazandı. Tello ayrıca 2 sezon önce UEFA Kupası finalinde Sporting Lizbon forması giydi.
Kendisini teknik bir oyuncu olarak tanımlayan Şili’li futbolcu, “Saha içinde agresif futbolu tercih ediyorum; tam anlamı ile bir sol kanat oyuncusuyum. Bütün çizgiyi kullanıyorum. İyi frikik kullanıyorum. Bunlardan bir çoğu da gol olabiliyor; ancak sonuçta ben takımın oyuncusuyum. Görevimi yaparım fakat, duran topları kullanmam istenildiği zaman da serbest atışlardan gol bulmaya çalışırım” diye konuştu.
Beşiktaş’ın ürünleri Kartal Yuvası’nda…
Kartal Yuvası ürün tanıtımını geçtiğimiz haftalarda Beşiktaşlı mankenlerin sunumuyla gerçekleştirdi. Siyah -Beyazlı kulübün yaz koleksiyonunda yer alan ürünlerini BJK İnönü Stadı’nın altındaki Kartal Yuvası mağazasında cansız manken olarak tanınan Vahe Kılıçarslan ve Fatoş Kabasakal tanıttı. Defileye, Asbaşkan, Jimnastik ve Atletizm Şubelerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Behçet Ümitlen, Pazarlama ve Kartal Yuvası’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Aksoy, Spor Okulları’nda Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Sarsmaz da katıldı.
Boksörler yine coştu
5 birincilik, 4 ikincilik
Kara Kartal’ın dev yumrukları, 5 birincilik ve 4 ikincilik aldı, sevinçlerine sevinç kattı. Beşiktaşlı Boksörler geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen 5 Birincilik Gençlik ve Spor Boks Şampiyonası’nda 9 sporcu ile mücadele etti. Sarıyer Spor Salonu’nda gerçekleşen kıyasıya mücadele eden Beşiktaşlı Boks Takımı, 5 birincilik ve 4 ikincilik elde etti. Dereceye giren sporcular şöyle; Emrah Sezer 1., Vahdettin Soytürk 1., Avni Yıldırım 1., Gökhan Soytürk 1., Salman Kerimi 1., Oğuzhan Yağmurlu 2., Sedat Soytürk 2., Şahin Yağmur 2., Umutcan Danacıoğlu 2.
Hakan’a Beşiktaş forması yakıştı
Brezilya’ya karşı forma giydi, Beşiktaş’ta imza attı… Milli takımımızın Brezilya ile oynadığı özel maçta kalemizi başarıyla koruyan Hakan Arıkan, Kara Kartal formasıyla ilk kez basın önüne çıktı. Genç kaleci Hakan Beşiktaş forması altında başarılı olacağını söyleyerek, “Şans verildiği takdirde geçit vermem” dedi.
Beşiktaş Kulübü, Ankaraspor Kulübü kalecisi Hakan Arıkan ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Buna göre Hakan Arıkan, yıllık 450 bin YTL, 13.000 YTL maç başı ücret alacak. Buna bağlı olarak transfer karşılığında Ankaraspor Kulübü’ne sözleşme fesih bedeli olarak Ramazan Kurşunlu’nun bonservis hakkının devri ile beraber 700.000 euro ödeneceği öğrenildi.
Didem TUTAL

Dikilitaş Spor Kulübü
Sezonun bitimiyle Beşiktaş Gazetesi olarak ilçemizin amatör takımlarını tanıtmaya başlıyoruz. Bu konuyla ilgili ilk söyleyişi Dikilitaş Spor Kulübü ve yöneticileriyle yaptık.
Dikilitaş’ın göz bebeği, Dikilitaş Spor Kulübü tam zorluklara rağmen emin adımlarla yolunda ilerliyor. Köklü bir geçmişe sahip olan kırmız beyazlı spor kulübü, ikinci amatörde mücadelesini sürdürüyor. Kulüp Başkanı Halit Çemberli, “İstanbul amatör spor kulüpleri içinde her zaman söylerim ki, Dikilitaş Spor Kulübü, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray’ıdır.. En eski kulüplerden ve bu güne kadar ki başarılarından, ayakta kalabilme mücadelesine kadar ve hemen her şeyi dört dörtlük yapmaya çalıştığımız bir kulüptür. Amatör kümedeyiz ama bir profesyonel kulüp gibi yönetmeye çalışıyoruz. Her şeyimizi çok dikkatli yapıyoruz” diye konuşuyor.
Çemberli Kırmızı Beyazlı kulüple ilgili olarak sözlerine şöyle başlıyor:
“Dikilitaş Spor Kulübü’nün 1953 yılında kuruldu. 4. amatörden 2 amatöre, bu yıllara kadar geldi. Defalarca İstanbul şampiyonu oldu, 2 kere 3. lige çıktı. 1991-92 sezonu, diğeri ise 1996-97 sezonuydu. 3 profesyonel ligde oynadık. Tabi maddi imkansızlıklardan dolayı tutunamadık küme düştük.O zamanlar deplasmanlı lig vardı. Onlarda oynadık Daha sonra süper amatör lig kurulunca 1. amatörden süper amatöre çıktık. 3 senedir 3 sezondur süper amatörde devam ediyoruz”
Dikilitaş Kulübü’nün Beşiktaş’ta kalecilik yapan Mustafa Özbey, Galatasaraylı Olcay gibi büyük değerler yetiştirdiğini söyleyen Çemberli, kulübün başarısında kulüp yöneticiliğinin önemine değiniyor ve şunları söylüyor:
“Bizim bir başkanımız var, ben daha çok bu yöneticiliği ondan öğrendim. Bana bu işi sevdiren Orhan Saka’dır. Türkiye Futbol Federasyonu yıllardır as başkanlığını yaptı . Orhan Saka, Dikilitaş Spor Kulübü’nün Onursal Başkanı’dır. Öte yandan camiamızdan Sabri Çelik merkez hakem kurul komitesi başkanlığı yapmış arkadaşımızdır, camiamızda böyle insanlarda var”
Başarı denilince Çemberli, “Profesyonel anlamda yönetilen kulüp için olmazsa olmaz ilk akla gelen şey takımın başarılı olmasıdır” diyor.
Başkan Çemberli, zorluklardan başarı elde ettiklerini ve destek veren herkesi hiçbir zaman unutmayacaklarının altını çiziyor.
“Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, belediye başkanı toprak olan sahamızı Kasım 2006 yılında çim saha yaptırdı. Buraları toz toprak içindeydi, düzene kavuştu. Kulüp tarihinde de 1987 de Mümtaz Kola tarafından ışıklandırılması yapılmıştı. Buranın yapılması bizim için bir nimet oldu, çünkü diğer amatör kulüpler idman yapmak için çok uzak sahalara gitmek zorunda kalıyor. Ama çim sahamız yapılınca böyle bir imkanımız oldu ve çamurdan tozdan kurtulduk. Çünkü bir toprakta oynamak başka bir de şu görüntüde çim sahada oynamak başka… Belediye başkanımıza biz minnettarız. Bunu da bütün camia olarak her zaman da söylüyoruz. Bu inkar edilmez bir şey ve hiçbir zaman da unutulmaz”
Dikilitaş Spor Kulübü de diğer amatör kulüplerin yer bulma sıkıntılarını uzun bir süre yaşamış. Ta ki, 1976 yılında kışlık lokallerini oluşturana kadar. Derneğin lokali satın almasıyla bir araya gelmek için kiralık yer arama sıkıntısı da son bulmuş. 1987 yılında toprak sahalarını yaptırmışlar ve ardından sahanın aydınlatılması da gerçekleşmiş. 2000’li yıllarda Dikilitaş Spor Kulübü’nün bugünkü yerini Büyükşehir Belediyesi’nden kiralamışlar, bu kira kontratının her 15 yıl da bir uzatıldığını öğreniyoruz. Toprak sahadan çim saha derken halı sahaları da olmuş. Başkan Çemberli, “İleri getirdiğimiz kazanmış olduğumuz bir takım şeyleri daha da ileriye getirmeye çalışıyoruz. Ve tabii bunların korunması var. Devamlı üzerinde ellerimiz… Yönetim olsun, çevre muhitimiz olsun, camiamız olsun ellerinden geldikçe iyi kullanmaya çalışıyorlar. Yardımcı oluyorlar. Şimdi yazlık bahçe açacağız ve oranın çiçeklendirilmesini yine Beşiktaş Belediyemiz tarafından yapılıyor” diyor.
Ayda bir kulüp sorun, şikayet ve önerileri dinleyen yönetim kurulu, geçtiğimiz dönem için de diğer amatör kulüpleri de ağırladığı söylüyor. Beşiktaş Belediyesi’nin amatör spora verdiği destek çalışmalarında biri olan malzeme yardımı, geçen yıl Dikilitaş Spor Kulübü çatısı altında gerçekleşmişti.
Çemberli, teknik direktör seçiminin nasıl olması gerektiği konusunun halen sıcaklığını koruduğu şu haftalarda, kendilerinin 1. profesyonel ligde görev yapan bir hoca ile çalıştıklarını söylüyor ve “Teknik direktörümüz Yaşar İşli, kendisi 1. profesyonel ligde Ankara gücü, Kayserispor ve Van gibi takımlarda Samet Aybaba ile beraber yardımcı antrenörlük yapmış. Dikilitaş’ta senelerce futbol oynamıştır. Ve hocalık yapmış, kendisi diplomalı antrenördür ve İngiltere’den 1. lig profesyonel diplomalıdır. Başka bir deyişle Fatih Terim’in diploması ne ise onun diploması aynı” şeklinde konuşuyor.
Takımlarının sahaya çıktıklarını zaman formalarından kramponlarına kadar verdikleri görüntüye çok dikkat ettiklerini, bir amatör kulüpte olmayan olanaklarla onların eksiklerini aza indirmeye çalıştıklarını belirtiyorlar. Bu konuda ilk örnekleri ise, aynı paralleldeki bir çok kulüpte bile bulunmayan çamaşırhaneleri. Bir çok kulübün üstünde standartları taşımalarına rağmen en büyük sorunları diğer amatör takımların sorunuyla aynı: Yani maddi imkansızlıklar…
Çemberli bu konuda da şunları söylüyor:
“Üyelerimizin yapmış olduğu bazı bağışlar oluyor. Zaten üye aidatlarımız var. yani diğer şekilde bir takım yardımlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Turnuvalar düzenliyoruz Kerem Alışık Turnuvası yapmıştık, Kerem de bizden çıkmıştı. Fenerbahçe’ye gitmişti.”
Diğer yakındıkları konu ise, alt yapıda sporcu ihtiyacının varlığı… Mahalle sınırları dışında nda takımı yaşatmak adına sporculara kapılarının açık olduğunu belirtiyorlar.
Takımlar yaş grupları 10 yaşından başlıyor, 18’e kadar çıkıyor. Minik 12 – 14, 14 – 16 junior, 16 – 18 A genç, 18 ve üstü ise A takımı olarak şekilleniyor.
Dikilitaş Spor Kulübü Başkanı Halit Çemberli sözlerini şöyle noktaladı: “25 tane futbol takımımız var bu 5 grupta 5 takımla mücadele veriyoruz. Alt yapımızda devamlı şampiyonluk gruplarına kalıyoruz. İstanbul elemelerine giriyoruz. Sponsorumuz yok, kendi imkanlarımızla çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Süper amatör lig 3. ligden daha önemli. Büyük bütçe gerektiriyor.”
Divan Kurulu Başkanları
ilk kez biraraya geldi
Galatasaray Kulübü Divan Başkanı İrfan Aktar ve Fenerbahçe Kulübü Divan Başkanı Yüksel Günay, Beşiktaş Divan Kurulu Başkanı Yalçın Karadeniz’in daveti üzerine “Futbol’da Şiddet” konusunu ele almak için Büyük Kulüp’te bir araya geldi. Divan Başkanları, 3 büyük kulübün eskiden olduğu gibi karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörüye dayalı bir anlayışla, mevcut problemlerin çözülmesi hakkında mutabık kaldıklarını vurguladı.
Karadeniz, spordaki şiddet ve tribün terörünün önlenmesi hususunda üç büyüt kulübün ebedi dostluğunun sürmesi adına toplantılara devam edeceklerinin belirterek şunları söyledi: “Türkiye’deki futbolun olmazsa olmaz şartı üç büyük kulüptür. Üç büyük kulübün olmadığı bir lig düşünülemez. Ama son zamanlardaki zahiri sebeplerden dolayı, camialar farklı noktalarda ayrı ayrılar. Durum böyle olunca ortaya bir boşluk çıkıyor. Diğer kulüplerin başkanları Türk futbolunu idare eder duruma geliyorlar. Onun için üç büyükleri de tatmin eden bir spor kültürünün yerleşmesi için, üç büyük kulübün el ele vermesi gerekiyor diye düşündüm. Bu düşünce ile Galatasaray ve Fenerbahçe Divan Kulübü Başkanları’na bir çağrıda bulundum. Onlar da davete icabet ederek büyüklüklerini gösterdi. Yaklaşık olarak 50 milyon taraftarı olan üç kulübün taraftarları ortada duruyor. Burada birisinin el atması lazım. Toplantımızda bu konular üzerinde konuştuk” dedi.
Toplantının Türk futbolu adına olumlu geçtiğini söyleyen Karadeniz, “Divan Başkanları’nın meselelere bakışının aynı olduğunu gördüğüm için mutlu oldum. Ben ne düşünüyorsam onlar da aynı düşünüyor. Aklın yolu birdir. Bu birliğin, beraberliğin sağlanması lazım dedik, o çerçevede yakınlık gösterdiler” şeklinde konuştu. Karadeniz, üç büyük kulüp yöneticilerini bir araya gelerek el ele vermesi için böyle bir girişimde bulunduğunu söyledi ve eski günlerdeki gibi üç büyük kulübün taraftarının yine bir arada yan yana maç izleyebileceği ortamı sağlama adına kulüp başkan ve yöneticilerini birlik olmaya çağırdı. ‘Beraber olursak taşkınlık olmaz’ diyen Karadeniz, ‘Bu mesajları taraftarlara da verebilmek lazım’ diye konuştu.